Thassosi csemege

csemege1A hétfői szigettúrán csíptem nyakon ezt a témát.
Panagia falujában már előző este már felfigyeltem a fekete füstre, de akkor siettem. Így kis csoportommal mikor megláttuk a füstjeleket, azonnal megálljt parancsoltam, és bekukucskáltunk a füstöt eregetőkre.
Az egyik vendégem köjálos főellenőr volt. Ő azóta is ájuldozik, hogy micsoda körülmények… Én meg nyugtatom, bátran egyél belőle, a világ legfinomabb dolgát kóstolhatod meg e fekete kondérokból.
A görögök ismerik a befőttet mint komposzta. Előfordul, hogy ők is vesznek a főleg németektől idekerülő konzervekből, de inkább csak a nagy szállodák reggeli és vacsora asztalán találhatók meg ezek a külföldön gyártott befőttek. Amit egy görög maga is elkészít, ill. egy háztartásnak elmaradhatatlan édessége: a GLIKO TOU KOUTÁLIOU. AZAZ A KANALAS ÉDESSÉG.
Itt a szigeten májusban készítik a cukkinit.

A kicsiny cukkinit leszedik, meghámozzák, azbesztbe mártva, majd citromlébe mártva állni hagyják. Ez idő alatt elkészítenek egy szirup oldatot.
Ahány kg termény, annyi szirup oldat: fele méz, fele cukor.
A nagy kondérban előfűzik a cukkinit, majd a terméket átmerik egy másik kondérba, ráöntik a mézes szirupot, és 24 óráig, folyamatos rázogatás, és hableszedés közben bepárolják. Harmadik nap kihűlés után vagy vanilliával, vagy ambróziával ízesítés mellett kicsomagolják vagy a díszüvegekbe vagy a konzerves dobozokba.
Szintén május közepén készítik a zöld füge édességet.
Leszedik, megmossák, megtisztítják az éretlen zöld fügét. Horgolótű-hegynyi lyukacsokat szúrnak bele. Egy napig tiszta vízben előfőzik, majd a következő nap a szirupba párolják be.

Június első hetében van a zöld dió édesség készítésének az ideje.
A fügével azonos módon készítik.
Krétán én magam a mazsola szőlő édességet készítettem.
Annak az elkészítése egyszerűbb.
Egy kg magnélküli kemény érett szőlő (Szultána) + 10 kg cukor. Egy nagy edényben állni hagytam 24 órára, majd a kondérba alágyújtottam, és délutántól másnap reggelig hagytam az első forralás után pöszörögni. Úgy, ahogy a kocsonyát készítitek. Először felhabzott, azt folyamatosan szedegetni kell, időnként rázogatni a kondért, hogy le ne ragadjon. A végén egy pohár frissen csavart citromlevet vagy narancslevet öntöttem hozzá, ill. az elmaradhatatlan ambrózia levélkét, amit ti citrommuskátli néven ismertek.
Barátnőm a narancs és citromhéj elkészítésének volt a mestere.
Ha Szantorinin jártunk, onnan mindig paradicsomos édességet vettem.
Hogyan eszem én…
Elvétve megeszek egy édességet, de inkább a szirupját használom. Teaízesítésre, gyümölcslevesekhez, bóléhoz, sülthúsokhoz édes-savanyú szósz készítéséhez. Püspökkenyérhez is jó.
A helyieknek ez az elmaradhatatlan vendégváró.
Ha bárhová elmegyek, egy görög–török zaccos kávé, egy pohár hideg víz, és egy kis csészébe egy kanálka ilyen édesség. Ha nem vagyok hajlandó megenni, hazaküldenek egy kis üvegnyit a családomnak. Ők ugranak rá. Egy hét alatt eltüntet a két férfim egy doboz Szuozi-féle kanalas édességet.
Tavaly hallottam egyik vendégemtől, hogy édesanyja is készített ilyen édességet.
Ők nagyon meghatódtak e vendégfogadás által.
Ma már itt is kihalófélben van e mesterség.
Készítenek nagyobb modern üzemekben is, de amit én ajánlok, hogyha vásároltok e termékből, az ne a nagyüzemi legyen!
A szabad tűzön, fatüzeléssel készített édességnek nyomába nem érhet egyik nagyüzemi sem! Köjál ide, köjál oda, öreganyáink tudták mi a jó.

csemege2 csemege3

Panagiában Szouzi asszonynál vásároljatok ebből.

csemege4csemege5

Ha nem akartok venni, csak kíváncsiak vagytok rá, hogy milyen, akkor is nyugodtan odamehettek hozzá. Kitesz nektek kis tányérra minden fajtából. Végigkóstolhatjátok. Nem baj, ha nem vesztek belőle.

De úgy menjetek haza, hogy kóstoljatok bele e házi ízekbe is!
Jó nyalakodást!