Tartalomjegyzék

AZ ARANYPART, AZAZ A GOLDEN BEACH PARTSZAKASZAINAK LEÍRÁSA


A 3-4 KM-ES PARTSZAKASZ EZER ARCA

A fotókhoz használd a szállástérképet, hogy beazonosíthasd a szállást és a partot. Itt azt nem kapcsoltuk össze. Megértésed köszönöm.
Megjegyzendõ, hogy 3-4 km hosszú öbölrészt osztottam be kis szakaszokra. A katalógus szállásai és a partviszonyok adták az általam megjelölt területeket.

Azt szintén vegyétek figyelembe, hogy az egész öböl gyalogosan bejárható, és hogy nincs semelyik szállásnak kizárólagossága a parthoz.

KIINDULÓ PONT: SKÁLA POTÁMIA KÖZPONTJA


Centrum partszakasz

Ez kb. 500 m hosszú parti földsávon van.

E rész történelme a következõ:
A Tarsanas épülete 30 éve még az egyház kezében volt. Az épület lába a vízbe lógott, nem volt mólósáv. Az egyházi

csónakokat ide az árkádos alagsorba kötötték ki vihar esetén. Idõk múltával az egyház átadta a Tarsanas épületét a Dimosznak (önkormányzatnak), aki elkezdte kiépíteni a partot. Sok év munkájával feltöltötte a mocsaras tengert, mólókat épített, beépítette a Tarsanas kõlábait. Elõször a potámiaik kedvenc kávézó ill. taverna épületeként szolgált ez az öreg épület. Mára ezt a tevékenységét betiltották. Szomorúan, üresen áll az öreg épület. Kezdeményezések vannak arra, hogy a falu Vági Múzeumát idetelepítsék, illetve képzõ- ill. iparművész telepet alakítsanak itt ki, de a falubeliek széthúzása, és a felsõ szervek bürokratikus rendszere miatt késlekedik e tervnek a megvalósítása.
A víz jóval kintebb volt. A kedvenc sarki kávéházam már abban az idõben is ott tornyosult a parton. A halászok kedvenc helye volt. Akkor a terasza csónakkikötõ placc volt.
Téli idõben, amikor magas hullámok törtek fel, még a kávézóba is benyújtotta magát egy-két hullám. Üzletek és út sem volt itt. Ahol a mai sétányrész van, sekély mocsaras tenger simogatta a partot. Tavernaként csak - a ma is sokak kedvence – a Theogenis Taverna létezett. Akkor, mint egyszerű halásztaverna. Friss halakkal, olcsó ételekkel. Az asztalánál ülve olykor a vendégek lába a vízben volt. Ma a friss hal megmaradt, de talán az egyik legdrágább hagyományos konyhájú taverna ez. Itt elõtte ma 40 m-es homoksáv van.
A mocsár is megszűnt. A nagyon sekély vizű öböl vizébe, ha besétáltok, nézitek a medret, láthatjátok, hogy kis buborékok törnek fel. Ezek a buborékok itt az édesvízi források kis csatornái, ahogy a felszínre törnek.

Ágnes vélemény:

altEz az Aranypart, - azaz a Golden Beach - déli csücske, ami Skála Potámia üdülõkörzet szíve.
Az elhelyezkedésébõl is azt érezni, hogy a legmelegebb hangulatú.
Ez így is van.
Itt mindig lüktet az élet. 24 órás part ez. Mindenféle színes napágy, székek, asztalok a parton, játszó kisgyermekes családok. Elegáns fürdõruhába öltözött hölgyek, akik ügyelnek arra, hogy a strandkalap, strandcipõ, és egyéb kellékek mind harmonikusan egyöntetű legyen. A parti pincérek székükhöz viszik feldíszített koktéljukat, és a férjek hideg sörét.

Az biztos, hogy ha a látogatásaim során a szállásokon nem találok senkit, itt mindig van valaki, aki látta az én keresett személyeimet. Az az én bajom, hogy a tömegben és a színkavalkádban meddig botorkálok, mire felismerem az én vendégeimet.
Itt ismerkednek össze a különféle szállások vendégei.

A kisgyermekes családoknak ez a legnagyobb paradicsoma.

Amikor az öböl más részén erős hullámok vannak, amibe a fürdőzők számára ismeretlen veszélyes áramlatok vegyülnek, a gyermekekkel való lubickolást csak itt ajánlom. A vizbenlevőkre vizimentők vigyáznak. A part e szakasza teljesen áramlatmentes. TUDOM, SOKAK SZÁMÁRA HIHETETLEN ÖRÖM A HULLÁMOS TENGER. MINT A MÁGNES VONZZA A GYERMEKES CSALÁDOKAT A HULLÁMZÁS. VISZONT MINDEN ÉVBEN ELŐFORDUL FULLADÁS, HALÁLESET. ENNEK OKA A HULLÁMFÜRDŐZÉS. 2008. AUGUSZTUSÁBAN EGY GYENGE HULLÁMZÁS ESETÉN 4 GYERMEK ÉLETE KERÜLT VESZÉLYBE. ÉLETKORUK 12, 14, 16, 17 ÉVESEK.  A 17 ÉVES A TENGER ÁLDOZATÁUL ESETT. A PARTSZAKASZ KÉT PONTJÁN VAN VÍZIMENTŐ SZOLGÁLAT. A KEMPING TERÜLETÉN ÉS ITT. A KEMPING PARTSZAKASZA ÁRAMLATTAL TELI, ITT ÁRAMLATMENTES. BIZTONSÁGOS FÜRDŐZÉSRE CSAK EZT A TERÜLETET AJÁNLOM.  (ITT MEGJEGYZENDŐ, HOGY MÁSOKAT MENTENI HOZZÁ NEM ÉRTŐ EMBERNEK ÉS MENTŐFELSZERELÉS NÉLKÜL, SZINTÉN MEGGONDOLANDÓ DOLOG. AZ ÍGY SEGÍTENI PRÓBÁLÓ SZEMÉLYEK ÉLETE IS VESZÉLYEZTETVE VAN.)
Itt a leghosszabban sekély a víz. Amikor vihar van és méteres hullámok vannak a tengeren, ebben a védett öbölben akkor sem látható a legkisebb bordázat sem a vízen.
Itt melegszik át leginkább a víz. 2007. nyarán, már júniusban 30 fok felett volt a víz hõmérséklete, de voltak olyan kánikulai napok, amikor a 40 fokos vízhõmérsékletet is elérte.

Én családommal éjszaka élvezkedem ezen a parton. Jó asszony módra a tengerparton terítem le a sarki szuflakis által elkészített vacsorát. A gyermekeim, miután jóllaknak, bevetik magukat a szomszédos Lunapark világába, míg én onnan a székekbõl gyönyörködöm a kivilágított öböl fényeiben. Képzeletben végigsétálok a hold tengeri hídján, aláfestõ zeneként hallgatom a tavernákból kiszűrõdõ görög zenét és a parton szórakozó vendégek moraját. Van, hogy el is szundikálok egy percre, de ilyenkor gondoskodnak a parton csak itt levõ szúnyogok, hogy nehogy itt érjen a hajnal. Ilyenkor mérgelõdök, hogy egy lepedõ ha nálam lenne, akkor még fürdõzhetnék is, utána jó lenne törölközõnek, de ha a fürdés helyett a meditáló alvást választom, arra is jó. ( Ti, akik most már szintén tudtok ezekrõl a lehetõségekrõl, felkészülhettek egy otthonról hozott lepedõvel, egy zseblámpával, vagy egy pohárba tett kisgyertyával is. A gyertya vagy a lámpa inkább a morzejelek adására lehet jó, a családtagjaitok részére, hogy mutasd, hol vagy, ha hívó hangjukat hallod a parti tavernák felõl. A fiaim imádott játéka ez is. A Lunaparktól csak a hangjukat hallom: Anya, hol vagy, kifogytunk a pénzbõl. Én a fénycsóvával adom a megbeszélt jelünket a parti ágyamról.)

A vendégekkel napozásra, fürdõzésre szezon ideje alatt nincs idõm. De még naplemente elõtt, ha egy gyors lubickolást akarok, akkor azt itt a kikötõben búvárkodással kötöm össze. A Tarsanas épülete elõtt mászok be a sziklákról, ami kiváló a búvárkodásra. A nagy Hohó vendégeimet is erre a szakaszra küldöm horgászni és csalit gyűjteni. Itt a tarsanasi szikláról lefejtett „pitilida”kagyló tökéletes csali.

Hajnalban, ha felébredek, szintén ide jövök energiát gyűjteni. Akkor a part elsõ sarki kávézója a kedvenc helyem, - ami netkávézó is egyben. Itt a terasz sarki asztala a nagy platánfa alatt a kedvenc asztalom. Innen belátom a kikötõt, ahonnan jönnek-mennek a kis bárkák. A halászok is betérnek ide. Kivitatkozzák magukat. Elhallgatom az õ ricsajukat is. Elnézem a hajnalban még üres, de már feltakarított, glédába rakott partszakaszt, ahol a sirályok gurnyasztanak a napágyak között, közben megiszom kávémat és elfogyasztok egy, frissen a péktõl elõször idehozott spanakó- vagy tirópitát.

A kávé: 2,5 Euró, a pék reggelijei 1,50 Euró. Nem olcsó. A hangulatot meg kell fizetni, még ha végtelenül egyszerű, kricsmi jellegű a kávézó, akkor is. Ezen mindig morgok, de ha választani kell, hová menjek egy kávéra, mindig ide jövök. Pedig még a székei is kényelmetlenek. De reggel 5 kor már nyitva van, és az atmoszférája egyedülálló.

Ehhez a részhez közeli szállások:
MáriaVilla, Dimitra Stúdió,  Vergina Apartman, Anastasia Stúdió, Kierion Apartman, Stella Mouráki Apartman és Stúdió, Ifigénia Hegyi és parti,
Viki Hegyi, Elisabet Apartman, Dimitris Apartman, Hotel Hermes és Stúdió Melida Apartman és Stúdió( Apollonos)

 

KÉPEK A STRANDRÓL:

 Centrum és a nagystrand között

Ez kb. 700 m hosszú parti földsávon van. Ezért 3 szakaszra bontottam.

HOTEL OSTRIA
Ezek a képek közvetlen a Hotel Ostria tengeri kijáratánál készültek. De mutatják a jobb oldali Hermes, ill. a bal oldali Alexander tengerhez való viszonyát is.
Akik az Eric’s Apartmantól sétálnak le, azok is erre a partszakaszra jutnak le leghamarabb a földes úton, ami autók közlekedésére is alkalmas.
A Hara Apartman vendégei a gyalogösvényükön vagy ide, vagy a centrum partszakaszához érnek le. Ott viszont csak gyalogút a lejárat.
Ezt a lejárót megtalálhatják az Anna hegyi Apartman lakói is. Õk elõször lejutnak a pékig, átmenve az úton, a pékkel szemben van a Hara Apartman. Annak az oldalában van a Filio Apartman , aminek az oldalán levõ gyalogösvényen pillanatok alatt ott vannak vagy az Ostria elõtti parton, vagy a centrum strandjának szélén.
Ennek a szállásnak a partbesorolásával mindig bajban vagyok. A CENTRUM ÉS NAGYSTRAND KÖZTI PARTSZAKASZ vége, ill. a CENTRUM kezdete.
Szerencsés vagyok abban, hogy itt a vendégeimet mindig meglátom már az útról. A férjek itt általában söröskorsókkal a kezükben, a feleségek a homokvárat építõ gyermekeik mellett. A különféle szállásaim gyermekes vendégei szintén kupaktanácsban, hogy hová menjenek el együtt kirándulni. Ez egy csendesebb hely, mint a centrum strandja. Megvan a napágy is, de keskeny sávban, és ott vannak a gyékényesek és a magán napernyõsök is. A szerencsések még az autójukra is rálátnak.
Ez ugye bevett magyar szokás, hogy az autótulajok az autójukat még fürdõzés közben is szemmel tartják. Pedig itt ezen a szigeten tényleg nincs veszélyben egy autó sem.
Akik az Eric’sben, a Harában laknak, a gyalogösvényen ide sétálnak le leghamarabb.

KOHILI STÚDIÓ
Ezt a partszakaszt nagyon szeretem. Most már a vendégek is visszajárnak ide. A régi típusú egyszerű, de csodálatos kilátású szállásai miatt. Még az elsõ években rá kellett beszélnem a vendégeket, hogy higgyék el, itt is találnak homokos részt, nem kell a szállás partjától egy méterre sem elmenniük. Kisgyermekeikkel is ott közvetlen a szállás elõtt fognak fürödni. Kényszeredetten fogadták el. Azóta visszajárnak, és ugyanazt vallják, amit én. ALEXANDER, ANNA és ÁRION STÚDIÓ:
Teljesen tömegmentes. Amikor a szezon kezdõdik, a tulajok kitakarítanak a szállás elõtt egy széles gyalogutat a vízben. Kiszedik a nagyobb köveket, mert a kõtömbök alatt finom homok van. Egy méter széles és kb. 3-5 m hosszú sávban kell ezt tenniük. Így ez szezon végig kitart. Van ilyen sáv az Alexander elõtt 2 db, az Anna elõtt szintén kettõ.
Hogy mit csinálnak itt a vendégeim? Fantasztikus leleményes a magyar. 3 éve látom, a görög is rákezdett erre az ötletes szokásra. Csónak, matrac, gyűrűkarika, hozzáerõsítve egy hosszú vastag kötél. Összehordják a nagyobb sziklákat a partról, kikötik a vízi fekvõalkalmasságukat a sziklához, és a vízen ringatózva szundikálnak ill. olvasnak. Ha megszomjaznak vagy megéheznek, felszaladnak a szállásra. Ha tavernázni vagy kávézni is akarnak, arra is van lehetõség, de minek, hiszen a lakás hűtõjébõl kivett frissítõ mindig olcsóbb, és a matracon terpeszkedve jobb hangulatú, mint a bárok székeibõl. Vannak olyan idõszakok is, amikor a tengeri áramlatok kihozzák a homokot és a kövek tetejére vastag homokréteget borítanak, ami 3-4 hétig is megmarad. Nyilván ez a legjobb, de ehhez szerencse kell, mikor fogod ki. Tehát a fürdõzés és a vízbemenés mindig
kiváló. Ami gondot jelenthet, hogy ide kell kempingszék a partra, hacsak nincs ez a homoksáv. Ezt is sokan leleményesen megoldották. Láttam, hogy magukkal hozták az otthoni kinyitható kis széküket, így gondtalanul ott ücsörögtek egész nap a parton.
A kisgyermekesek szintén szeretnek itt lenni. A szülõk, amikor elunják a tengert, de a gyermeket nem lehet kihúzni a vízbõl, anyu vagy apu kinn van az erkélyen, és onnan tartja szemmel a vízben hancúrozó csemetéket. És nyugodtan nézhetik is onnan õket, mert tudják, 10 méterig is ha bemegy a gyermek, a víz 1 méteres, az elsõ 3-5 m után nincs sem szikla, sem semmi. Amire figyelniük kell, hogy itt a sziklák között szeretnek botorkálni a gyermekek. Rajtuk ilyenkor fontos, hogy legyen gumicipõ. A csibészek mit csinálnak?! A hálójukba keresik a kövek közt megbúvó kicsiny polipot, ill. kigyűjtik a kövekre rátapadt tengerisünt és azzal ijesztgetik egymást. Ebbõl lehet baleset. A gyermekek bedobálják a tengerisünt a tiszta homokos mederrészre is, ahol már nem kellene lenni semminek, de mivel kergetõznek, a sün oda is repül, és ha életben marad, visszamászik a kövek közé, de ha megsérül, akkor bizony élettelenül, de tüskésen sodródik a homokos fenéken a hullámok belsõ áramlataival.
Tehát biztonságos a part, de kötelezõ a figyelem a kisgyermekesek részére.
Akik nyugis úszók, azok élvezhetik a teljes nyugalmat és biztonságot. Be kell gyalogolniuk jó 10-20 m távolságra, és onnan úszkálhatnak. Tehát nagyon lassan mélyülõ a víz, mint mindenhol az Aranypart teljes szakaszán.

A Kohili Stúdiónál, ami az Annától 10 m-re van északi irányban, ott mindig van 2-3 m homokréteg a parton. Télen szélesebb, nyáron csak ez a keskeny szakasz. Nem kell kiszedni a parti mederrészbõl sem semmit. Ide a gyékényesek telepednek már hajnalban. Ott hagyják felszerelésüket egész napra, tehát ezt a szakaszt csak a közvetlen szállások tudják belakni. Õk teljesen kisajátítják -olykor csak az otthagyott holmijaikkal- a partot. Látjátok, hogy nem kell félni a lopástól. Még bosszúból sem viszi el senki a kint hagyott holmikat.
A Kohili Stúdiosok a fõ birtokkerítõk, de elõfordul, hogy a Spitáki Apartmanosok rendezkednek be hamarabb a partra. Ne ijedjetek meg, háború nincs, itt is víg az élet.

VIKI APARTMAN ÉS STÚDIÓ
A Viki parti Apartman és Stúdió partszakasz az úgynevezett Nagystrand és Centrum strand közti rész elsõ szakasza. Az elsõ képek közvetlen a Viki elõtt készültek. Lásd: 088, 089, 091. Közvetlen elõtte nem volt az eddigi években napágy. És remélhetõleg nem is lesz az idén sem. A Vikitõl jobbra 80 m-re levõ partszakaszt, mint a Kohili Stúdió partszakaszát nézhetitek meg.Tehát az ágymentes szakasz 2008-ban csak a Viki parti Apartman és Stúdiótól húzódik a Hotel Ostria szakaszáig, ami kb.400 m-es tengerparti szakaszt jelent.

A Kohili Stúdiótól 100 m-re kezdõdik a Hotel Ostria partszakasza, aminek a közvetlen folytatása a centrum partszakasz, ahol már napágyak vannak. A Viki parti Apartman és Stúdiótól 30 m-re balra kezdõdnek a szezon idejére kihelyezett elegáns napágyak, amilyenek az idén végig, - Skála Panagia teljes csücskéig - folyamatosan el lesznek helyezve.* -Az itt bemutatott képek a Pelagó Apartman partszakaszáig szólnak.: 080, 0081, 082,083,085,086, 087, Ehhez a partrészhez a következõ szállások vendégei vannak legközelebb. (Itt természetesen nem jelölöm a parti szállásokat, hiszen közel van a Kohili is, ill. a Pelágó is. Anastasia Stúdió és Apartman Mária Stúdió (Apollonos) Kastro Thoma Apartman és Stúdió

Ágnes véleménye:
Én ezt a partszakaszt azért szeretem, mert tudok autóval kényelmesen parkolni, még a fõszezon idején is. Ide akkor szoktam jönni, mikor gyors fürdõzést szeretnék. A háttér nyárfái a nagy hõségben árnyékot is adnak, ha el szeretnék még ücsörögni is. Így nem kell napágyat sem bérelnem. Itt soha nincs tömeg, kulturált és tiszta a partja. Sekély, mindig tiszta vizű. Keskeny, homokos partrésze van, de az ott pihenõk számára bõségesen elegendõ. Sokszor látom, hogy a távolabbi szállások vendégei lehozzák ide a saját agyonhasznált kempingszéküket, napernyõjüket. Itt is szokták hagyni. Senki nem viszi el azokat. Ha azt látom, hogy gazdátlanul van, belecsücsülök én is arra a rövid idõre, míg felszáradok. Ha csípni akarok valamit, vagy egy kávét ill. sört szeretnék inni, arra is van bõven lehetõség, hogy akár fürdõruhában is megtegyem azt a parton. Nagyon sok vendégemmel szoktam összefutni ezen a partszakaszon, azon félóra alatt, amit gyors fürdõzéssel itt töltök
Kedvenc fürdõhelyeim ezen a szakaszon az Alexander elõtti partrész, és a Viki parti Apartman és Stúdiótól 4-5 m-re északra levõ part.

Az utóbbinál, mint már említettem, égigérõ nyárfák is magasodnak egészen a Pelagó Apartman közeléig. A nyárfák közt valamikor mocsaras rész lehetett, mert a nyári szikes talajon magas nádas is van. Ez a rész mind magántulajdon. A nyárfákat 20 éve telepíttették a birtoktulajdonosokkal, hogy a mocsarat felszívják. Akkor még éppen csak nyoma volt a turizmusnak. A telektulajdonosok 2007 õszétõl kezdtek ráébredni, milyen értékes parti földdarabjuk van. A mostani télen takarítottak ki 2 teleknyi részt. Érzésem szerint két éven belül ide is beépítenek egy csodavillát. Akkor fuccs lesz az itteni szűz parti légkörnek.
Horgászok az egész öböl mentén szoktak lenni. De talán itt, ezen a partrészen vannak a legtöbben. Július 20-tól-aug.20-ig, amikor az öböl nyaralóvendégeinek 85 %-a görög, 2 méterenként ülnek a kisszékeiken, maguk mellett a hűtõtáskával, és délután 6-tól reggelig lógatják pecabotjukat a vízbe. El tudom képzelni, legalább 100 m-es damilt kell használni, hogy elérjenek 2-3 m-es vízmélységet.

Éjszakai fürdõzésre ezért nem használom a Nagystrand és a Centrum közti partszakaszt.
 

KÉPEK  A STRANDRÓL

 Nagystrand

Ez kb. 1500 m hosszú parti földsávon van.
Ezért 3 szakaszra osztottam.

1. PELÁGÓ APARTMAN RÉSZ
Ez kb. 250 m hosszú parti földsávon van.
Áttekinthetõ a partja, tehát sem túl széles, sem túl keskeny.

7 éve ezen a szakaszon szintén mocsaras, nádas, nyárfás rész volt. Mára az egyik legelegánsabb partja az öbölnek. Az ezredforduló után modern drága magánvillák és kevés bérelhetõ szállás épült, parti kerthelyiséggel, ízléses napágyakkal. Utazási irodák ezt a partszakaszt nem tudják kibérelni. Ez a partszakasz a tehetõsebb magánvendégek rezidenciája.
Magában foglalja a Pelágó, a Janakis, az Aigaio Stúdió és a Liolios stúdió szálláskörzetét.
Ezt a partszakaszt még három-négy éve fedeztem fel. Akkor családom tagjai és baráti köre a Liolios Stúdióban laktak minden évben. A Liolios Stúdió már a parttól távolabbi szálláskörzetet jelenti. 2-3 hétre jöttek, java részük azon passzív pihenõk közé tartozik, akik egész napra kiköltöznek a strandra. Laci és tanítványai hajnalban kezdték a meditáló tornájukat a vízparton. A hölgyek 10 órától telepedtek le, és csak este jöttek be. Családlátogatásaim ezen a strandon történtek.
Szeretem nyugalmáért, finom tiszta partjáért és vizéért. Jó, hogy 2 db édesvizű tusolója is van. Áldatlan állapotban, de mindig van vizük.
Öt taverna esik erre a szakaszra, köztük a Hotel Ellás közeli szálló kiváló konyhája, görög konyhájú étterme. A többi az teljes parti, szintén hagyományos konyhájú taverna, és snack-bárok, ahol fagyit, sört, melegszendvicset, pizzát, kávét szolgálnak fel.
Napjainkban mikor járok ide?
Ha egy romantikus, de elõkelõ hangulatú kávézást akarok. Mint a filmekben.
Képzeld el:
Ülsz egy gyönyörű tengerparton a kényelmes karosszékben a parti homokba kitett asztal mellett. A háttérbõl lágy halk zene szól, elõtted a tenger, a naplementével. Talpaddal simogatod a finom homokot, hallgatod a zenét, szürcsölgeted a koktélodat, vagy a jegeskávédat, és elmerülsz a tenger képében.

Egy félórát így, itt eltöltve, minden búm és bajom elmúlik.
Én a Pelágó bárját használom erre az idõtöltésemre. Naplemente környékén. Elõtte a szél által elfektetve kiformázott bokor és egy különleges fa egy paravánt állít fel, hogy az is ezt a „csak én és a tenger” érzetet adja.

Ezt a partszakaszt a nagystrand legszélesebb szakaszától szintén nyárfás mocsaras rész választja el. A nyárfás, vizenyõs terület 3 m széles. Ez, ha magánterület, akkor is meg fog maradni így. A természetvédõk rátették a kezüket és nem engedik megszüntetni. Az Ypszárió hegyünkrõl a faluba bõvizű források jönnek le. Potámia azt a vizet befogja vízvezetékekbe, viszont szabadon hagyta egy-két ágát, ami itt jön le, mint egy kicsi delta a tengerbe. A folyami teknõcök természetes búvóhelye ez a mini gyűjtõvíz. Csak az elmodernesedett, beszűkült látókörűeket zavarja ez a látkép.

2. Ez kb. 250 m hosszú parti földsávon van. Áttekinthetetlen a partja és rendkívül széles. Szállásai:
Jota apartman
Aethrion, Achillea(Apollonos),
Panagiotis Louvoulusz apartman
Villa Almyra
Az én történelmem e partvidéken kezdõdött.
Amikor idejöttem a szigetre, ez a rész volt, amire azt mondjuk: meglátni és megszeretni egy pillanat műve!
Azelõtt Krétán (dél-Kréta) Gaidouro Nissi, azaz Chrissi volt a szerelmem. Ott ezek a homokdűnék kagylótörmelékbõl voltak, itt meg az ókortól napjainkig márványfejtés portörmelékébõl az áramlattal idesodródott márványporból vannak. A hófehér dűnéken az egy méter magas sáscsomók, a tengeri kamilla fehér virágai, a kékszínű sóvirág és a több száz, parton pihenõ sirály látványa. Ezek fõleg júniusig láthatók. Utána a nap kiégeti, a tömeg letapossa.
E területen vagyunk az öböl geometriai közepén.
Véleményem szerint itt egy, a földtörténet kezdetén, vagy 3-4 ezer évvel ezelõtt, az Ypszárió hegyrõl a tengerbe ömlõ folyó deltatorkolata lehetett. E részen volt a fõága, itt volt tehát a legszélesebb bemosása a tengerbe. Így alakulhatott ki ez a nagyon széles homoksáv, ami a tenger felõl napjainkig töltõdik a fehérszemcsés homokkal a márványpart felõl.
Ez persze csak az én fantáziámban van így. Én, ha innen visszanézek a falu felé, látom az egykori folyómedret és a folyó vonalát. Aztán, ha egy hozzáértõ a fejemre koppint e kijelentésemért, én akkor is megkérem majd, hagyjon meg ebben a képzeletben.

Novembertõl Húsvétig ide, erre a partra járunk téli fürdésre, és az azzal egybekapcsolt flekkenezésre. Kigyűjtjük az áramlatok által idesodrott fákat, abból egy kis tüzet rakunk. Addig, míg elkészül a parázs, kagylókat gyűjtünk a víz menti homokban, fürdünk a sekély, gyorsan átmelegedett vizű tengerben, majd jóllakva egy kicsit még szundikálunk, magunk köré gyűjtve nyugalmunkkal a jámbor sirályokat.
Apósom és a falu öregjei idejárnak téli esõzés után a homokból kibúvó kicsiny, kemény vázú tengeri csigák gyűjtésére. Ebbõl különféle, csak lakásnál felszolgált ételeket készítenek. Kihalófélben vannak már a csigák is, de az is, aki tudja annak elkészítését.

Május végétõl változik a kép. Elõször megjelennek a naturakedvelõ strandolók.
Majd a Dimosz-alkalmazottak felállítják a partokra az öltözõfülkéket, leteszik az aszfaltúttól levezetõ homokstégeket, amin keresztül egyszerűbb a partra a lejutás. Felállítják a faládikó szemeteseket, a napágyakat és a napernyõket. Június közepére rendezõdik be ez a part teljesen. Ekkor nyílik meg az állami tulajdonban lévõ Anapsziktirió Snak bár is. 2007-ben a part elõtti 5 hektáros füves terület partközeli részére egy kicsiny játszóteret is kiképeztek.

2007-ig, e füves placcon július 20 - augusztus 20-ig vadkempingezõk sátras hada állt.
Megérkeztek az öbölbe a vendégek szállásfoglalás nélkül. Természetesen nem kaptak szállást. Így vettek egy sátrat, és azt felverték ide a partra.
Tavaly volt az elsõ év, hogy nem volt egyetlen sátor sem. Próbálkozások voltak ugyan, de fél órán belül megjelent a sátor elõtt a turisztikai rendõrség, és elküldte a sátorfelverõt. Valószínű, hogy a környék - az elmúlt 2-3 évben épített- méregdrága elegáns villatulajdonosai hívhatták ki a rendõröket.
A vadkempingezõk ezen a területen csak a strand északi részén levõ kis fenyõerdõben bújhatnak meg, ami egy vonalban van a Villa Almyra szállással. Ott a parti szállás bár a parton van, a part és a szállás között 200 m széles a homokdűne.
A Villa Almyrások ott is lejöhetnek a partra, de inkább a körbe-utat, tehát az Anapsziktirió elõtt kiképzett lejárót használják a parthoz.

Ez a part az, ahová az egész szigetrõl idejárnak fürödni a homokos part és sekély víz kedvelõi.
Van kényelmesen biztonságos, rendezett, de nem fizetõs parkoló. Van tusoló, bár, átöltözõ. A toalett csak az Anapsziktiró bárjában. Nincs kötelezõ fogyasztás, ahhoz, hogy használd a toalettet. Van sok napágy, és mégis van hatalmas terület azok számára, akik a saját napsátrukat szeretnék felállítani. A szerelmespárok homokdűnék sásbozóttal szegélyezett mélyedésében keresnek búvóhelyet.
Én mikor járok ide fürödni? A telet említettem. Nyáron az éjszakai fürdõzéseimet ejtem itt meg. Ide látszanak az öböl fényei jobbról is, balról is. Hátul a hegyoldalba beékelt falu fényei. Zeneként csak a természet különlegesen titokzatos csöndje és a tenger hullámainak ritmusos üteme. A forró nyári éjszakákon, fõleg telihold idején rituális szertartásunk férjemmel, hogy itt töltsünk 1-2 órát. Ide általában csak kettesben jövünk. Kiválasztunk egy ágyat. Bevetjük magunkat a langyos tengerbe. Olykor elmókázunk. Én mindig félek az éjjel a tengerben. Szeretem tudni, mi van körülöttem. Tengeri barlangba soha nem úszom be, sötét rész felett soha nem úszom át. Ezt a gyengémet használja ki. Erõt véve magamon bemegyek mélyen a tengerbe, mert szeretek olyan részen úszni, ahol nem ér le a lábom, ez viszont jó 50 m-re van a parttól. És ha már bejutok odáig, akkor kezdem élvezni azt a csendet, amit búvárkodásaim során a víz alatt érzek. Ilyenkor jön az õ mókája. „Cápa van a vízben!” Tudom, hogy semmi nincs ott, de reflexszerűen megijedek a rámnehezedõ csöndtõl és sötéttõl, ami mindenhol körbevesz, és észvesztve törtetek ki a partra, ahol jót nevetünk, hogy ez a trükkje ezredszer is bejön.
Utána maradunk az ágyakon, míg fel nem száradunk.
Nyugalmunkat csak egy-két gyalogos zavarja meg, akik romantikus sétát tesznek, az öböl egyik végébõl a másikba. Vagy a távolabbi ágyak velünk hasonló beállítottságú vendégeinek nevetése. De nem zavaró az sem, ha ott vannak mellettünk. Ebben a sötétségben arctalan mindenki.
Örülök, hogy van ilyen partszakaszunk is.

3. SKÁLA PANAGIA ÉS A NAGYSTRAND HATÁRA ( CAMPING KÖRNYÉKE)
Ez kb. 1000 m hosszú parti földsávon van.
Szállásai:
Afrodithé stúdió
GOLDEN ANASTASIA, GEORGOS,
Hatzi apartman,

A Villa Almyra után az eddigi években nem volt épület, mintegy 300 méter hosszú sávban. A parton csak gyalogosan lehetett közlekedni. Az öböl másik végébe csak a parttól mintegy 200 m távolságra, a vízzel párhuzamosan futó aszfaltút vitt el, ami csak az öböl északi részén, a kemping után tért újból partközelbe. Az idén, 2008-ra, egy új, másfél autó szélességű homokos útsávot készítettek, hogy most már az autóddal is elmehess a part mentén. Ennek oka, hogy az Almyra utáni területeket felparcellázták, és 3-4 telekre óriási szálláskomplexumok épülnek. 2007 õszén kezdõdött meg az építkezés. Most 60%-ig kész. Ebbõl a képbõl csak azt vettem ki, hogy egyszintes, mazonetta vagy sorház vagy bungaló jellegű épületek lesznek. A táblák még nem tüntették fel, hogy magán eladásra készítik, vagy szezonális vendégfogadásra fog szolgálni. Ez a terület Skála Potámia és Skála Panagia parti határánál van. Ezt a partszakaszt eddig csak gyalogosan lehetett bejárni. A part itt szintén nagyon széles, homokos. Eddig csak elszórtan voltak napágyai. Az idén már április végén kitettek sok napágyat, amibõl arra következtetek, hogy a 4-5 méteres strandszakaszon két sorban fognak állni a partbérlõk napernyõs ágyai. De még így is van bõven hely a napsátrakra.
A strand elõtt kb. 10-20m homokbuckás dűne van, hasonlóan a nagystrand elejéhez. Ide, ha ezek a szállások megépülnek, szintén homokmólót fognak a tulajok lefektetni, ezzel megkönnyítve a forró homokon való lejárást a tengerre. De lehet, hogy már most gondoskodnak errõl a partbérlõk. Valószínűnek tartom azt is, hogy a parti új homokos út is, ami most az esõs idõben közlekedõ építkezési teherautók miatt igen kátyús, el lesz egyengetve. Ez a Dimosz feladata. Június közepére minden földutat meg szoktak javítani. És mivel nyáron esõ nemigen esik, az a minõség októberig kitart.
Tehát az öböl eddig gazdátlan partszakasza, majdhogynem teljesen lakatlan partszakasza úgy kap majd kulturált formát, hogy megtarthatja szűzies természetbeli szépségét is.
Reménykedek ebben.
A part egyelõre csak ebben az aszfaltúttól a part felé esõ szakaszon 100-150 m szélességben települhet be. Lesznek majd tavernák és bárok is.
Az aszfaltút parttal ellentétes oldalán egyelõre csak az olívaligetes magánkertek vannak. Ott is felfedezhetõ, hogy egy-kettõ valószínűleg külföldi kézben van. Ezt a telket körülövezõ, sűrűn beültetett mediterrán növényzet közé felállított, fõleg német rendszámú állandósított lakókocsikról gondolom.
Itt építési engedélyt nem adnak még, mert a közművesített területen kívüliek ezek a kertek. Ide csak akkor építhetnek, ha egy hektár feletti a teleknagyság. De senkinek nincs 500-700 négyzetméternél nagyobb területe. Felvásárlási lehetõség sincs, mivel a birtoktulajdonosok érzik, hogy jó befektetés megtartani a területüket a közművesítésig. Utána jó pénzért felparcellázzák majd és kiárulják.
Mindez belátható idõn belül fog történni. Nemcsak a parti földút az új az idén, hanem a Jota Apartman elõtt pár méterrel, párhuzamosan a meglévõ parti aszfaltúttal - ami Skála Potámiából Skála Panagiába visz - , ott is láttam a napokban, útfeltöltéshez hordtak köveket. Megkérdezve a teherautósofõröket, mondták:
Egy út készül innen a Jota közelébõl, ami Skála Potámia végéig fog húzódni.

 

A barnával jelölt az új út. A lila az Almyra és a Jota.
Ezt a kis kitérõt azért írtam ide a partszakaszhoz, mert akik szeretik a természetes partokat, most már könnyedén idetalálhatnak.
De gondoltam azon vendégekre is, akik azért üldöznek, hol lehet telket venni.
Tanácsom az õ részükre, hogy e területekre betérve, ha találnak kertekben dolgozókat, akkor tõlük lehet a leggyorsabban pontos infót kapni, hogy ki az, aki eladja birtokát. Itt még 5000- 20000 Euró körül hozzá lehet jutni. És ha a Jota Apartman elõtti aszfaltút is megépül, akkor
az szintén közművesítéssel jár majd, ami építési engedélyt is jelent a telektulajoknak.

E kitérõ után visszamegyünk a partra.
Ahol már működõ szállások is vannak partközelben, az a Romantika ill. az új szállásunk, a Golden Anastasia és Georgos partvidéke.
Itt az idén áprilistól kitették a napágyakat. A part gondosan feltakarítva még szezon elõtt.
Elegáns, nyugodt, széleshomokú partszakasz sekély vízzel. A part és a szállások között van a kemping mindenki számára használható sportpályája. A parti napozó homoksáv 5 m széles. Majd a sportpálya kb. 50 ×50 m.
Nemigen használják, de jó, ha tudtok a lehetõségrõl. Nyitott, bármikor felkereshetitek. Sem bérleti díj, sem õr nincs. Egyszerűen van, használat nélkül.
Majd a szállások elõtti jó minõségű forgalommentes márványporos út. A szállásokról a partra a kemping oldala és a sportpálya oldala közt van egy 2 m széles gyalogjárda.

KÉPEK A STRANDRÓL

 Skala Panagia

Ez kb. 1000 m hosszú parti földsávon van. A sziget, de legalább is az öblünk legelegánsabb strandja.

Ezért 3 egyenlõ részre osztom.
- HOTEL JOÁNNIS
- KEMPING

A kempingbe helyfoglalást senkitõl nem vesznek. Megérkezéskor, ha van hely, akkor elfoglalhatja. Felverheti vagy sátrát, vagy lakókocsiját helyezheti el a területen.
A sziget legfelkapottabb kempingje. Július 15-tõl augusztus 20-ig csak a szerencsések találnak helyet. Fõleg görögök rendezkednek be, de van egy utazási iroda is, aki lengyel és cseh vendégek részére állított fel sátrakat. Így az egyéb vendégek részére minimális a területbérlés. Ezt azért hangsúlyozom ki, mert csak hozott lakókocsival vagy sátorral lakhatnak itt a vendégek.

Azon olvasóimnak, akik mégis érdeklõdnének a kemping iránt, az alábbi elérhetõséget tudom megadni:

CHRYSSI AMMOUDIA
Skala Panagias, 640 04 Thassos
Tel 2593061207, 2593061472-3, Fax 2593061473
Owner: Ant. Mandeniotis
Nyitva: Május-Október

A kemping területére bárki bejárhat.
Csak kevés bár létezik a köz kiszolgálására. A kemping vendégei is a területükön kívüli Skála Panagia kis centrumába járnak szórakozni, bevásárolni.
Amikor zaj hallatszik ki a kempingbõl, ami 15 km-es körzetben hallható: augusztus 1. környékén szoktak megjelenni parti koncertet adni különféle modern görög zenekarok. Ez két alkalommal van. Aug.1.-18-ig. Az idei programfüzetet még nem bocsátották ki, ezért nem írtam pontos dátumot.

A kemping 20 m széles homokos parttal rendelkezik, ahol napsátrak is felállíthatók, de vannak bérelhetõ napágyak is.
A kemping végétõl, egy 2007-ben elkészített, éjszakai órákban díszes lámpákkal kivilágított gyalogjárda van a parton.
Itt van egy kis szoborpark is, ahol egy hangulatos taverna és egy óriási szabad parkoló van.
Akik a vízisportosokat keresik, ezt a parkolót kell elõször megtalálniuk.
Innen a partot nem látják meg azonnal, mert a part és a parkoló között 1-2 m magas hófehér homokú buckák és a már ismert sáscsomók vannak. De a vízisportosok zászlóját hamar felfedezhetik.
Vidám napot kívánok a vízisportok kedvelõinek!

2. HOTEL ENAVLION

És ha a sétányon továbbhaladunk egy-két métert, ott vagyunk az Enavlion partján.
Elegáns napágyak, a strandolóknak a parti tavernák édesvizű tusolói.
Itt csak azt tudom elképzelni, hogy aki reggel idejön, estig itt tölti napját.
Napozik, a reggelijét valamelyik tavernában költi el, miközben napozik és fürdik. Az ebéd is így történik. Szieszta idején pedig a napernyõje alatt szundikál.
A part se nem széles, se nem keskeny, ezért a napozók életébe szervesen beleszövõdnek a parti vendéglátó egységek.
Egyik tavernás kedves, a másik kirúg , ha csak sültkrumplit kérsz a gyermekeid részére, meg nem bérled a napágyát.
De nem volt ebbõl még panasz. Mert a szomszéd, amikor meghallja társát, juszt is beinvitálja az elõzõ helyrõl kiutasított vendéget. Így nem kell sokat menni a sültkumpliért sem, és kinyílhatnak a hűtõtáskák is.


3.VILLA ANNA

Ide megint csak az Enavlion leírása illene. A különbség az annyi, hogy itt már jóval szélesebb a homokpart, így nincs olyan strand – taverna kapcsolat.
Amit én kérek az itt fürdõ vendégeim részérõl. Van egy ugrókõ a tengerbe. Ez a kõ csúszik. A talaj a vízbeugráshoz finom homokos, de sekély. Ha megcsúszol a kövön és elvéted az ugrás irányát, a sekély vízbe esve komoly, életre szóló balesetet is szenvedhetsz. Volt rá példa. Mindenki legyen elõvigyázatos. Még a komoly férfiak is.
Talán a kisgyermekeseknek mondanám még, akik a sekély, homokos vizet kedvelik, hogy itt az anyukák készüljenek fel arra, hogy a víz jóval hidegebb, mint az öböl bármely más részén. Ennek oka, hogy az ettõl a parttól még északabbra, kb. 500 m távolságra levõ hangulatos kis halászkikötõ elõtt 4-5 nagyon hidegvizű forrás csordogál be a tengerbe. Ennek áramlata kb. idáig jut el, összekeveredve a tenger vizével, és így nem tud igazából átmelegedni ez a parti szakasz.
Fotósoknak ajánlom, hogy feltétlen jöjjenek el ide.
Itt az öböl sarkán van a Vigli taverna. A partról vezet fel a kerti teraszához egy lépcsõ. Innen készítettem a címfotónkat is. Kora reggeli és naplemente környéki órákban jöjjetek. Ez fontos a páramenteség miatt, mert ilyenkor vannak a legélesebb színek. Az öböl legcsodálatosabb fotóit készíthetitek el.
Ideje lenne már a címlapunkat felfrissíteni. Várom tehát a jövõ évi fotósainktól, hogy egy innen készített képpel megörvendeztessük a honlapra látogatókat.

 

KÉPEK A STRANDRÓL

 

endeel