Thassos 2006.06.26. - 2006.07.10.

2006.06.25. (vasárnap) - Az indulás napja
Készülõdés, csomagolás, bepakolás - a Forma-1 Kanadai nagydíjának megnézése :)
22:06 - Indulás Budakalászról (1 órával a tervezett indulás után).
23:58 - Érkezés a magyar - szerb határra

2006.06.26. (hétfõ ) - Az utazás és megérkezés
00:18 - Indulás a határról pénzváltás (85,88 dinár/1 Euró ) és kisdolgok elintézése után
01:31 - 1. fizetõ kapu (430 dinár)
02:16 - 2. fizetõ kapu (430 dinár)
02:56 - Belgrád után biléta elvétele
03:40 - a Belgrád utáni 1. ÖMV kút, de nem álltunk meg, mert a következõ van félúton.
04:30 - megállás, tankolás a 2. ÖMV kútnál.
05:09 - 3. fizetõ kapu (1130 dinár)
05:20 - voltunk a Bulgária felé vezetõ elágazásnál.
05:41 - 4. fizetõ kapu (270 dinár)
07:16 - Érkezés a szerb - macedón határra
07:23 - Indulás a macedón határról pénzváltás után (60 denár/ 1Euró )
07:37 - 1. fizetõkapu (50 denár)
08:04 - 2. fizetõkapu (80 denár)
08:21 - 3. fizetõkapu (60 denár)
09:15 - Érkezés a macedón - görög határra
09:48 - Indulás a görög határról, WC és kaja után.
10:30 - Thesszaloniki
12:50 - érkezés Keramotiba a komphoz
13:15 - komp indulás  (felnõtt 1,7; gyerek 0,8; autó 13,1 Euró )
13:55 - kompról leszállás
14:16 - érkezés a szálláshoz (Skala Potamiasba)
 
A görögországi idõk is a mi idõzónánkban vannak írva (nincs +1).

A kompig (Keramoti) összesen 1224 km, melyet 14 óra 44 perc alatt sikerült megtenni.
 
A határokon mindenhol simán átjutottunk. A sebességhatárokat általában betartottuk. Pontosabban csak Macedóniában, a fõutas részen volt olyan, hogy két német mikrobuszos mögött "vonatoztam", olyan 100-120-as tempóban. Rendõrt sem túl sokat láttunk.
A 2. ÖMV kúton a tankolást bankkártyával intézni nem sikerült (3 kártya közül egyik sem volt jó ), az Eurót viszont elég érdekesen váltották (73 dinár/ 1 Euró ) . A WC zárva volt, kérdésre bunkó módon válaszoltak és csak röhögtek. Lusták voltak felállni. Az eddigi utak során mindig az elsõ ÖMV kútnál szoktunk tankolni, a fenti tapasztalatok után ezután is ott fogunk, sõt mindenkinek javaslom, hogy így tegyen. Ezek után a következõ két benzinkútnál is megálltunk, mivel a WC nagyon kellett. Bár lehet, hogy a kezelõk asztalához kellett volna állítani a családot, hogy elintézze a szükségleteit.
 
A megérkezés egy kicsit rosszul sikerült, mert 6 éves fiam valami miatt belázasodott. Már a kompon látszott rajta, hogy valami nincs rendben, mert nagyon bágyadt volt. A hotelben kapott egy kis vizes borogatást, minek hatására estére már csak hõemelkedése volt. Ágnes és férje Pánosz nagyon segítõkészek voltak, egybõl hoztak mézet, citromot, ...... Sõt mivel Pánosz hajóskapitány és tud egy kicsit gyógyítani is, megvizsgálta késõbbi nagy cimboráját.
Este lementünk a partra vacsorázni és egy kicsit sétálni. Sõt a családom még meg is "kóstolta" az 1 éve hiányzó tengervizet és bokáig sétáltak a habokban. Tették ezt azért is, mert a helyiek szerint az esti (napnyugta utáni) fürdés a tengerbe jót tesz a láznak.

2006.06.27. (kedd) - Mi lesz a kis beteggel?
Az elsõ nap még a láz elleni küzdelemmel telt. Szinte csak az apartmanban pihentünk és játszottunk. Megfordult a fejünkben, hogy haza kell jönni de szerencsére a lázat sikerült legyõzni. Az érdekes az egészben az volt, hogy nem fájt sehol semmi, csak lázas volt a gyerkõc.
Este ismét csak egy kis séta és vacsora volt.

 

2006.06.28. (szerda) - Paradiso Beach
Délelõtt pihenés, viszont délután már elmentünk egy kicsit strandolni. Az elsõ célpont Paradiso Beach volt. Skala Potamia felől nincs tábla, hogy hol kell lemenni, csak Aliki felöl. Mi Ágnes elmondása alapján könnyen megtaláltuk. Szóval a a strandlejáratot úgy találjátok meg könnyen, ha a kinirai nagy kanyar után nem sokkal lévõ Agathe Studió táblán kb. 50 m-rel túlmentek. Ott van egy balra visszaforduló út lefele. Nem kell félni, az út jó minõségű és lent egy viszonylag nagy parkoló van. A hely nagyon tetszett. Oldalt a szikla mellett lehet búvárkodni, és a gyerekek is jól érezték magukat a lassan mélyülõ finomhomokos parton.
A zsúfoltság sem volt nagy, bár gondolom azért fõszezonban többen vannak. Van egy kis bár és étterem is, de ezek minõségérõl és árairól nem tudok nyilatkozni, mert csak jégkrémet vettünk ott.
 
Mint a nyaralás alatt minden nap, este megint vacsora az egyik tavernában. De errõl részletesen majd a végén.
 
A térképen kékkel jelöltem a napi útvonalat.

2006.06.29. (csütörtök) - Kirándulás Alikibe,  Paradiso Beach
Ezen a napon egy kicsit korábban indultunk kirándulni. Aliki volt a cél. Az oda vezetõ úton többször is megálltunk fotózni. Nagyon szép helyeket láttunk. Aliki tengerparti része nagyon érdekes. A romok, a fehér márványsziklák, az aranyos kis palatetõs házak mind-mind szemet gyönyörködtetõek. A "félszigeten" sétáltunk egy pár órát. Fürödni nem fürödtünk, mert a keskeny parton viszonylag sokan voltak. Majd a séta után, a nagy melegben elindultunk a tegnapi strand felé vissza. A délután ismét ParadisoBeach-en telt.

2006.06.30. (péntek) - Golden Beach, kirándulás Mariesbe a vízeséshez
Reggeli után lesétáltunk a helyi strandra, és itt mártóztunk meg a tengerben. Strandolás után megpróbáltunk sziesztázni, és 4 óra körül ismét elindultunk a szokásos úton, de most még tovább autóztunk. A cél a mariesi vízesés volt. Az út Kinira-n, Aliki-n, Astris-en, Potos-on, Limenaria-n keresztül vezetett Marinesig (kékkel jelölve). Marinesen áthaladva az utat már jó minõségű földúton folytattuk tovább. Az út szélén méhkaptárok jelezték, hogy mivel is foglalkoznak a helyi lakosok. Egy helyi méhész még tüzet is kért, hogy begyújthassa a füstölõjét (gondolom otthonmaradt, vagy kifogyott a sajátja). Igaz, hogy nem dohányzunk, de a kocsiban általában szokott lenni öngyújtó, amit oda adtunk neki "ajándékba", remélem ezzel szereztünk nála egy pár jó pontot a magyaroknak. :) 
A vízesést úgy lehet megtalálni, hogy az úton felfelé haladva jobb oldalt a tavat meglátva leparkoltok, és gyalog elindultok lefele a tóhoz vezetõ úton. A tóból indul egy patak, a patak parton van egy töltés. A töltésen elindultok lefelé. Pár méter után már lehet hallani a vízesés csobogását. Mindenki menjen a hang irányába. Én elõször nem tudtam, merre induljak, de a kecskék "odavezettek". A hegyekben ugyanis rengeteg kecskét lehet látni.
A hazafele vezetõ úton még egy kis teknõst is láttunk az úton átmenni elõttük. Gondolom megunta az út bal oldalán lévõ olajfaligetet és átment a jobb oldaliba. :)
Egyébként a  Limenaria és Marines közötti utat mindkét oldalról olajfa ültetvény borítja.
A vacsorát ezen a napon Limenariaban ejtettük meg egy part menti étteremben. A kaja itt is finom volt. Az árak hasonlóak a többi helyen tapasztaltakhoz. Mi tavernákban általában mindig kijöttünk 30-35 (max. 40) euróból úgy, hogy mindenki kapott 1-1 üdítõt, általában négyen ettünk egy salátát (tzaziki, tarama, sajt,....)  elõételnek és mindenki evett fõételt.


 

 2006.07.01. (szombat) - Márványpart és Golden Beach
A napot egy, az elmondások szerint varázslatos part felfedezésére szántuk. El is indultunk reggeli után a fõváros irányába. A fõvárosba érve nem sokkal a fõútról való lehajtás után jobbra Makriammos fele kell venni az irányt. Ott nem kell elmenni a bejáratig (Makriammos strandja fizetõs), hanem elõtte jobbra le kell térni a földútra (térképen lilával jelölve). A jó minõségű földúton (mely vastagon márványporral van borítva, ami a sötét autónkon szépen nézett ki) 6 km-t kell menni, közben átmegyünk egy kikötõn, ahol a márványt osztályozva tárolják. 6 km után egy gyalogút ágazik balra lefele, mellette egy kis "parkolónak" kialakított hely. A gyalogúton lesétálva egy rendezetlen, de csodálatos part tárul elénk. A homok valószínűleg márványporból van, annyira finom. Viszont mindenkinek ajánlom, hogy ne hétvégén mennyen, mert délután 1 körül sorba jöttek a szebbnél-szebb, nagyobbnál-nagyobb jachtok, gondolom a helyi gazdagok, akik a hajón grillezték a tengerbõl frissen fogott finomságokat. Késõbb még egy turista hajó is megjelent rengeteg iskolással. Mivel az iskolásokkal "megtelt" a part, így úgy döntöttünk, hogy mi megyünk.
A partról visszatérve Panaggiából mentünk le Chrisi Amoudia tengerpartjára. Ott fürdõztünk még egy keveset és indultunk haza. A strand a szigeten tapasztaltakhoz viszonyítva zsúfolt, de nagyon lassan mélyülõ finom homokos.

 

 

2006.07.02. (vasárnap) - Séta a fővárosba, este pedig Görög-est
Ezen a napon reggeli után a már jól ismert úton indultunk autóval Limenas felé, mikor megérkeztünk "nyakunkba vettük" a fővárost és sétáltunk.
Az esti program autókázással indul. 4 autóval indultunk el Theologos irányába, de előtte megálltunk az Archaggelos kolostornál, ahol Ágnes mesélt a szigetről, a kolostor történetéről, majd bementünk és megnéztük, hogy miről is beszélt. Ezekután indultunk most már a végcélhoz. A műsoros est Theologosban, az Augoustos Tavernában került megrendezésre. A vacsora svédasztalos volt, a felnőttek bort, a gyerekek üdítőt kaptak az árban. A vacsora alatt élőzene, utána táncos műsor volt. Mivel Ágnest, illetve férjét jól ismerték a helyen kis csoportunk a legjobb 3 asztalt kapta, mely pont a "színpad" előtt volt. Így a gyerekek is mindent láttak és élvezték az előadást. Különböző táncokat adtak elő a táncosok, közbe-közbe pedig a közönséget is bevonták. Engem csak azért nem láthattok táncolni, mert a lányom elfelejtette a kamerán megnyomni a felvevő gombot. Pedig végig úgy csinált, minth.....
Az est alatt megérkezett a szigetre egy "kisebb" vihar. A négy autó ismét együtt indult haza éjfél körül, de mivel én nem szeretek sokáig követni senkit hamarosan leléptem. Nagy esőben érkeztünk meg a szállásra. Az eső nagyságára jellemző, hogy volt olyan, hogy a leggyorsabb fokozatban is alig bírta az ablaktörlő.

 

2006.07.03. (hétfő) - Rossz idő :(
A tegnapi későn fekvést és a rossz időt kihasználva egész nap lustálkodtunk a szálláson. Társasjáték, kártya, olvasás, ez volt a program. Csak este merészkedtünk ki a szokásos vacsorára illetve egy kis esti sétára.


 


2006.07.04. (kedd) - Javul az idő, kirándulás Mega Prinos-ba
Mivel javult az idő, az eső már nem esett, csak a szél fújt kirándulást terveztünk. Autóval a szokásos útvonalon (Potamia, Panagia, Limenas,...) indultunk Prinosig, ahol is elindultunk a hegyekbe Mikro- és Mega Prinos irányába. Mega Prinos előtt a kanyarban van egy patak, amelyen több vízesés is látható, de ezt a sár miatt nem tudtuk megközelíteni. Viszont a falun áthaladva a földes úton elindulva felmentünk a hegyre, egész magasra. Szebbnél szebb képek tárultak elénk. Valahol kell lenni egy barlangnak is, de azt nem találtuk meg. :(
A helytetőn sétáltunk egyet és indultunk haza. Este az elmaradhatatlan vacsora természetesen megvolt. Igazából, hogy mikor melyikbe ettünk, azt nem tudom megmondani, de többet is kipróbáltunk, többe többször is visszatértünk.2006.07.05. (szerda) - A sziget főútjának körbeautózása, Paradiso Beach
Mivel az idő már javult, de még mindig nem volt az igazi, ismét az autós kirándulást választottuk. A sziget főútján autóztunk több, kisebb-nagyobb kitérővel és megállóval. A főút mellett több helyen is, ahol érdekesebb helyek vannak, ki van alakítva parkoló és kilátó hely. Ilyen helyeken álltunk meg fényképezni és gyönyörködni a kilátásban. De kitérőt tettünk többek között Skala Rachoniou, Skala Prinos, Kalirachi, Skala Marion és Theologos településekre is. Minden helynek megvan a maga szépsége és hangulata. A kör vége fele, mivel a gyerekeknek és nekem is, elvonási tüneteim voltak, természetesen megálltunk Paradiso Beach-en fürödni. A hullámok fantasztikusak voltak. Egészen más képét mutatta a strand, mint a vihar előtt. Nagyon élveztük a hullámokat.

2006.07.06. (csütörtök) - Paradiso Beach
A tegnapi fürdés örömére, visszatértünk a "legjobb" strandra. Az egész napot ott töltöttük el.

2006.07.07. (péntek) - Séta a fővárosban, este vacsora és séta Panagiaba
Mivel tervbe volt véve egy egész napos hajókirándulás, amit a család az utolsó előtti pillanatban lefújt, de ígéretet tettünk Ágnesnek, hogy a lányát reggel bevisszük a fővárosba, ennek a napnak az elejét is limenasi sétával töltöttük. Megnéztük az Agórát és Eszter lányom legnagyobb örömére felmentünk az Akropoliszhoz is. Igaz a látvány onnét fantasztikus, de ez őt akkor sem vigasztalta. Egyedül a beígért frappé tartotta benne a lelket. A frappét a régi kikötő melletti bárban fogyasztottuk el, amelynek a teraszáról csodás látvány tárul a vendégek elé. A bárban salátákat és pizzát is lehet rendelni. Az egész napos séta után vacsorát hazafele Panaggiában a főút melletti vendéglőben (ahol a nagy platánfa van) fogyasztottuk el. Én a nyárson sülő húsból kértem, ami nagyon finom volt. A vacsora után sétáltunk egyet, de hamar ránk sötétedett. Panaggia is nagyon hangulatos kis falu, ezért úgy indultunk haza, hogy ide még holnap visszatérünk.


2006.07.08. (szombat) - Nappali séta Panagiaba, Golden Beach, este pedig "gyerek Görög-est"
Délelőtt sétáltunk Panaggiában, majd fürödtünk a Golden Beach északi részén (Chrisi Ammouida), ahol szintén hatalmas hullámok vártak. Este Ágnes minket és egy másik kisgyermekes családot meghívott egy nemzetközi gyerektábor táborzáró estjére, ahol a fia is fellépett. Különböző gyermekműsorok voltak, amit a gyerekek is nagyon élveztek. Olyan modern úttörőtábor hangulata volt.


2006.07.09. (vasárnap) - Paradiso Beach, csomagolás
Mivel közeledett a hazaindulás napja, az utolsó egész napot is a két hét során legjobbnak ítélt strandon töltöttük. Még utoljára feltöltődtünk a görög nappal, pihentünk és csak sajnálkoztunk, hogy már vége van. Persze az előző nap megismert család még maradt, és ezért nagyon irigyeltük őket. De hát a két hét is eltelik egyszer. Vacsora előtt becsomagoltunk még pár dolgot. Este elfogyasztottuk a búcsúvacsorát, sétáltunk és szomorúan hajtottuk álomra fejünket.


2006.07.10. (hétfő) - Indulás haza
Hát ez a nap is eljött. Reggeli után az 500 literes csomagteret megpakoltuk, kifizettük a szállás fennmaradó részét (14*50 Euró volt a 4 fős apartman) és elindultunk haza fele. Útközben még elköszöntünk Ágnestől és megálltunk Panaggiában. Limenasban a part melletti bárban ettünk egy könnyű kis ebédet (salátát és pizzát), ittunk még frappét és elindultunk a komphoz. A 14:45-ös kompra már nem fértünk fel, mert megtelt, de a 15:45-ösre mi mentünk fel másodiknak, így az autónk az úton árnyékban állt.

Részletes adatok az útról:
15:45 - komp indulás Thassosról
15:40 - Indulás Keramotiból
17:45 - Thesszaloniki
18:20 - Tankolás, kaja  a határ előtti BP kúton
19:10 - Érkezés a görög - macedón határra
19:40 - indulás a határról (volt egy kis vásárlás a vámmentes boltban)
20:36 - 1. fizetőkapu (60 denár)
20:48 - 2. fizetőkapu (1,5 euró a 80 denár helyett, mert csak 300 denárt váltottam,  2 Eurót készítettem és meglepődve tapasztaltam, hogy 50 centet visszakaptam)
21:15 - 3. fizetőkapu (50 denár)
21:30 - érkezés a macedón - szerb határra
21:42 - indulás a határról
23:22 - 1. fizetőkapu (270 dinár)
 
2006.07.11. (kedd) - Hazaérkezés
00:35 - érkezés az ÖMV kútra, a tankolás itt ment kártyával
01:10 - indulás tankolás, egy kis kaja és WC után
02:05 - 2. fizetőkapu (1130 dinár)
02:51 - 3. fizetőkapu (430 dinár)
03:32 - 4. fizetőkapu (430 dinár)
04:30 - érkezés a szerb - magyar határra
04:55 - indulás a határról
06:50 - érkezés Budakalászra
 
A görögországi idők is a mi időzónánkban vannak írva (nincs +1).
 
A komptól (Keramoti) 1209 km, 15:10 perc.

   

 

FÉNYKÉPEK  :

 

 

endeel