Ünnepi ételeink.
Pamaggal beszélgetve írtam le:
Pamag írta:
Mindenesetre kell majd még egyszer töltöttkáposztát főznöm. Csak nem csinálom meg a szármát, mert nem tudom becsületesen beletekerni a levélbe a gombócot, hanem csak úgy kerül bele pucéran a káposzta közé. Azért úgy is szeretjük

Erre felkaptam a fejem...SZÁRMA????
Honnan használod te a szárma szót???Használják a környezetedben mások is szármának?
Én otthon bunda, levélnek ismertem. Levélben telkertnek ismertem. Gyerek koromban én is a káposztát visszautasítva így mondtam. Bundát nem kérem!
Itt görögül mondjuk szármának. Hivatalosan dolmadakia, dolmades, dolmas. De mikor készítem, azt mondom görögül: szármát tekerek.
A Dolmá, vagy gemisztá, az a töltött. Az lehet, cukkini, padlizsán, krumpli, paradicsom, hagyma.
A szárma az mindig tekerést jelent, tehát levélben töltést.
Ha hozzáteszem gialadzi, akkor tudják, hogy hús nélküli töltést teszek.
???µ?? ??? ????µ??
???? ????? ? ???????; ???? ??? ????????? ???? µ?????????µ? ??? ?????? ??? ?? ????????. ? ???? «????µ?» (??? ?? ??µ? dolmak= ??µ???) ??µ????? ??µ????, ?????? ???? ??? ?? ??????µ? ??? ????µ? ???? ???? µ???. ? ???? «???µ?» (??? ?? ??µ? sarmak=??????) ???????????? ?,?? ????? ???????. ?????? ?,?? ????????? µ??? ?? ?????, ???? ?? ???µ???????? ? ?? ???????????, ????? ???µ??. ????, ?µ??, ???? µ?????? µ??? ?? ???? ????????, ???? ?.?. ?? µ?? µ????????, ???? ????? ????µ??. ??? ?? ????µ?????? ?????? ?? ???????? ???µ????. ?????, ????????? (??? ??? ?????????, ?? ?????µ? ?? ???????????µ?) ??µ????? ???????? ??? ?????µ????????? ???? ? ??µ??? (??? ????, ???????? ???.) ??? ??????µ????? ?????.
el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CF%82-https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF ... E%AC%CF%82
? ??????? (????????? ??? ?? ?????? ? ???????[???????? ?????????]) ????? ?????? ??? ?????? ?? ??? ?????????? ?????? ?? ??????? ????????, ??? ??? ????????? ???? ???????? ??????? ????? ??? ???? ???????? ??? ????? ?????????? ????????????? ??? ??? ???? ????????, ???? ?????, ???? ???????, ???????? ??? ???????? ??? ????? ????.
A dolmades, -nevezik szármának, giarmasnak is- a zöldséges ételek közé tartozik. A görög konyha a török konyhától vette át az ételt. Oroszország, Közép-Kelet, Kaukázus, közép és észak Ázsiai területeken is elterjedt.
Különféle leveleket töltelékkel tekerve készítenek el. Levelek lehetnek, szőlő, saláta, cukorrépa, káposzta, de tökvirág szirmot is tölthetnek.
«?????» ?????????? ??? ?? ???????? ???? sarmak ??? ???????? «??????». ????? ?????????? ?????????? ??? ??? ???????? ???? ??? ?? «?????», yaprak.
A szárma a török tekerem igéből származik. Giarak szó törökül levelet jelent.
Én meg az idén a mákos sütim mellé készítettem karácsonyra és egész évre
kourampie-t- Ezt még Marci nagyijától tanultam. Ő még a régi mértékegységekkel írt recepttel készítette. Oká-ban mondták akkor. Így mérte. Ezt a receptet megörököltem, és nosztalgiáztam. Mivel nem romlandó, egy tepsit kisütöttem, a többi tésztát a fagyasztóba tettem adagokban, hogy még nyár elején is süthessek. Hiába akkor nagy családok voltak.
?? ???????????? ??? ??????? ???…
www.cretangastronomy.gr/2010/12/%CE%BF%CE%B9-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%AD%CE%B4%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85-2/ -
www.cretangastronomy.gr/2010/12/ ... F%CF%85-2/
Az újévi ételünk az is kivételes volt.
Az idei 7 hónapos fehér amerikai típusú hús pulykánk 8 kg-ra sikerült és szinte háj nélküli. 10 csomagban lefagyasztottam. Egy adagot tejes, fehérboros, szemes fekete borsos, fokhagymás, vöröshagymás, mustáros, olíva olajos pácban tartottam 3 napig. Majd babérág, rozmaringág, és szőlő vesszőből egy koszorút fontam. A cserépedényemet egy éjszakára vízbe áztattam. Előző este sóból tojás fehérjéből lisztből kemény tésztát gyúrtam, hagytam hidegen pihenni. Új év reggelén a kandallóba nagy parazsat készítettem. Kerámia edényembe belehelyeztem a koszorút, rá középre a húsokat, oldalt körbe a nagy kockára vágott krumplit, a tetejére a hús pác hagymáit. Volt még egy üveg olajban eltett vegyes erdei gombám, azt is összekevertem és a tetejére tettem. A bolondériája az ízkavalkádnak, hogy teljes legyen, egy minike mandarint egészbe is beletettem a koszorú ágak közé szorítva. Szaftnak csak a kb. 1 literből álló páclevet. Majd a tésztát fedőnek, és még egy fedőt. Az élő parazsat széthúztam belehelyeztem a nehézzé vált cserépedényem, és mindenhol betakartam a parázzsal. Hozzáteszem, a kandalló beltere hatalmas és már 4. napja állandó forróságban volt és a platnia szerintem tüzelés nélkül több, mint 24 óráig forró maradt volna. Ezt reggel 10 órára elkészítettem, kb fél óra alatt, majd békén hagytam. Este 7 órakor bontottuk meg a hamuból. Felkészültem, hogy a szomszédba megyünk majd enni, ha nem sikerült volna a csodám.
Végül a szomszédok jöttek át hozzánk enni. A krumpli pirosra sült, a pulyka omlós és körbe pirosra sült. A szaft... ÁLOM. Minden harmonikus, semmit külön nem tudtam kivenni, hogy mi lehetett ízesítésként. EGY ÁLOM VOLT!!!!
Szerintem életem legsikeresebb sültjét az idén készítettem!
Fotó nem lett róla, mert minden oly gyorsan készült...
Ezt a receptet honnan vettem? Komponáltam. Itt a régi házak mindegyike rendelkezik hatalmas hagyományos kandallóval, vagy kemencével. Hasonlóan készítenek húsételeket is, de a szemes, hüvelyes termékeket, főleg bőjt idején szinte csak így készítik. Akár nyáron is készítenek így ételt a szabadban is. Akkor gödröt ásnak, abba nagy tüzet raknak erős ágakból. és abba helyezik bele a cserépedényt. Metszések, mezőgazdasági idők idején nem volt idő kevergetésre és étel nézegetésre. Egy tál ételként ették a babot, lencsét, csicseriborsót. az ételbe beletettek minden fellelhető zöldséget, ,-fehér káposzta, vastag szárú zeller, vöröshagyma, fokhagyma. A kerti munka elkezdésekor előkészítették a tüzet, majd lapáttal lefedték a parázzsal az edényt, és mire a munka befejeződött, az ízletes étel elkészült. Ahogy mi bográcsozunk, ők úgy használták ezt mindennapi főzésként. Az olcsó ételek közé tartozott ez régen. Ma vagy házaknál még használják, vagy drága ételként hagyományos falvak vagy falusi turizmusként ismert szállások egyikén , mint különlegesség lehet ilyet kóstolni. ti magatok is megpróbálhatjátok. Fontos, hogy egy éjszakára tiszta hideg vízben ázzon az edény. És a fa mit parázsnak készítetek erős vad fából legyen, akkor tartós a parazsa. Az edény vastag jól kiégetett agyagedénynek kell lennie. Kemence vagy kandalló hiányában lehet a kerti gödröt használni. Ha sütőbe készítitek ezeket az ételeket, olyan különbség lesz, mint a villanytűzhelyes és a bográcsos gulyás közt.
Mindez hosszú munka igényesnek tűnhet, pedig 3 -szor fél órácska sem volt.
A sütiről teszek fel fotót, mert többen ismeritek és szeretitek.