A sziget csúcsáról fantasztikus kilátás nyílik a sziget több részére. De legcsodálatosabb a Golden Beach öblének képe.
 

Az Index fórumon scarabeus több értékes hozzászólást tett a hely gyalogos meghódításával kapcsolatban.
Engedélyével összegyűjtöttem őket egy csokorba.

Ezúton is köszönet neki érte !

alt alt

A bal oldali képen látszik, hogy mit takar ki az általam bejárt út a második képen. A világoszöld részt fényképezőgéppel, kütyükkel nem vállaltam :-). A lila a GPS által rögzített út.

Nekem úgy négy óra volt felfelé, három lefelé az út. Az út egy része nem volt út, csak a földből kiálló sziklákra festett nyilak. A köveken közlekedni felfelé is, lefelé is igényel némi koncentrációt, ugyanis a felső kövek az alsó köveken mozognak (a végén azért örültem, amikor már ismét "szilárd" talajt éreztem a lábam alatt). Érdemes felvinni valami melegebb cuccot a hátizsákban, amit abban az esetben előkap az ember, ha ráfut egy felhő. A több, mint 1200 méteres szintkülönbség a tengerhez képest amúgy is csökkent a hőmérsékleten.
A kacskaringós utat választva (térkép elérhető) mehet az ember kocsival is, szép a kilátás a csúcson.
 

Autós megközelítés:

Ami csak elvben működik, mert még nincs pontos információ, hogy kivitelezhető-e.
A műholdképeket nézegetve leginkább Maries felől tudom elképzelni, hogy fel lehet jutni a csúcsra. 2006-ban mi a tóig, illetve a vízesésig elmentünk, addig jó volt az út. Sőt akkor másfele is jártunk autóval földutakon. Tapasztalatom, hogy elég jól járhatóak. Ági információja szerint minden évben tavasszal tolólappal elegyengetik az utakat, de egy-egy nagyobb eső után nagyot romlik az állapotuk.
Szóval eddig kétszer kihagytam a csúcsot, de idén csak meg kellene próbálni feljutni oda. Ha tudok valamit, természetesen beszámolok.

A térképek azt hiszem magukért beszélnek.Ági kérése:

Senkit se biztatok arra, hogy előkészület és terepi vezetési gyakorlat nélkül egymaga vágjon neki. Az út helyenként veszélyes, helyismeret nélkül baj történhet. Több helyen a telefon sem működik, mert nincs térerő, tehát segítséget sem lehet kérni. Aki kockáztat, csak saját felelősségére, saját autójával tegye!
Bérelt
személyautóval pedig senki se kockáztassa meg az utat! Személyautó nem bírja a hegyi utat, az autókölcsönző irodák pedig büntetést róhatnak ki arra, aki nem rendeltetésszerűen, tehát nem országúton használja a járművet (a biztosítást elveszti). Ha megsérül az autó, vagy a terepjáróval arra járók feljelentik a szabályszegőt, nem tudok segíteni. A gondatlanságból okozott kár megtérítésében, illetve a rendőrségi jegyzőkönyv felvételénél nem leszek partner.
Mindenki jól gondolja tehát át, ha a hegyekbe indul. Valóban páratlan élmény, de csak felelő
sségtudó ember vágjon neki.
A csoportos kirándulás vezetővel, kipróbált úton és körülmények között zajlik, veszély nélkül.


2008-as tapasztalatok:
A csúcs személyautóval nem megközelíthető. Legalábbis én nem vállalnám a sajátommal. Ugyanis a vége előtt 2 km-rel van egy kb. 300 m-es nagyon rossz szakasz. Viszont a rossz szakasz előtt leparkolva is jóval közelebb van a csúcs, mint Potámiából indulva gyalog.

Balazsh 2014-es gyalogtúrájának útvonala nagyítható térképen:

Felvett pontok felfele menet:

Felvett pontok lefele jövet:

endeel