Thassos-i 10 parancsolat

A thassosi 10 parancsolat turista változata(szerző: Ágnes)

1. NE LOPJ!
Egy véletlen szabad napomon vendégeimmel - utasból baráttá alakult - magánkirándulásra mentem, mazsola- szõlõérés idején. Vendégeim a szüretelõket kívánósan nézve, megálltak. Megvártam, vegyenek a mézédes csemegébõl. Kérésükre hátfordítást kaptak. Elszomorodva folytattuk utunkat, mikor egy olívaligetben sziesztázó, ebédelõs szõlõsfarmernál újból megálltunk. Immár segítségemmel tettünk újabb kísérletet a szõlõ megszerzésére. Kérésünk elõadása után, elõször átestünk a beavató ceremónián: a szájukból kivett villájukkal a szánkba tettek egy darab juhsajtot, és a villával a házából kihúzott fõtt csigát. A salátába mártott, olajos lébe ázott paximádét (kétszersült kenyér), majd lehúztuk a kb. 60%-os ouzót ( ánizsos szõlõpálinka ), majd kezünkbe nyomták a metszõollót, a 10kg-ra méretezett nylonzsákot és megmutatták a legszebb fürtökkel teli táblát. 3 - 4 dugig szedett táskával fizetni mentünk. Ezen õk felháborodva, most már egy pohár 10 évesnek megfelelõ, 5 puttonyos tokajira emlékeztetõ borral kínáltak. Fizetés nélkül, hátba veregetéssel jó utat kívántak. Az autóba szálláskor a szomszéd farmtulajdonos rontott ki ordítozva, az ötéves fiamat hóna alá csapva. Két szõlõstáskánkat az útra kiszórva, a táblájába rohant. Én utána! Gondoltuk, azt hiszi, loptunk, és a gyermekrablással követeli a szõlõ kifizetését. Mikor utolértem, a vállamra terített kendõt tépte le, s teliszedte azt a ragacsos szõlõvel. Átadta és felháborodva mondta: Miért a szomszéd agyonpermetezett savanyú vackát visszük, azzal megmérgezem a fiamat.

2. NE ÖLJ!
A zöldövezetes apartmanoknál éjszaka, az ajtók feletti lámpa fényénél, egy 10 cm-re is megnövõ áttetszõ, gyíkra emlékeztetõ lény jár melegedni. Kedvenc csemegéje a fényhez repülõ szúnyog és egyéb repülõ bogarak. A gekko - számjámiti - itt szent állat. Elpusztítása szerencsétlenséget hoz a ház lakóira! Nyílászárók, ajtó, ablak fölé függesztett, vízzel teli nylonzacskók szerepe: légyakadály - miga - . A mozaik látású légy nem szereti a vizet.A kabócára - tzitzikas - vizet ne pazarolj! Ennek hangja nem a villanyszekrénybõl jövõ áramzizegés, hanem magát hûtendõ: lábát szárnyával összedörzsölve kibocsátott nesz. A legnagyobb melegben hallik a legjobban, ami a 14.00-kor kezdõdõ szieszta idejére esik. Éppen ezért szent állat. Egy tengerbe dobott cigarettacsikk 70 liter vizet mérgez meg.

3. KÓBOR ÁLLATOT NE ETESS!
Az apartmanban szétszórt morzsa, leszóródott cukor, kicsöpögött méz a hangyák - mirmingi - menetelési útvonala. A helyi kóbor állatok a helyi ízekhez, fûszerezéshez szoktak. Zacskós levest, pacalkonzervet ... stb. NEM fogyasztanak! Azt nekik mégis otthagyva, az ételmaradék az éjszakai 90% -os párától szétmállik, viráglocsoláskor a csatornába folyik. A nyári 30 - 40 fokos melegben, az öt centiméterre is megnövõ és igen szapora csótánynak - kátcáridá - ( nem összetévesztendõ a kátcárolá szóval, ami lábast jelent, bár az abban is megjelenhet ) kedvenc melegágya. Az etetési tilalmat ha mégis megszeged, tégy az ágyak lába alá vízzel telt edényeket! Ha a szemetes zacskót napokig az ajtód elõtt hagyod, várva elszállítását a Hilton személyzetétõl, egyéb cincogó - pontdiki - négylábúak látogatását kaphatod. Ez esetben macska - gátá - tartás, etetés nélkül hasznos lehet. Az általa megdézsmált szemét csaliként szétszórt zsákmányából, maga gondoskodik ellátásáról. Ez általános görög állapot, kivéve a szigetünket! Én itt még sem a lakásomban, sem semelyik szálláson nem láttam ezekbõl a gyorsan futó bogarakból. Talán a klíma teszi? Nem tudom, de hálás vagyok érte, mert volt krétai életem során igen szenvedtem ettõl.
A macska is az ókor óta szent állat. Itt a szigeten a macska ma is szent állat. A kutyatartás - íratlan törvény - tilos. Az ugye nem eszi az egeret, sem a kígyót, és ráadásul nem tartja tiszteletben a 14.00 - 17.00-ig tartó sziesztaidõt sem. Én magam mindig kutyusbarát voltam, de belátom a macskák hasznosságát. Sem egér, sem csótány, sem semmi kúszó-mászó lény nincs lakott területen. Az erdõben a csapásokról letérve viszont készüljetek fel mindenre! Ajánlatos zárt ruha és cipõ.

4. AUTÓBUSZOS - KTEL - KÖZLEKEDÉSNÉL TÜRELMES LÉGY!
A menetidõket ritkán tartják. Utat elzáró parkírozás, szükségszerû üzemanyag-felvétel, útszéli árustól szufláki - nyársra szúrt rablóhús - vétele ebédidõben, ismerõssel való találkozás esetén a napi történések megbeszélése, csinos turistanõkkel "kámki"-zás, gyakran elõforduló tüntetési menetek, forgalomelterelés miatt ... stb.. Az autóbusz megállítása a várókban kézkitartással, stoppolással. Ellenkezõ esetben unatkozó turistának vélnek, s csak az elsuhanó buszt szemlélhetjük értetlenül. Kézjelzésünkre, ha a hüvelykujj hátramutatásával válaszolva a sofõr továbbrobog buszával, az nem valami csúnyát jelent, hanem: neki már nincs ülõhelye, de valamikor jön a következõ járat. Azzal újra próbálkozhatsz!.A Limenasból közlekedõ távolsági járatokra jegyvétel a csarnokban. A computer által kinyomtatott jegy az indulási idõt, járatszámot, az ülésszámot tartalmazza, modern idõk technikáját követve. Az autóbuszok a valóságban kb. 10 féle felmatricázott, festett számmal rendelkeznek. A helyes szám kiválasztása azok közül, a krétai agyagkorong szövegének megfejtésével felér! A számot keresve, buszunk nélkülünk eltávozhat a falunk felé! Nagyobb távolságokra csak reggel és kora délután van egy-egy járat, kis távolságra óránként közlekednek. De így a másnap ugyanebben az idõben induló járatunk megtalálására marad elegendõ idõnk.
Mindenféleképpen emlékezetes élményt nyújthat. Egy fõ esetén olcsó is egy ilyen magánkirándulás. LIMENAS - THEOLOGÓ 5.10 Euro/fõ, a sziget körbe autóbuszozása: 10.5 Euró/ fõ.

5. A TILTOTT GYÜMÖLCSÖKKEL VIGYÁZAT!
A medvetalpkaktuszok:
Tojás nagyságú pirosas gyümölcsének szedése és elfogyasztása szakértelmet igényel. A kaktusz tövében talált papírzsebkendõ esetleg már tüskékkel lehet tele. A gyümölcs íze apadt, lõrés uborkára emlékeztet. Tüskék a gyümölcsre is kerülhetnek a tisztítás során, szánk szélébe, nyelvünkbe szúródva a fogyasztáskor. Szerencsére itt a szigeten kevés ilyen növény van.
Füge:
Piros, zöld, lila fajtája létezik. Szedése csak a tulajdonos furkósbotjának veszélyével jár együtt. Fogyasztásakor a héj lehúzandó, mivel az tejszerû, ragacsos, fanyar lét tartalmaz.
Gránátalma, cseresznye, lótusz, .... stb. elvételénél, ha ott aljnövényzet van, annak mozgása esetén ne rejtett légörvényre, hanem mérges kígyó jelenlétére gyanakodjunk. Az egyébként aranyszívû békés thassosi paraszt igen lobbanékony természetû, fegyverét nem csak a sólyom, és a kicsiny énekes és ehetõ madarak ellen használja.

6. TAKARÍTÓNÕKET NE ETESS!
A hazautazási napon a következõ csoportnak otthagyott élelmiszer maradékokat a takarítónõ a kukába dobja, nem ismervén azokat. Az általa esetleg felismertnek vélt dolgokat hazaviszi, megátkozva a késõbbiekben az ajándékozót. Pl.: a csípõs piros aranyat fogpasztának használta. A madárlátta ajándék magyar szokás. Ha már mindenáron háláját akarja kifejezni az itt élõknek, csoki és egyéb dolgok helyett a magyar szalámi világhírû.

7. A feleség a parton, a férj szabadságon.
Kávéházban - kocsma - a feleség-jelenlét mindenkire nézve kínos lehet.

8. Napozás és fürdés.
A déli fürdést hagyd ki. Délután a legjobb, ha naplemente körül kerítesz idõt tengeri fürdõzésre. A helybéli családok is ekkor teszik ezt. A délutáni szieszta folytatásaként strandolnak, mindezt a homokos részeket elkerülve köves partszakaszokon, megkímélve magukat az új takarítószemélyzet keresésétõl és a fürdõszoba csatornarendszerének szétverésétõl. Ha már megtörtént az Aranyparton kikerülhetetlen homokos vízben való fürdés, a gyermekeket a partról felvive, a lakásba érés elõtt tusoltasd le. Ezt kezdheted úgy, hogy lábuknál fogva magasra emeled õket, jól kirázva a homokot mindenhonnan. A végén a fürdõruha-varrásnál és a fül mögött tégy egy ellenõrzést, mert ha a gyermek így alszik el, az végzetes lehet. A tiszta ágynemûre kiszóródott homok megkeseríti az álmát.

9. A KAPOTT INFORMÁCIÓ VISSZAADÁSA KÖTELEZÕ!
Ha elégedett voltál a mi szolgáltatásainkkal, olvasnivalóidat ( könyv, újság, ....) ne vidd haza, ne dobd a kukába, összecsomagolva a szobában hagyva a takarítónõ azt is kidobja! Add át az utolsó nap nekünk! Aki kint él, annak nincs régi újság.

10. A honlapkészítõ és akik itt benneteket várnak, azok is emberek!
A legjobb szándékaink, igyekezeteink ellenére is elõfordulhatnak szervezési, felvilágosítási, lebonyolítási hibák. Ez lehet akár a körülmények kivédhetetlen rossz sorozatából. Panasztevéskor gondolj arra, hogy volt elég idõd és lehetõséged a szállásfoglalás elõtt mindent megkérdezned. Pihend elõször ki magad a hosszú út megtétele után, csak utána ítéld meg, ki tehet a sérelmedrõl?! Segítségünkre lehetsz, ha hazautazás után észrevételeidet beírod a honlapunkon levõ Fórumra. Igényeidet a befizetett összeg nagyságához arányítsd!

IGY IGAZ, MINDIG A VENDÉGNEK VAN IGAZA!
Mi a vendégbõl élünk - de vendég sem lehetsz nélkülünk!
NYARALNI VAGY, LAZÍTS, FELTÖLTÖDNI JÖTTÉL! A NAP SÜT, A TENGER CSODÁLATOS!

Jó a jó HÁZIGAZDA a háznál !
( egy régi GÖRÖG mondás )