A márványpartok

porto vathiA szigetünk rendelkezik egy olyan csodával, mely sehol másutt a világon nem létezik.
A part története több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az ókortól megkezdték itt a márványfejtést. Egyedülálló tisztaságú, 4-6 keménységű tiszta hófehér márvány, mely ma is csak a leggazdagabb emberek világába juthat el. Amit viszont mindenki élvezhet, a márványfejtés által képződött partszakaszok, három öböllel.

Az öblök megközelítése két módon lehetséges.
A Skála Panagia öböl végétől egy akár normál személyautóval is megtehető földút, mely a régi út volt Limenas fővárosához. Ez 12 km-es pazar tengeri vonalon és hegy lábánál végighaladó, pazar kilátású szakasz. Ennek az útnak a közepén van a három öböl. Vathi, Portio Vathi (Marble Beach), és Sáljára (Saliara) öble. Érdemes a teljes útvonalat bejárni, gyalog, motorral, autóval. (Saját személyautót ugyan illik kímélni, hisz a forró nyári időszakban előfordul, hogy a kb. 4 km-es középső szakaszon a járművek által púderré tört szemcsék az autó rejtett zugaiba tömődnek, majd ott víz segítségével kővé kötnek. Történt erre visszajelzés vendégeimtől.)
Skala Panagia felöl indulva kb. 5 km-re az első a Vathi öböl, hol immár nem elhagyott szálloda van, hanem egy működő luxushotel, a természetbe szépen beilleszkedően. Ez pontosan 4 km távolságra van Skála Panagia öblétől. A parkolás itt fent a szállodánál kiképzett parkolóban lehetséges. Napágybérléssel egybekötött fürdőzés történhet.
A következő szakasz innen 1,2 km távolságra folytatólagosan van. Ott a működő bánya márvány rakodó telepe van. Ide rendszertelen időközönként bejönnek az arab és zsidó országok óriás, több száz méteres rakományszállító hajói és daruk segítségével elszállítják a 4-6 tonnás hófehér kockákat, valamint a különféle méretre őrölt márvány drazsékat. Érdemes itt is elidőzni. A márvány gyűjtésére hozzatok üres vizes flakonokat. Az elbírja ezt a súlyt.
Itt megjegyezném, hogy a Limenas-Panagia települések közt, az aszfalt főúton, Panagia előtt 3 km távolságra , a Ágios Panthelemonas hegyi kápolnával szemben van egy út, mely levisz a bányához, illetve a partra. Ezt az utat semmi esetre nem javaslom. Akik megnézték, miért, azok többsége nagy kalandba keveredett. A szerpentines hegyi út közepén a bánya. Ha szembe jön velünk a hatalmas terhet szállító teherautó, hát ott bizony akció van. Mélyebb magyarázatot nem adok. Mindenki csak saját felelősségvállalással tegye. De inkább ne! Maradjon a nyaralás kellemetlen emlék nélkül. Megtévesztő lehet a márványtömb, mely az út elején van. Mutatja a nyíl: Márvány partok felé. Vigyázat! Félrevezető!
Ezt az utat folytatva 400 méter távolságra jutunk a Portio Vathi vagy Marble Beach báros öbölhöz. Az öböl fenyőfás részénél fürdőznek azok úgy 50 méter hosszan, a bányatelep sarkához közel, kik nem igénylik az ágybérlést. Akik ágyat bérelnek, azok készüljenek fel vastag bankkártyával vagy pénztárcával. Magas árban van az ágybérlés is, és a bárban fogyasztás is. De élmény!
További 600 métert haladva érkezünk a Sáljára (Saliara) öbléhez. Ez talán egy kicsit kedvezőbb árban van, de szintén magas árfekvésű. Mindkettő öbölhöz bárki bemehet fürödni, de nem szabad a törölközőt leteríteni és azon napozni vagy üldögélni. Minden rendben van így, hisz ez a különleges márványdrazsé nem sérti a testünket vagy a talpunkat.
A víz igen különleges. A megszámlálhatatlan kék árnyalatú színén túl a magas kalciumsóktól lágyabb, selymesebb. Igazi gyógyhatású.
Mindenkinek ki kell próbálni!

 porto vathu thassos1  porto vathu thassos2
 porto vathu thassos3  porto vathu thassos4
 porto vathu thassos5  porto vathu thassos6
  terkep

További 5 km és beérünk Limenas felé a Makri Ammos hotel bungallói előtti aszfaltútra.

Sok benzinkút felkészült az autók mosására. 8-10 Eurós összeget kérnek el ezért. Feltétlen tisztítsátok meg, akár bérelt, akár saját járművel teszitek meg ezt az utat.

Akik hajózni szeretnének, szintén ezen az útvonalon jöhetnek. Minden típusú kirándulóhajó létezik vagy egyes szakaszokra, vagy a teljes partvonal becserkészésére.
Lehet Limenasból általunk bérbe adott csónakkal. (Nem kell hozzá vízijártassági engedély.) 5 órás bérlés
Érkezhettek vitorlás kirándulás keretében, szintén általunk. 5 órás program délelőtt vagy délután.
De van lehetőség Skála Panagia öbléből induló nagyobb csoportlétszámú, 10-16.00 óráig tartó hajós kirándulásra is.
Árakat nem jegyzünk itt le. Csak a lehetőségeket ismertetjük, ahhoz, hogyan tudjátok felkeresni ezt a valóban a világon egyedülálló partszakaszt.

Legyen minden nyaralónknak olyan élmény ezen a partszakaszon töltött nap, mely bizonyosan újra és újra visszahozza őket szigetünkre.

Több fotó forrása: https://www.newsbeast.gr/