A csörgedező patak nyomában

buek2012.resjpg

Az új év nyarára új lehetőséget ajánlok a sziget csodáinak felfedezésére:

 

Gyalogtúra Adenából, az ős-Potámiából a mai Potámia falujába.
erdo

Potámia mai falujának lakossága kb. 450 családból áll, mintegy 2000-es lélekszámmal.
Potámia nevének jelentése: folyók.

vizarokEnnek az egykori deltának a nyomait még ma is felfedezhetitek.
- Pontios hotel parkolójától le a Tarsana kikötőbe: Stamatous folyó
- Anassa hotel és benzinkút: Korvakia folyó
- Viki parti apartmanházunk melletti partszakasz: Panotnyi vrisi folyó.
- Alexander Golden 5 csillagos szálloda partjától egészen a Kastallia apartmanunkig: Katotnyi vrisi folyó.

Ezek közül a Panotnyi vrisi és a Katotnyi vrisi voltak a nagyobbak. Szabad folyással csobogtak az öreg kőházak között. Abban az időben Potámia mai területén kb. 300 ház - kőkunyhók, emeletes uradalmi kőházak, kis bakcékkal, periboliák, azaz veteményes kertekkel - valamint vízimalmok álltak. Az életmódváltozás szele és a folyók téli áradása miatt a folyókat szabályozható duzzasztógátakkal zárták el, majd öles csövekben vezették le a Potámia-Skála Potámia közötti területre, hol a mai napig kis víztározókba gyűjtik a felgyülemlett folyóvizet, aminek feleslegéből az olívaligetes kertek locsolása történhet. Figyeljétek meg a falu házainak kiskertjét. A kerthatár szegélyeinél kővályús vízelvezetők vannak. Nyári éjszakákon, ha felsétáltok a faluba, minden kertben élvezhetitek az egykori folyó csobogásának hangját. A helyi gazdák késő délutántól, este 8 órától hajnalig eláraszthatják kis veteményesüket, ha bejelentéssel élnek a közösségi ház vízfelelőse felé, aki kinyit a duzzasztóból egy egy nagy csapot.

Hogy a mai falu mikortól lett lakott, ez vitatott téma. Egyes öregek megesküdnek arra, hogy mai lakosságának száma a második világháború idején is ennyi volt. Megint mások azt mondják, hogy az egyiptomi török időszak idején csak kevesen laktak errefelé, ill. a parti szakaszokhoz közel inkább csak a halászok és az agyagedény-készítő mesterek családjai és a vízimolnárok által volt lakott e terület. Az emberek többsége a nagy adók miatt és a jobb mezőgazdasági, állattartási feltételek, kőfejtési lehetőségek miatt inkább 4-700 méteres tengerszint feletti magasságban élt. Ott nem voltak kijelölve az akkori hatóságok által a magánterületek. Mindenki szabadon gazdálkodhatott. Maga jelölte meg a birtokhatárait azáltal, hogy mekkora területet tudott megművelni. Gondolok itt a szarvasmarha-, birka-, kecsketartásra, méhészetre, szőlészetre, fűszernövények, fenyőgyanta gyűjtésére. Természetesen léteztek családi háborúk a területbirtoklás miatt, amelyben mindig az erősebb család győzött.

Léteztek belső kis falvak is, melyek 30-100 családból álltak. Ezek az egyház hűbéreseiként telepedtek le a kolostorok mellé. Ilyen kolostor volt a mai Potámia feletti METOXI kolostora is. A hozzá tartozó falu neve Adena.

Metoxi kolostora az Athos közigazgatásához tartozó férfi szerzetes kolostor volt. Ma is egyházi tulajdon. Két utolsó szerzetese, ahogy Potámia falu mai 50 év feletti emberei erre emlékeznek, meghalt az 1980-as években. A két idős szerzetest a kolostor alatti új falu lakói tartották el. (A szerzetesek többsége 1970-ben távozott Bulgáriába. Az időben a katonai hunta volt hatalmon, 1967-1974-ig.
Az új falu – Potámia - és a régi falu, Adena területe mind a kolostor birtokában volt. Bizonyos hűbéres munkáért kaptak ott az emberek kőházakat, ill. belakható területeket.
A kolostor régi parti birtoképületei közül egy áll ma is a régmúltat őrizve: a Tarsana épülete. Ma ez állami, azaz kikötőparancsnoksági tulajdonban van. Erről már olvashattatok tőlem, emlékeztetőül: Egykor díj fizetése ellenében ide húzhatták be a halászbárkáikat az emberek. A Tarsana épület lábait a tengervíz áztatta, a felső szint részben szerzetesi celláknak adott helyet. Egyházi kikötő ill. hajógyár volt. Ma 2011-től művészházként és közösségi táncházként működik. (Hosszú-hosszú évek magánya után.)

Hogyan jutunk fel a Metoxi kolostorhoz?
A partról a főút mentén 4 különböző úton lehet bejutni Potámiába.

agiosnektarioskapolna

Az első úton skűla Potámiából felhaladva közvetlen a kanyarban levő kis Ágios Nektários kápolnától haladunk fel gyalogosan 5 percet. Ekkor látunk egy nagy útelágazást jobbra fel, hol tábla jelzi:
προς κατασκήνωση – Potámia
Ma már csak az idősebbek emlékeznek a Metoxi kolostor névre.
A fiatalok úgy emlegetik: KATASKINOSIS.
Mit jelent ez a szó? Üdülőtábor.
Az egyház és az állam szervezésében kéthetes nyaralásokat tehetnek nyári időszakban pedagógusi felügyelettel a bizonyos betegségben szenvedő gyermekek. Vagy csak fiúk, vagy csak lányok. Az egyház ezt leszabályozta. A táborozás a kolostor egykori celláinak kis lakásaiban és az állam által kibővített faházikókban történik. A nyaraláson résztvevők a megyeházak arra kijelölt irodáiban – PRONIA - vagy az egyház papjai által jelentkezhetnek.
Tehát ebben az útelágazásban megindulunk a táblán jelzett cél felé. Kb. 200 métert megtéve, egy újabb elágazáshoz érünk. Jobbra Potámia ófalu részébe ill. a faluközpontba juthatunk.
A balra vezető út vezet Adenához, azaz az egykori Metoxi kolostorhoz, amit ma Kataszkinosos - κατασκήνωση névvel illetnek.
Itt ezen a hangulatos aszfaltos úton először asztalosműhelyek sora, majd nagy olívaligetes kertek, állatfarmok és kápolnák sorakoznak. A kápolnák nevei sorban felfelé a Metoxi kolostorhoz:
Ágios Rafail,
Ágios Joannis
agiosjaoanniskapolna

Panagouda
panagoudakapolna

 

Ágios Dimitrios ,
majd a Metoxi kolostor.
metoxikolostor

A kolostor eredeti saját temploma, amit csak a szerzetesek használhattak, egy ókori templom helyén állt. Az ókori templom átépítésével készítették az újkori templomot a Metoxi lakói. Az új templom Panagouda Triferousa névre hallgat. A szó jelentése: Gyöngéd Szűzanya.
A parttól az út idáig kb. 3-4 km.

Folytassátok innen a gyalogtúrát a mai Potámiáig az egykori főúton. Először Adenát éritek el.
A Metoxi kolostortól, ha felfelé haladtok az olívafák után, elhagyott romos kőházakat láttok. Ezek a kőházak voltak a szerzetesek magánházai. Adena falu a kolostortól jobbra terült el.

Gyalogtúra leírása:
A Metoxi kolostortól kicsit fel jobbra halad az út.

kolostortoljobbra

A széles, olykor meredek földút mentén figyeljétek meg a mesterien kirakott kőteraszokat. A kőteraszok a szőlőültetvényekhez voltak kiépítve. Hogy mikor épültek? Nincs, aki pontosan emlékezzen erre. Lehet, hogy még időszámítás előtt létezett, de hogy a római időkben, tehát közvetlenül időszámításunk után már léteztek, az biztos. Olykor felfedezhetők a széles úton az egykori római rabszolgák ügyes kezemunkája révén épült út kövei. Hogy a kövek kibírtak 2000 évet, annak köszönhető, hogy a széles, erős kőlapokat az építők nem vízszintesen fektették a talajfelszínre, hanem merőlegesen ékelték be a kemény talajba. Így az erős esős időszakok idején sem rombolhatta le a hegyről hordalékokkal alázúduló víztömeg.

 2011 buk 013  2011 buk 012

A következő főelágazásig – a 3 forrás, azaz Τρις πιγες, azaz tris piges nevű helyig - három elágazást láthattok.
Az első kettő jobbra. Majd egy dombtetőn erdőirtásos elhagyott kőház van állatakollal, majd egy éles kanyar felfelé. Ezen 3 elágazással nem törődtök. Haladtok a derékvastagságú indás borostyánnal benőtt hatalmas vörösfenyős, óriási vörös vadplatános, kentros és dris erdős úton.

 

 2011 buk 017  2011 buk 020
2011 buk 021

/Nyáron a nagy melegben érdemes otthonról személyenként egy másfél literes vizes palackkal útnak indulni. A Metoxi kolostornál a friss hideg forrásvízzel meg tudod tölteni a palackodat. Ha hamarabb szomjaznál meg, a kolostor előtti kápolnák előkertjének mindegyikében van forrásvizes kutacska. (Mielőtt innál a vízből, jól engedd ki, mert ki tudja, mikor nyitották ki utoljára a csapot!)/

A 4. elágazás a fontos számodra!

2011 buk 023

Itt egy kicsit pihenhetsz. Ne menj fel azonnal jobbra az Ailia – Αιλια - felé. Nézz szét itt az útelágazásban. Többszáz éves vörös platánfák a folyómeder szélén. Az útelágazástól, ha tovább haladsz kb. 100 métert, 3 hatalmas platán és 2 folyó-elágazás van. Az egyik 3 méter körátmérőjű platán tövében forráskút. Ezt a forráselágazást hívják három forrásnak. Álomszép vadregényes táj. Pihenj meg itt. Bújj be a hatalmas platán templomába. Köszöntsd őt illendőn. Kérdezz tőle bármit! Hidd el, a bölcs öreg Platán mindentudó! Bízz válaszában! Beszélgess vele, majd igyál vizéből. Majd indulj vissza az Αιλια útelágazáshoz. Innen egy nagyon meredek szerpentines út következik, kis hegyi párkányokkal.

 2011 buk 024  2011 buk 025
2011 buk 027

Ha e párkányokról felfelé nézel, közvetlen a Koukli hegy önálló kimagasló csúcsát láthatod dús vegetációjával. Ha lenézel, az Aranypart öböl kék vizét láthatod.

 2011 buk 028 2011 buk 030

Az elágazástól kb 1 km-t haladsz, majd egy élesen balra kanyarodó, szűk, meredek utat látsz. Te rajta maradsz az immár újból kiszélesedő sík terepen levő úton.

 2011 buk 037  2011 buk 052
 2011 buk 055  gesztenyefa

Ideértél az Adena falu nagy birtokaihoz. Terebélyes szelídgesztenyefákkal szegélyezett út ez. A növényzet ma elszórtan hatalmas platán, ritkásan különféle hatalmas fenyők és a gesztenyefák. Én utamat télen teszem, tehát azt megítélni, hogy mennyi gesztenyefa egészséges, és mennyi a korhadt, beteg fa, nem tudom. Amit most látok? A fotók magukért beszélnek. Erről írtam a legelső decemberi írásomban.

Idáig az út hossza a Nagystrand partjától 6,5 km. Kb. 800 méter távolságú ez a gesztenyefa-soros út. Ezután elszűkül, kövessé válik a tovább haladás. Dúsabb a növényzet. Megjelennek az erdőségben a gki, a dris, oxia és kedros fák is. A rika magas cserjéjétől, a tövises vadrózsáktól és az egyéb indás borostyántól olykor áthatolhatatlan az út mentén levő dzsungel. Itt már az Ypszárió takarásban van.
Most a képen az Ypszárió fennsíkja alatt levő hóval borított kisebb hegycsúcsokat, a Koukli-t és a Profiti Ilias alatt levő, Panagia falu fölé magasodó Mitoudi hegycsúcsot látjátok.
/ Koukli, Koukouklia: csinoska, - Mitoudi, Mitáki: orrocska/.

 2011 buk 053  2011 buk 068

Nem tudom melyik rész, melyik útszakasz a legszebb. Az biztos, hogy most a hó miatt talán ez a kép fog rabul ejteni benneteket. Nyáron talán a tris pigest fogjátok az út legvarázsosabb részének mondani.

Itt megint láttok majd egy útelágazást lefelé, később egy szűk ösvényfélét felfelé. Ti maradtok a normál középső úton. Segítséget ad a tájékozódásban az Aranypart öble. Érezni fogjátok, hogy melyik a helyes út. Akik gyalogtúrán vettek részt az Ypszárióra, felismerik ezt a megállópontot. Idáig lehet autóval feljönni. Innen felfelé csak gyalogosan folytatható az út. Itt kb. 750 méter tengerszint feletti magasságban vagyunk. Egy kicsiny fennsík ez, fantasztikus kilátással Potámiára és az öblünkre. Ez az a szakasz, hol sok ember, aki nem gyakorlott túrázó, visszafordul az Ypszárió felé vezető útjáról, mondván, hogy mindent lát!
Ekkor kezd hát lefelé kanyarodni az út. Eltűnik a parti kilátás. Magas platánfák és széles folyómeder mentén halad az utunk. Majd megérkezünk a Panotnyi brisi folyó duzzasztójához. Itt illik megint kulacsot tölteni és egy nagyot szusszanni.
A megtett távotok a parttól 11,5 km.

A forrástól, ha felfelé haladtok, az Ypszárió gyalogútjára értek. Akik már megtették azt a túrát, bizonyosan fúrta az oldalukat, hogy ez az oldalsó jó minőségű út vajon hová vezet? Lám, ezt a titkot tártam fel most nektek.
Lefelé haladtok a forrás után. Balra lesznek elágazások, amik vagy állatfarmokhoz, vagy Panagia Dá falujához vagy Panagiába vezetnek. Tehát utatok lefelé folytatjátok. 500 méter után odaértek a Katotnyi brisi folyó duzzasztójához. Itt is ihattok a platánból kifolyó forrásvízből.
Ezután az út aszfaltossá válik.
Majd beértek Potámia falu területére.
Gondoljatok erre az útra, hogy valamikor itt két folyó folyt alá. Most melyik folyó felett haladsz?
Ha a Katotnyi brisi folyó feletti utat választod, a Topsis markethez érsz.
A Panotnyi brisi folyó feletti úttal a faluközpontba, majd a patikához, majd a főút mentén levő nagy hidas elágazáshoz érsz. Onnan már ismered a hazavezető utad.

A teljes úttávolság 14 km le a Nagystrandig.
Nincs megerőltető szakasza. Elegendő egy kényelmes cipő. A réteges ruhát itt is ajánlom a fejkendővel!
Arra ügyelj, hogy sötétedésre érj be a faluba. Érdemes ezt az útvonaltervet követned. A csendből érsz a falusi életbe. Ott étkezhetsz is. Ha ügyesen tervezed meg a napodat, onnan egy partra vezető autóbuszt is elcsíphetsz a faluközpontból.
Jó túrázást kívánok!

Minden kedves régi és leendő vendégemnek boldog, nyugodt, sikeres új esztendőt kívánok!

Ónodi Ágnes

buk4