Részletek a fórumról:

Szerző: Ági » 2011 máj. 18 18:09 szerda

Ma jeleztem a pékünk, Jorgos felé, hogy szombaton érkeztek. Sajnos csak júniustól van engedélye vasárnap is nyitva lenni. Tehát szombaton délután már csak a Halkiásban kaptok friss kenyeret. Vasárnap a szupermarketek kapnak Limenásból friss kenyeret, ami reggel 11 óráig elfogy. Utána csak hétfőn reggel lesznek Jorgos friss péktermékei.
Egyébként mondhatom 3 falu legolcsóbb, legfinomabb dolgai vannak ott. A kenyér máshol 1 Euró, és 1,10. A szendvicskenyér 50-50 cent. Nála 30 cent az azonos vagy kicsit nagyobb szendvics zsemle. És sokkal finomabb.
Remélem, szombaton hamar befuttok, és az első sétátokkal oda is elmentek. Kértem, hogy ha már nem lesz vasárnap nyitva, akkor legalább süssön több kenyeret. Csak szombaton, a vasárnapi szünete miatt süt egy finom fajtát. Máshol ezt a típusú kenyeret nem ismerik. Munkaigényesebb, mint az egyéb típusú kenyere, és 3-4 napig friss marad. Ez tehát csak szombaton van. Neve: LADÓ PSZOMO ( OlÍVA OLAJOS KENYÉR) 90 Cent.
A másik, ami különleges, csak nála készülő és isteni kenyér: TZAPATA.
Az egyéb üzletek vasárnap is nyitva tartanak reggel 8.00- este 21.00 óráig.

Szerző: mte » 2011 máj. 19 10:48 csütörtök

Sziasztok!
Nem tudok elfogulatlanul véleménykedni Annáról, Jorgoszról és az ő pékségükről, így bocsássatok meg nekem, ha túl lelkesnek tűnne irományom. Tavalyelőtt a Spitákiában szálltunk meg a tenger közvetlen közelében és egy dolgot tudtam meg Ágitól, hogy ez a helyi pék, Giorgios Samiotis apartmanja, kinek a péksége a főúton található, a bankautomatás téren. Másnap reggel el is vándoroltam oda friss pékáruért - majd utána minden nap kezdetén - , ahol minden igényemet felülmúlva kaptam olyan kenyeret (pszomi) és zsemlét (pszomaki), amit kis családom "dorombolva" majszolt reggelire, szendvicsnek az egész napos kirándulásokon és vacsorára a főételhez. Ehhez járult még az, hogy megismerkedtünk házigazdáinkkal, Jorgossal és Annával, valamint két fiukkal, akiknél jobb házigazdát addig és azóta sem találtam. (Pedig tavaly is Thassoson nyaraltunk, amikoris a szállás kitűnő volt - Ági tudja hol, de nem mondok véleményt, mert ismeri mindkettőjüket nagyon jól). Tavaly pedig már alig vártuk, hogy leérjünk a szállásra, első utunk Jorgosz pékségébe vezetett, ahol Anna úgy örült nekünk, mintha nem is telt volna el egy év azóta, hogy találkoztunk. Tudjátok, nekem ezek a személyes dolgok nagyon fontosak, mint például, hogy Anna azonnal megismert, kérdezte a gyerkőceimet név szerint, hogy hogy vannak, vagy az, hogy tanul magyarul alapvető szavakat, mint kenyér, zsemle..., üdvözlést, stb. Ezek az apróságok sokkal közvetlenebbé, otthonosabbá teszik az idegen vidéket és nem kevés szerepet játszanak abban, hogy egy év múlva 3 másik családdal tértünk vissza a szigetre Ágihoz (akit ezúton puszilok virtuálisan). Ennyi fényezés után remélem, senki nem fog csalódni a pékségben, mert még a végén megkapom, hogy miről is írt itt ez a lökött tyúk?! Üdv mindenkinek: Edina

Szerző: pamag » 2011 máj. 19 11:09 csütörtök

Minden reklámot megérdemelnek! Kedvesek és finom dolgokat készítenek.

Szerző: Ági » 2011 máj. 19 11:10 csütörtök

Igen, ez mind igaz.
Akkor viszont pletyizzünk is egy kicsit. Jorgos lefogyott, lebarnult a kemence mellett! Gondolkoztam, hol napozott, hisz hajnaltól délutánig a kemencénél van, délután meg alszik. Csak az jutott eszembe, hogy hagyományos tüzelésű -olívafával működő- kemencéjük van, és talán a kéménynél üldögél, ha véletlen nincs vendége... :D
Meglesz a nagyobb mennyiségű kenyér szombaton. 2.30 -kor zár be, tehát lesz időtök odasétálni.
Azt még érdemes megemlíteni: tudnak magyarul!
Tavaly kezdés előtt kiírtam számukra magyar szavakat. Szezon végén, mikor vásárolni mentem, oly tökéletes kiejtéssel szólt hozzám magyarul a görög beszédemre, hogy önkéntelenül is magyarul folytattam a gondolatomat felé. Ekkor elnevette magát, hogy erre már nem futja a tudása. Csak a termékeit és egy-két kifejezést sikerült elsajátítania. De azokat megtévesztő tökéletességgel!

Itt találjátok:

endeel