A sziget megközelítése autóval - Macedónián keresztül (Ajánlott útvonal)

Frissítve 2024.07.12.
 

Görögországban emelkedtek az autópálya díjak. Evzoni és Keramoti között hatszor, összesen 10,4 Eurót kell fizetni.

Szerbiábana a Belgrádot elkerülő utat teljes hosszában átadták, így nem kell már ott sem letérni, hanem végig lehet menni autópályán.

2024.07.10-én 2 Euróval drágult a szerb autópálya. Új árak a szövegben.

 

Ajánlott útvonal: Budapest - Röszke - Belgrád - Thessaloniki - Kavala - Keramoti

Utazásra, amennyiben megtehetitek, a hétköznapokat ajánljuk, mivel a nyugaton dolgozó vendégmunkások miatt a hétvégi napokon jellemzően a teljes út során nagy a forgalom. Ez a forgalom főleg a határokon, de a fizetőkapuknál is torlódást okozhat. A legnagyobb forgalom kifele június közepétől július végéig, míg befele augusztusban hétvégenként jellemző.


0 km  Budapest (M5 - M0 csomópont)
151 km  Röszke (magyar - szerb határ)
180 km  1. szerb kapu - Subotica -  csak a kártyát kell elvenni
312 km  2. szerb kapu - Belgrád előtt -  itt kell a kártya, 800 dinár vagy 7 € autópályadíj
377 km  3. szerb kapu - Belgrád után-  csak kártyát kell elvenni
460 km  Lapovó-i OMV benzinkút
727 km  4. szerb kapu - Presevo - 1800 dínár vagy 16,5  € autópályadíj
 734 km  Tabanovce, Szerb - Észak-Macedón határ
 749 km  1. macedón fizetőkapu, 60 denár vagy 1 € autópályadíj
 797 km  2. macedón fizetőkapu, 80 denár vagy 1,5 € autópályadíj
 824 km  3. mecedón fizetőkapu, 60 denár vagy 1 € autópályadíj
 861 km  4. macedón fizetőkapu, 80 denár vagy 1,5 € autópályadíj
895 km  5. macedón fizetőkapu, 100 denár vagy 2 € autópályadíj
908 km  Evzoni, Észak-Macedón - Görögország határ
909 km  1. görög fizetőkapu 2,4 Euró
 955 km  letérés az E75-ről
970 km  felhajtás az E90-re
972 km  2. görög fizetőkapu 0,55 Euró
976 km  felhajtás az E90-re
1000 km  3. görög fizetőkapu 2,35 Euró
1047 km  4. görög fizetőkapu 1,1 Euró
1093 km  5. görög fizetőkapu 2,15 Euró
1129 km  6. görög fizetőkapu 1,85 Euró
1143 km  lehajtás az E90-ről Keramoti felé
1162 km  Keramoti kompkikötő

A távolság adatok a GoogleMaps alapján vannak feltüntetve.

 
0
 
 

Röszke:
Figyelem! A nyári szezonban Röszke 1., a nagyhatár rendszeresen bedugul és akár több órás várakozás is lehet. Indulás előtt mindenki tájékozódjon a határhelyzetről. Alternatíva lehet Röszke 2, a kishatár, vagy Ásotthalom, Tompa, Tiszasziget. Röszke 2, Ásotthalom és Tiszasziget csak 7:00-19:00 között működik, melyet a nyári időszakban este meghosszabbítanak. Ajánlott az aktuális információk ellenőrvése, vagy a https://www.borderwatcher.hu/ alkalmazás figyelése.

 Az úton lévő határátkelőkre webkamerán keresztül is rá lehet nézni az alábbi linkeken:
 

Autópályadíj fizetés:
- Szerbiában: készpénzzel Dínárban vagy Euróban lehet fizetni (mindkét pénznemben előre ki van írva a fizetendő összeg), de a bankkártyát is bátran lehet használni.
- Macedóniában: készpénzzel Denárban vagy Euróban lehet fizetni (mindkét pénznemben előre ki van írva a fizetendő összeg), de a bankkártyát is bátran lehet használni. Eurós készpénzes fizetésnél arra kell figyelni, hogy az 50 centesnél kisebb érmét nem fogadják el.
- Görögországban: készpénz és természetesen Euró használható, de már a bankkártyát is elfogadják.

Minden országban elérhető az elektronikus útdíjfizetés is, de ehhez külön kütyüket kell venni, melyek előzetesen meg is rendelhetőek. Erről információt a https://openbalkan-etc.com/ és a https://egnatia.eu/en/online-services/egnatia-pass/ oldalakon találtok. (Saját vélemény, hogy évi egy-egy útra felesleges megvenni.)

Az út:
Az M5 autópálya a röszkei „nagy határra” visz, ezt csúcsidőben érdemes elkerülni. Amit még érdemes a határ előtt megtenni, hogy a mobiltelefonokat repülő üzemmódba állítjuk, mivel „automata módban” percek alatt tetemes internetszámlát lehet generálni, ha nincs megfelelő számlacsomag (Szerbia és Észak-Macedónia nem EU-s ország, így nincs alapból kedvező tarifa).
Röszkénél átérve továbbra is végig az E75-ös úton haladunk és hamarosan elérünk az első kapuhoz, ahol elvesszük a bilétát (általában már kint van, de van, amikor a gombot is meg kell nyomni). Ha tompai vagy ásotthalmi határon lépünk át Szerbiába, akkor közvetlenül az első fizetőkapu előtt fogtok az autópályára felhajtani.
Belgrád előtt, az első kaputól 131 km-re kifizetjük az útdíjat, majd haladunk tovább az autópályán.
A Belgrádot elkerülő utat 2023-ban teljes hosszában átadták, így nem kell már a repülőtér felé letérni. Az elkerülő út kb. 2 km-el hosszabb, mint a régi, városon átvezető szakasz, de időben, a kevesebb korlátozás miatt rövidebb.
Elkerülve Belgrádot hamarosan a 3. szerb kapunál leszünk, ahol ismét csak a bilétát kell elvenni. Innét kb. 100 km-re van egy ÖMV benzinkút, előtte MOL is, az előtt pedig egy McDonald’s is van, melyek jó előre ki vannak táblázva. Szóval az autópálya Belgrád – Nis közötti szakaszán több különböző nemzetközi szintű pihenőhely is van. A nagyobb pihenőhelyeket az utóbbi években, az utazók biztonsága érdekében, kékvillogó rendőrautóval vigyázzák az éjszaka folyamán.
A Nis előtti elágazásnál kell még kicsit nagyobb figyelem, ott, ahol el lehet menni Szófia felé. Ha Macedónia felé tartunk, akkor ne térjünk le a jobbra nyíló sávokba, hanem maradjunk a bal oldali két sáv egyikében. A 4. fizetőkapu nemsokkal a határ előtt van, ahol leadjuk a bilétát és kifizetjük az útdíjat (a két fizetőkapu közötti távolság kb. 360 km).
Tabanovce, a Szerb - Észak-Macedón határ, melyet „összevontak” már csak egy helyen kell megállni, már nincs a két ország határállomása között néhányszáz méter távolság. Figyelem! A kötelező biztosítás nemzetközi igazolását, azaz a „zöldkártyát”, amit már nem kötelező zöld papírra nyomtatni, a határátlépéskor általában kérik. Ha nincs, akkor venni kell az országban érvényeset, amely nem olcsó, vagyis utazás előtt mindenképpen kérjétek a biztosítótoktól az igazolást.
Észak-Macedóniában az út rövid, összesen kb. 170 km, ami végig autópálya. Ezen a szakaszon ötször kell fizetőkapuknál megállni. Illetve érdemes a görög határ előtt az autót tele is tankolni, mert az út során ebben az országban a legolcsóbb az üzemanyag! Annyi érdekesség van még itt, hogy az autópálya két iránya a hegyekben egy szakaszon külön nyomvonalon halad. Aki először megy erre annak akár főútvonalnak is tűnhetne, de nem az, nem lesz szembejövő forgalom.
Az Észak-Macedónia – Görögország határt átlépve ismét az EU-ban leszünk. A határtól pár km-re már be lehet kapcsolni a mobilokat, de ne túl hamar, mert meglepetés érhet. A határ után hamarosan fizetőkapu, majd az út egyenesen visz Thesszaloniki felé. Ez az út főút, autóút vegyesen, de figyeljetek, mert simán háromsávossá alakul, ha valaki előzne. Ne lepődjetek meg, ez itt teljesen normális, a szemből előznek, húzódjatok le a leálló sávba, vagy ha ti előznétek, akkor az előttetek haladó (nem idegen) fog lehúzódni, hogy mehessetek. Természetesen, ha titeket előznének, akkor ti is adjatok utat a gyorsabban haladni szándékozó részére a lehúzódással.
 
Thesszalonikit érdemes a körgyűrűn elkerülni és utunkat az új autópályán folytatni. Ehhez a fenti térképeken fehér jelekkel jelzett helyeken kell figyelni.
 
A továbbiakban a műholdképeken a kék vonal jelöli az odavezető utat, a piros a hazavezető útvonal ! A fényképeken a kereszteződések képe látható. Először messzebbről, majd közelebbről.
  • A határ utáni első letérő a határtól kb. 49 km-re van, ekkor hajtunk le az E75-ös útról. Itt jobbra letérünk az autópályáról és megtesszük a kört, a táblán Theszaloniki van kiírva. A lehajtó közvetlenül a felüljáró után kezdődik.

     

 

  • A letérés után megyünk tovább kb. 12,5 km-t és ekkor balra fogunk letérni egy lámpás kereszteződésnél. Van kanyarodósáv is.

     

 

  • Ezután a letérő után már az E90-es autópályán leszünk. Hamarosan fizetni is kell. Van még egy kisebb irányváltoztatás a felhajtás után kb. 7,9 km-re. Most már Kavala az útirány. Először az út három sávos, majd a lehajtó előtt négysávos lesz. Nekünk a jobb oldali két sáv a jó (a másik kettőn Halkidiki felé tudunk eljutni). A lehajtás után figyeljünk, hogy maradjunk a sávunkban, mert jobbról kialakul még egy sáv, ami Thesszaloniki központjába visz. Ha mindent jól csináltunk, akkor hamarosan behajtunk egy rövid alagútba. Majd az alagút után már a célegyenesben vagyunk. Erről az útról már csak Keramoti felé kell letérnünk.

     
     
     
 

 

  • Thesszaloniki után az autópályán 2013-tól kell fizetni, jelenleg a Keramoti letérőig összesen négy kapu van.
  • Thesszalonikitől kb. 168 km megtétele után kell az autópályáról lehajtani, Keramoti komp, illetve Megas Alexandros repülőtér van kitáblázva. Nekünk természetesen az előbbi kell.

   

 

  • A lehajtó után pár száz méterre jobbra kell tartani. Majd a jobbkanyar után kb. 1 km-re lévő lámpás kereszteződésnél balra kell fordulni. Ha a lámpáknál egyenesen tovább megyünk, akkor 200 m múlva van egy BP benzinkút, ahol lehet még az olcsóbb szárazföldi üzemanyagból tankolni, és a bankkártyát is elfogadják. De van benzinkút Keremotiban is.

     

 

  • Azután már az útról nem kell letérni, illetve van még egy kereszteződés, de ott az út a jó irányba vezet (hazafelé kell ott figyelni). Keramotiba beérve az útvonal a műholdképen látható. Szinte el sem lehet tévedni, mert az út "fel van gumizva", feketébb a forgalom miatt. A komphoz bejutni a jelzett úton lehet. Gondolom a sorbanállás miatt van így kitalálva, de eddig ilyet még nem tapasztaltam.

Átkelési lehetőségek a szigetre:

Három helyről indul komp a szigetre. Nea Peramo-ból és Kavala-ból Prenos-ba, és Keramoti-ból  Limenas-ba. Theszalonikitől Keramoti van a legtávolabb autóval, de onnét jár legsűrűbben, onnét a legolcsóbb és a legrövidebb is a menetideje, kb. 35 perc. Ezért célszerű a Keramotiból közlekedõ kompjáratokat igénybe venni, azok a nyári idõszakban 6.00-22.30-ig 30-45 percenként közlekednek. A sziget és a szárazföld közötti hajós közlekedésért mindig fizetni kell. Bérlet nem létezik. Július-augusztus havában készüljenek fel a vendégek, hogy a tervezett hajóra nem mindig jutnak fel. Elõfordulhat, hogy csak a következõ járatra férnek fel. Vegyék figyelembe ezt a körülményt fõleg a szigetet rövid idõre elhagyandó kirándulásaik esetén.

Forrás: www.anethferries.gr

Thassos - Komp menetrend

Főszezonban a következõ menetrend érvényes: Keramoti - Limenas és vissza. 6.00-tól 22.00-ig 30-45 percenként.
Azt, hogy ki melyik hajótársasággal szeretne utazni, nehéz kiszámolni, mert a kompoknál már szezonkezdetnél elõfordultak torlódások. Ami azt jelentheti, hogy csak a következő hajóra férnek fel. Érdemes beállni a sorba, hogy minél hamarabb felkerüljenek az első járatra.
Tehát nem ajánlatos az olcsóbb társaság hajójára vadászni - piros színû hajóknál 2-3 Euróval olcsóbb az autó.

Hasznos dolgok:
A Görögországba egyénileg utazók csak bibliaként emlegetik (régen frissült):  Szekeres István - Stevie: Szerbián, Macedónián át Görögországba

Akinek van Facebook regisztrációja ezt az írást is olvassa el: Szakmári Anna összefoglalója

A legtöbbször feltett kérdések összefoglalója

Mekkora költségekre számíthatok, ha autóval megyek?

A hivatalos szerb autópálya díjak itt találhatók.  és egy Szerb autópályadíj kalkulátor.

A hivatalos macedon autópálya díjak itt találhatók.

Görög autópályadíj kalkulátor