Aiolosz

Egyes források szerint a szelek istene, más források szerint a szelek királya.

Szamothraki lakói úgy tudják, az ő szigetük volt a szélisten lebegő szigete. Keleti oldalán valóban állandóan erősen fúj a szél.

Aiolosz birodalmában minden egyensúlyban volt - hat fia és hat lánya egymással kötött házasságot. Ő uralta a négy égtáj felől fújó szeleket - lakat alatt tartotta őket, és hol saját belátása szerint, hol az istenek parancsára engedte szabadon őket. Nagy érdemei voltak a tengerhajózás fejlődésében, ő találta fel a hajóvitorlát.

A legismertebb történet Odüsszeusz útjához kapcsolódik. Odüsszeusz kalandos hazafelé tartó útján kikötött Aiolosz szigetén is. Aiolosz megvendégelte társaival együtt. Mikor útjára bocsátotta, egy tömlőt adott neki, amibe belezárta az összes szelet, Zefürosz, a nyugati szél kivételével. Már majdnem hazaértek Odüsszeuszék, mikor társai kíváncsiságból és kapzsiságból (azt hitték, kincs van benne) kinyitották a tömlőt, a szelek kiszabadultak, a vihar visszasodorta őket Aiolosz országába. De Aiolosz most már nem segített rajtuk, mert úgy ítélte meg, Odüsszeusz és társai nem kedvesek az istenek előtt. Így hát még hosszú ideig hányódtak a tengeren.