A sziget csúcsáról fantasztikus kilátás nyílik a sziget több részére. De legcsodálatosabb a Golden Beach öblének képe.
 

Az Index fórumon scarabeus több értékes hozzászólást tett a hely gyalogos meghódításával kapcsolatban.
Engedélyével összegyűjtöttem őket egy csokorba.

A bátrabbak ugrálhatnak is.

Skala Potamia felől ha megyünk Aliki felé, az Astris út szélén van egy tábla "Syrenes bungalows", ott balra le kell fordulni a földútra, kb. 800 m múlva ismét balra felfelé kell fordulni - elég meredek - és ismét kb. 1 km-t menni. Itt elfogy az út, jobbra a tenger felé gyalogolni kell kb. 10 percet és hipp - hopp már ott is van. Elképesztően gyönyörű.

A gyalogutat, hogy el ne tévedjünk a kövekre felfestett vörös (rozsda) színű pöttyök segítik, melyek messzebbről is jól láthatók.

AZ YPSARIO MEGHÓDÍTÁSA

Gyalogtúra Thassos legmagasabb hegycsúcsára, az 1206 m magas Ypsarióra

 A könnyűnek egyáltalán nem nevezhető túra, a tengerszint felett 60 m-rel lévő Potamia falu észak-nyugati széléről indul. Az Ypsos szó magaslatot, csúcsot jelent.
A túraútvonal nagyon meredek, mind fel, mind lefelé. Jó túracipőre, bakancsra szükség van, mert néhol mászni is kell. Lehetőleg egy felhőmentes napot válasszunk ehhez a túrához, amikor tiszta az idő, hogy fentről élvezhessük a kilátást. Fontos, hogy az emelkedőn nagyon figyelmesek legyünk. Lefelé sem könnyebb jönni, mint felfelé.

Leírás:
Potamia főteréről indulunk felfelé, a hegy irányába. A falu szélére érve látunk egy táblát, amely a hegyi túraútvonalat mutatja az Ypsarióra.

Ez kezdetben egy betonút, amely később váltakozva hol köves, hol beton. Ahogy haladunk felfelé, lassan elmaradoznak a bekerített telkek és utunk földes erdei útban folytatódik.

 
21 perces videó a gyalogtúra élményeiről.
Köszönet Xabi78-nak a videóért! Profi munka!

 


Skala Potamiaból a fővárosba érve nem sokkal a főútról való lehajtás után jobbra Makriammos felé kell venni az irányt. Ott nem kell elmenni a bejáratig (Makriammos strandja fizetős), hanem előtte jobbra le kell térni a földútra (térképen lilával jelölve). A jó minőségű földút vastagon márványporral van borítva, ezen 6 km-t kell menni, közben átmegyünk egy kikötőn, ahol a márványt osztályozva tárolják. 6 km után egy út ágazik balra lefele, mellette jobbról egy kis "parkolónak" kialakított hely. A kb. 50 m-es úton lesétálva, mert autóval jobb nem vállalni a lehajtást, egy csodálatos part tárul elénk. A homok valószínűleg márványporból van, annyira finom.
A helyet többen márványpartként ismerik, a térképeken Vathi néven szerepel. A hajókirándulásunk is megáll ebben az öbölben.

A kikötő előtt van egy kisebb márványhomokos partrész is, itt több autó szokott parkolni, de itt a víz hamarabb mélyül.  Ennek a neve térképen St. Yiannis. De hívják Marble (vagy Saliara) Beach-nek is. Ez a rész 2010-ben kiépült. A parton napernyők és napozóágyak, valamint egy bár is található.

A partok Skala Panagia felől gyalogosan két úton is megközelíthetőek. Tagjaink közül cserrobi 2010-ben meg is tette az utat. Beszámolója szerint az alsó út szebb, de nehezebben járható ("egy szakasza mászókás" ), míg a felsőn akár terepjáróval (személyautóval nem) is eljuthatunk a célig. Az "integetős" mólótól kb. 4,5 km a nagy part, további kb. 1,5 km a kikötő és onnét kb. 500 m a kis part.

Másik leírás szerint. Skala Panagia felől is el lehet indulni gyalog, ami a kilátás miatt abszolút megéri. Az út közvetlenül a strand északi végéből indul, nézd meg a Google Earth-ön, hol válik ketté. Az alsó útról lehet eljutni a kikötőbe is (jobbra le), de ha nem térsz le, nemsokára egy nagyon szép trópusi hangulatú öbölhöz jutsz, ahol szintén alig van strandoló, akár üresen is találhatjátok. Onnan nem kötelező visszamenni az elágazáshoz, hanem a part másik végéből vezet fel gyalogút a felső úthoz, így sok időt lehet megspórolni. A strand szélétő kb. 4 km-es  séta a sok látnivaló miatt nagyon megéri.

 

 

Néhány videó a "Kis Márványpart"-ról a YouTube.com -ról:

 

Ezen a videón 1:42-nél érkeznek hajóval a "nagy márványpartra":

endeel