Thaszosz gyarmata, Neapolisz (a.m. Újváros) néven alapították. Később a kikötője is nagyobb fontosságra tett szert. A bizánci korban Christoupolis volt a neve.
A kikötő fölött magasodik a bizánci, 15.sz.-ban épített erőd, egy tengerbe nyúló félszigeten, ahová az óváros, a Panagia nevű városrész házai között kapaszkodhatunk fel.
Az Imaret 1817-ben épült mecset-iskolának, később szegényháznak használták, ma luxushotel.
Mohamed Ali szülőháza (épült 1720-ban)  - Mohamed (Mehmet) Ali albán kereskedőcsaládból származott, itt született 1769-ben, majd gyermekéveit Thaszoszon, Theologos faluban töltötte. 1813-ban lett egyiptomi alkirály, aki a török birodalmon belül viszonylagos függetlenséget vívott ki.

Mohamed Ali szülőháza


Vízvezeték - a 16.sz.-ban épült, Szulejmán szultán építtette

Kavala, vízvezeték


A 18-19. sz.-ban, a török birodalom területén belül, a dohányipar és a dohánykereskedelem egyik központja.


A mai városháza magyar szempontból érdekes. Báró Herzog Péter magyar nagykereskedő építtette 1895-ben saját palotájának, egy bajor kastély mintájára. Halála után egy dohánycég birtokába került a palota. 1937-ben vette meg Kavala városa önkormányzati célokra.

Kavala, városháza


Herzog kereskedőcsaládból származott. (Lovasberény, 1838 - Budapest, 1914) 1886-ban csetei előnévvel gyermekeivel együtt nemesítették, majd 1904-ben bárói rangra emelték. Cége különösen a gyapjú- és a dohánykivitelre szakosodott. A „törökországi Cavallában” is létesített dohánykereskedelmi lerakatot.  Herzog Péter fia, Mór Lipót híres műgyűjtő lett.


Piac - szombati napokon


Az óváros és az újváros határán áll egy modern templom.

Egy templom


Múzeumok: Városi Múzeum, Régészeti Múzeum, Dohánymúzeum, Néprajzi Múzeum
Kikötő : forgalmas kikötőjéből több irányba indulnak hajók.


http://www.kavala.gov.gr/web/guest/home

 

endeel