„Utazási kártya” - azaz Wise és Revolut

Ági kérte tőlem a napokban, hogy írjak információt az utazási kártyáról. Először nem értettem, mi az, amit kér, de miután beszéltünk, kiderült, hogy a nyáron említett bankkártyámról kérdezett.
transferwise Nekem akkor még csak TransferWise (most már simán csak Wise) kártyám volt, a gyerekeim használtak Revolut-ot. Azóta a 2018 óta használt TransferWise mellett már Revolut számlám is van. De lehet, hogy ha lejárt a Transferwise bankkártyám, akkor már csak a Revolut lesz a megmaradó.

Amiért én használom, az az, hogy kedvezőbb árfolyamon lehet váltani és utalni Eurót, mint a bankokban forint számláról. Ha váltanál, akkor pedig még a pénzváltóknál is kedvezőbb a váltási árfolyama.

Mindkét típusú számla nyitása és vezetése ingyenes, természetesen ez csak az alapszámlákra érvényes. Nem magyar cégek, és csak online ügyintézés lehetséges, ami viszont nem bonyolult.

Igazából internetes böngészőből vagy mobiltelefon applikációval működnek, de a telefonos app a kényelmesebb. Az internetes böngészőben való csatlakozás esetén is csak mobiltelefonos ellenőrzés után lehet belépni. A felületek magyar nyelven is elérhetőek.

Mindkét számlához lehet plasztik bankkártyát is rendelni, amivel bárhol fizethetünk, illetve pénzt vehetünk ki automatából külföldön is. A pénzkivétel külföldön a Wise esetén havi max. két alkalommal összesen 200 GBP-ig (a jelenleg érvényes 429 Ft árfolyamon számolva kb. 85.000 Ft-ig) ingyenes, míg a Revolut esetén havi max. öt alkalommal összesen 75.000 Ft az ingyenes havi pénzfelvételi limit. A limit feletti kivét esetén 2% kezelési költséget számolnak fel. A fizetés természetesen minden esetben ingyenes.

revolut.pngA számlák feltöltése vagy forint számláról történő átutalással, vagy bankkártyás fizetéssel is lehetséges. Érdekeség, hogy a forintot magyar bankszámlára kell utalni, így az átutalási díja is kedvezőbb, mintha külföldre utalnánk.

Nem szeretnék senkit rábeszélni semmire, de egy kis odafigyeléssel spórolhatunk akár a nyaraláson is. Aki pedig azt mondja, hogy nem éri meg, mert közép árfolyamon fizet a forint kártyájával külföldön, az nézze meg a számlacsomagját, mert a közhiedelemmel ellentétben nagyon ritka már az a számlacsomag, ami így számolja el a külföldi vásárlást.

Ahogy nézem és számolom, az Euró váltás a Revolut esetén a legkedvezőbb, mivel az hétköznap nem számol fel díjat a váltásra. Most, mikor a középárfolyam 358,48 Ft/Euró, kb. így alakulna 1000 Euró vásárlása forintért: OTP: 369 eFt, jó áron dolgozó bp-i pénzváltó: 363 eFt, Wise: 360 eFt, Revolut: 358 eFt.

Aki érdeklődik utána és megtisztel azzal, hogy az ajánlásomra megnyitja valamelyik számlát, azt kérem, hogy a következő linkeken keresztül tegye. Neki ez nem jár többlet költséggel, de nekem, ha teljesíti az egyéb feltételeket is, akkor jóváírással járhat.
Wise : https://wise.com/invite/u/balazsh85
Revolut: https://revolut.com/en-HU/referral/balzs2dyt

Kérek továbbá mindenkit, hogy olvasson utána más forrásokból is a témának és úgy döntsön, hiszen én/mi semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni más pénzügyi döntéséért.

Néhány cikk, a teljesség igénye nélkül:
https://bank360.hu/blog/revolut-vagy-transferwise
https://bank360.hu/transferwise
https://bank360.hu/blog/revolut-kartya
https://martincsekzsolt.hu/revolut-minden-amit-tudnod-kell/
https://martincsekzsolt.hu/transferwise-minden-amit-tudnod-kell/
https://dolgospenz.hu/revolut-kartya/