A Dioszkuroszok spártai királyfiak.

Kasztór és Polüdeukész Tündareosz spártai király és Léda ikerfiai. Nevük azt jelenti, hogy Zeusz-fiak. Úgy tartották, hogy egyiküket (Polüdeukészt) hattyú képében Zeusz nemzette, míg Kasztór Tündareosz fiaként halandónak született. Nővéreikről ugyanezt tartották - Klütaimnesztra a halandó király gyermeke volt, Helenét pedig Zeusz nemzette.

A Dioszkuroszok Spárta büszkeségei lettek.

Polüdeukész korának legjobb ökölvívója volt, Kasztór pedig felülmúlhatatlan volt kocsihajtásban és vad lovak megfékezésében. Mindketten sok díjat nyertek az olümpiai játékokon. Elválaszthatatlanok voltak, példás testvéri szeretettel ragaszkodtak egymáshoz. Együtt vettek részt egy sor hősi vállalkozásban: az argonauták aranygyapjút kereső útján, Héraklész harcostársaiként, és mikor húgukat, a szép Helenét kislánykorában Theszeusz elrabolta, együtt rabolták vissza. Unokafivéreikkel együtt raboltak marhákat, s mivel azok az osztozáskor becsapták őket, bosszúból elragadták a jegyeseiket, Leukipposz leányait. Az ezt követő összecsapásban Kasztór életét vesztette. Polüdeukész nem tudta elviselni, hogy elszakították testvérétől, le akart mondani a halhatatlanságról, amely örökre elválasztotta volna szeretett fivérétől. Zeusz e szeretet láttán megengedte Polüdeukésznek, hogy megossza testvérével a halhatatlanságot. Így a testvérek idejük felét az alvilágban, a holtak szellemeivel töltötték, a másik felét pedig az Olümposzon, az istenek társaságában.

A testvéri szeretet jelképeként pedig Zeusz mindkettejüket az égre helyezte. Így keletkezett az Ikrek csillagkép. (A római mitológiában Castor és Pollux a nevük.)

Mivel földi életükben nagyszerű atléták voltak, ők az atlétikai versenyek patrónusai. Ők a tengerészek védelmezői is. Az ókori hajósok róluk nevezték el az árbocok csúcsán néha megjelenő fénytüneményt (ma Szent Elmo tüzének hívják), s úgy tartották, hogy ha ikerlángként jelenik meg, az a vihar közeli végét jelenti. Ez a hiedelem abból a történetből alakult ki, hogy amikor Zeusz kimentette az argonautákat egy hatalmas viharból, megjelent két láng az égen és a Dioszkuroszok feje felett lebegve jelezték, hogy vége a viharnak. Ezért lett az ikerpár a tengerjárók pártfogója.

Ezért olvashatjuk, hogy az ókori hajósok, akik messzi útról érkezve Thassos szigetén Alikinél kikötöttek, többek között a Dioszkuroszoknak is mutattak be hálaáldozatot.

                      

Castor és Pollux                          Castor és Pollux temploma a Forum Romanumon