Boldog, békés karácsonyi ünnepeket

és

erőben, egészségben, sikerekben gazdag

boldog Új Évet kívánok mindenkinek!

Lassan mindenki szeretteivel, családjával van együtt.
Köszöntőként, hogy veletek legyek az ünnepi napokban, egy újévi hagyományról mesélek nektek.
Ha most a görög piacokon és tereken sétálnátok, a szegényebb árusoktól az ilyenkor szokásos növényeket tudnátok vásárolni. Ott vannak ők most minden téren, a központokban állított karácsonyfák közelében. Egy kisszéken ülve ölükben vagy lábuk előtt egy kis kosár.

Miben mi van?
Fagyöngy és gyufásdoboz az év utolsó legyével?
Nem, ezeknek a hagyománya nem él itt.
Helyette a gyönyörű gyümölcs és egy büdöske hagyma.
Lakásonként egy-egy darab elég belőlük.

A gránátalma

A gránátalma a különböző népek kultúrájában többezer éves történettel rendelkezik. A termékenység, a bőség jelképe, és azt tartják róla, jó szerencsét hoz. Az ókori görögök házavatáskor a bejárat küszöbén összetörtek egy gránátalmát. Ezt a szokást a mai napig megőrizték.
A gránátalma-törés mégis leginkább újévi hagyomány számos görög területen. Görögország egyes vidékein a gránátalma törést azonnal az Új Év beköszöntésekor tették. Minden fényt eloltanak, kimennek a ház elé, köszöntik egymást az Új Év alkalmából. Majd a házigazda összetöri a gránátalmát a ház küszöbén. E ceremónia után mennek csak be a házba, ügyelve arra is, hogy jobb lábbal lépjék át a küszöböt. Más területeken az újévi hajnali szentmise után történik a gránátalma törése.  A gyümölcsöt magukkal viszik a misére, hogy a pap azt is megáldja, majd hazaérve a ház ura végzi el a szertartást a már ismertetett módon. E szokásból ered a következő népszerű kifejezés: «Έσπασε το ρόδι».azaz „Megtörte a gránátalmát”.
A népi kifejezés jelentése, hogy akit ezzel illetnek, az jó kezdetet kezdett meg.  Használják ellentétes értelemben is, kicsit gúnyolódva ezt a kifejezést. «Θα σε φωνάξω να μου σπάσεις το ρόδι την Πρωτοχρονιά» azaz, „Majd szólok neked, hogy újévkor te törd össze a gránátalmát!”
Ott, ahol ez kötelező hagyomány, fontos a gránátalma kiválasztása is. Az év első legszebb, legnagyobb, legpirosabb gránátalmáiból történik, mit szeptember 14-én az otthonok házi oltárainak ikonjainál is elhelyeznek, megőrizve azt az Új Év első óráira.


A hagyma

A mediterrán vidék sziklás, meszes talaján mindenhol megterem. Nyáron magas szárú, kicsiny hófehér csillagszerű virága - formája, mint egy hosszúra nyúlt karácsonyfa. Rövid kopasz ágakkal, az ágak végén kicsiny fehér virágocska. Mikor elvirágzik, őszre elszárad, majd a télkezdet hirtelen heves csapadékától és a nappali sok napsütéstől hirtelen kihajt, kövér, kemény, talán a tulipán leveleire emlékeztető alakban, magasra szökken. Görög neve az újévi hagyma. Latin elnevezése: Scilla Maritima.
Az ókori görögök úgy vélték, hogy ez a növény az újjászületés és az egészség szimbóluma.
Görögország legtöbb részén él a következő hagyomány. Az óév utolsó éjszakáján az ajtóbejárathoz erősítik ezt a hagymát. Újév első napján a családfők, leginkább a szülők, ezzel a hagymával kívülről kopogtatva az ajtót - majd Új Évet köszöntve - ébresztik a család tagjait, hogy az év első szentmiséjére induljanak. A miséről hazatérve leakasztják azt onnan, lakásba viszik, általában a házi oltár közelébe akasztják fel, hogy egészséget és szerencsét árasszon a ház lakóira.
 
E gondolatokkal  tűzöm hát bejárati ajtótokra az újévi hagymát és töröm az év legszebb, legédesebb gránátalmáját a küszöbötökön.   
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ,  KAI ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ "2015" ΜΕ ΥΓΕΙΑ - ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ .

endeel