file Gasztronomia

  • Hozzászólások: 738

Messinia válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Tud valaki nekem eredeti görög muszaka receptet valahol?
A neten rengeteg van fent, ami mind eredetinek hirdeti magát, és nem tudom melyik az valóban. :)
Van itthon minden hozzá, holnap megcsinálnám ebédre, illetve előredolgoznék egy részéve még az este.

(pl. nem tudom, hogy most a krumplit csak meg kell főzni hozzá, vagy olajban megsütni...ettem már kint sokszor, de csak gyűrtem befelé, nem néztem az alapanyagait :) )
#16238

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

tegla81 írta: Köszönöm szépen a gyors es részletes választ.
Persze, a halazást csak is ésszel es a tulajjal történő egyeztet követően gondoltam, figyelembe véve 2011-es Halsütés írásodat. A legjobb lehetőség persze a Panagiai halárus lesz. Vagy este felkéreszkedem egy halászhajóra inaskodni es reggel kerek pár halat-persze ez vicc volt.
Mi mindig önellatók szoktunk lenni, nem hiszem hogy gond lenne, sok infót ad ez a fórum es persze majd ott érdeklődni kell.
A Nikosz által termelt borok érdekelnének, csak jelenleg a honlapja nem érhető el, szívesen vásárolnék pár palack Limniót.
Üdv Zoli

Írok majd erről bővebben. Tegnap voltunk nála. Gyönyörö gyönyörű napom volt tegnap.
Sziget körbe kiránduláson voltam 6 felnőttel és 7 kicsiny kicsiny gyermekkel.
Régen voltak már ilyen igazán kíváncsi vendégeim. Reggel 8 órától este negyed nyolcig. 5-11 éves gyerekkel a sziget összes múzeumát, üzemét, régészetét végigjártam. Kicsiny gyermekek, kik reggel még aludtak. A mézüzem után ébredtek fel, és megállás nélkül kértek: MESÉLJ MÉG. Csodálatos napot adtak hihetetlen tudás vágyukkal. A borászhoz is elvittek engem. Mert ők vittek, nem én őket! 7 kicsi ANDRISKA VOLT VELEM csodálatos szülők kíséretében. Andriska nem a nevük volt. HANEM a mi fórumos Andriskánk! A tegnapiak még kis gyermekként, hogy olyanok legyenek mind Andriska.
#16136

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 21

tegla81 válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Köszönöm szépen a gyors es részletes választ.
Persze, a halazást csak is ésszel es a tulajjal történő egyeztet követően gondoltam, figyelembe véve 2011-es Halsütés írásodat. A legjobb lehetőség persze a Panagiai halárus lesz. Vagy este felkéreszkedem egy halászhajóra inaskodni es reggel kerek pár halat-persze ez vicc volt.
Mi mindig önellatók szoktunk lenni, nem hiszem hogy gond lenne, sok infót ad ez a fórum es persze majd ott érdeklődni kell.
A Nikosz által termelt borok érdekelnének, csak jelenleg a honlapja nem érhető el, szívesen vásárolnék pár palack Limniót.
Üdv Zoli
#16125

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

tegla81 írta: Szia Ági!
Nagyon jól hangzik. Apropó, Kiniriban (mi Paradison lakunk majd) rendszeresen lehet friss halat venni? Szeretnék egyszerűbb tengeri ételeket készíteni. Hol és mikor lehet friss halat, kagylót, garnélát venni?
Köszönöm szépen előre is! Üdvözlettel: Zoli


Zoli, oda jár a pék és a halas autó. A halas furgon tulaja Hrisztos. Panagiából járja végig az utat, Potámia, Skála Potámia, majd Kinira. Én dél körül találkoztam vele a Faros tavernánál, mi a Paradisótól van a vissza 3 km távolságra egy szirten. Tavernáktól és szállásoktól állandó vevői vannak. Az ott lakók tudnák azt megmondani, hogy fél pontossággal mikor érnek oda. A gond azzal van, hogy ott megtisztítani nem tudja neked.
A hal üzletben, mi Potámiában van , kérésre ingyen konyha készre tisztítják azt feléd.
A halüzletek 9-11 óra körül vannak nyitva. 8 órakor érkezik be a hajó. Átadja a kifogott zsákmányt a halasnak. Az 9 órára tud kinyitni. 11 óra körül el fogy minden. A délutáni fogás mindig kicsi. 19.00 óra tájt van még esetleg nyitva a halas, ha volt fogás. Kicsi az esély már akkor. A halászaink 18-20 óra közt mennek ki a tengerre, majd reggel 6 óra tájt szedik fel a hálóikat, mivel 7-8 közt érnek a kikötőbe.

A haltisztítás nekünk nehéz, mert mindegyik hal előkészítése mást és mást igényel. Főzési módtól is változhat az azonos hal megtisztítása.
Ami bosszúságot okoz a szállásadóknak, hogy megpróbálkoztok a hal tisztítással. a konyhában a csapnál. Az nem erre való. A lefolyók eldugulnak és bűzösek lesznek hónapokig.
Minden háznál, hol nagyobb főzés van,- ez tehát nem a nyaralókra vonatkozik, hanem a családi házakra- van egy külső konyha. És papirba tisztítva távol a tiszta konyhától, ott pucoljuk fel a halat, a szemetjét távoli kukába megsemmisítve. A halat sem a konyha mosogatónál mossuk át, hanem a kerti konyha külső kútjánál. Elkerülve ez által hogy a házcsatornájába pangjon a bűzös víz.
Nincs a thassosi lakásokban csótány és egyéb kellemetlen bogárka. Mert ügyelünk az ilyen apróságnak tűnő dolgokra.
Ezért jobb, ha a halas üzletben vásároltok. Vagy a tavernákból fogyasztjuk azt.

A pék is Potámiából jár oda. A szállásadód biztos fogja tudni mondani mikor. Ha hagysz ott neki pénzt és rendelést, akkor a pék le is tesz nektek azt az ajtótokra tűzve. Ezt érdemes lesz megtennetek, mert ott nincs üzlet, hogy friss pékárút vásároljatok. Még talán gyümölcsös furgos is járhat ott. Talán. Nagy a valószínűsége, hogy a lét fontoságú dolgok miatt minden nap be kell majd járnotok Skála Potámia falujába.
Meg van a szépsége az általatok választott területnek szállásilag. De lesznek megoldanó dolgaitok. Személyesen nem ismerlek. Hiszem, hogy azért választottad azt a magányos részt, mert feltudsz készülni arra.
#16124

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 21

tegla81 válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Szia Ági!
Nagyon jól hangzik. Apropó, Kiniriban (mi Paradison lakunk majd) rendszeresen lehet friss halat venni? Szeretnék egyszerűbb tengeri ételeket készíteni. Hol és mikor lehet friss halat, kagylót, garnélát venni?
Köszönöm szépen előre is! Üdvözlettel: Zoli
#16121

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Kapitány taverna,- Captain taverna_ egyik kedvenc étele számomra.
Gavros saganaki
A kis gavros halat ti úgy ismeritek elkészítve, hogy vagy sörbundában, vagy lisztbe forgatva serpenyőbe kisütve.
Én is mindig úgy kértem.
Míg egy alkalommal hatalmas tömeg közepette a pincér nem értette mit kértem, és ezt hozta.
Elsőként sírásra biggyedt a szám. Már már küldtem volna vissza, de megsajnáltam az izzadó pincért, hogy kb 100 vendéget szolgálnak egyszerre. Éhes is voltam, így nekiálltam megenni. Poo, poo... micsoda mennyei ízek voltak. Elszégyeltem magam a morgásom miatt.
Azóta én is megtanultam ezt készíteni.
Vettem is ma Kinirában a furgonról friss halat. Nehéz volt a választás. Mindene volt, hisz nyugodt a tenger.
Volt solomo, kardhal, hallesesnek való skorpió mana. Meg sok más, de ezek csábítottak leginkább.
Majd maradtam a gyors elkészítéses könnyű gavros kishalnál. Melegben jobban szeretem a leveses ételeket.
Hogyan készítettem el.
Zöldpaprika karikákat minden színűt kevés olajon megfonnyasztok nagyon kevéske olajon. Inkább fedő alatt párolva a porcelán felületű serpenyőben, és kis vizet is hozzátéve az olajhoz, hogy az ne égjen meg. Közben a megtisztított fej nélküli kishalakat átmosom, és rádobom a már kész paprikámra. Fedő alatt azt is átpárolom. Lefedés és épp csak meleg lapon készítve az bő hallevet enged. Az eredetileg kupicányi hozzáadott víz már elpárolgott a paprika fonnyasztás alatt.
Míg párolódik a fedő alatt a hal, addig egy kis tálban elkészítek egy mártást. Egy kevés olívaolaj hozzányomok egy frissen csavart citromot, nagy csipet frissen szedett origánó virágot, kevéske őrölt borsot, csipet tengeri sót. Vágok össze petrezselyem, zöldség zöldje levelet, egy újhagymát vékony szeltre vágva.
A hal 5 perc alatt elkészül. Ekkor nagy lángra veszem és gyors forralást végzek egy pillanatra, majd leveszem teljesen a tűzről és hozzáöntöm a páclevet a fent írt zöldségekkel.
A tálaláshoz fontos a pirítos kenyér. Megkenve fokhagymával, megöntözve olívaolajjal és origánóval.
Kanalazom is és a kenyeret tunkolom a levesre emlékeztető szaftban.
JÓ ÉTVÁNYAT KÍVÁNOK!

/ Csibész vagyok... Én most itt az öbölben szedtem azt. Már kettő hete virágzik az origánó. Akik itt vannak tegyék annak gyűjtését az erdeink mezőiről. Nagy csokorba gyűjtve csak a virágos felső szár részét. Majd árnyékos helyen szárítsátok. Szárazon ledörzsölitek a szárról a virágokat és kenyérzacskós tasakba tegyétek és úgy vigyétek haza. Vigyázat a szemet csípi a friss illóolajos hatóanyaga. Gyűjtésnél ügyeljetek arra, hogy szellős helyen tárolva és nem napon és nem neylon zacskóba viszitek hazáig.
Jut eszembe. Holnap megyek szigetkörbére. A déli parton a domboldalak kakukkfűvirágosak. Megnézem lesz- e még vagy már elvirágoztak. Annak gyűjtéséhez elengedhetetlen az olló. Az origánót anélkül is lehet gyűjteni. Annak szárát ügyesen megtörve leszakítható./
#16118

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

A most virágzó és gyűjthető növényeink egyike

hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_orb%C3%A1ncf%C5%B1 - hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C ... 1ncf%C5%B1
Közönséges orbáncfű

Júniustól augusztusig különleges pompába öltöznek a mezők, hiszen ilyenkor borul virágba az orbáncfű. Az aranysárga virágok mintha a napfényt zárták volna magukba, feltűnő színük láttán jókedvre derülünk. Nyári séták során sokfelé találkozhatunk az utak mentén vadon termő növényekkel, de igazán szemet gyönyörködtető látványban lehet részünk az orbáncfűtől virító hatalmas termőföldek láttán. Napjainkban ugyanis a gyógyászati célra használt növényi alapanyagot szigorú előírások szerint termesztik, gondozzák és gyűjtik be.

Az orbáncfű (botanikai elnevezése Hypericum perforatum) néha akár csípőmagasságig (kb. 80-100 cm) is megnőhet. A virágszedésnél legyünk óvatosak: az eltépett virágszirmok az ujjakat pirosra festik. A sárga virágszirmok sötétvörös nedvét korábban színezékként használták. Ha a növény levelét a fény felé tartjuk, akkor szabad szemmel is jól láthatóak a világosabb színű pontok, az apró olajraktárak, melyek miatt a levelek úgy néznek ki, mintha lyukacsosak lennének. Innen ered a növény nevének második tagja: perforatum (perforált, lyukacsos).

Az orbáncfüvet angolszász nyelvterületen Szent János, vagy János növénynek nevezik, mivel június 24-ét Keresztelő Szent János névnapjaként tartják számon, és ilyenkor kezdődik ennek a gyógynövénynek a virágzása. A hagyomány szerint e napon meggyújtott Szent Iván tűz – a növényhez hasonlóan – az éltető Napot szimbolizálja, és véd a betegségektől.

Az orbáncfű gyógyhatás szempontból hasznos része a virágzat. Itt találhatók ugyanis azok a hatásos alkotóelemek, melyek a depresszió kezelésében hasznosíthatók.

Talán éppen a figyelemreméltó sárga virágzata keltette fel igen korán az emberek az orbáncfű iránti érdeklődését. Az orbáncfűhöz kapcsolódó sokféle mítosz és legenda mellett már kétezer évvel ezelőtt is ismerték elődeink a növény gyógyító erejét. Az első évszázadban élt görög orvos, Dioszkuridesz sebgyógyításra javasolta. Míg eleinte a növényt csupán külsődleges kezelésre használták, a középkorban már felfedezték az érzelmi életre gyakorolt pozitív hatását is. Írásaiban Paracelzusz az orbáncfüvet „a melankólikus gondolatok” elleni erős szerként említi. A középkorban az emberek úgy hitték, az orbáncfű kiűzi az emberből a gonosz démonokat. Hála a modern kutatásnak, napjainkra sikerült az orbáncfű komplex hatásmechanizmusát sokkal jobban megismerni, bár néhány sajátosság még további felfedező munkát igényel.
#15867

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

angelascook.eu/spoon/%CE%BA%CE%AC%CF%84%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CF%81%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B1/ - angelascook.eu/spoon/%CE%BA%CE%A ... %BD%CE%B1/
Narancs csészében sült tojás
anyagok
-2 nagy narancs héj
-4 tojás
-4 teáskanál friss vaj
-Reszelt Edami vagy gouda sajt
- só, frissen őrölt bors
Mindezt a faszénen készítve.
Akkor lesz kész a tojás, mikor felveszi fehér színét és felfúvódik a tojás.
Én magam még nem próbáltam. És a mostani időjárás nem engedi már a kandallós fűtést. De talán a természetben a nyáron egy gyors vacsorának a szabadban jó ötlet lehet. Ti is készíthettek ilyet sok szállás kerti flekkezezőjén.
Jó étványat kívánok e különleges tükörtojáshoz.
Egy kupica ouzót ajánlok előtte és utána!
#15825

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Az ünnepi asztali teríték szép dísze lehet.
#15677

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

www.skai.gr/tv/show/?showid=65889 - www.skai.gr/tv/show/?showid=65889
??? ??????? ??????
Egy görög asztal
Zene, tájak, népszokások, és ételek receptek bemutatásával.
Ez a program egy területet mutat be kultúrájával és a hagyományos ételeivel.
Most vasárnap esti programaNea Iraklica, Kavala, Peramosról mutat be képeket és ételeket.
Görögül van a program, de a receptet talán így is értitek. És a képek magukért beszélnek.
Az ételek akár Thassos szigetéről is lehetnének.
Szép vasárnap estét kívánok mindenkinek.
A mai program még nincs feltéve, csal élőben követhetitek a Tv műsorból.


??? ??????? ?????? - ???????? - 11/10/2014


??? ??????? ?????? - 11/10/2014


??? ??????? ?????? - 25/10/2014
Kréta


??? ??????? ?????? - 30/11/2014
Árkádia


??? ??????? ?????? - 15/02/2015
Zagorohoria


??? ??????? ?????? - 22/02/2015
Grevena


??? ??????? ?????? 01.02.2015
Joaniona


??? ??????? ?????? - Best Of - 23/11/2014
Kréta Lassithi_ Hania_ Iraklion


??? ??????? ?????? - 08/03/2015
Thesszaloniki
#15631

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Manolis a hajós kapitányunk az idén otthon eszik magyar hallevest.
Utazása előtt fogott egy görög hallevesnek valót is.
#15298

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 738

Messinia válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Sziasztok!
Végre megsütöttem a görög krémes pitét, és isteni finom lett, próbáljátok ki - aki még nem evett ilyet.
Végül is ez alapján csináltam: www.gorogkonyha.com/2010/09/kermes-lepeny.html - www.gorogkonyha.com/2010/09/kermes-lepeny.html
Mivel nem tudtam mennyire lesz a szájizem szerintem való, ezért először csak fél adagot csináltam, hogy megnézzem milyen lesz. Tettem bele pluszban vaniliacukrot, meg egy nagyon pici vaniliás pudingport, de enélkül is tök jó lett volna.
Igazi görög ize volt, legalább ennyivel nosztalgiázhassak. :)
#14419

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1270

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

kb. 10 napja kaptam kefirgombát. Kissé kétkedve fogtam hozzá a kefir készítéshez, mert a gomba nem volt túl bizalomgerjesztő első ránézésre, ahogy lötykölődött az üvegben (leginkább egy preparátumhoz hasonlított). Egyébként fehér, karfiolszerű, apró. De a tejből tényleg kefir lett 24 óra alatt. Sőt mi több, még szaporodik is a kefirgombám. Így aztán minden napra megvan a kefir-betevőm. Állítólag le is lehet fagyasztani is a gombát. Ha ráunok, majd megpróbálom. :D
#14361

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 738

Messinia válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Honey, azóta én is megcsináltam, felújitás utáni takaritáshoz pont jól jött. :)
Szerintem is nagyon fincsi lett, én császárszalonnával+sonkával csináltam, jóval több tejfölt tettem bele, ill vegyesen sima és füstölt sajtot. Annyi, hogy kicsit puki lett (gondolom sok lett a töltelék:) ), és így az oldalát még a teflonon tartottam pár percig, hogy az is átsüljön.
Iszonyúan laktatós,és valóban nem kell hozzá sok idő.
Köszi az ötletet, biztosan többször fogom csinálni ezentúl. :)
#14346

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1270

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Messinia írta: Honey, ezek szerint ezt Te már kipróbáltad? :) ...

Most válaszolok erre. Bocs. Igen, kipróbáltam, de a szalonna miatt nagyon sós lett. Óvatosan kell vele bánni, mert a sajt is lehet sós. Amúgy isteni finom. Próbáld ki!
#14342

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 538

vikso válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Zöld dió recepthez.
Ma jutott eszembe a zöld dió, hogy valószínű eltevésre még nem késő. Ahogy a késsel daraboltam, bizony előbb érik. Szedtem is 20 darabot. (olyan 6,7 kisüvegre való) Lemostam, a virágzó végét ledörzsöltem, körbe szurkáltam /kb. 8 x/ és lábasba raktam. Rá a vizet, hogy ellepje. Nem mérem a diót, meg a hozzávalókat sem. Egyedül a szirupnál kell ügyelnem, hogy megfelelő legyen, se híg, se tömör ne legyen. Finom édesség, sok nem kell belőle. Jobb szerettem volna a mézest elkészíteni, mint a görögországi, de ilyen receptet nem találtam.
A tavalyi nyaraláskor kerestem a zöld diót mézben, gondolom a rossz dió termés miatt kevés jutott a boltokba. Remélem az idén hozhatok, isteni :D
#14324

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 738

Messinia válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Már néztem ezt is Honey, az a baj, hogy amit kint mindig eszek, abban nincs se griz se semmi különös, csak a tészta meg a fincsi vaniliás krém. (vagy csak én nem éreztem benne :) )Ahol eddig jártam mindenhol cream pie néven szerepelt kint, bármelyik pékségben kapni, de igy nem találom a receptjét.
Pedig jajj de megenném! :)
Senki nem szokta enni odakint, hogy tudná miről van szó? :)
#14319

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1270

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

LOUKOUMADES

1 kg liszt, 10 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 10 dkg burgonyapor (krumplipürépor is megteszi) + víz érzés szerint.
A tésztának egy nokedlitésztához kell hasonlítani. Bekeverés után azonnal süthető, de fedővel lezárt dobozban több napig is eláll hűtőben, így lehet mindig friss adagot sütni.
Formázáshoz kell egy pohár víz és egy leveseskanál: egyik kezeddel belemarkolsz a tésztába, összeszorítod a markod, így egy tésztagombóc kijön a hüvelyk- és mutatóujjad között. Az lecsippented a vízbe mártott kanállal, és már dobod is a bő, forró olajba.
Tálaláskor javallott meglocsolni mézzel (ízlés szerint), megszórni fahéjjal (ízlés szerint), és esetleg szezámmaggal.
...érdemes kisebb mennyiséggel próbálkozni - és aki teheti, lesse el egyszer kint a gyakorlatban, hogy pontosan milyen állagúnak is kell lennie a tésztának, hogy kell formázni, és akkor már nem tűnik majd olyan nagy ördöngösségnek.

(ezt is a hellaszon találtam)
#14318

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1270

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Messi! Nem ez az? A hellaszon találtam...

Grízes sütemény

Hozzávalók:
15 dkg vaj, 15 dkg dara, 2 ek. píniamag (fenyomag), 2 ek. mandula, 40 dkg cukor, fahéj, szegfuszeg

Elkészítés:
Egy mély lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a darát és kis lángon addig kevergetjük, míg pirulni nem kezd. Hozzáadjuk a píniamagot és a hámozott, durvára vágott mandulát, majd addig keverjük, míg megbarnul. Hozzáadjuk a cukrot, az egész fahéjat, néhány szem szegfuszeget, öntünk rá 4 dl vizet és addig fozzük, míg a dara felszívja a vizet. Levesszük a tuzrol, és 15 percig letakarva pihentetjük. Hideg vízzel kiöblített csészékbe, vagy kuglófformába töltjük, mandulával díszítjük és meghintjük fahéjjal. Másnap kiborítjuk a formából.
#14317

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 738

Messinia válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

A stifado nem lehet rossz, bár annyira nem rajongok a marhahúsért (ha jól láttam abból kell), de lehet, hogy helyettesíthető más hússal is.
Most épp megint nekiálltam sütireceptet keresni. Kinti nagy kedvencem a cream pie néven futó vaniliás finomság, biztos tudjátok melyik az, úgy szeletelik frissen egy bazi nagy tepsiből, és szórják meg fahéjas porcukorral. :)
Eddig hiába kerestem a receptjét cream pie néven, most meg rájöttem, hogy a kintiek lehet, hogy nem is így hivják. Találtam is két hasonlóan vaniliás csodát, a bougatsat, és a galatopitat. Ezek közül lenne valamelyik?
Ha valaki tudja mi is a kinti cream pie (vagy ki tudja mi az igazi neve) receptje, ne tartsa magában, ha már nem megyek idén, legalább a pitémet hagy ehessem! :) :)
(de majd rákérdezek egyszer Áginál is)
#14316

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 2663

balazsh válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Mi stifado-t szoktunk készíteni. De receptet most nem tudok írni... A neten találsz többet is, és a sokból összehozol magadnak egyet. :)
Ez Neketek nagyon megy, de én ragaszkodom a pontos leíráshoz. :)

Emlékeim szerint, ha itt visszaolvasol biztosan találsz stifado receptet is.

Áginak is volt több receptje, ami még érdekes lehet.
#14315

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 263

kiflic válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Mi is a mult héten ettünk,elötte nem hallottam róla :) a nagyfiam barátnöje csinálta,csak nem császárszalonnával,hanem sonkával.Kicsit megkapta az alját,mert zsiradék nélkül sütötte :( legközelebb kipróbáljuk a szalonnazsiros verziót akkor :)
#14314

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 738

Messinia válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Honey, ezek szerint ezt Te már kipróbáltad? :) Nagyon gusztuszos, lehet, hogy meg fogom csinálni.
Épp most akartam ide írni, hogy valami görög ételt nagyon megennék, ami nem olyan bonyolult, és valami bevált receptet szívesen fogadnék.
Van fent sok minden a neten, de ha valaki itt már készített egy tuti görög étket, akkor abban jobban bíznék. :)
A muszakán rég kinlódok, imádom, de olyan macerásnak tűnik...
Egyedül a pastitiot szoktam gyakran megcsinálni, azt szeretjük, de most, hogy itthon vagyok, szívesen kipróbálgatnék újdonságokat, és főleg a görög izvilágú dolgokat, ha már nem megyünk idén legalább nosztalgiázhassak... :)
#14313

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1270

Honey válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Pupusas

A rohanós hétköznapok vacsorájaként vagy a takarítós, vásárlós szombat ebédjeként remek ötlet. Nálunk most toplistás lett. :)
Hozzávalók: 6 darabhoz
- 30 dkg sima liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 0,5 dl olaj (50 ml)
- kb 1,2 dl víz 120 ml)
A töltelékhez:
- 15 dkg császár szalonna
- 3 evőkanál tejföl
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb szál újhagyma
- 10 dkg reszelt sajt
- só, őrölt bors ízlés szerint

(A töltelékhez bármi mást tehetünk, amit szeretünk vagy amit a hűtőben találunk.)
Elkészítés:
1. A lisztben elkeverjük a sütőport és a sót, majd az olaj és a víz hozzáadásával tésztát kapunk. Gombócra formázzuk, becsomagoljuk egy fóliába és addig pihentetjük, amíg elkészül a töltelék.
2. A császár szalonnát kis kockákra vágjuk és félig átsütjük.
3. A fokhagymát, újhagymát, megpucoljuk, megmossuk és apróra vágjuk.
4. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a reszelt sajtot, a szalonnát, fokhagymát, hagymát - sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (nekem már nem kellett fűszerezni semmivel).
5. A tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, egyenként kinyújtjuk ovális vagy kör alakra, de vékonyra (kb. 2 mm vékonyra). A tészta közepére helyezzük a tölteléket, két szélét összecsípjük, picit ellapítjuk.
6. A teflon serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a tésztát, majd a közepesnél picit kisebb lángon megsütjük mindkét oldalát kb. 2-2 percig. (2 perc az egyik oldal, 2 perc a másik oldal.)

Tipp:
A teflon serpenyőben olaj vagy egyéb zsiradék nélkül is süthetjük, de én a császár szalonna megmaradt zsiradékából tettem a serpenyőbe 1 kávéskanálnyi zsírt minden sütés előtt - ezáltal még finomabb lett - szerintem.



további receptek:http://gabicsek.blogspot.hu/
#14311

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

  • Hozzászólások: 1747

Ági válaszolt a témára: Re: Gasztronomia

Nagyon nagy sikere volt, igaz ,hogy egyéni elképzelésem szerint a Te segítségeddel csináltam. Ezt még tovább lehet variálni. A 10 - 12 adagra való elég volt a 16 embernek úgy, hogy a héjas kagylókból (4 db/fő) nem maradt semmi! A szószát és a kagylóhúst még két napig fogjuk enni. Lehet, hogy a GÖRÖGÖKNEK is ízlene
Béla
Ahogy én csinálom
FEKETE KAGYLÓ LEVES 10 – 12 adag
Hozzávalók: 0,5 kg héjas kagyló (FRISS)

1 kg kagyló hús (fagyasztott)

3 db nagy sárgarépa

3 db nagy fehérrépa

1 fej zeller

4 db nagy vöröshagyma

1 – 2 fej fokhagyma

3 – 4 zöldpaprika

4 db nagy paradicsom

2 -3 l hús, hal vagy zöldség alaplé, lehet kockából

Sok felaprított petrezselyem

1 csokor lestyán

20 -25 dkg füstölt, szeletelt bacon felaprózva, megsütve

2 db nagy citrom

1 l főzőtejszín

6 – 8 dl száraz fehérbor

20 dkg vaj + oliva olaj

Csípős paprika, ízlés szerint

Fehér bors, ízlés szerint

Só ízlés szerint

Szerecsen dió, ízlés szerint
A megtisztított, apróra vágott hagymát megdinszteljük a vaj és az olíva alapon arany sárgára, belerakjuk a szintén apróra vágott fokhagymát, zellert, később a sárga, majd a fehérrépát. Együtt sütjük puhulásig, mehet bele a paprika és a paradicsom, kis pirítás után felöntöm az alaplével, belerakom a petrezselyem zöld felét és a lestyánt, sózom, borsozom, csípős paprikázom, szercsendióval szórom, összefőzöm majd botmikszerrel össze turmikszolom. Felöntöm a fehérborral majd belerakom a héjas kagylókat, pár percig főzöm és jöhet a kagylóhús. Amint fel forrt beleöntöm a tejszínt. Ezzel már nem forralom tovább! Tálalás előtt belekerül a citromok leve és a maradék petrezselyemmel lesz megszórva.
Vigyázok, hogy mindenkinek jusson a héjas kagylókból a tányérjára!
Feltétként a külön ropogósra sütött bacont szórom rá, esetleg egy kevés oregánó vagy tárkony is kerülhet rá.
JÓ ÉTVÁGYAT!
#14259

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.280 másodperc
endeel