A szigetnek megszámlálhatatlan természeti szépsége van. Felszínének 7/10-ét dús növényzet, főleg fenyvesek borítják. Partjának szinte minden részén a fenyvesek tükröződnek vissza.
Nézzék meg a további thassosi fotóinkat is!

A sziget legmagasabb pontja az Ypszario - 1127m -, a Tris Kefalja - 1104 m -, és a Profiti Iliasz - 1065 m. Területe 380 km2, kerülete 108 km. A sziget varázsereje, hogy a kedvelt és sokak által látogatott partszakaszokon túl, számtalan öböl vár felfedezésre a romantikus magányt kedvelők számára. A sziget egyik legszebb nevezetessége Mihály Arkangyal kolostora, amely egy gigantikus szikláról a tenger fölé magasodva maga alá rejti a föld gyomra felé benyúló hatalmas barlangot. Ez a hely Aliki és Astris közötti gyönyörű partszakaszon található. E helyhez közel vannak a tenger természetes, ill. az ókorban a márvány kifejtése miatt képződött tengeri medencéi is. / Szirének medencéi : Astris, Aliki /

Thassos földje és földmélye igen gazdag. A sziget híres a finikasziak által - isz. 6-700-tól - ültetett olivafáiról. Szőlőültetvényei boráról, ami az ókorban igen keresett volt, ma már ebből igen kevés van. Hírhedt azonban az őszi időszakban a magánházaknál kifőzött ouzoiról. Ez időtájt a "panagiai vizet" csak kortyolgatva igyák. A szigetlakók házi készítésű szirupos gyümölcsédességei - dió, füge, narancs, cukkíni, padlizsán, paradicsom < ezek nem tévedésből íródtak> - egész Görögországban keresettek. Szeptember havától említést érdemel a szelídgesztenye és a vadgomba. Az ízletes császárgomba, a nagy őzlábgomba, a szarvasgomba stb., még Olaszországból is idevonzza a gombászokat. Lelőhelyeink főleg Limenas, Panagia, Potamia erdős hegyei. A lakosságból sokan foglalkoznak méhészettel, mezőgazdasággal, állattartással és halászattal is.

A föld mélye sok földalatti üreget rejteget magában, ami miatt az ókorban Thassos az egyik leggazdagabb önálló államként volt ismert. Saját pénzzel rendelkezett. Ezt az ezüst- és az aranybányái tették lehetővé. Irodotosz szerint az aranybányák a mai Kinira, az Ainira és a mai Potamia területén voltak. E kincsekből ma már csak a sziget megszámlálhatatlan számú elegáns arany, ezüst üzletéből vásárolhatnak. A gondos munkával elkészített ékszerek árai a görögországi árakhoz viszonyítva itt a legolcsóbbak. Aki e nemesfémek gyárának mintaboltjára rábukkan, az különösen jól jár.

Világszerte ismert a speciális tisztaságú és minőségű hófehér thassos-i márvány. Az ókori kultúra nyomai a szigeten mélyen bevésődtek. Az ókori kultúra legtöbb feltárt romja Limenas városában van. A leletekben gazdag Archeológiai Múzeum is itt tálalható. Ókori nevezetesség Aliki ókori színháza is. Ezek a színházak a nyári időszakban működnek. Az ország leghíresebb koncertjeit és az ókori színház legismertebb darabjait mutatják be ezeken a területeken.

Kastroban tett kirándulásuk során az ügyesek gyalogtúra keretében végigsétálhatnak a 11 vízeséses patak partján. Az árnyékot adó óriási platánfák tövében levő vízesés tavában fürdőzve kipihenhetik a 6 km-es túra fáradalmait.

A sziget ősi falvai közül az egykori fővárost, Theologot feltétlen keressék fel. A mintegy 2000 lakos (szinte csak öregek) tipikus életvitele, a hagyományos kőépítkezésű öreg házak, a tömjén illatú templomok, a labirintusszerű girbe-gurba utcácskák mesélik el e falu egykori nagyságát. Aki beleérzett a falu hangulatába, biztos felkeresi a sziget egyetlen hagyományos tavernáját. Itt a bőséges vacsora mellett élőzene és táncosok által adott ritmusra ropják a táncot a falu öregjei. E táncok alapján megismerhetik a sziget történelmi korszakait- az ókortól  napjainkig, - a népviseleteit és a hagyományos ünnepeit.

A sziget különböző pontján lévő kikötőkből különféle szép öblökbe indulhatnak - 9.00-17.00 óráig - az 50-100 fős hajók. Programjukban horgászás, flekkenezés és fürdés van. Létezik a szigetet körbejáró hajójárat is. Az engedéllyel rendelkezők csónakot is bérelhetnek.

A sziget a gyalogtúrázók és a hegymászók közt igen ismert. 28 gyönyörű tájra vezető út létezik. Önállóan is nekiindulhatnak a földes ösvényeknek, felfedezni a sziget számtalan hegyi forrását, a mára már csak hegyteknősök, mókusok, sólymok és az egyéb madarak lakta falvak romjait.

A sziget az év minden szakaszában rejteget magában valami különlegességet. Októbertől - húsvétig az öblökben vadkempingezők az élelmeiket a természetből szerzik be és a természet által készítik azt el. A helyiek kedvenc időtöltése, az ünnepeken túl, a téli fürdőzés, tűzrakás, majd flekkenezés a tengerparton. A frissen szedett, faszénen elkészített kagylók, a halak, az őzlábgomba, kiegészítve a bepácolt sertéskarajt, májat és más húsokat, ezek tipikus téli tengerparti thassosi ételek. Önök is kipróbálhatják ezeket az ízeket, és ezt a típusú pihenést, a nyáron túl! Ismerjék meg Thassos igazi arcát!

Piac és bazár kedvelők: hétfő - Prenos, kedd - Chrissopoli, csütörtök- Nea Karia, szombat- Kavala, Xanti. E két várost, városnézés és a török negyedben tett sétával, egész napos programként érdemes szervezni.

Gyalogtúra: Tökéletes ez a hely a természetimádó gyalogtúrázóknak. Potamia faluból vezet az ösvény az Ypszario hegy 1117 m magas csúcsához, 2.5 órás gyaloglással. A fennsíkon lévő menedékháztól fantasztikus látvány tárul elénk. A végtelen tengeren elláthatunk egészen Alexandroupoli partjáig, a szomszédos Szamothraki szigetéig, az Agios Oros kolostoráig, a Kavala felett magasló távoli hegyekig és láthatják azt a helyet, ahol Önök is nyaralnak, Skala Potamia Chrissi Akti öblét.

endeel