Bulgária felé:

Sokan érdeklõdtek a Bulgária felé vezetõ útról.
Saját tapasztalat, hogy bár az út távolságban rövidebb (kb. 80 km), de idõben kicsivel hosszabb. Ennek oka, hogy Bulgáriában vannak fõútvonalas szakaszok, melyek lakott területeken halad keresztül rengeteg sebességkorlátozással. Sõt, a határátkelés hosszának idõtartama is nagy valószínûséggel hosszabb lesz.
Nem elhanyagolható az sem, hogy Görögországban is fõútvonalon, településeken keresztül kell végigmenni, míg Macedónia felől érkezve szinte végig autópályán haladhatunk.

Gondolja meg mindenki, hogy az amúgy sem rövid út vége felé bevállalja-e a lassú kanyargós haladást, a kényelmes autópályával szemben.

Költségekben nem jelent akkora különbséget a két út. Ha nem számolunk azzal, hogy a bolgárok a határon "levehetnek" bennünket, akkor max. néhány Eurós a különbség.
 

Szóval ha a Nis előtti letérőnél a jobb oldali két sávban vagyunk, akkor utunk balra kanyarodik és átvezet az eddigi utunk felett. Szerbiában a határig már végig megépült az autópálya, tehát kényelmesen haladhatunk. A határ előtt kell a Belgrád után elvett bilétát leadni és fizetni 1290 RSD-t, vagy 11,5 Eurót.
A határ után, ha előzetesen nem vettük meg az útdíjat, akkor meg kell álnunk egy bódénál és megvenni. A díj nem csak az autópályára kell, hanem már a főútra is! Előzetesen a https://www.bgtoll.bg/en/ vagy a https://www.digitoll.bg/en oldalakon lehet megvenni online az útdíjat. Személyautóra a hétvégi jegy 10, az egy hetes 15, a havi 30 BGN. A határtól kicsivel több mint 40 km Szófia. Szófiáig az út szinte végig épül, viszonylag lassan lehet haladni. Szófiában egy jobb kanyar után hamarosan kezdődik a jó minőségű autópálya, ahol a megengedett sebesség 140 km/h. Az autópálya 35 km kivételével elkészült a görög határig. Ezen a 35 km-en lehet ismét lassabb haladásra számítani. Az autópálya mellett pihenők, és a helyiek mellett a nagy nemzetközi üzemanyagtöltő hálózatok kútjai is megtalálhatóak.
A BG-GR határ után közvetlenül fizetőkapu, ahol 2 Eurót kérnek. Innét 2x2 sávos úton indul a Keramotiig tartó utolsó 175 km-ünk, ami kb. 2,5 óra lesz. A 2x2 sáv kb. 35 km, majd jön a településeken áthaladó 2x1 sávos főút. Az út Serres - Filippi - Kavala útvonalon 175 km. Az útvonaltervezők ajánlanak egyéb útvonalakat is, melyek egy kicsivel hosszabbak és tovább tartanak, de hosszabb lesz az autópályás haladás is.

 
 alt
 

 
Románián keresztül:

Még egy alternatív útvonal ajánlat, mely hosszabb is és sokkal tovább is tart, mint Szerbián keresztûl. De aki szeretné, ezen az útvonalon is megközelítheti a szigetet.

Kedves Ágnes !
Küldöm az útleirást Nyíregyháza
- Románia - Bulgária - Görögország útvonalon.
Ha van valami kérdés, vagy több információra van szükség, szívesen válaszolok.

Útvonal:
Nyíregyháza
- Debrecen - Oradea (Nagyvárad) - Ártánd határátkelõ - Cluj Napoca (Kolozsvár) - Turda (Torda) - Târgu Mures (Marosvásárhely) - Rupea - Brasov (Brassó) - Ploiesti - BUCURESTI - Giurgiu (itt van a határátkelõ Bulgáriába, a tavaly 5 € híd átkelési díjat kellett fizetni autonként) - Ruse - Bjala - Pleven - Lukovit - SOFIA - Dupnica - Blegoevgrad - Sandanski - Kulata (határátkelõ Görögországba) - Sérres - Alistrati - Dráma - Kavala - Keramoti - Thassos.

Nyíregyháza - Giurgiu = 734 km, amibõl 98 km autópálya
Giurgiu - Keramoti = 727 km, amibõl 92 km autópálya

Üdvözlettel: Székely Gyula
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

----------------------------------------------------------------------------
 
Még egy leírás Románián - Bulgárián keresztül:
 
Az M5 autópályát (Szeged előtt) az M43 felé letérve kell elhagyni. Ez az út Nagylak 2 határátkelőhelyre vezet.
Romániába belépés után azonnal ki kell fizetni az úthasználati díjat, ami elektronikus tehát a szélvédőre semmit nem kell ragasztani! Roviniete feliratú konténerhez kell menni a forgalmival. Legyen nálunk RON! Online is meg lehet venni az utazás előtt, de kb. egy héttel korábban kell intézni, mert pár nap mire megjön az igazoló e-mail, amit ki kell nyomtatni és magunknál kell tartani!
Ha hétvégén, vagy más okból nagy torlódás van a határon, akkor Nagylak 2 elkerülhető Battonya vagy Kiszombor felé.
 
Nagylak 2 után az autópálya neve A1, ezen kell maradni. A pálya kikerüli Aradot, Temesvárt. Az A1 autópálya nekünk  az A6 leágazásig tart. Az A1 Bukarest és Déva, az A6 Lugos (Lugoj) és Calafat felé megy tovább. Még pár km pálya és Lugos kikerülése után visszatér az út a régi 6-os útra, melynek minősége kifogástalan.
A következő komolyabb város Karánsebes (Caransebes). Kikerülő út is van, de keresztül is mehetünk rajta, ahogy tetszik. Orsováig jó kanyargós liftezős az út, néha egy Drobeta Turnu Severin tábla biztosít arról, hogy jó irányba megyünk. Ezt a várost, Szörényvárt (DTS) szintén a körgyűrűn elkerüljük. Ha esetleg már tankolni kell itt érdemes. A városban van MOL, ŐMV, Rompetrol, mind jó. A határhoz közeledve kicsit drágább lesz az üzemanyag.
Alig érünk ki a városból jön Simian, ahol nagyon kell figyelni, mert le kell térni jobbra az 56A jelű útra! Calafat mé 92m. Hinováig a Duna mellett megy az út és Maglavitig maradunk is rajta!
Maglavit után elágazik az út, mi jobbra megyünk Calafat felé. A hátralévő út a hídig nem túl rózsás, egy része fel van marva de nem kátyús.
A településre nem megyünk be, hanem előtte jobbra felkanyarodunk a hídra, ahol mindkét ország hatóságai megejtik az okmány ellenőrzéseket.

A Bolgár rendőrökön  túljutva megveszük a matricát,(15 BGN vagy 8 € az egy hetes) ezt  fel is kell ragasztani a szélvédőre!
A hídon átérve a Vidin városát elkerülő út következik, ha fáradunk itt nyugodtan pihenhetünk. Ha folytatjuk az utat Montana a következő város, ami 3 féle módon is megközelíthető, javasolt az E79-en maradni (Bolgár 1 sz. út) . Ezen az úton Montanáig 12t-s súlykorlátozás van, ezért kamionforgalom gyakorlatilag elhanyagolható.
Montana után a Bolgár főváros jön és megint van választási lehetőség. Első a 81-es főút, személyautóval vállalható, de nagyon kanyargós, kemény hegyes völgyes, de ez a legrövidebb. Lakóautóval vagy vontatott lakókocsival nem ajánlott, azzal maradjunk az E-79-en, Vratsa, Botevgrad, Yana, Szófia kőrgyűrű, melynek útszámozása 18-as.
Itt már a nekünk fontos felirat is megjelenik, ez pedig a határátkelő, Kulata neve! Még több mint 200 km, de jó sok autópálya szakasz van Blagoevgrádig és a határ előtt 15-20 km-el megint pálya van.
A Görögországi belépés előtt tankolon mindenki tele, mert itt olcsóbb az üzemanyag! A végső pályaszakasz előtt van egy ŐMV kút, sosincs probléma a kártyás fizetéssel. (Közvetlenül a határon is van valami nevenincs petrol kút.)
 
Kulatától az út a fent leírt módon folytathat.
 
Térkép linkek:  személyautóval, lakókocsival

----------------------------------------------------------------------------
 
 
endeel