Samothraki - 2014. szezon végén

Ezt az írást részben egy csoport élménybeszámolójaként, részben kiegészítő információnak szánom az eddigi ismeretéseimhez.

A csoport reggel 9 órakor szállt fel a hajóra, hogy Alexandroupoliból a szigetre kompozzon.
A kompozási napokat jól választottuk ki. Korai ideérkezést terveztünk a szigetre és a nap késői órájában való távozást onnan, hogy az itt tartózkodás minden óráját ki tudjuk használni. A vissza jegyet is még érkezéskor megvettük. A jegyek megvétele a nevek, személyi igazolványszámok és a gépjárművek adatainak megadása miatt jó másfél óráig tartott. Mindent számítógépen rögzítenek, így valóban szükséges a másfél órával hamarabbi érkezés az első induláskor. Hazafelé a szigetről már elég volt a 40 perccel korábbi komphoz érkezés.
A csoport összetétele életkorra, érdeklődésre teljesen vegyes volt. Voltak épp tötyögő kisbabás babakocsis házaspárok, fájós lábú, nagyon idős személyek és középkorosztály. Volt, ki úgy jelentkezett a társasághoz, hogy ismerte a sziget adottságait, de a java része csak azért utazott a vendégekkel, mert évtizedek óta együtt utaznak, mint baráti társaság. Kik felkészületlenül érkeztek a szigetre, kicsit csalódottan távoztak. Nem léteztek turistabazárok és a szokványos sétáló utcák, helyette a sziget keménységével fogadta őket.
Hogyan szerveződött meg a csoport? Önmaguktól. Engem csak kísérőnek kértek fel, mikor azt mondtam, most nem tudok szervezni, és még nincs kipróbálva a sziget szervezett útra. Tiltakozásom nem fogadták el. Már 2013. decemberében mondták, a csoport kész az útra egy teljes busszal. Ekkor otthon Pánossal azt mondtuk, ha kell mennünk, akkor menni fogunk. És akinek ott kell lennie Samothrákin, az ott is lesz.

Az időjárástól kegyességet vártunk. A sziget híres a szélsőséges klímájáról, így csak reménykedtünk, hogy jó időnk lesz.

Az elszállásolásra Therma faluközpont egyszerű szállásait választottuk. A szállások kiválasztását Alekára bíztam. Az ő bungalós szállása nem lett volna jó, bármilyen tetszetős, 800 méter távolságra lett volna Therma falu kis központjától, hol most laktunk. Fontos volt az 52 fős csoport részére, hogy legyen közelben bevásárlási, étkezési lehetőség, pék, és olyan szórakozási lehetőség, mit gyalogosan is megközelíthetnek. Gondolok a termálfürdős és a vízeséses szurdoktúrára.
A sziget szállásai két típusra oszlanak. Vannak teljesen modernek, melyek igen drágák, és vannak a 80-as években épültek, melyek kedvező árban vannak. A mi szállásaink egyszerűek voltak.
Heves szél és a hirtelen vihar idején a delfinek sokasága kísért hát a szigetre bennünket.

Érkezésünket szikrázó napsütés fogadta. Bevásárlással kezdtük a napot, félve, hogy a lakóhelyen üres üzletek várnak majd bennünket. Azt tudtuk, hogy még főszezonban is egy héten egyszer kap a sziget ellátást, és aki azokból akkor vesz, az jól jár. Majd a következő héten kaphat abból, mit akkor nem vett meg.

Az Édenkert árnyékában

Az Édenkert árnyékában

Kalandozások az Isten kertjének hét kapuján át, a tudás fájától a halhatatlanságig
 

Életünk elért egy olyan gyors, felfejlődött, rohanó szakaszához, hogy sokszor már azt mondjuk: Elég volt. Megállj!
A nyaralás idején próbálunk ennek a belső parancsnak eleget tenni. Ki repülőre, ki autóba ül, és száguldani kezd. Gyorsan, hogy célhoz érjen. A Paradicsomról álmodunk. Hol minden nyugodt és vidám. A kék tengert még kékebbre festi fantáziánk. Több ezer km-t beautózva nyaralunk, röpke pillanatképként hagyva feltárulkozni a csodákat. Mintha az ételnek csak az illatával jóllakhatna valaki, oly gyors módon próbáljuk habzsolni azt, ami az év munkás napjain kimaradt életünkből. Eltelt egy év, megtörtént a nyaralás. A lecsengése? Fáradtak, túlterheltek voltunk. Nyaralni mentünk. Igen, a paradicsomban voltunk. Láttunk, tanultunk, élményeket szereztünk. De nagyon fáradtan értünk haza. És nem volt elég a béke szigeti élet… úgy elröppent.
Igen, igen…
A világ végén voltunk.
A világ végét úgy képzeljük, hogy ülünk egy csodás helyen.
Ülünk, és érzünk.
Boldogságot. Erőt. Végtelenséget. A kiteljesedést.  És ez mind-mind a mienk. Csak a miénk…
Majd békés kiegyezéssel levonjuk a következtetést. Ha az az idilli hely valóban létezik… hát ott már ott sokan vannak. És sokan ott ülnek és lógatják lábaikat. A lábak meg összeérnek.
Majd belenyugszunk, hogy ez a sors mai folyása.
Teljesítményt hajszolunk egész évben, és most is teljesítettünk. Dolgoztunk, és nyaraltunk. Másnak még ennyi sem jut. Elégedett kell, hogy legyünk.
Majd valami ott belül piszkál bennünket…
Érezzük, hogy valami hiányzik. Valahol valami nem volt jó. Csak derengve jön ez az érzés, talán be sem valljuk önmagunk felé.
Vagy mégis létezik az Édenkert?
Hol lehet? Milyen lehet igazán?
Thassos…Igen. A sziget az Istenek kertjének előkapuja. Belépés ahhoz, hogy megértsd, mi a pihenés.  Megtanultuk ott, hogy miként lebegnek a felhők, a fény és a hang, megismertük a nappal és az éjszakák titkait. Laktunk ott hófehér márvány palotában. Meghódítottuk az Ypszáriót. Fürödtünk a szirénekkel. S bár élvezzük, még is érezzük, fáradtak és éhesek maradunk. Már másra, többre is vágyunk. Öblünkből a hajnal a virradat, a napkelet fényét adta utunkul.
A hét thassosi év, mint hét nap telt el. Megértünk arra, hogy tovább lépjünk …
Az Éden kertjében.

A tudás fája

A Tudás fája

Fordítás  Georgos Lekákis:  Samothráki – Szent Sziget  című könyvéből

Samothráki 20 egyedi jellemzője


1. Az Égei-tenger területének legmagasabb hegye a Saos

A szigeten a legmagasabb csúcs a Saos-Feggari. Nevének jelentése: sértetlen, egészséges, megmentő. Miért kapta ezt a nevet? Az özönvíz során megmentette az embereket a magassága miatt az árvíztől. A „holdat érintő” hegycsúcsa vízmedencés fennsíkokkal, erdővel, völgyekkel, és vízeséses patakokkal borított. Homérosz szerint az Olimposz istenei onnan irányították a trójai háborút. Maga Homérosz is onnan követte figyelemmel.

2. Görögország legmagasabb  vízesése, a - Kremasztó Neró - Medál Víz, a magassága 180 m.

A vízesés a sziget déli partján van, és csak tengeren, hajóval közelíthető meg. Azért hívják így, mert a vize a tengerbe ér. (Ahhoz, hogy valaki ezen a bolygón egy másik olyan helyre menjen, ahol a vízesés a tengerbe zúdul, Grönlandra kell utaznia!) Télen, a nagyon bő vízhozam miatt nem a sziklákat nyaldosva csordul alá, hanem a levegőben merőlegesen zúdul egészen a tengerig. Innen az elnevezése. Ez a vízesés a 180 méteres magasságával Európában a 4. helyen, a világban a ranglista 11. helyén áll.

Samothraki a történelem viharaiban

Samothraki a történelem viharaiban

 

A sziget történelme ugyanolyan viharos volt, mint Aiolos isten szelei, amik a partjait tépik.

Történelme

Idézet a  "Látnivalók Thassoson kívül témakör"  Szamothraki című cikkéből:

"... A sziget a történelem előtti időktől lakott volt, az újkőkorszak óta. Az első ismert lakosok a kareszek. Később thrákok települtek ide.
Homérosz szavai szerint a sziget a mükénéi korszak óta ismert. De a régészek szerint az első görög telepesek i.e.800-700 között érkeztek.
A szigetnek az ókorban sok neve volt. Az ókori szerzők a következő neveket említik : Saos, Samos, Electris, Dardania, Aethionia, Leucosia, Leuconia, Meliti,  de a görög telepesek ezeket már nem használták.

Szamothraki fontos földrajzi hely. A kereskedelem és a természeti javakban való gazdagsága következtében az ókorban kiemelkedő jelentőségű városállam volt, saját pénzzel és flottával.

Élet Samothraki szigetén

Élet Samothraki szigetén

  Samothráki élővilága és az emberek 

  

Állatvilága

A víz közelsége határozza meg, milyen állatfajok jellemzőek a szigetre. Vízi állatok – halak, delfin -, madarak, vadkecskék, nyúl, teknős, kígyó, gyík, és időszakonként párás helyen vagy eső után pillangófelhők. 

Nagyon sokféle madár és hüllő él e szigeten, az érintetlensége miatt.
Nem célunk az állomány teljes felkutatása és annak e honlapon való részletesebb ismertetése.
Csak ízelítőt szeretnénk adni belőle azok számára, akiket mélyebben érdekel ez a téma.

madarak   (443 faj)          
emlősök                           
kétéltűek                     
hüllők                      
kígyók                         

A Tűz, a Víz, a Föld és a Levegő szigete

A Tűz, a Víz, a Föld és a Levegő szigete
 

Ahogy az Aiolos - a Szelek - szigetére teszed lábad, azonnal érzed kisugárzó energiáját, miből egy furcsa játék veszi kezdetét.
Mintha nem egy nyaralás várna rád, hanem egy átszellemült séta a Kaviri Misztériumok útjain, egészen az alvilágig, hogy felérj a fényig, már anélkül, hogy félnél a haláltól. Empirikus sétád valóban a természet oltárán való legmagasabb fokú beavatás lehet.                                         
Tedd azt az energiával feltöltött különleges köves partjain.                     
Fürödj, búvárkodj tengervizében, halld a fókák és a delfinek orgona-hangjátékát.
Tégy egy sétát a vízeséses, erdei, hegyi ösvényein.                                  
A nap végén ülj ki a magányos nyugati partcsúcs tenger-oltárához. Fohászkodj, és gyönyörködj a tengerbe bukó vörös korongos palástban. Magadon viselve e bíbor, lehelkönnyű fályolleplet, térj aludni.                               
Éjjel… éber álommal halld a tenger felszín alatti dübörgését, az ős fák végtelen felé küldött suttogását, a természet e fenséges szerelmi kiteljesedését.
Mikor az a sziporkázó örömcsúcson van, és az éjjeli bagoly egy utolsót kurjant, kelj fel! Menj el a hegyoldalban csak neked előkészített forró kénes medencéhez.  Merülj alá.


Ahol az Istenek laknak

Ahol az Istenek laknak

(Bevezető írás egy új terület felfedezéséhez)


Előszó

Ahhoz, hogy egy újat megismerj, először meg kell értened.

Görög szó: EROTA

Jelentése: SZERELEM

A szó elemzése: Rotáei. Jelentése: kérdez.

Filozofikus értelmezés szerint, ha valami-valaki felkelti érdeklődésünket, ha meg szeretnénk ismerni, mert hozzánk közel állónak érezzük, kérdezünk róla. Kérdés és szerelem tehát egymás kölcsönhatásában álló szó. Ahhoz tehát, hogy megszeressük, megkérdezünk róla mindent.
Hogyan fogadsz be valakit magadhoz?
Köszönsz neki. Ízlelgeted a nevét. Beszélgetsz vele és nézegeted. Többször randevúra mész vele. Minden oldalát próbálod megnyitni figyelmesen hallgatva őt. Szemeiddel simogatva iszod meséit, hogy magaddá tehesd őt. Éjjelente álmodban megelevenednek meséi. Mámorképként ő leszel. Majd nappal vele karöltve magányos sétát folytatsz, érzed amit érez, hallod amit hall.
Majd eggyé váltok. Megszeretted. Hiányában, rá gondolva, sóvárgó, fájó, de édes vágyódás tölt el.

Mondd ki a szót: Samoutráki.

Mit jelent hát e szó?
Mi tartozik hozzá?                                         
Miről regél az ismeretlen, titokzatos, félelmetes, vad sziget?