Daidalosz és Ikarosz

Daidalosz korának ezermestere volt, építész, szobrász, rengeteg találmányt tulajdonítanak neki. Legkedvesebb tanítványa feltalálta a fazekaskorongot és a fűrészt, de Daidalosz féltékenységből megölte. Ezek után menekülnie kellett, így érkezett Kréta szigetére. Minósz király megbízta, hogy a Minotaurosz számára megfelelő, biztonságos helyet építsen. Daidalosz a labirintust készítette erre a célra.

Mikor Thészeusz ott járt, hogy a Minotaurosszal végezzen, Daidalosz tanácsolta Ariadné királylánynak, hogy fonalgombolyagot adjon a hősnek, hogy kitaláljon a labirintusból. Ezt Minósz király nem nézte jó szemmel, Daidaloszt és fiát, Ikaroszt bebörtönöztette a labirintusba. Az ezermester viszont törte a fejét, hogyan szabadulhatna. Madártollakból szárnyakat készített magának is és fiának is.

 

 

Mikor a levegőbe emelkedtek, intette Ikaroszt, ne repüljön se túl alacsonyan, mert a tenger habjai átnedvesítik a szárnyat, se túl magasan, mert a nap sugarai megolvasztják a tollakat összeragasztó viaszt. De Ikarosz annyira megrészegült a sikertől, hogy csak szárnyalt egyre feljebb és feljebb, míg a viasz valóban megolvadt a nap hevétől, ő pedig a tengerbe zuhant. Egy kis sziget partjára vetette ki holttestét a víz, ott temették el, a szigetet pedig azóta Ikaria néven ismerik.

Daidalosz tovább repült és Itáliába érkezett.