Térkép :   www.mapgreece.gr/

                 http://maps.google.hu/maps/ms?msid=209553487693462088128.000466d45649823e27f52&msa=0

 

  • Halkidiki félsziget

Külön tájegység.

A Halkidiki régió három félszigete, Kasszandra, Szithonia és Athosz első látásra teljesen különbözik a megszokott görög tájtól. A terület ugyanis nemcsak növény és állatvilágában gazdag, hanem közismerten egész Görögország egyik legtermékenyebb területe. A félsziget egyfelől egy közel 2500 éves kultúra fellegvára, másrészt modern szállodaláncok, turistalétesítmények kínálatainak sajátos elegye. A legszebb ókori emlékeket Olyntos, Akanthos, Afythos, Potidea városaiban találhatjuk. A települések körül húzódó ma is megtekinthető városfalakat még az eretriai hódítók emelték.
Akit érdekelnek az archeológiai helyszínek, különösen érdekes lehet számára például a i.e. VI. században alapított kikötőváros, Akhantosz, Nea Roda, a Xerxész parancsára az Athosz fésziget földszorosánál megnyitott csatorna, vagy Potidaia, az i.e. I. századból fennmaradt csatornarendszer.
A Halkidiki félszigeten található Stagira - Arisztotelész szülővárosa - is, amely a központi bazilika és a török időkből megmaradt nyilvános fürdők romjai mellett az erdős-gyepes buja vegetáció, és a környéken található számos hidegvizű forrás miatt is kedvelt a turisták körében.
A természeti látnivalók iránt érdeklődők számára lehet érdekes program Petralona és a lélegzetelállítóan szép cseppkőbarlang, amely a híres petralonai előember menedéke volt, mintegy 750 ezer évvel ezelőtt. A barlangban talált eszközök és a tűzre utaló nyomok a ma ismert legrégebbi leletek az archaikus korból.

Kasszandra - az első földnyelv nyugatról keletre - a macedón királyról, Kasszandroszról kapta a nevét, aki mellesleg Nagy Sándor törvényes fia volt. Szithóniát - a középső félszigetet - Poszeidón fiáról nevezték el. Szithonián számos város, így Nea Focea, Toroni, Nikitit, Galatista, őrzi a bizánci idők felbecsülhetetlen értékű emlékeit. A külvilágtól elzárt Athosz félszigeten mai napig csakis férfiak tartózkodhatnak, elmélkedhetnek, meditálhatnak.
(forrás : http://www.origo.hu/utazas)

Sithonia félsziget strandjai:

 

 

  • Amfipoli

Az ókorban fontos kikötő volt a Sztrümón folyó torkolatánál fekvő város, és fontos gazdasági és politikai jelentőséggel bírt a városállam.
Megtekinthető : a faluban múzeum, külterületen régészeti ásatás eredménye, a tengerpart felé vezető útról macedón sírkamra, a folyón átvezető híd közelében egy hatalmas oroszlánszoborral díszített síremlék.    Fesztiválokat is tartanak nyaranta.

Amphipolis ásatás

 

Az Amfipoliban folyó régészeti ásatásról szó van néhány hozzászólásban:    http://thasos.hu/forum/2/122

 

  • Orfani

A parton kellemes fürdőhely, a hegyen bizánci vár romja.

 

  • Apollonia-torony

Bizánci őrtorony, a 14.sz.-ban épült a hajózás védelmére. A közelében ókori település maradványait tárták fel, az a település lehetett az Apollónnak szentelt hely, amiről a neve tanúskodik.

Apollonia torony

 

  • Pangeon-hegy

Thaszosz történelméből ismerjük, gazdag nemesfém-bányái voltak, több kolóniát is létesítettek a thaszosziak.
Homérosz szerint a hegy azonos a mitológiai Nysa-heggyel, ahol Dionüszosz a gyermekkorát töltötte.

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

endeel