Szállás és foglalás információk

A szállásfoglalási, számlázási és egyéb fontos tudnivalók.
Fontos részletek az E.O.T. FEK B 166/9. 2.78. rendeleteiből.

Abban az esetben, ha a számítógépes kapcsolattartással bármilyen gond lenne, telefonon tudjuk Önöket hívni. Foglalás esetén adják meg mobil vagy lakás telefonszámaikat, illetve ha van SKYPE elérhetőségüket.. Kérem, mindig ellenőrizzék a kiállított számlát helyesség, időpont, ill. az Önök által kiválasztott lakást illetőleg. Amennyiben eltérés van, azt jelezzék számomra vissza, és módosítunk.

A szállásfoglalás az összes árnak a 30%-val egyenértékű pénzösszeg befizetésével történik. A foglalási előleget a tulajdonosok számlájára kérjük utalni. A teljes összeg befizetése mindig a szállásnapok végleges fixálása után, a tulajdonosnál, vagy annak képviselőjénél, - helyben történik- külön kérésre hivatalos számla visszaigazolással. Az átutalt foglalási előlegen felüli összeget, - az összes ár maradékát - a vendégnek a tulajdonos részére kell személyesen átadni.
A pénzátutalások során a feladott pénznem mindig Ft tételű, amit a bank automatikus váltásban Euróban küld a címzett felé. Kivételt képeznek azon befizetők, akik valutaszámlával rendelkeznek.

A foglalási előleg kiérkezéséről visszajelzek a foglalás véglegesítésével.
A feladott összegről a számlabizonylatot őrizzék meg, mert előfordulhat, hogy lekérjük azt Önöktől. Annak felénk küldését lehetőleg szkennelve kérjük.
Ha a banki szelvény szkennelése gondot jelent Önöknek, elegendő a feladás időpontját ill. a küldő nevét megküldeni.
A feladott összegről az értesítőt csak akkor kérjük, ha a szállástulajdonos számlájára azonos időben több azonos összeg érkezik ki. Tehát a számlán levő összegek pontos azonosításához szükséges.
Szükség lehet az Önök részletes adataira az esetleges lemondás esetén történő visszafizetés gyors lebonyolítása miatt is.

  • A lemondással kapcsolatos tudnivalók:

A szállásadók és a vendégek jogai és kötelezettségei.
Az átutalási banki kezelési költséget minden esetben a foglaló állja!
Előleget visszafizetni, csak a kiérkezés előtti 1 hónapon túli bejelentési igény esetén tudnunk.
Tehát a pénzfeladónak kötelessége a bank felé a teljes kezelési költség befizetése.
Esetleges lemondás esetén az előleg visszafizetésnél a szállástulajdonos csak a tiszta előleg összegét küldi vissza, tehát őt nem terheli kezelési költség a bank felé.
Ha kiérkezéskor a vendég meggondolta magát, hogy más, saját maga választotta szállásra költözik, ezt azonnal köteles közölni.
Az eredeti szálláson ez esetben a foglalási összegen túl a teljes befoglalt időjének 50%-át köteles kifizetni. Beszámolva a foglalásként kiérkezett összeget is.
A szállodatulajdonos az elköltözés bejelentési idejétől számítva az eredetileg foglalt napok számának felét kifizetésre követelheti.
Értsd: A vendég lefoglalta a lakást 10 éjszakára. Kiérkezésének harmadik napján,-tehát kettő éjszaka után- valamilyen saját személyes okánál fogva távozni kényszerül. Ezt azonnal bejelenti a szállásadója felé. Fentmaradt még 8 éjszaka, amit az eredeti szerződés szerint lekért. Ennek a felének összegét, tehát az utolsó 4 nap összegét köteles a szállásadó visszafizetni a vendég felé.
Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha a vendég a szerződésben megkötött időpont előtt szeretné elhagyni a szállást.
Ha a szállodatulajdonos a teljesen hivatalos szabályokat betartja, akkor joga van a távozás bejelentése utáni megmaradt napok költségének 50%-át, akár a turisztikai rendőrség beavatkozásával is behajtani. Ezt az esetben alkalmazza is, ha a vendég megsérti az etikett szabályait a szállásadóval szemben.
Az E.O.T. országok vendégeire, bárhol tartózkodnak, a törvény egységesen vonatkozik. A turisztikai rendőrség által történő beavatkozás esetén, az adott lakásban feltüntettett katagogus árat is kérheti a szállásadó. A katagógus árak álltalában jóval magasabbak, a foglalásnál kapott árnál. Hivatalos eljárás esetén olykor élni is kell a szállásadónak az úgynevezett porta árral

Skála Potámiában levő szállásaink Thassos-sziget legkedveltebb CHRISSI AKTI strandján vannak. Ez az öböl és a szállásai a sziget kiemelt kategóriájába tartoznak. A szállásárakat az E.O.T szabályzata kategorizálja.
Ezek a hatóság felé hivatalosan bejelentett árak a lakások bejárati ajtajára kitűzve is megtalálhatók. Ez az úgynevezett porta ár.
A szállástulajdonosok a porta ár alá hivatalosan nem mehetnek, adózásuk ez alapján történik. Ennek ellenére a mégis előfordul, hogy elő- és utószezoni időszakban jóval ár alá mennek. Ez a szabálysértés csak a szállásadókat terheli. A szállásadó, ha a szerződésében a vendég felé a porta ár alá ment, azt utólag a vendégtől nem követelheti. Az ár fölé bármennyivel mehetnek, azt hivatalos számlával igazolják a hatóságok felé is.
Hogy egy lakásban hány személyt szállásolhatnak el, az E.O.T által van szabályozva. Azon túl, ha a szállástulajdonos több személyt helyezne el, az után komoly bírságot fizet ellenőrzés esetén.
Az engedélyezett pótágyas elhelyezésért a hatóságok szerint a teljes árnak a 20%-át köteles elkérni. (Ezt a magas összeget csak magasabb kategóriájú szállásoknál szokták felszámlázni. Ott az E.O.T részéről állandó az ellenőrzés, így nem tudnak ez által árat csökkenteni.
Kivételt képeznek e szigorú árszabályzat alól azon szállások, amelyek lakásaikat a teljes szezonidőre utazási irodák felé kötik le. Így egyértelmű, hogy az adózásuk az iroda által kötött szerződés alapján történik. Könnyen ellenőrizhetők, így minden szállás a saját belátása szerint adhatja bérbe a lakásait. Ezen leírtak a hivatalos E.O.T. szabályzatból vannak, mely írást eredetiben, görög nyelvű leírásban megtalálhatják a szállásokon. Megértésüket köszönjük.

  • A pénzösszeg befizetésének módja:

1. Nemzetközi banki átutalás.
E banki befizetést csak a két héttel később utazók vegyék igénybe! Nemzetközi banki átutalás esetén leküldjük Önöknek a bérbeadó szállás személyi és banki adatait. A pénzfeladás után jelezzék felém a banki átutalás szelvényét, hogy a pénzfelvevő szállástulajdonos az összeg kiérkezését ellenőrizni tudja. Az utalás teljes átfutási ideje 10 nap- 2 hét. Előfordul, hogy a magyar bankoknak nincs elég gyakorlata, és időnként plusz adatokat kérnek a pénzfelvevő bankjáról. A megadott adatoknak elégnek kell lenni.
Kérem, feladás után, kb. 2 nappal Ön is kérdezzen rá a bankjánál, a folyamat rendben elindult-e? Ha igen, akkor én is értesítem a tulajdonost, aki szintén folyamatosan érdeklődik a bankjánál. Lehet, hogy kicsit körülményesnek tűnik, de biztonsági eljárásként ezt diktálja a gyakorlat.

A banki átutalással kapcsolatos tapasztalat :
- Minden feladott összeg 5-8 nap alatt célhoz ért. Egy-két esetben volt 4 Euró/ egy befizetés levonás, ami plusz levonást az itteni bankok szerint az okozta, hogy a pénzfeladó a tranzakció során nem vállalt fel minden kezelési költséget.
- Bankon belül sem mindegy, hogy milyen módon utaljuk a pénzt. Általában a SEPA átutalás kedvezőbb áru.

2. WESTERN UNION MONEY TRANSFER pénzátutalás.
Ezt a leírást azért is tartjuk még fontosnak Önök felé, mert az elmúlt években több alkalommal előfordult, hogy vendégeink itt tartózkodásuk folyamán nem bankon keresztül szerettek volna otthonról gyorsan pénzhez jutni.
Ez a szolgálat különféle bankoknál történhet. (Pl.: CHANGE PELMERA, GWK-MAV TOURS, ETIBANK, IBUSZ, INTERCHANGE, INTERCASH, M & M EXCLUSIVE CHANGE, kisebb településeken a postahivataloktól kérhető, ill. Tesco üzletekben.

Az eljárás a következő:
A pénzfelvevő minden adatát, - lakcím, telefonszám- tudni kell a pénzküldőnek.
A pénzfeladó a befizetés után megkapja a címzett kódszámát. A pénzfelvevő a limenási, a limenárjai, ill. a kavalai postára tud bemenni az összeget felvenni. A postai kérdőíven megkérdezik a feladó nevét, címét, telefonszámát, a feladás helyét, idejét, és a kódszámot.
Az adatok megadása után a pénz felvehető.
Ez a pénz-tranzakció a feladott összeget hétköznap és munkaidő esetén, 2-3 óra alatt juttatja célba. Limenásban a posta nyitva tartása: hétfő - péntekig 8.00 - 13.00 óráig van. Pénteki otthoni feladás esetén csak hétfőn juttatja célba az összeget.

3. Pay-pal-os fizetést csak bizonyos szállásadók tudnak fogadni.

4. Erdélyi vendégeink körében a MoneyGram-os utalási lehetőség a legkedvezőbb feltételű. Pl. 300 Euróra 11 Eurós kezelési költség, és egy napon belüli kiérkezés van ezen típusú pénzfeladás esetén. Azon vendégektől, kik e módon utalnak, kérjük majd a feladási kódot és pontos személyi adataikat, mert csak azzal tudja a szállásadó érvényesíteni az összeg felvételét.

 

Javaslom, mindenki járjon utána, hogy kinek mi a legkedvezőbb utalási mód!

 

  • Egyéb kérések:

Kérjük, indulás előtt feltétlenül nézzék át a GYIK - Gyakran ismételt kérdések menüpont alatt található leírásokat, mert azok mind hasznosak lehetnek Önöknek!

A biztosításokról se feledkezzenek el! Autóhoz a nemzetközi zöldkártya kötelező. A poggyász- és balesetbiztosítás ajánlott!

 

Kérjük, olvasd el a GYIK ide vonatkozó részeit is!

A pénzösszeg befizetésének módjai