2007.07.01. vasárnap - Az indulás napja
Ez a nap, mint gondolom mindenkinél, a pakolással, csomagolással telt. Délután megpróbáltam aludni egy kicsit, ami kevés sikerrel azért sikerült.
Idén 3 család együtt indult nyaralni, melytől egy kicsit tartottam (nem véletlenül, de ezt most nem írom le, mert leülepedett, még szerencse, hogy nem egyből írtam a beszámolót). Jött velünk egy baráti család, és jöttek az ő ismerőseik is. Sőt félidőben csatlakozott még egy ismerős család ismerőse is. Na mindegy, sajnos pont az ismerősünkben kellett csalódni.

21:30 - Indulás Budakalászról
23:30 - Érkezés a határra. Itt pénzváltás, folyó ügyek elintézése, és a 3. család bevárása volt a program. Én 50 Eurót váltottam autópályadíjra, de azt is csak azért, mert nem volt annyi apróm, hogy minden szakaszt kifizessek, és tartottam attól, hogy esetleg dinárban adnak vissza. Ez az összeg elég volt arra, hogy egy 5 Euróssal kiegészítve (visszafele utolsó fizető kapu) az autópályadíjakat fedezte. A tankolásokat kártyával (VISA Electron) intéztem.

2007.07.02. hétfő - Utazás, érkezés
0:20 - 0 km - Miután mindenki elintézett minden, elindultunk
1:15 - 95 km - Érkezés az első fizetőkapuhoz (400 dinár)
2:00 - 159 km - Érkezés a 2. fizetőkapuhoz (400 dinár)
2:38 - 207 km - Érkezés a 3. fizetőkapuhoz, itt csak a biléta elvétele történik
3:25 - 298 km - Érkezés a Lapovoi ÖMV benzinkútra, tankolás, kaja, pia, ...
4:00 - Indulás tovább
5:00 - 417 km - Érkezés a 4. fizetőkapuhoz, biléta alapján 1050 dinárt fizetünk
5:16 - 440 km - Érkezés az 5. fizetőkapuhoz (240 dinár)
6:45 - 576 km - Érkezés a SCG - MAC határra
7:00 - Minden gond nélkül 15 perc alatt a 3 autó átért a határon és indulunk tovább.
8:48 - 748 km - Érkezés a MAC - GR határra
9:55 - Duty Free Shop, kaja, pia és pihenés után indulás tovább
12:50 - 1018 km - Érkezés Keramotiba a komphoz
13:00 - Már indul is a komp, és milyen a véletlen: a kompon találkoztunk Ágnes párjával (ő irányította az autókat), aki nagy szeretettel üdvözölt.
13:40 - A komp megérkezett Thassos szigetre.
14:05 - 1031 km - Érkezés Skala Potamia-ba a Hotel Ostria-hoz.

Az idők magyar időzóna szerint vannak írva.

Az úton nem volt semmi gond. Rendőrt nem sokat láttunk, azok sem nagyon dolgoztak. A szerb részen volt a Duna-híd előtt útfelújítás, 60-as táblával, de a forgalom 90-100-al halad. A macedón autópályát javítják azon a részen, ahol a két irány külön nyomvonalon halad, így a hazafele jövő részen mentünk le is. 60-as korlátozás van, de szintén haladósabban lehet közlekedni, a sávok elég érdekesen vannak felfestve. A felújítás miatt a középső 80 denáros kapu kimarad, nem kell se oda, se vissza fizetni. Az 50 és 60 denárost, ha van 1 Eurósod, akkor annyival el lehet intézni, ha nincs, akkor rosszabbul jársz. Nekem nem volt csak 1 db, így a másodikat 2 Euróssal fizettem, de nem adott vissza. Mikor megpróbáltam reklamálni és az 1 Eurósomat kérni, ingerülten az autóra és a PDA-mra mutogatott és gondolom azt mondta, hogy húzzak a p...ba.
A határokon mindenhol simán, szinte várakozás nélkül átjutottunk.

Az i-GO egészen jól vizsgázott. A szerb részen a vége felé tervezett állandóan újra, mert a párhuzamosan futó útra tett néha. A szerb autóút elején is érdekes volt, mert az összes lehajtónál mindig mondta, hogy tarts balra, de ez Novi Sad után megszűnt. A görögországi részen az új autópályák nem voltak még fent, sőt a táblázás szerinti Thassos-i lehajtó sincs még felvéve. L A szigeten csak a kb. 100 km-es "körút" van meg. Mindehhez hozzátartozik, hogy a 15 MB-s változatot sikerült letöltenem, és nem a hivatalosan adott 6 MB-ost használtam.

 A szállás elfoglalása és egy kis pakolódás után a gyerekek legnagyobb örömére még vacsi előtt lesétáltunk a partra fürödni egyet. A szállásunk kertjéből közvetlenül lehetett kijutni a partra. A gyalogút két ház között vezetett és kb. 50 m-es volt.

2007.07.03. kedd - Paradiso Beach
Hova is mentünk volna az első nap? Hát a Paradiso Beach-re. A gyerekek már alig várták, hogy ismét a legjobb strandon legyünk. Ritka az ilyen, de az egész napot ezen a strandon töltöttük el. Este pedig a rönkös suvlakisnál ettük a finom suvlakit a faszénen pirított zsemlével. Ez a nap majdnem arról szólt, hogy ami tavaly nagyon bejött, azt megmutogattuk a többieknek.

2007.07.04. szerda - Beszélgetés és fürdés a parton
Ezt a napot nagyon ellustiztuk. Elég sokáig beszélgetett a három család az apartmanban, és ezután már csak a közeli partra sétáltunk le egy kis pancsizásra. A vacsorát a Philippi tavernában fogyasztottuk el, ami nagyon közel van az Ostria Apartmanhoz. A kiszolgálás és vendégszeretet kiváló. Ezen a napon még kérni kellett, hogy 11-en egy asztalnál szeretnénk enni, de a következőkön már mikor bementünk, már tolták is össze az asztalokat.

2007.07.05. csütörtök - Hajókirándulás
Mi hajóval kirándulni mentünk, míg a másik két család maradt a parton.
Reggel indultunk, útközben felvettük Ágit és együtt mentünk Limenasba, a kikötőbe. Ott felszálltunk a hajóra, és hamarosan indultunk is. A hajó kelet felé indult. Hajóztunk egy keveset és hamarosan megálltunk horgászni. Mindenki kapott egy műanyagra feltekert vastag damilon lógó horgot, melyen ott lógott a csali. Azt le kellett engedni koppanásig, és egy kicsit mozgatni kellett fel-le. De mivel senkinek nem sikerült halat fogni, továbbálltunk és egy újabb helyen próbálkoztunk. Ott már egy 10 cm-es halat sikerült fognom, de rajtam kívül többet senkinek nem sikerült. Horgászat után lehajóztunk egészen a Paradiso Bach-ig. Az út során többször be-behajóztunk egy két kisebb szép öbölbe. Az egyik öbölben megálltunk és lehetett úszni, búvárkodni , ugrálni. Mi mindannyian bementünk a saját búvárszemüvegekkel és az Ágitól kapott uszonyokkal. Szép víz alatti helyeket láttunk. Ági hozott fel mutatóba tengeri csillagot, tengeri sünt és sünházat. Sünt és sünházat már többet szedtünk előtte mi is, de a csillag az újdonság volt. Paradisonál volt a következő hosszabb megálló, ahol ismét búvárkodtunk. Közben készült az ebéd. Mikor elindultunk visszafelé, elfogyasztottuk a finom ebédet. Az úton végig csodáltuk a tájat. Nem győztük kattintgatni a fényképeket. A következő és az egyben utolsó megállás a "márványparton" volt. Itt nekünk megint búvárkodás volt a program. A kevésbé jól úszókat csónakkal vitték ki a partra. A visszafele úton fiam elpilledt, mi pedig beszélgettünk Ágival.
A legjobb az egészben az volt, hogy Ági folyamatosan mesélt érdekesebbnél érdekesebb történeteket, információkat.

2007.07.06. péntek - Limenas
Ezt a napot Limenas ismételt felfedezésével töltöttük. Megnéztük a színházat, felmentünk az Akropoliszhoz, ittunk egy frappét a kápolna melletti bárban és sétáltunk a sétálóutcában. A vacsorát a Mousses tavernában fogyasztottuk el. A grillezett polip előételnek nagyon finom volt. Vacsora után este későn értünk vissza a szállásra.

2007.07.07. szombat - Lusti, Paradiso Beach
Ismét csak lustizással és a Paradison való fürdőzéssel töltöttük a napot. Az esti vacsorát a Johni's Fast Food-ban intéztük, amit senkinek nem szívesen ajánlok, mert a pita kemény volt, a gyros hús rágós és a végén még vitatkozni is kellett a felszolgálóval, mert elég érdekesen számolt. Érdekes, hogy tavaly kétszer is ettünk ott, mindenféle gond nélkül. Bár a felszolgálók most mások voltak, lehet, hogy ez volt a változás oka.

2007.07.08. vasárnap - Tripiti Beach, Metalia Beach, Paradiso Beach
Felkerekedtünk és elmentünk Tripiti Beach-re. Persze útközben többször megálltunk fényképezni és gyönyörködni a tájban. A part itt aprókavicsos, bent pedig érdekesen sziklás és eléggé hirtelen mélyül. Itt a srácokkal búvárkodtunk, és megnéztük a barlangot. Itt fogtunk először polipot is. Nagyon érdekes állat. Még szerencse, hogy valami bébi lehetett, mert különben biztosan rémisztőbb lett volna. Ahogy úszott, lövelte ki a tintát, hogy elijesszen minket. Fürödtünk egy ideig, a gyerekek betemettek kaviccsal és lassan továbbmentünk, mert számunkra nem volt túl vonzó az aprókavics. Ha már part, akkor vagy sziklás legyen, vagy homokos, ezt a köztes állapotot nem nagyon szeretjük. Visszafele megnéztük a Metalia Beach-et, de itt nem fürödtünk.

 

 

2007.07.09. hétfő - Kavala helyett a sziget körbe autózása
Az első próbálkozás, hogy az egyik családdal átmegyünk szárnyashajóval Kavalába. De sajnos a Limenasi hajót lekéstük, a prenosit pedig nem értük volna el, így hirtelen jobb nem jutott eszünkbe, elindultunk tovább, hogy körbeautózzuk a szigetet. Többször megálltunk, több helyre bementünk. Felmentünk Theologosba is. A végén megkerestük a többieket a Paradiso Beachen.

 

2007.07.10. kedd - Márvány part, Paradiso Beach
Délelőtt elmentünk autóval is a "márványpartra". Sajnos sok volt a méh, és az ismerős egyik fiát meg is csípték, ezért ismét volt egy kis szóváltás, ők elviharzottak, mi pedig maradtunk még. Találtunk tengericsillagot, amit megmutattunk a parton lévőknek, majd visszavittem a mélybe.
A partról visszafele mindenki szedett magának egy kis márványt, és elmentünk fürödni a - na hova - igen, a Paradisora. J
Este ismét a suvlakisnál vacsoráztunk.2007.07.11. szerda - Kavala, Panaggia
Sikerült elég korán elindulni, és elérni Prinos-ba, hogy átmenjünk Kavalába. A szárnyashajó gyors és kényelmes közlekedési eszköz a sziget és a szárazföld között, bár egy kicsit drágább, mint a komp. Egyszer ezt is ki kell próbálni. Prinos és Kavala között a felnőtt jegy 6,5 Euró, a gyerek pedig 3,3 Euró. Kavalában sétáltunk egy nagyot. Bementünk a piacra és a halpiacra körülnézni, majd felmentünk a várba. A várba vezető szűk és meredek utcák hangulatosak ugyan, de a melegben eléggé fárasztóak. A várba belépővel lehet bemenni, melynek ára: felnőtt 1,5 Euró, gyerek 1 Euró. Túl sok látnivaló nincs bent, de a kilátás pazar a várfalakról.
A séta után megpihentünk egy frappéra az egyik part menti vendéglőben, megvártuk a hajó indulását és hazamentünk.

 

2007.07.12. csütörtök - Szirének medencéje, Paradiso Beach
Mi ismét egy újabb felfedezőtúrára indultunk, míg a többiek strandoltak. Megkerestük a fórumokon olvasható leírások alapján a "szirének medencéjét". ( Most már aki kíváncsi, a honlapon is megtalálja a megközelítés képekkel illusztrált leírását.) Az utat most nem írom le, akit érdekel, olvassa el a leírást. Lényeg, ha erős hullámok vannak, csak óvatosan, mert a víz erősen sodor a ki- és bejáratnál. A látvány szép. A hely érdekes. Azt a kis túrát megéri. A bátrabbak ugrálhatnak is.
Este megünnepeltük Eszter lányom 11. születésnapját. Az egyik péknél Ági segítségével rendeltünk tortát, ami nagyon finom volt. A bulit az Anassa Stúdió kertjében lévő bárban, és a 7 gyerek (és 8 felnőtt) örömére, a gyerekjátszótéren tartottuk. Szuper kis játszótér van kialakítva a kertben csocsóval, műanyag játékokkal, ugrálóval és még ki tudja mivel nem. Kár, hogy a szállásnak nincsenek apartmanjai.

2007.07.13. péntek - Lusti, Paradiso Beach
Ismét csak lustizással és a Paradison való fürdőzéssel töltöttük a napot. Este sétáltunk Panagiában és a központban lévő platánfás vendéglőben vacsoráztunk. Panagia még mindig varázslatos volt. Oda mindenkinek el kell menni.

2007.07.14. szombat - Paradiso Beach, Görög-est
A változatosság kedvéért Paradiso Beach a napi program. De este Janiékkal elmentünk a görög estre. A vacsora előtt Ági elvitt mindenkit Panagiába, ahol sétáltunk egyet, és közben folyamatosan mesélt. Megkóstoltuk a görög szirupos gyümölcs csemegét, amelyet szinte mindenki készít magának a szigeten, bementünk egy olívaolaj gyárba, ahol még a hagyományos vízzel hajtott olajpréselő szerkezet is működőképes állapotban látható volt. Persze megnéztük a mai modern feldolgozót is. A legszörnyűbb az egészben, hogy az itt kipréselt olívákat még innét tovább viszik, és vegyi úton még nyernek ki belőlük olajat. A vacsorás est a szokásos görög est volt. Zenés táncos műsor, svédasztalos vacsorával. A 2006-ostól a helyszín és az emberek különböztek, bár az talán egy kicsit színesebb volt. Senki ne számítson különösebbre, mint amin esetleg eddig volt. Nem tudom ki milyenen volt, de aki csak a kimondottan turistáknak szervezetten, az azért itt többet kaphat, mivel ez egy étterem, ahova az útról a szervezés nélkül is betérhetnek emberek. Nekünk több görög családhoz is volt szerencsénk, aki ugye megmutatták, hogy hogyan mulat a görög. Igaz, ha Ági párjának időbeosztása engedi, akkor ő is tud jó "műsort" csinálni.

2007.07.15. vasárnap - Vásárlás, Paradiso Beach
Mivel az utolsó egész napot töltöttük a szigeten, ezért gondolni kellett az itthon maradottakra is és elmentünk souvenirt vásárolni Limenasba. Vásárlás után ameddig csak lehetett fürödtünk a Paradiso Beach-en. Majd este megettük az utolsó vacsoránkat a Philippi vendéglőben. Újdonsült Jani barátom ki tudja hányadszorra töltött kalamárit rendelt.

2007.07.16. hétfő - Indulás haza
A reggeli ébredés után még a maradék cuccot elpakoltuk, közben ettünk és becuccoltunk a kocsiba.
Bár nem volt felhőtlen a nyaralás, ismét fájó szívvel indultunk útra.

9:40 - Elindultunk a szállástól.
Limenasban még sétáltunk és vásároltunk ezt-azt.
11:00 - A komp indulása Thassosról
11:40 - 0 km - Indulás Keramotiból a komptól
12:35 - 58 km - Érkezés a Filippi színházhoz
13:40 - Indulás Filippiből
16:05- 290 km - Érkezés a GR – MAC határra
17:10 - Duty Free után indulás a határról
17:59 - fizetőkapu (1 Euró )
18:18 - 2. fizetőkapu, csak lassítani kell
18:43 - 3. fizetőkapu (1 Euró )
18:55 - 462 km - Érkezés a MAC - SCG határra
19:16 - Átértünk a határon és indultunk tovább
20:41 - 599 km - Érkezés az első fizetőkapuhoz (240 dinár)
20:53 - 621 km - Érkezés a 2. fizetőkapuhoz, ahol csak bilétát adnak
21:55 - 740 km - Érkezés az ÖMV kútra.
22:55 - Tankolás, étkezés, pihenés után indulás tovább.
23:39 - 831 km - Érkezés a 3. fizetőkapuhoz (1050 dinár)

2007.07.17. kedd - Érkezés
0:18 - 878 km - Érkezés a 4. fizetőkapuhoz (400 dinár)
1:01 - 943 km - Érkezés az 5. fizetőkapuhoz (5 Euró )
1:59 - 1038 km - Érkezés a SCG - HU határra
2:25 - Ismerősöktől búcsúzás után indulás tovább
4:10 - 1228 km - Érkezés haza

Erről többet nem is írok. Gondolom mindenki tudja, milyen nyaralás után hazaérkezni.

    
Összegezve, ez a nyaralás is lehetett volna olyan, mint a 2006-os, de sajnos a baráttal való problémák egy kicsit beárnyékolták. Ne tudjátok meg, milyen rossz volt hallgatni a sok rosszat, hogy milyen "szar" hely, meg a hasonlók..... Persze mindennek mi voltunk az oka, nem az, hogy neki egyéb problémái voltak.

De nem baj, majd 2008-ban bepótoljuk az elmaradtakat.

 

FÉNYKÉPEK  :

 

 

endeel