Szeged.
Tiszapart.
Tiszaparton kiskocsma.
Kiskocsmában emberek. Az a közös bennük, hogy szeretik Görögországot, szeretik Thassost, és szeretik Ágit.

     

 

A találkozón készült képek itt láthatók!

   

 És egy csomag, a csomagban egy levél. Ágitól.

Thassos Pandóra ládikója

Nem tudom, hogy mondjam?! Én vagyok otthon veletek, vagy ti vagytok itt nekem?

Az indulás előtti hétig ízlelgettem számban, mi az, amit kell, hogy küldjek.
Gondoltam arra, hogy olyan legyen, amit ti nem biztos, hogy be tudtok szerezni. Szándékosan nem a megvenni szót használom.
A megvenni, mindannyiunknak egyre nehezebb lesz, tehát beszerezni.
És olyan legyen, amit még nem küldtem, és a kezem általi.
Küldöm hát hegyeinket erdejével, fűszernövényeivel, tengerünket köveivel.

Kezdem a felsorolást, mi micsoda és hogyan tudod használni.

Márványlapok. Amiben, bár fehér, de szürkés árnyalat is van, az kenyérszeletelő deszka is lehet.
A szürkésen húst is vághattok. A fehéret inkább dísznek szánom. Azt tovább tudjátok dolgozni. Kell hozzá véső és kalapács. Berajzoljátok először pl. egy tálkás mélyedéshez a kört. Ide kell körcsiszoló. Függőlegesen cikkeket irdaltok vele. Majd vésővel, kalapáccsal kiütögetitek a beirdalásokat. Majd a fekete csiszoló smirglivel - itt megint a körcsiszolót használva – megborotváljátok az egyenetlenségeket. Majd a fekete smirglipapír-csíkokkal még megfényesítitek. Ez a munkálat csak a hófehér márvánnyal tehető meg. Az a legpuhább. A szürkével ne kínlódjatok, max. fényesítést és használat után néha tisztító csiszolást végezhettek rajta.

Jönnek a művész kövek. Ezeket a savas esők, a szél, a por elszínezett, beszürkített. Nagyon puha, hófehér márványok ezek. Ha láttok valami formát benne, a körcsiszolóra tegyetek fekete smirglipapírt, és borotváljátok bele a formát.
Van egy galambforma. Van egy Ypszárió csúcs.
És amit Kostas segítségével elkészítettem örök ajándékként: Thassos embléma.
Állványt kellene faragnotok neki, hogy megálljon. Használjatok hozzá egy lapot, melybe mélyedést kell vágni, hogy beleállítsátok.
A sziget közepén a Glavkos felírást olvashatjátok, illetve őt, a bölcs okos baglyot látjátok.
Miért Glavkos? Hát mert az volt a sziget ókori jele, ill. Potámia a mai napig ezt használja a falu jelképeként. A falunk is és az iskolánk is.
Egy sima lap volt, mibe körcsiszolóval faragtuk a formát, és szöggel és kalapáccsal rajzoltunk rá.
Ha mostanság nem szeretnétek a köveken dolgozni, akkor is őrizzétek meg azokat, hátha valamikor vagy ti, vagy a környezetekből valaki kedvet kap. Van még egy ötletem a felhasználásukra. A gyerekek az iskolába a rajztanárhoz bevihetik. Kérjék meg a tanárt, hátha tudna ötletet adni, hogyan kezdhetitek a kővel való bánást.
Ha az iskolánál tartok. A sziget szörnyét is oda szánom. Biológiaórára szemléltetőnek. Vipera. Szerencsére már e kiszáradt formában találtam.

És megint az általatok is imádott hegyeink… Egy egész fát nem küldhettem. Mit tudtok e csonkokkal kezdeni? És mik ezek? Volt a 86-os szigettűz. A hatalmas fenyőfák megpörkölődtek. Ez a gyantás, köves csonk, a fa belső ere maradt meg. Ha tűzbe teszitek, hatalmas lánggal ég, gyújtósként lehet használni. Ez a fáklya. Ne ezt tedd. Én már elkezdtem tisztítgatni. Fűrésszel vágni nagyon nehéz. Szikrát vethet és kigyulladhat. Vaskefével csiszoltam meg. Te még áttisztíthatod egy kicsit, majd belakkozhatod. Bár nem korhad, mert farésze már nincs. Tedd télen a fűtőtestre, kandalló közelébe. Meleg, de ne gyúlékony helyre. Természetes aromásító ez. A melegben ott fognak illatozni veled fenyőerdeink. Kifogyhatatlanul. Nem párolog el.

És most a fűszerek.

Bodorrózsa. A ragacsosságáról megismeritek.
Zsálya. Mivel a virágrésze a legértékesebb, és most virágzik.
Kakukkfű. A bozótszerű, kislevelű az.
Origánó, már szárítva. Az idei még csak két hét múlva virágzik, tehát a tavalyit küldtem.
Találtam egy kevés kámfort, vagy vad mentát is. Dörzsöljétek meg, ráismertek az illatáról.
A nagy sárga virágú a mályva rokona. Teanövény.
A kis fehér, tömött virágú a cukorbetegek teája. Keserű nagyon. Csipet kell belőle, mint minden fűszernövényből a főzetekbe.
A babért ismeritek. Ételbe, ill. a konyhaszekrénybe az ételzsizsik ellen.
A gyengeszárú méliszohortó citrom illatú. Teának.
A hosszú ágakon levőt száríthatjátok teának. De aromás salátadresszing olajat is készítsetek belőle. Egy kis üvegbe pár levél betétele elegendő. 2 hónapig kell az üvegben őrizni. Az üzletben készen vásárolva 2 dl-t 3-15 Euróért kaptok. Rozmaringgal is készítenek itt ilyet.
A sárga virágú a spasó louloudi. A virág alatti 10-15 cm-es zöld leveles ágakat egy zárható üvegbe helyezitek, feltöltitek olajjal. 2 hónapig álljon az üvegben. Időnként átkeveritek. Majd szűröd. Fájós láb és hát masszírozására használjátok, és sebekre, hogy ne maradjon heg. Itt mindennapi patikaszer ez. Az üzletben készen vásárolva 2 dl-t 3-15 Euróért kaptok.

Az olívabogyót én készítettem. November közepén a túlérett egészséges szemeket megmostam, megszárítottam, zsákban 20 kg termés-10 kg tengeri nagylapkás sóban 2 hónapig kő alatt préselve aszaltam. Majd átmostam, átszárítottam és napraforgós kézzel áttörölgettem.
Az olívaolajunk az itteni Rahoni biogyárban préselődött.
A szőlőbefőtt csak saját leve cukros szirupjában és kevés mézben van.
Tegyétek a joghurtra.
És egy frappé kávét is igyatok az egészségemre.

Miért lett hát Pandora ládikó? Mi is volt abban? Öröm, bánat, hála és bosszúság. Van hát benne, amit készen kaptok, van, amit hogy meg tudj becsülni, tovább kell dolgoznod rajta.

Fogadjatok minden ajándékomat nagy szeretettel.

 

Köszönjük szépen!

Ismét nem "történt" semmi. Csak együtt voltunk, beszélgettünk, örültünk egymásnak.

Ettünk egy nagyszerű, bográcsban készült pörköltet, amire hirtelen nem jut eszembe elég magasztaló jelző.   Robinak taps !
Ettünk sütiket, később ettünk Ági-féle befőttet.  ...És beszélgettünk.
Aztán lassan szedelőzködtünk, megöleltük egymást, és hazaindultunk.
Volt, aki hiányzott a tavalyi létszámból - de volt más, aki még csak ezután szeretne Thassosra utazni - de Ágit már így megismerte.

  

Jövőre újra találkozunk !

(U.i. Ezek egyelőre csak az én képeim. Majd a többiek is küldik, amit ők készítettek.)

(U.i. 2.: Hozzátettem én is kettőt. Balázs )

endeel