Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2014 ápr. 24 08:59 #14133

Tartsatok egy vegetáriánus napot.

Avokádó krém Ági módra :D
Egy érett puha avokádó, egy kupica olíva olaj, egy nagy friss zöldpaprika, egy kis fej fokhagyma, egy csipet őrölt fekete bors, és kb. 10 dkg kecske feta, és kb egy dl víz. Ezt késes mixerbe téve és sűrű krémmé keverve.

Lehet kísérő bármihez.
Én a töltött szőlő levélhez készítettem mártásként.
Saláta: vékony csíkra vágott fejes saláta, retek felcsíkozva, egy fej vörös hagyma apróra vágva, egy gerezd fokhagyma rányomva. Só, olíva olaj, friss citromlé.

Ital turmix: 2 narancs frissen csavart leve, egy kicsiny csésze víz, és egy alma. Leturmixolod.

Tálalás: Töltike, a saláta és az avokádó krém. Italként friss alma turmix narancslével.
Ez mind munka igényes. Előző este elkészítheted csak a töltikét, így a többit mind frissen ebéd előtt fél órával.
Mivel otthon is elkezdődött a friss zöldségek idénye, ezt ti is egy hétvégi könnyű ebédnek elkészíthetitek.
Jó étvágyat!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 márc. 10 09:18 #13901

Mivel tudom mindenki Ildikónkról, hogy ragyogó háziasszonyok, egy kis ötlettel toldanám meg az ajándékot.
szepkertek.hu/eheto-akacvirag#.Ux1zhM6H3MI - szepkertek.hu/eheto-akacvirag#.Ux1zhM6H3MI

Bizonyára sokak emlékképei közt felmerül, amikor gyermekkorában csak úgy, a fáról letépve csipegette az akác fehér virágocskáit májusi délutánokon, illetve amikor a Nagyi palacsintatésztába bugyolálva ki sütötte forró olajban az édes fürtöket. Az akác virága egyike a hazai legismertebb ehető virágoknak.

Akác (Robinia pseudacacia)
Az akác Észak-Amerikából, a XVI. században került az öreg kontinensre. Mióta Tessedik Sámuel meghonosította hazánkban is e szívós fát, elválaszthatatlan lett a magyar földtől, talán azt is gondolhatnánk, ősi magyar fánk. A magasabb hegyeket kivéve szinte mindenhol megtalálhatjuk, s az alföldi tanyák képéhez is hozzátartozik. Gyors növekedésű, tartós fája miatt értékes, erdeink majd egyötödét akácosok teszik ki. Nagyon fényigényes, a meleg, napsütéses tájakat kedveli a legjobban, s fagyra érzékeny. Az üde, laza, jól szellőzött talajokon nő, de megél a jobb homokon, a sziken és a vízmosásos területeken is. Laza talajon a felszín alatt messze szétterül, és mélységben is lehatol. Kötöttebb sziklás talajon a gyökerek felszínesek maradnak. Gyökerein apró gumócskákat találunk, amelyekben Bacillus radicicola nevű baktériumok élnek az akáccal szimbiózisban. Ezek nagy mennyiségű nitrogént kötnek meg a levegőből.

Jó termőhelyen elsőrendű fává nő. Törzse zárt állásban egyenes, hengeres, idősebb korban ormos, koronája laza, vékony ágú. Szabad állásban törzse erős ágakra bomlik, gyakran villásodó.

Virágai 10-15 cm hosszú, lógó, fehér fürtöket alkotnak. Május közepétől, június közepéig virágoznak. A kellemes illatú virágok a legjelentősebb mézelők, melyek kedvező időben az egész koronát elborítják. Fehér virágfürtjeinek illata megédesíti a májusi éjszakákat, s miután kitűnő méhlegelő, innen indul világhódító útjára a magyar akácméz. Mivel a virágzás az ország déli részétől észak felé haladva időben eltolódik, a vándorméhészeknek lehetőségük adódik ezt kihasználva, akár 6-8 héten át is akácról gyűjtetni a mézet.

Könnyed illat és gyógyhatás
Az akác virágából készült teát a népi gyógyászat meghűléses betegségeknél köhögéscsillapítóként alkalmazza. Kellemes aromája miatt szörpöt is készítenek belőle. Manapság az illatszeripar is használja. Az újdonságnak számító akácvirág pálinka igazán különleges élménnyel kecsegtet, illatában és ízében is megőrizve a virágos könnyedséget, mindenképp érdemes megkóstolni!

Fehér fürtök a konyhában
Fontos megjegyezni, hogy étkezési célra a szennyezett területektől távol, semmiképp sem az utak mellől gyűjtsük a virágokat! Ügyeljünk arra, hogy a kis rovarok ne kerüljenek az ételbe! A leszedett virágfürtöket érdemes szétteríteni egy tiszta abroszon, árnyékos helyen, így a kis rovarok rövid idő alatt messze menekülnek a virágokról. Ugyanezt a célt szolgálja, ha hideg vízzel öblítjük le a virágokat.

Az akácvirág felhasználása sokféle módon lehetséges. A leginkább ismert étel: a bundázott, vagy köntösben sült akácvirág, amely a palacsintatésztába mártott, s forró olajban kisütött virágfürtöket takarja. Az így elkészült bundás virágzatot porcukorral meghintve fogyasztjuk. A rántott húshoz hasonló módon bepanírozott, majd kisütött virágfürtök remek köretként szolgálhatnak egy könnyű, tavaszi báránysült mellé. A szárról lecsipkedett virágocskákat salátába keverhetjük, sokféle kerti zsengeséggel kitűnő egyveleget alkot. Mindenképpen mézzel készült dresszing kívánkozik hozzá!

Szinte adja magát, hogy az akác virágzásának idején, a mézzel édesített pohárkrémek, túrós-joghurtos könnyű desszertek bolondítója, díszítője az akácvirág legyen.

A korai cseresznyéből hideg leves akácvirágokkal készült üdítő igazolja, hogy az egy időben érő gyümölcsök és a nyíló, fogyasztható virágok milyen pompás összhangban vannak egymással. Hiába, a Teremtő erről is gondoskodott! Az akácvirágból házilag készülhet üdítő ital és szörp is, melyek mindegyike jóízű szomjoltó. Erdély egyes vidékein iparszerűen az akácvirágából dzsemet is állítanak elő.

Miért együnk virágot?
Joggal merülhet fel a kérdés: miért is kell virágot enni? Aki egyszer is kóstolt virágot, annak, azt hiszem, nem kell magyarázni, hiszen régen túl vagyunk már azon, hogy azért együnk, hogy éhségünket csillapítsuk. Az „étvágy” szóban is benne foglaltatik, hogy azt az ízek utáni vágy szüli. S a virágok megízlelésével egészen új világot ismerhetünk meg: finom, könnyed és különleges ízeket, s e közben egyszerre olvad szét a virágpor és a nektár édessége a szájban a szirmok savanykás, olykor csöppet kesernyés zamatával. Egy új és ismeretlen világ, amelyet az ínyenceknek mindenképpen fel kell fedezni!

Akácvirág-receptek
Akácvirág köntösben
Hozzávalók 4 személyre:

16 fürt akácvirág, 2 tojás, 2 evőkanál cukor, 20 dkg liszt, 2,5 dl tej, a sütéshez: olaj, a tálaláshoz: cukor

A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet meg a tejet. Az akácvirágfürtöket a sűrű masszába mártjuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Az olajból kiemelve lecsepegtetjük, és porcukorral meghintve kínáljuk.

Akácvirágos rebarbarapuding
Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg rebarbara, 20 dkg cukor, 1 citrom, 8 fürt akácvirág, 3 evőkanál búzakeményítő

A rebarbarát megtisztítjuk és 2 cm-es darabokra vágjuk. Hozzáadjuk a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Ha a rebarbara megpuhult, a búzakeményítőt beleszórjuk és folyamatosan kevergetve 1-2 percig forraljuk. A tűzről levéve belekeverjük a száráról lecsípett akácvirágokat és a masszát vízzel kiöblített formába töltjük. 3-4 órán át hűtőszekrényben dermesztjük, majd a formából tálra borítva, cikkekre vágva kínáljuk.

Túrókrém akácvirággal
Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg túró, 2 tojássárgája, 10 dkg méz, 1 dl tejszín, 8 fürt akácvirág

A túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a mézet és a tojássárgákat és simára keverjük, végül a kemény habbá vert tejszínt és a szárától lecsipkedett akácvirágokat is beleforgatjuk. A krémet talpas poharakba töltjük és tálalás előtt néhány órára behűtjük.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 febr. 11 15:49 #13753

Szia Vihar66! Pár hete Borbás Marcsi Gasztroangyal c. műsorában láttam a királybúzáról filmet . Nagyon érdekes volt. Rákerestem a neten (Magyar Családellátó Kft), ezt írja:

Ez a liszt a legjobb lisztünk! A király búza meglévő fajtája VTSalvatio Úniós oltalom alatt áll.!
A1-A2 minőségű! liszt. Kelt tészták, sütemények, kenyér sütéséhez.
Kelt tészták, sütemények, kenyér sütéséhez használható fel legjobban.
A számok a lisztek elnevezésében, úgynevezett hamu tartalmat jelentenek, ami az ásványi anyag tartalomra utal. Gyakorlatilag az elégetett liszt után visszamaradó hamu jelzi az ásványi anyag tartalmat. Látható, hogy a teljes kiőrlésű tönköly liszt esetében a 300-as szám már magasabb ásványi anyag és szerves anyag tartalmat jelez, hiszen a teljes kiőrlésű lisztekbe a csírát, maghéjat is megőrlik, így rostban, vitaminban gazdagabbak.
Általában a lisztek E-,B-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot tartalmaznak.Sokszor beszélnek arról az emberek, hogy minden föld ki van már zsigerelve. A kizsigereléssel csak részben egyet. Egy jó gazda, akinek a megélhetését adja a föld, gondját is viseli, hogy évről évre termelhessen.
Magas minőség alatt azt értjük, hogy valóban jó minőségű búzából készültek a lisztek, minden szintetikumokat nem tartalmaznak, ezért az áruk nem igazán hasonlítható össze egy teljesen más paraméterekkel rendelkező termékkel.
A Király búza fajt, a nemesítő, Varga Frigyes, nevezte el Triticum Rex-nek. Olyan beltartalmi, sütőipari és termeléstechnológiai és kulináris élvezetet adó tulajdonságai vannak, ami miatt a legmagasabb minőségi kategóriába sorolható. Az ilyen minőségű búzát javító búzaként is alkalmazzák, ami annyit tesz, hogy a takarmány búzát (olyan közönséges búza, amelynek alacsony a fehérje- és sikér tartalma, rossz a sikérterülése és esésszáma) étkezésre alkalmassá tehetik vele.
A félbarna liszt a malmi technológiából adódóan sötétebb, magasabb a hamu tartalma, nem két liszt keverékéből áll össze.
Minden lisztnek van ásványi anyag tartalma, a Király liszt, a Teljes kiőrlésű tönkölyliszt és a félbarna kenyérliszt ugyanúgy tartalmaz ásványi anyagokat.
Király Roland
Családellátó alapító

Varga Frigyes
gabonakutató-nemesítő


A családellátón keresztül meg lehet rendelni, de talán bioboltban is beszerezhető. Majd utánanézek.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 febr. 11 14:30 #13752

Kedves Honey! Próbáld meg ezt a kenyeret Magyar Királybúzából. :almafa:


Van egy csoport a face-n (Akik szeretnek kenyeret sütni...) oda tettem fel a mai reggelink (egy részéről) a képet. A kenyér miatt :oops: . Teljes kiőrlésű (bio)tönkölybúza lisztből készült kenyér egy kis házi szalámival :-)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 febr. 02 11:28 #13728

Van egy csoport a face-n (Akik szeretnek kenyeret sütni...) oda tettem fel a mai reggelink (egy részéről) a képet. A kenyér miatt :oops: . Teljes kiőrlésű (bio)tönkölybúza lisztből készült kenyér egy kis házi szalámival :-)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 jan. 31 20:35 #13726

, mert kenyérsütő géppel sütőm. ...
Egy alkalommal gázsütőbe sütöttem, de nem volt sikerélményem :wink:
Talán amikor nem lesz gépem akkor előveszem a házi kenyér készités, dagasztás nélkül juotube receptet. :D

Vikso, a dagasztást én is a kenyérsütőre bízom, de a sütés egy 8 literes jénaiban történik a villanysütőben 220 fokon.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 jan. 31 18:16 #13725

Honey nagy gusztusos kenyeret sütöttél. Nekem nem ilyen szépséges, mert kenyérsütő géppel sütőm. A kovászt jó párszor használom, de Limera szerinti 10 napos, még nem volt. Egyébként is, az egyszerűbb recept szerint készítem.
Egy alkalommal gázsütőbe sütöttem, de nem volt sikerélményem :wink:
Talán amikor nem lesz gépem akkor előveszem a házi kenyér készités, dagasztás nélkül juotube receptet. :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 jan. 31 14:18 #13724

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 jan. 31 10:42 #13723

Újabban a házi kenyérsütést vállalom. Nagyon izlik mindenkinek. :örül:

www.limarapeksege.hu/ - www.limarapeksege.hu/?


Ismerős! Én is Limarától sütök évek óta :D . Kedvencem a sörös kenyér, de a jól bevált fehér kenyér is nagyon finom. Az öregtészta helyett egyszer megpróbáltam kovászt készíteni. négy nap után kimúlt a kovászom, hiába etettem... :oops:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 jan. 31 09:47 #13722

Újabban a házi kenyérsütést vállalom. Nagyon izlik mindenkinek. :örül:

www.limarapeksege.hu/ - www.limarapeksege.hu/?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2014 jan. 05 18:39 #13678

Szeretettel ajánlom figyelmetekben a következő műsort.
Kulturális, néprajzi, de leginkább a mesterszakácsok főző programja.
Tegnap este Santorinit néztem rajta. Nem turista szemmel vezettett végig a szigeten. Bekukucskálva a kertekbe, a házakba, az ott élő emberek mindennapi megélhetésébe. És jókat főznek közben.
Az lenne a legjobb, ha értenétek is miket beszélnek, de így is látványos.
www.megatv.com/xorissintagi/default.asp?catid=33306&subid=2&pubid=32631803 - www.megatv.com/xorissintagi/defa ... d=32631803
Naxos
javascript:reloadPrototypeElementGroups('VIDEOPLAYER','catid=33306&subid=2&pubid=32582711')
Pilio
www.megatv.com/xorissintagi/default.asp?catid=33306&subid=2&pubid=32631803 - www.megatv.com/xorissintagi/defa ... d=32631803
Santorini
www.megatv.com/xorissintagi/default.asp?catid=33306&subid=2&pubid=32431894 - www.megatv.com/xorissintagi/defa ... d=32431894
Zakintos
www.megatv.com/xorissintagi/default.asp?catid=33306&subid=2&pubid=32431894 - www.megatv.com/xorissintagi/defa ... d=32431894
Kirkini tó

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 dec. 11 21:51 #13623

Ugyan, már elment a Mikulás, de ezt nem tudtam kihagyni.... :lol: :lol: :lol:

...................

:lol: :lol: :lol: :Nevet: :Nevet: :Nevet:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 dec. 11 18:15 #13621

Ugyan, már elment a Mikulás, de ezt nem tudtam kihagyni.... :lol: :lol: :lol:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 nov. 23 22:37 #13571

.........
Nekem meg ez lett a kedvencem, és jobban szeretik mint a hagyományost.

Bundás kenyér
......................

Ezt ismertem már, egyszer ki is próbáltam. De hát ezt nem annyira bundáskenyérnek kéne hívni, hanem inkább egyfajta melegszendvics.
Mi maradtunk a hagyományos bundáskenyérnél :D

...........................

ÉS valamit a férfiaknak; Kereszt az élet, a jó feleség a gyémánt, amely rajta tündöklik. :örül:

Hááááát - és viszont, a másik irányba is :D
:wink2:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 nov. 23 22:32 #13570

....................

A párom ma padlizsánkrémet gyártott. ..................................Igazán finom lett.
.....................................

<!-- ia0 -->szájnyalogató.gif<!-- ia0 -->

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 nov. 23 15:00 #13568

Vikso, nagyon jól hangzik ez a tepsis bundás kenyér, ki fogom próbálni! :)

A párom ma padlizsánkrémet gyártott. Nagyon imádja, de eddig nem nagyon csináltunk, készen vettünk néha, de az nem olyan izre. A jó múltkor kaptam egy ismerőstől eredetit (erdélyi a nagymamája, ő készítette), na az annyira izlett itthon, hogy most vettünk padlizsánt, és lett belőle krém. Igazán finom lett.
Pedig gondoltam, hogy lenyúlok legalább egyet a padlizsánból, hogy csináljak egy kis muszakát, de nem jött össze... :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 nov. 23 08:43 #13566

Nagyon jó a kép Pamag. /ezt is elmentem, már csak arra kell ügyelnem, hogy ne ide töltsem vissza :D

Nekem meg ez lett a kedvencem, és jobban szeretik mint a hagyományost.

Bundás kenyér
Hozzávalók:
egy tepsire való kenyérszelet,

1 nagy doboz tejföl,
2 db tojás,

2-3 gerezd fokhagyma passzírozva,
só, bors,

a tetejére reszelt sajt,
+ adhatsz a masszához bármit, pl. apróra vágott előre sózott-borsozott
lila hagymát, petrezselyemzöldet stb.

A tepsit beteríted sütőpapírral, így rakod le a kenyeret.
A tojást felvered, hozzáadod a tejfölt és jól kikevered, majd
beleteszel mindent, amit akarsz és jól összedolgozod.
Evőkanállal rákanalazod a kenyérszeletekre - lefolyik, de nem baj.
Végül megpakolod reszelt sajttal és irány a sütő 15 percre 180-200
fokon, vagy jó közepes lángon.

ÉS valamit a férfiaknak; Kereszt az élet, a jó feleség a gyémánt, amely rajta tündöklik. :örül:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 nov. 19 22:10 #13563

Képeket kerestem, és közben erre bukkantam :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 nov. 18 11:06 #13561

.........................
..................... puhára főzzük.
Leszűrjük és hozzákeverjük.................
Hűlni hagyjuk.............................hozzádolgozzuk a tojás sárgákat. ......................
Nyomózsákba téve .................
.........................................

Tehát össze is kell törni, igaz?

Finom lehet... :nyálcsorgató: .... ki kéne próbálni (na nem nyomózsákkal, olyannal nincs türelmem szórakozni :D )

Nekem egy másik egyszerű receptem van: francia krumpli.
A héjában főtt krumplit szeletelve tepsibe tesszük, és leöntjük tojással elkevert tejföllel. Hamar átsül. (Kicsit olyan, mint egy szegényes rakott krumpli... de jó, és lehet akármivel fűszerezni)

Olyan unalmas tud lenni az a 4-5 féle közismert krumplivariáció....

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 nov. 17 08:41 #13559

Hercegnő burgonyaköret, sült hús mellé.


l/2 kg. burgonya
5 dkg vaj
2 db tojássárgája
1 kávéskanál só
szerecsendió ízlés szerint (frissen reszelt

A meghámozott burgonyát felkockázzuk és bő vízben puhára főzzük.
Leszűrjük és hozzákeverjük a vajat.
Hűlni hagyjuk. Amikor langyos vagy csaknem teljesen kihűlt, hozzádolgozzuk a tojás sárgákat. Sóval és szerecsendióval ízesítjük.
Nyomózsákba téve csinos kis kupacokat gyártunk egy sütőpapírral vagy szilikon sütőlappal bélelt tepsire.
220 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt aranyszínűre sütjük. (Akkor jó, mikor kívülről ropog, belülről viszont puha.)

Kipróbáltam, nagyon finom. Az adagolásnak pontosnak kell lenni, mert különben szétfolyik.

Szép napot, és jó étvágyat a finom ebédhez :futyul:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 júl. 06 19:12 #12743

Szóval, Honey kérésére leirom a sárgadinnye krémleves receptjét (ahogy én szoktam késziteni), villámgyors, ebből fakadóan nagyon egyszerű, de isteni. :)

A sárgadinnyét össze kell turmixolni tejszínnel (mondjuk egy nagyobb fél dinnye+fél líter főzőtejszín), és én még egy kis tejet is szoktam hozzáadni. Nyilván, ha több dinnyét teszel hozzá, még intenzívebb az íze. Édesítésnek én mézet használok, de a cukor is megteszi. :)
Ha készen van, akkor a maradék dinnyét belekockázom, plusz még pár darab őszibarackot is beledarabolok, sőt ha van otthon még banánkarikák is mehetnek hozzá, hogy egészben is legyenek benne gyümölcsök. :)
Jól le kell hűteni, utána fogyasztható. Anyukám még tejszínhabot is szokott rátenni tálaláskor.
Ennyi. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 jún. 30 06:06 #12666

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 jún. 10 09:22 #12439

Rákatattam a dióra. :D

Most pont jó eltenni a diót, én befőttnek próbálom e- szerint.

Zölddió befőtt receptje, elkészítése

A zöld dió akkor jó befőttnek, ha belül még puha. Május végétől érdemes elkezdeni. Egy darabot késsel kettévágunk, ha nem akad meg a kés a héjában akkor jó lesz befőttnek.
A diókat alaposan megmossuk (én szivaccsal szoktam), majd vastag tűvel (kötőtű is jó) átszurkáljuk és egy lábasba rakjuk. Annyi vizet öntsünk rá, hogy éppen ellepje. Két hétig áztatjuk, úgy, hogy minden nap kétszer leszűrjük és friss vizet öntünk rá. Két hét után 1 liter ecetes vízben, forrástól számított 10 percig főzzük. A cukorból és 4 dl vízből szirupot készítünk, szegfűszeggel, reszelt narancs és citromhéjjal ízesítjük. A diót leszűrjük az ecetes létől és a cukros szirupba rakjuk, kb. 5 percig főzzük, majd 1 napot állni hagyjuk, majd megint főzzük 5 percig, megint állni hagyjuk 1 napot, és megint 5 percig főzzük. Ezután a diót kiszedjük a szirupból, és befőttes üvegekbe rakjuk. Az átszűrt szirupot megforrósítjuk, rummal ízesítjük és a dióra öntjük, celofánnal lekötjük, és száraz dunsztba rakjuk.
Hány fő részére készüljön a recept?
Adagok (újraszámítható)



Az adaghoz szükséges alapanyagok, összetevők, mennyiségek
1 kg zölddió
2 evőkanál 10 %-os ecet
1 1/2 l víz
1 kg cukor
10 db szegfűszeg
1/2 db citrom héja
1/2 db narancs héja
1/2 dl rum

Ha valaki leírná nekem, hogy azt a finom, mézben eltett diót hogyan kell készíteni, nagyon megköszönném. :örül:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 máj. 26 11:17 #12322

Kör-emailben jött:

<!-- ia0 -->Édeni régi étkek.doc<!-- ia0 -->

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 máj. 19 10:51 #12180

Kaptam:

(de ez inkább melegszendvics, mint bundáskenyér)

Bundás kenyér

Hozzávalók:
egy tepsire való kenyérszelet,

1 nagy doboz tejföl,
2 db tojás,

2-3 gerezd fokhagyma passzírozva,
só, bors,

a tetejére reszelt sajt,
+ adhatsz a masszához bármit, pl. apróra vágott előre sózott-borsozott
lila hagymát, petrezselyemzöldet stb.

A tepsit beteríted sütőpapírral, így rakod le a kenyeret.
A tojást felvered, hozzáadod a tejfölt és jól kikevered, majd
beleteszel mindent, amit akarsz és jól összedolgozod.
Evőkanállal rákanalazod a kenyérszeletekre - lefolyik, de nem baj.
Végül megpakolod reszelt sajttal és irány a sütő 15 percre 180-200
fokon, vagy jó közepes lángon.
Annyira finom, hogy addig eszed, amíg látod... (utána duzzogva egy sör.)

Jó étvágyat!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.453 másodperc
endeel