Szezonnyitó köszöntő 2021 - Kastró

06Kastró

A legtöbben Thassosnak csak a strandjait ismeritek. Pedig a sziget a tengerparti csodáin túl gazdag természettel rendelkezik. Szigetközepi hegyeink valódi kincseket rejtenek magukban, amelyet mindenképpen érdemes felfedezni.
A csodálatos természetben levő kicsiny, festői és történelmi falvak, amelyek szépségükben gyakran versenyeznek a sziget népszerű strandjaival, igazi meglepetés azok számára, akik úgy döntenek, hogy felkeresik azokat.
Az egyik Kastró, amelyet a sziget legrégebbi településének tartanak. Az 500 méteres magasságban épült falu lenyűgöző kilátást nyújt a környező szakadékokra, a fennsíkra és a sziget egész belsejére. A nevét az itt épült kastélyról kapta, amelynek fala még romosan, de áll. Története 1403-ra nyúlik vissza. Az a tény, hogy nem látható a tengertől, az évek során segített megvédeni a falut a kalózok által elkövetett támadások és kifosztások ellen.
A falu legfontosabb műemléke Agios Athanasios temploma, amelyet 40 napon belül építettek fel a szultán engedélyével 1804-ben.


Létrehozásához a várfal köveit használták fel.
A falu 1957-1985-től kezdve elhagyatott volt, Lakói a sziget tengerparti területeit választották lakóhelyüknek. Az elmúlt években azonban több háztulajdonos megjavította régi házait, nyaralóként használva őket.
E falut meglátogathatjuk normál személyautóval is, Limenária parti városkán keresztül. Innét kb. 12 km a távolság.
Kastróban Kosta tradicionális tavernája várja vissza régi és új vendégeit. Létezik ott egyéb vendéglátó egység is, de talán Kostas tavernáját ajánljuk leginkább egyéni hangulata és a tulajdonos egyedi személyisége és humora miatt. A nagy templom látogatása is rajta keresztül lehetséges, hisz az ő családja tartja rendben az öreg, mély emlékeket őrző szent épületet. Maga a falu két, a környéke 3-5 ezer éves múltat is őriz. De mivel a török időszak és a 85-ös nagy tűz utáni részek épen maradtak, további ásatást nem végeztek itt. A falut állandó lakos nem lakja. Szezonálisan érkeznek ide az épületek tulajdonosai. A fennsík látványa és az oda felvezető út is csodálatos. Egésznapos program keretében gyalogtúrás kiránulás is tehető az innen a völgybe vezető úton levő kastrói vízeséshez.

  01   02   03
 04.jpg  05

 

Június közepétől-végétől indul nálunk is a szezon.

Kívánok mindenki számára jó készülődést addig is. Az utazás előtti időszakban fogjuk látni a legfrissebb utazási feltételeket.

Kívánok mindenki számára szép nyarat!

Forrás:
https://www.newsbeast.gr/travel/arthro/7368609/to-erimomeno-chorio-sti-thaso-pou-epivlepei-to-nisi-apo-psila?fbclid=IwAR1HjDpRluxJrurYHSkWtDLixfSut1uJ_vx6_GW2hfIZ3j07uIv7BJ19jPI


Kastró megközelítése:
terkep k

terkep


GPS: 40.67073316808296, 24.655144768079616