Anna - Csaba

Hol is kezdjem? Talán ezzel:

17 éve élünk együtt, 13 éves a közös gyermekünk, és imádjuk Görögországot.
Négy éve találtunk rá Thassosra, és ezzel együtt Ágira. 2012-ben sajnos nem sikerült Thassoson nyaralni, ezért már januárban eldöntöttük, megyünk.  Sikerült meggyőznünk barátainkat, nővéremet, hogy meg kell ismerniük ezt a szigetet. Ági jóvoltából fantasztikus szállásra találtunk. Ez VIKI parti apartmanja lett, itt pont 10-en elfértünk, és senki más nem volt rajtunk kívül.

Február végén jött az ötlet, ha már ennyien leszünk, mi lenne, ha összeházasodnánk a szigeten. Legyen, de titokban. Akkor még nem gondoltuk, hogy mennyi papírmunka, utánajárás, idő egy külföldi házasságkötés. És nem csak itthon, hanem Thassoson is Ági rohangálása.

Ma már, ha a magyarországi görög konzulátuson vagy az athéni magyar konzulátuson meghallják a nevemet, rosszul vannak. A lényeg, hogy a rengeteg hivatalos papírt lefordíttattuk görögre, az athéni nagykövetség közölte az  anyakönyvvezetővel, hogy nincs tanúsítvány, amit annyira szeretnének, a magyarországi görög konzul lepecsételte az összes papírunkat, és lesz, ami lesz, elindultunk nyaralni. Ígéretet kaptam a konzultól, ha kell, felhívja az anyakönyvvezetőt, hogy így jó, ahogy van.

Első esküvő

2013. augusztus 17-én, szombat délelőtt értünk ki a szigetre.
Fantasztikus idő, meleg tenger, hatalmas hullámok, meseszép táj. Keddi napon Ágival együtt bementünk Limenasba, és láss csodát, elfogadták a papírjainkat. Mivel szabadságon volt az anyakönyvvezető, így a polgármester fog összeadni bennünket. Mikor ér rá??? Péntek fél egy!

Áginak köszönhetően még aznap elrendeztünk mindent. Vikiékkel megbeszéltük, hogy az udvaron megtarthatjuk a lakodalmat. Az apartman szomszédságában lévő étteremből megrendeltük a vacsorát, az asztalokat. Elrendeztük az esküvői csokrot, mint utólag kiderült, a barátaink megrendelték az esküvői tortát, intézkedtek, szervezkedtek.

Az esküvőig pedig természetesen nyaraltunk. Hajóztunk, jeeptúráztunk, kirándultunk.

Eljött a nagy nap!

Egy nyaralás alatt annyira lelassul az ember, nincs óra, mindegy mikor kelsz, stb, stb. Hát én is későn kaptam észbe, jaj mindjárt indulnunk kell!! Úgy gondolom, ez volt az egészben a legjobb. Nincs fodrász, kozmetikus, nem kell idegeskedni, hogy rendben lesz-e minden. Olyan spontán volt az egész. Mindenki elkészült időben. Csodálatos látvány voltunk.
Egyetlen kérésem volt a csapathoz, hogy mindenki fehér ruhában legyen. Addigra már mindenkinek csodálatos barna színe lett, mindenki laza nyári ruhában, papucsban, semmi habos-babos öltözék. Mindenki csodánkra járt.
Limenasban a hivatalban is mindenki meglepődött rajtunk. Most már tudom, miért. Görögországban a polgári esküvő csak egy másodlagos dolog. Nagyon ritkán kötnek így házasságot. Ott az egyházi esküvő is hivatalos, nem kell hozzá polgári.

    

12 fehérbe öltözött ember nyomorgott a polgármester irodájában. A ceremónia hamar lezajlott, hát vannak érdekes szokások. Először is a menyasszonyi csokrot a jövendőbeli férj tartja addig, míg ki nem mondják a boldogító igent. És hát a gyűrűt a tanúk húzzák fel az ujjunkra. Ez főleg abból volt nálunk nagyon érdekes, mivel a férjem tanúja a fia volt. Hát jót nevettünk. Ágitól és Pánostól kaptuk a koszorút, ami az összetartozást jelképezi. Volt aprópénzdobálás és rizsszórás. A ceremónia után a kikötőnél beültünk egy frappéra, és természetesen egy pezsgőre. Elkísértük Pánost dolgozni, fényképezkedtünk a pálmafák alatt, majd visszamentünk a szállásra sziesztázni, hogy estére kipihentek legyünk a lakodalomra. Természetesen felhívtuk szüleinket, akik azt sem tudták, sírjának vagy nevessenek. Örült mindenki!

Bazi nagy görög lagzi

Úgy terveztük, hogy hét óra körül kezdünk. Bevásároltunk, a szomszéd étteremből kapott asztalokat megterítettük, feldíszítettük, nagyon szép lett minden. Ágiéktól kaptunk zöldségeket, finom görögsalátának, fantasztikus húsos és halas tálakat készítettek nekünk az étteremben.
És elkezdődött a lakodalom. Megtisztelt bennünket Viki és a férje, Sotiris úr, akik saját készítésű görög süteményt hoztak. Eljött Manolis is, akié a Zeusz hajó, és Pános is munka után odajött. Volt itt minden! Keveredtek a magyar szokások a görög szokásokkal, de így volt jó. Barátaink mindenféle játékokat találtak ki, emelve az egész est hangulatát. Csodálatos esküvői tortát kaptunk. Énekeltünk Quimbyt, "táncoltunk" Zorbát, a fél utca velünk mulatott hajnalig. És a menyasszonyrablás sem maradt el, természetesen a tengerbe futottak velem!
Életre szóló élmény volt.

Második esküvő

Mint az elején írtam, 17 év együttélés után döntöttünk úgy, hogy összeházasodunk. Arra azért senki nem gondolt, hogy egy héten belül kétszer is!!!

Idén új hajóval voltunk hajótúrán, a Zeusszal. A kapitány, Manolis, elsőre egy kissé mogorvának tűnik, de óriási szívvel rendelkező ember. Nagyon jól sikerült a túránk, rendkívül jóba lettünk a kapitánnyal, így ő is ott volt a lakodalomban. Felajánlotta, hogy nagyon szívesen elviszi a csapatot hajózni. Aki volt már a Zeusszal, az ismeri, egy csodaszép hajó, kb. 50 fős, és ezzel csak mi mehetünk???
Már ez is egy hatalmas élménynek számítana. Megbeszéltük, hogy hétfőn 5-kor a hajónál találkozunk.

Aznap Kavalába kellett áthajóznunk, hogy megkapjuk az apostille-t, amivel itthon tudjuk hivatalosítani a házasságkötést. Rohanás volt az egész nap, és vissza is kellett időben érnünk, hiszen megyünk hajózni a Zeusszal.

És már megint a szervezkedés. Ágitól elváltunk, és annyit mondott, akkor mindenki fehérbe öltözzön, hozzon magával fürdőruhát is és találkozzunk a hajónál, lesz egy kis meglepetés!

Tudjátok, van egy kicsi sziget az öbölnél, a Grambousa. Ezt a szigetet lehet látni a webkamerán is. Annak a tetején egy kicsi kápolna, melyre rengeteg lépcső visz fel.

Emlékeztek a Mamma Mia című filmre????

Hát velünk megtörtént a csoda! Kikötöttünk a szigetnél, mindenki hófehérben felballagott a kápolnához. Megkaptam a világ legszebb esküvői csokrát - kapor, babérlevél, gránátalma, stb -, és Panos összeadott bennünket! Ittunk keserűt és édeset, mert hát ilyen az élet, megkaptuk a nyakunkba a rizst, és pezsgőztünk.

    

Nem tudom szavakba önteni azt, amit akkor éreztünk, és úgy gondolom, nem csak mi éreztük ezt, hanem mindenki, aki ott volt velünk. Talán a képek visszaadnak ebből valamit.

A ceremónia végeztével visszamentünk a hajóra, és mulattunk, ugráltunk a csodálatosan gyönyörű tengerbe.

Aki tudja, hogy miről beszélek akkor, amikor azt mondom, Görögország!
Amikor gyűjtögetsz arra, hogy el tudj menni egy gondtalan nyaralásra, amikor tervezgeted az esküvődet, amikor a szeretteiddel vagy, az tudja, mit éreztünk ezalatt a két hét alatt.

Hogy is szokták mondani, a teljesség igénye nélkül köszönjük az alábbi embereknek azt, hogy mindez megvalósult:

Sotiris és Viki
Köszönjük, hogy az apartmanjukban lakhattunk, hogy megtarthattuk ott a lakodalmat, azt, hogy ott voltak velünk, és az ajándékokat.

Fish Restaurant Captain
Köszönjük a felszerelést, az ünnepi ételeket. Ugye milyen finom a magyar pálinka???

Manolis
Köszönjük, hogy velünk voltál, köszönjük, hogy egy ilyen hatalmas élménnyel ajándékoztál meg bennünket.

Magdi
Nővérkém, köszönjük, hogy osztoztál velünk ebben a csodában. Szeretünk! És most már Te is tudod, miről beszélek, amikor azt mondom: Görögország.

Noémi
Bearanyoztad napjainkat, és szívedbe zártad Thassost.

Bettina - Tamás
Felejthetetlen, amit tettetek! Köszönjük.

Szilvia - Zsolti
Ti tudjátok mi az, hogy nyaralás, hogy Görögország, hogy barátság! Nem tudom szavakba önteni a hálánkat, köszönetünket. 2014-ben egy ezüstlakodalom??

Csabi
Köszönjük, hogy édesapád "sógora" lettél. Szeretünk!

Panna
Köszönjük, hogy vagy nekünk. Hogy is mondtad? Ritka, hogy az ember a saját anyja és saját apja esküvőjén vesz részt. Imádunk!

Pános
Fantasztikus ember vagy!!! Köszönjük a vidámságodat, a táncodat, a barátságodat.

Ági
Nem tudom, mit is írhatnék. Köszönjük, hogy a barátunk vagy. Köszönjük azt a rengeteg ügyintézést, rohangálást, amit végig csináltál. Rettentően hálásak vagyunk mindenért.

Csaba
Köszönöm, hogy vagy nekem, és hogy a feleséged lehetek.

Anna

 


FÉNYKÉPEK  :
 

 

 

endeel