Mikor, hova utazzunk?
Featured

Mikor, hova utazzunk?

Sokan gondolkoztok, mikor is jöjjetek? Már aki teheti, hogy a szabadságát most választja szabadon meg. Mely hónap, milyen időjárással rendelkezik, erről szeretnék pár gondolatot felétek írni.

thassos

TAVASZ

Április - Szeszélyes mindenhol. Akár az ország déli részén vagy, akár itt északon. Előfordulhat, akár hirtelen havazás, de 35 fokos rekkenő hőség is. Városnézésekre, archeologiai területeken barangolásra kiváló. Egy olyan szigeten, mint Thassos, az kicsit egyoldalú lehet, mert a víz hideg. Az úgynevezett fürdőszigetek még néptelenek, és kevés vendégeket kiszolgáló üzlet van nyitva. Nemcsak Thassos ilyen. Sok minike sziget van az ország területén, ahova csak barangolni, fürödni mentek. Ilyen időtájt érdemes Athénba repülni. Athénban lennék múzeum látogatáson és csak úgy pár napig. Majd terveznék 2-3 napot egy szigetre. Közelire. Olyan, hol nagy város is van. Pl mennék Aegina szigetére, mert ott tömegközlekedéssel elérhető minden. A fontos, hogy olyan helyre menjetek, hol kávézók, éttermek, hagyományos tavernák, üzletek mind már nyitva vannak, mert az Athéni görögök is bármikor átruccanhatnak akár egy hétvégére is. A Kikládes szigetek messze vannak, és ott még csak az őslakosok vannak ilyenkor. Thassos szigete fürdő sziget.
Ez a hónap nem biztos, hogy alkalmas egy teljes élvezetű nyaralásra. A nappali és éjszakai hőmérséklet közt 15-20 C fok különbség is lehet. Itt a suzigeten bolondos az időjárás. Lehet 27 C fok, majd masnap egy röpke havazás. Majd, újra meleg, Majd, eső és szél. Egy- egy órára lehet este felé, olykor még fűteni is kell. De, ha Evia vonalától délebbre utazol, vagy egy teljes déli szigetre, ott a mi májusi időjárásunk a jellemző. Természetes, ahogy a napok ballagnak a hó vége felé, az erős déli szél, a gyors melegedést okozza az egész országban. Nálunk is Thassos szigetén.

junius

Május - Ez már jól hangzik mindenhol az ország területén. Rövid nadrágos és ujjatlan lenge ruhás időszak. A tenger még hideg. De már fürödhető. Mi, akik itt élünk, utazgatni csak szezonon túli időben tudunk. Az én számomra a legszebb, bárhol a májusi időjárás. A víz már elfogadható hőmérsékletű. A természet oly gyönyörű - zöldbe, virágba borulva. Minden tiszta és friss és energikus. De, azért még a nyaraltató területek beöltöztetése van mindenhol. Ilyenkor szokták a Kikládes szigeten kifesteni az épületeket kékre és fehérre. Májusban nyílnak meg az üzletek és a szállások is. Mindenki oly örömmel vár, hisz 7 hónap csend és magány után, mindenki ki van éhezve az emberi kapcsolatra. Egy kis nyüzsgésre. De a legszebb a természet. A fűszernövények fő virágzásának és begyűjtésének fő időszaka ez. Minden oly színekben és illatokban pompázik. A hőmérséklet nappal forró. Néha úgy érzed a földhöz szöggel, és te csak bágyadtan élvezed. Az esték, azok adnak olyan hűset, hogy tudj teljes tárt ablaknál aludni. Hajnalban hallod a madarak trilláját, a méhek kirajzását. És ahogy a nap kezdi melegíteni a földet, annak az illata pazar. Ilyenre ébredni, ennek párja nincs. Nálatok otthon nyáron is lehet ilyen, egy eső után. De itt nyáron eső szinte kizárt. Ezért, mi itt azt szeretnénk, ez az időszak soha ne maradjon abba. Májusban már mindenhova mehetsz.
Thassos szigete fürdő sziget. Ez a hónap közepesen alkalmas egy teljes élvezetű nyaralásra. A nappali és éjszakai hőmérséklet közt 15- 20 C fok különbség is lehet. Ami miatt, mégis igen jó lehet, az idei évben. Az ünnep napok miatt. 15 - 40 C a hőfok, igen magas a páratartalom. / 60-90 %/. Lehet északi szél, de gyakori az erős déli szél. Az országon belül délen, már teljes nyarat jelent ez az Időszak. Athénban is.  Ebben az évben érdemes utaznotok mindenfélé. Az ünnepek az egész görög területre vonatkoznak. Húsvét és karnevál időszakra már most vegyetek repülőjegyet. Később igen borsos árban lesz! Hozzánk is készülnek autós vendégek a hónap első napjaira. Nagyon látványos, szép program lehet. Mindenhol!

28/4/2024 Κυριακή των Βαίων - Virág vagy babér vasárnap
29/4/2024 Μεγάλη Δευτέρα - Húsvét nagy hétfő
30/4/2024 Μεγάλη Τρίτη - Húsvét nagy kedd
1/5/2024 Μεγάλη Τετάρτη - Húsvét nagy szerda
2/5/2024 Μεγάλη Πέμπτη - Húsvét- nagy csütörtök -Tojás festés
3/5/2024 Μεγάλη Παρασκευή - Húsvét nagy Péntek Körmenet Krisztus sírjával
4/5/2024 Μεγάλο Σάββατο - Húsvét nagyszombat Éjféli körmenet-Krisztus feltámadása
5/5/2024 Το Άγιο Πάσχα - Szent Húsvét
6/5/2024 2η μέρα του Πάσχα - Szent Húsvét
6/5/2024 Του Αγίου Γεωργίου -Szent György napi nagy búcsú ünneppel
7/5/2024 Του Αγίου Μάρκου (Ευαγγελιστής και Απόστολος)- Szent Márk (evangélista és apostol)
7/5/2024 Των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης - Szentek Rafael, Miklós és Irén
10/5/2024 Ζωοδόχου Πηγής - Élet vize nagy búcsú ünnepe, körtánc Potámia Adena falu részben
12/5/2024 Του Θωμά - Szent Tamás nagy búcsú ünnepe, Potámia Adena falu részben

ures part

NYÁR

Június - Nyugodt szép idő. Nyugodt tenger. Bár tombol a nyár. Június első hetében még az esték lehetnek hűvösek, de beöltözni akkor sem kell. A tenger hőfoka eléri már a 24 C fokot. Ekkor van az éjszakai fürdőzések időszaka. Mert az is egy csoda ám! Nem megyünk mélyre. Dagonyázunk. Mélyben sincs semmi, de a félsz és a tisztelet az mindig illik. Júniusban még egy - egy heves fél órás vihar előfordulhat. Arra rájön a nagy fülledt hőség. A hegyi túrák ilyen időszakban még csodálatosak. A természetben barangolások is. A szurdok túrák, hegycsúcsok meghódító gyalog túrák a hőség elviselhetősége miatt, nagyon kedveltek. Azt gondolom a legelőnyösebb időszak ez, az aktív turisták számára. /Szentlélek ünnepe: 2024. június 24., hétfő búcsú nap/
A nappali és éjszakai hőmérséklet közt 10-15 C fok különbség is lehet. 15 - 40 C hőfok, magas egésznapos pára tartalom. Akár 60- 90% -ig

ejjeli furdes

julius

Július - Július 20-ig tarthat a mindenek kedvező időszak. Majd, jönnek a hőség és a száraz időszak általi meltemi szelek. Az északról fújó száraz szél söpörhet a görög vizeken. Az erős szelek általában viharokkal és esőkkel társulnak. Itt Thassos szigetén ennek egy hagyománya is van. Megünnepeljük. Eső kérő időszaknak nevezzük. Ilyenkor már félünk a tüzektől is. Erre is hallottatok sok esetet az idők folyamán. A legendás görög szél gondot okozhat a hajó kirándulásoknál is. Ilyenkor aggódva gondolunk arra, mit hoz a holnap. Reggel 10 óráig tükör sima a tenger. Majd jön a pörkölő szárazföldi meleg levegő. Minden szigeten van hegy. A szigetet körülvevő tenger elkezd párologni és a meleg e falba ütközik. Majd ez a kettő erő felkavarja a tengert, magasba szökken, és a sziget közepén el kezd táncolni. Olyan ez, mint egy természetes ventilátor. Szél előre jelzés szerint nincs szél. De a tenger tarajos hullámokkal csap ki a partra. Vigyázni kell ekkor fürdés közben. A mély vizű tengerekben mindig vigyázatok. Nem ott a veszélyes, mert az látszik! A mi thassosi sekély vizű, de erős áramlatú tengerünk az igen nagy figyelmet igényel. Szerencsére egy sziget általában kör formájú. Hullámfürdőzések időszaka ez. Aki a nyugodt tengert szeretné, az a védett öblökbe megy a sziget másik oldalára. Meltemi szél rendszeres napközbeni és kora délutáni jelenség. 16.00 óra után nyugalom kezdődik. A rekkenő hőség alább hagy. A tenger arca újra sima és békés. A hajó kirándulásaink mindig privát kicsiny magyar csapattal megy ki. Részben szeretünk reggel sokáig aludni, de a legfőbb ok, miért megyünk ilyen időszakban a délutántól nap lementéig tartó kirándulásokra menni, ez a fő ok.
A nappali és éjszakai hőmérséklet közt 5-10 C fok különbség lehet. Hűmérséklet 20-40 C hőfok. Pára tartalom 50- 80%. Még  déli szelek a jellemzőek.

nyar

 

limenas foutcaAugusztus - A rendezvények, koncertek időszaka. Ekkora élet, soha nincs sehol, mint augusztusban. Tombol az egész országban a vidám élet. Augusztus közepe a finálé. Szűz Mária ünnepe: augusztus 14-15-., 16. Ez a nap nagyobb ünnep, mint karácsony vagy új év. Ezt csak a húsvéti ünnepek szárnyalják túl. Az időjárás? Újra meltemi szelek. Óvintézkedések miatt, az egész országban az jellemző, hogy sok hegyi és földes utat lezárnak. de a nyaralás az felhőtlen. A tűzoltók vigyáznak ránk, mi pedig a természetre. És megy minden vidáman. Hajó kirándulások is. Beszélek a szeles időről. Pedig ez kell. A hőség elviselhetetlen lenne ezen időszakban, mi júlus végétől augusztus végéig tart. Kb. 40 napos időtartamra. Addig, míg nem létezett légkondicionáló berendezés, hatalmas divatnak hódolt a legyező használata a nők részéről. Az idős hölgyek, a mai napig ezt használják. A hőség ellen mi magunk is nappalzárt spaletták és redöny lehuzással védekezünk, és várjuk a szelet. Éjjel viszoont kitárunk ajtót, ablakot, és nyitottan minden beengedjük a tengeri és hegyi lenge hűvösebb levegőt. Tehát, ami a hajózáshoz esetleg kellemetlen, a mindennapi létünkhöz elengedhetetlen. Ez az időszak az, mikor valószinű mindenki éjfél után tér nyugovóra. A nappali rekkenő meleg után akár hajnali 1 óráig telve vannaka tengerparti tavernák. Jellermzőa teraszokon való hűsölés és az uvarokon üldögélés mindenki részéről. A hőmérséklet 28-42 C fők. Északi, Keleti és Nyugati szelek vannak. Páratartalom 40-60 %

 

 

 

 

ŐSZ

szeptember

Szeptember - Annak is meg van a varázsa. Ekkor már mindenhova mehetsz. Újra tudunk éjjel is aludni. Fellélegzünk estére a nagy melegtől. A nappalok sem oly zavaróak már, a hőségtől. Egy pár napos szeles idős váltás az van. Ez augusztus 20. után szokott bejönni, valamikor szeptember elején. Akkor újra rettenetes zavaró az a szél. Nem tudni mikor jön ez. Szabály nincs rá. 4-5 napig szokott tartani.
Majd jön a γαϊδούρο καλοκαίρι. Ezt görögül írtam nektek. Szamár nyár. Mi itt így mondjuk. Szereti a szamarat a görög. Jellemzője a makacsság. Szamár nyár: Mit jelent ez? Szamár makacs nyár. Amint az nyilvánvaló, a „szamár nyár” szó etimológiailag a „szamár” és „nyár” szavakból áll.
A második szintetikus könnyen érthető, mint a nyárra utal, amelyet magas hőmérsékletet és napsütést jellemez.
A "szamár" a makacs négylábúra utal, amely gyakran egy helyre "tűzi" a lábát, és nem mozdul abba az irányba, amerre a tulajdonos kéri.
Ezért makacs nyár van, amely "nem mondja azt, hogy elmúlik" még akkor sem, ha technikailag október végén járunk, vagy még akkor sem, ha novemberben járunk. Sőt, sokszor halljuk a "Szent Démétér szamárnyara" kifejezést is, amely az ősz folyamán uralkodó sajátos időjárási viszonyokra utal, különösen október vége felé és utána, vagyis a közeli napokban. Ájosz Dimitriosz ünnepének dátuma (október 26.).
Újra nyugodt a tenger. A homokos tengerparton a bágyadt meleg napsütés. Immár nem kell napernyő. A mozdulatlan meleg tenger. Hosszan elnyúlva napozni, elaludni ott felégés nélkül, közben hallgatni a tenger halk ringását. Nem szabad ilyenkor rövid időre jönni nyaralni. Hosszan élvezve azt, jó. Minden lassabb ilyenkor. A tömeg megszűnik a tavernákban. A kiszolgáló arcáról a feszültség eltűnik, lassabban, de örömtelin szolgálnak ki. Több görögöt lehet felfedezni, mert nyáron bizony azok elvesznek a tömegben. Az utak biztonságossá válnak. A kecskék újra az útra fekszenek, hol közlekedsz. Pihen és élvez a természet is mindent. Esetleg az éjszakai párától másodvirágzásba kezdenek a fűszernövények. Lehet újra csatangolni a hegyen. A nyugalom és a béke honol mindenütt. Hajó kirándulásaink immár 11.00 órától kezdődnek. Hamarabb jön az este. A mi Thassos szigetünk eddig fogad vendéget.
A nappali és éjszakai hőmérséklet közt 10 C fok különbség is lehet. Hőmérsélet 20-40 C. Pára tartalom 50-70%. Minden tipusú szél lehet.

szamar nyar 2

Október, November első szakasza Legyen ez az időszak a délebbi görög szigetek kitolódott nyaralási időszaka. Minél délebbre utazol, annál to

vább tart a nyár és élvezheted a fürdést.
Thassos szigete fürdő sziget. Ez a hónap nem biztos, hogy alkalmas egy teljes élvezetű nyaralásra.
A nappali és éjszakai hőmérséklet közt 15-20 C fok különbség is lehet. Hőmérséklet Thassos szigetén 10-30 C . Pára tartalom 60- 90 %. Minden tipusú szél előfordulhat. Míg az ország déli tartománya hőfokban 15-35 C fok is lehet. A pára tartalom ott is azonos magas. A pára tartalom emelkedése adhat hideg érzetet.

november

 

 

Eddig beszéltem a levegő hőmérsékletről, és a hónapok területi jellemzőjéről. Most vegyük elő a tenger hőmérsékletét.
Itt csak általánosságban fogom mondani.
A görög tengervizekben a helyiek sokasága egész évben fürdik. Nem minden nap. De vannak még a legtélibb hónapokban is, akár egy hétre szinte tavaszias időjárás. Ezeken a napokon, szélcsend és hullám mentesség, ha kitart pár napig, akkor a víz felszíne felmelegszik.
Még olyan szigeten, mint pl. Samothraki, hol mély vizek veszik körül, ott is nagyon jó tud lenni.
Egy olyan helyen, ahol sekély víz övezi a partot, ott pedig kifejezetten meleg a víz felszíne kb. egy méteres rétegben. De, ne én mondjam meg ezt, ki itt élek. Léteznek már olyan meteorológiai megfigyelők, hol statisztika is létezik ebből.

https://www.meteothassos.gr/?fbclid=IwAR2YSJO9jwNkqU0nLDnnhe4gYpDmFBnDERN-JJtH5rSKsiE-1nng4GgbGRA

Hideg a víz december, január, február március és április.
Volt idő, mikor egész télen fürödtem. Ezen hónapokban is heti szinten. Ha a téli hónapokban fürdünk, elsőként olyan érzés, mintha késsel hasogatnának. Addig, míg tested átveszi a víz hőmérsékletét. Majd a víz felszínén egy és másfél méter felszínen úszunk. Ha alább dugom a lábon, ott talaj közelben jeges hideg a víz. Ilyen márciusig. Áprilisban már nem ennyire szétválasztható. De igen hűs. Májusban eléri a víz a 21-23 C hőfokot. A levegő hőmérséklete sokszor meghaladhatja a 40 C fokot. Természetesen vannak napok és területek, hol delta befolyások, édes vízi tengeri feltörések vannak. Ott a víz esetleg még július, augusztusi időben is jóval hidegebb, hisz a feltörő, vagy beletorkoló víz áramlik. De hidegebb érzést adhat az is, hogy a levegő 40 C fok hőmérséklet felett van. Tehát a levegő és a víz hőmérséklet közti különbség is adhatja a téves hideg érzetet. Téves, mert ha kimelegedve ugrasz be, az egyéb komoly dolgot is okozhat. Fokozatosan menj be. Akkor érzed, milyen meleg a víz.
A június hónapban teljesen ideális hőmérsékletű a tenger.
Július és augusztus hónapokban egy pár éve sajnos több, mint 33 fokos hőmérsékletűre is felmelegszik.
Nagyon komoly gond ez. Aggódó beszélgetéseket hallok a média különféle programjaiban. Sajnos efelé megyünk. Ez meg fogja változtatni a halak életét a vízben. És sok minden mást is. Július és augusztus hónapokban legjobb a hajóról fürödni. A parti meleg víz, nem adja a tengeri fürdőzés élményét. Ilyenkor a hajó kirándulásunk megtett távja is kevéske. Viszont öt alkalommal is fürdünk, olyan öblökben, hova vágytok, de nem juttok el, csak bérelt csónakkal, vagy hajókirándulással. Május vége és júniusban, valamint szeptember vége felé, a hajóút távja hosszú, a fürdések ideje rövidebbek. Miután a vízből kijövünk, bizony jól át kell törölközni. Mert a pára miatt fázunk. A vízben nem. De kint igen!

És végezetül. Ki, mikor jöjjön? Meleg van, vagy sem. Meleg a tenger vagy nem. Nem ez számít. Az a fontos, hogy szabadságon vagy. Jól szeretnéd érezni magad. Egy régóta dédelgetett álmod válik valóvá.
Élvezd hát ahol, és amikor vagy! Ne elemezgesd sem a levegő, sem a víz hőmérsékletet.

LEGYEN SZÉP NYARALÁSOD!