1. Nemzetközi banki átutalás.
E banki befizetést csak a két héttel később utazók vegyék igénybe! Nemzetközi banki átutalás esetén leküldjük Önöknek a bérbeadó szállás személyi és banki adatait. A pénzfeladás után jelezzék felém a banki átutalás szelvényét, hogy a pénzfelvevő szállástulajdonos az összeg kiérkezését ellenőrizni tudja. Az utalás teljes átfutási ideje 3 nap- 2 hét. Előfordul, hogy a magyar bankoknak nincs elég gyakorlata, és időnként plusz adatokat kérnek a pénzfelvevő bankjáról. A megadott adatoknak elégnek kell lenni.
Kérem, feladás után  kb. 2 nappal Ön is kérdezzen rá a bankjánál, a folyamat rendben elindult-e? Ha igen, akkor én is értesítem a tulajdonost, aki szintén folyamatosan érdeklődik a bankjánál. Lehet, hogy kicsit körülményesnek tűnik, de biztonsági eljárásként ezt diktálja a gyakorlat.

A banki átutalással kapcsolatos 2008-as tapasztalat :
Minden feladott összeg 5-8 nap alatt célhoz ért. Egy-két esetben volt 4 Euró/ egy befizetés levonás, ami plusz levonást az itteni bankok szerint az okozta, hogy a pénzfeladó a tranzakció során nem vállalt fel minden kezelési költséget.

Javasoljuk mindenkinek a SEPA-átutalást!  Minden szállásadó bankja tudja fogadni ezt a típusú átutalást!

A SEPA-átutalások főbb jellemzői

  • Devizaneme csak EUR lehet.
  • Nincs értékhatára.
  • Az átutalás maximális teljesítési határideje 3 banki munkanap.
  • A kedvezményezett számláján pontosan azt az összeget írja jóvá a kedvezményezett bankja, mint amekkora összeget részére a fizető fél indított. A jóváírt összeg tehát nem csökken közvetítő banki költség miatt.
  • Mind a fizetés kötelezettje, mind pedig kedvezményezettje csak a saját bankja által felszámított díjat fizeti.
  • SEPA átutalások esetén feltétlenül szükséges megadni az indító fél részéről bankja számára: a kedvezményezett nemzetközi bankszámlaszámát (IBAN-ját), a kedvezményezett bankjának SWIFT/BIC azonosítóját.
  • Mivel a SEPA- átutalás a bankoknál egy teljesen új, szabványosított deviza-megbízási típusként jelenhet meg, ahol a megszokottaktól eltérőek lehetnek a feltételek, a részletes tudnivalókról (például a megbízás adásának lehetséges módjairól, a kapcsolódó költségviselés meghatározásáról, stb.) minden esetben érdeklődjön bankjánál!

Fontos tudni, hogy SEPA-utalás nem minden banknak küldhető. A SEPA-átutalásokat legalább fogadni képes, úgynevezett „SEPA-compliant” bankokat az Európai Pénzforgalmi Tanács (EPC) tartja nyilván és honlapján közzé is teszi listáját. Javasoljuk, hogy átutalási megbízásának benyújtása előtt egyeztessen partnerével, győződjön meg a kedvezményezett bank SEPA-tagságáról. A SEPA-átutalások fogadására képes bankok listáját megtalálhatja itt: http://epc.cbnet.info/content/adherence_database
 


 

2. POSTA Nemzetközi postautalvány
Elég kedvezőnek tűnik a díj, bár tapasztalat még nincs.
 Tájékoztató itt olvasható!

A szolgáltatás nem minden postán vegető igénybe, a felvevő posták listája megtalálható a fenti linken..
Görögországba max. 2500 Euró adható fel a címzett postai címére, bankszámlára utalási lehetőség sajnos nincs. 


3. WESTERN UNION MONEY TRANSFER pénzátutalás.


4. Pay-palos fizetést nem tudunk fogadni.

 

5. Esetleg ezt is meg lehet nézni:  www.moneybookers.com

 

FIGYELEM ! A banki átutalással kapcsolatos 2007-es tapasztalat :
"Ma bementem az OTP-be tájékozódni. Végül is ők teljesen korrekt módon jártak el. Az általuk felszámolt kezelési költség mindösszesen 2000.-Ft. Innen 120 euró ment el, a 17 eurót az ottani görög, illetve a közvetítő bank "nyúlta le", kezelési költség címén. Elmondták, hogy az EU-ban szabályozott az átutalás rendje, és a költségek. Akkor van probléma (illetve akkor nőhetnek meg az átutalással kapcsolatos kiadások), hogyha az én bankom és a fogadó bank között nincs közvetlen kapcsolat, és egyéb közvetítő bank is bekapcsolódik a tranzakcióba (esetünkben ez a helyzet). Ettől lehetnek nagy differenciák. Erről mi nem tudtunk eddig - mint ahogy gondolom, sok utastársunk sem. Ha szabad javasolnom, fel lehetne ügyfeleik figyelmét hívni, hogy előre részletesen tájékozódjanak a bankban, hogy aztán ne legyen nagy a meglepetés." Mindenki nevében köszönjük a tájékoztatást!

Az oldal készítőjének megjegyzése: Én 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is az ERSTE Banknál vezetett lakóssági forint alapú folyószámlámról, NETBANK-on keresztül utaltam az előleget (EU-ba irányuló automatikus EUR átutalások címszó alatt). Mindkét esetben, bár különböző bank volt a cél, 1500 Ft kezelési költséget vontak le. 2006-ban 200, de 2007-ben 3 családnak összesen 500 Eurót utaltam előlegként. ---- 2010-től már a SEPA Credit Transfer megbízást használom.

 

Megjegyzés (Ónodi Ágnes): a gyakorlat azt mutatja, hogy a legkisebb kezelési költséggel járó, és a leggyorsabb mód: NETBANK-on keresztül,  a SEPA-átutalás címszó alatt történő átutalás.
endeel