Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2012 ápr. 11 18:10 #9572

Az általánostopikba tettem fel képet a kenyeremről, leírom a receptet, hátha kedvet kap valaki hozzá:

50 dkg kenyérliszt (Bl 80-as). Jó a sima liszt is, de akkor a kellő eredmény elérése miatt 1 ek. búzasikért kell hozzáadni
2,8 dl víz
1 evőkanál. olaj (lehet olíva is :D )
1 teáskanál só
1/2 teáskanál cukor
- egy pici ecet, de hallottam már egy csipet C vitamin por (ezen lehet mosolyogni, de a savassága kell a tészta levegőssé válásához) - de egy parányi ecet is jó helyette vagy a joghurtnak a savója is. Kipróbáltam, mindegyik jó.
- 1,5 dkg élesztő

A kenyérsütő üstjébe teszem (ebben a sorrendben, mert először mindig a folyadékot öntjük bele) a vizet, az olajat, a sót , az ecetet és a cukrot. Hozzáadom a lisztet és az élesztőt. Kidagasztjuk. A kenyértésztának jó ruganyosnak kell lennie. Ha túl lágy, sütés közben ellaposodik. Ha meg kemény, nagyon sűrű lesz. Én ekkor az üstöt kiveszem a gépből és egy konyharuhával letakarva hagyom kelni duplájára a tésztát. Ez kb 1-1,5 óra. Ilyenkor lecsípek egy kis darab tésztát, és elteszem. A következő kenyérsütéskor majd a tésztához hozzáadom. És ez így megy minden alkalommal. Van, aki ezt a kis lecsípett tésztadarabot öregtésztának hívja. Ez a titka annak, hogy a következő kenyér tökéletes legyen. Tudjátok, régen a teknő oldaláról kaparták le az asszonyok és adták a következő dagasztásnál a kenyértésztához...
Ha megkelt, az üstből nyújtódeszkára borítom, veknit formázok belőle és beleteszem egy nagy, kb. 8 literes jénaiba. Ráteszem a fedelét és hagyom még egyszer megkelni. Közben a sütőt 225 fokra melegítem (alsó-felső sütés). Mielőtt beteszem a kenyeret, bevágom a tetejét a tésztának, megspriccelem hideg vízzel a tésztát és a jénai belsejét is. majd kb. 40-50 percig sütöm. A végén le lehet venni a jénai tetejét, úgy hamarabb megpirul a kenyér. Ha megsült, a jénaiból kivéve , még egyszer megspriccelem a kenyeret hideg vízzel. Ettől válik cserepessé.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 márc. 20 08:17 #9407

Potámiában, mikor egy nap mentünk le a strandra éppen ilyen tésztát készítettek. Az udvaron voltak az asszonyok és láttam valami tésztafélét csinálnak, emlékeztetett a mi tarhonyánkra. Meg is kérdeztem mi az. Mondták kedvesen, hogy trahana. Nálunk gyerekkoromban a tarhonyát szárítottuk napon.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 márc. 20 06:42 #9405

A receptemnek nem volt sikere...
De bízom abban,hogy kimásoljátok, és magatokkal hozzátok, és itt kipróbáljátok!

Most egy olcsó, gyors finom, és itteni mini felszerelés mellett elkészíthető laktató levesről írok.

Venni kell FLIMÁRI tésztát. Vagy Trahanát.
Így láthatjátok a zacskón vásárláskor. Ezt nem írják angolul, mert hagyományos termék. És még nincs turista fogalomban
(Ezt megszokhattátok tőlem, hogy nem a csontigrágott turista dolgokat szajkozóm felétek, hanem az igazi görög különlegességeket.
Az főutak mentén levő nagy marketekben is lehet dísz kicsomagolásban kapni. 2,50, 5 Euró körüli egy fél kg-os vagy kg-os csomag.
5 Euró, ha a a Bulgáriából jöttök be és meg találjátok a bivaly tejből készültet.
Tudom, drága, de nálunk is csak az ünnepi asztal terítékeként kerülhet ebből. Egyébként beérjük a 2-3 Eurós kiszereléssel.
Sajnos ma már kevés háznél készítik e tésztákat, mert valamikor ez is a szegény asztal fő étele volt. De kihaló félben vannak a nénik, akik még gyúrják e tésztákat.)
?????????
????????
??????i
Igen, a trahana emlékeztet benneteket a tarhonyára. Formára azonos, de ízre más.
Különbözik a trahana és a csíktészta jellegű tészta abban, hogy tejjel, aludt tejjel , fetával és tojással készítik.
Ez azért különleges, mert a kevés leves fajtájtájuk van.

Hogy készíted?
2 főre
Egy kis lábosba kb 2 liter vizet forralsz egy kiskanálnyi vajjal, és egy negyed kockányi valamilyen ízesítésű vegetával.
(Azért nem teszel a 2 főre többet, mert sós lesz, ha a többi hozzávalót is beletesszük.)
Amint a víz forrni kezd, egy kispohárnyi tésztát teszel bele, és egy csipet borsót. Erős forralás kell egy percig, majd elzárva a villanytűzhelyt hagyod még kb 7 percig párolni. Ekkor már beleteszel 3 evőkanálnyi mennyiség feta sajtot.
Ne főzd túl puhára a tésztát.

Kb 15 perc alatt teljesen kész lesz a leves.
Sűrű, tejszínű, talán a becsinált levesünk ízére hasonlít.

Ha szeretnéd cifrázni, természetesen lehet. Gomba jól illik hozzá.
Ha teljes mediterán írt szeretnél, akkor egy csipet menta levelet is tehetsz bele.
Főételként is szolgálhat.
Egy két képet helyezek be, hogy érezzétek a variálási lehetőségét.
Ez egyébként otthon is különleges olcsó ajándék lehet, akár magadnak is, de akár ismerősödnek, akik szeretik a különleges konyhát. IDEJE ÁTTÉRNI ARRÓL, HOGY csak UZÓT ÉS CIPURÓT VIGYETEK AJÁNDÉKBA. AZT OTTHON IS LEHET KAPNI.
Az én ajándékaim között a lencse, a bab a sárgaborsó mellett ez is szokott szerepelni!
már ízűek, és talán tartalmasabbak, mint az otthoni tészta félék.
/ Azt elismerem, hogy én is minden évben rendelek ki csigatésztát, tarhonyát és lebbencset. Azok i elmaradhatatlanok a konyhámban. És soha nem tudok eleget beszerezni az otthoni házi tésztákból. Már karácsony előtt kifogyok..
De ezeket is szeretettel használom!
Isteni finom!
Jó étvágyat!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 márc. 07 07:15 #9271

Főzzünk!
Elkezdődtek a húsvéti böjti hetek.
Tegnap elindultam a falu egyetlen henteséhez.
Zárva. Bekukucskáltam az üveg vitrinen keresztül, hogy rájöjjek, vajon a közelben van-e a hentes.
Majd eszembe jut, hátha a közeli kávézóban kártyázik a tulaj. Ott mondták, a másik kávézó a törzshelye. a 3. kafenióban megtaláltam a törzshelyét. a bent üldögélő férfiak, furcsán szemléltek. majd mondták, a hentes ez időben szabadságon van. A halas boltban megoldhatóm főzési gondom.
Így akarva nem akarva a rántott húsból garnelás ebéd lett.

Egy olyan ételt mondok el hát nektek, mit itt is a legegyszerűbb konyhai körülmények mellett elkészítetek.
Hozzávalók 4 személyre:
bögre rizs (jobb ha itt veszitek, a különféle minősítések miatt.
(Ehhez vagy karolinát, vagy balsamati tipust használunk. Ezek pergős, szárazok, ha főzzük. Míg a Niháki aprószemű, fehér élesztős levet hagy maga után. A nihákit csak a szaftosan hagyandó étel tipusokhoz használjuk.)
Egy fej vöröshagyma apróra vágva.
Egy zöldséges vegeta kocka.
kevés olíva olaj.
só, bors, pár csepp frissen csavart citromlé.
1 kg friss garnala rák.
Díszítésnek apróra vágott zöldség levél.

Elkészítés:
A garnela rákot felfőzöd annyi hideg vízzel, hogy a rákot ellepje a víz. 3 perces forrás elegendő.
Leszűröd róla a levet. Félreteszed a tiszta garnelás levet.
Teflon tepsiben kevés olíva olajjal megpirítod a hagymát, majd hozzá téve a rizst azt is megdinszteled.
Egy nagyobb lábosba átteszed a hagymás pirított rizst, és felöntöd a garnelás vízzel.
Gyors forralás, majd fedő alatt párolni kezded.
Közben megtisztítod a garnelát.
A tisztítást kezded a fej lehúzással. Majd a far és hasa lába lehúzással. ezután lefordítod a hát redőit.
Amint félig készen van a párolt rizsed, hozzáteszed a megtisztított garnelát.
(Ne gondoljátok, hogy sok lesz. Az egy kg garnela egy nagy marék lesz tisztítva.)
hamarosan elkészül a rizs. Tálalod. Előtte a már tűzről levett ételhez hozzáteszel még egy kevés olíva olajat és egy pár csepp citromot.
Önálló ételként fogyasztható.
Amit én köretként eszek ehhez:
Cékla saláta.
Az otthon is ismeretes cékla salátához a vörös lé nélkül ráöntök kevés olíva olajat és apróra vágott fokhagymát.
Egy kanálka keményebb tartár mártást is tálalhatok a tányérra.
Fehér félszáraz bor illik hozzá.
Vagy az illatos, könnyű retcina bor.

Ha otthon garnelát vesztek és elszeretnétek készíteni, olyan fagyasztott at vegyetek, ami még nincs megtisztítva.
Ne hagyjátok kiengedni. fagyott állapotban csak átmossátok hideg vízzel, és hideg vízzel felengedve főzitek ki.
Fontos, hogy a garnelás édes íz fűszerként belekerüljön a rizshez főzésként.
Mindig annyi legyen a rizsen a lé, hogy megpárolva a kész rizs pergős maradjon.
A tapadást a rizs szemeknek az olíva olaj fogja adni.
Könnyű étel.
Még azok a kicsi gyermekek is szeretni fogják, akik nem szeretik a különleges ételeket.
Ha még különlegesebbé szeretnétek tenni, lehet ízvariációkat készíteni.
Ízlés szerint ki mit szeret hozzá. Sárga répa, zöldborsót,vagy főtt kukoricát, vagy ananászt. Ezeket lehet hozzátenni.
Csak keveset.

Ha a rizs helyett jobban szeretitek a makarinit, akkor ahhoz is tehetitek.

A főzött , tisztított garnelából majonézzel, vagy tartár mártással kehelybe salátát is készíthettek. Itt sok friss fejes salátát használtok. A salátát, ha fő ételként szeretnétek, tálalhatjátok palacsintába is, vagy pita tésztába!

Fontos, hogy a fantáziátokat finom művészi ízléssel használjátok!



Jó étvágyat kívánok!!!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 febr. 21 19:55 #9212

A fenyőmézről jut eszembe, hogy én is most használtam el az utolsó thassosi fahéjat ( mint fűszer). A zöld dió pálinka ágyába kellett, így isteni lesz, csak várni kell vele 3 hétig, azután mézet keverek bele és fogyasztható. Az alapja saját szőlőpálinka és saját zöld dió. A többit rábízom a fűszerekre.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 febr. 14 17:01 #9164

Elkészült a citromos pite, nagyon finommmmm :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 febr. 09 05:10 #9141

Görög citromos pite.
A felhasznált anyagok a következők:
A citrom krém :
1 csésze joghurt, vagy tejföl
1 / 2 doboz cukrozott sűrített tej . Itt a sűrítettet írja, én helyette egy 2dl csésze normál friss tejet használtam.
4 kis tojás Itt én külön felvertem a fehérjét és a sárgáját a cukorral. Jót tett neki!
1 csésze olvasztott növényi vaj, ez ugye margarin lenne. Nekem vajam volt.
1 csésze cukor, Tehát ebből én a tojás sárgájához tettem habosításra.
1 teáskanál vanília kristály
Csipetnyi só
1 teáskanál sütőpor;
2 közepes nagyon friss citrom. Megtisztítottam. A gerezdekről a hártyát leszedtem. A citrom falatkákat így még kis ízekre szedtem.
Végül, 1 csomagrétes tészta 400 grammosat. Levelekre szedtem. Hagytam teljesen kiszáradni, hogy törhető legyen. Akkor már alig kevertem, hogy ne essen össze a massza.

Nagyon nagy tálba először a tojások felverése történt meg a cukorral, majd hozzáadtam az anyagokat, majd a kiolajozott vagy vajazott és kilisztezett tepsibe öntöttem a krémet. Beletörtem a réteslapot. fakanállal még átkevertem egy kicsit. Sütőben: kb 40 perc . Első 5 perc 250 C fok, majd 180-200 fokon.
Amikor kisült, ráöntöd a szirupot.
A szirup most:
1 és fél csésze víz,
1 dl frissen csavart citromlé
Egy kupica Konyak
2 csésze fehér cukor vagy barna
A cukorból és a vízből sűrű szirupot főzöl. Belefőzve egy friss friss nagyon vasag héjú , a sárgájától teljesen reszelővel eltávolított citrom héj szeleteket. Egy fél narancs héjszelet is lehet. A külső illóanyagos részét viszont teljes reszeljétek le, mert ha abból rajtamarad, keserű lesz a szirup. Amikor készen van a szirup, akkor öntöd rá a citrom levet, ill. a kupica konyakot.

Fontos, hogy vagy a kisült sütinek kell forrónak lenni, vagy a szirupnak!

Tálalhatod a szirupban megfőtt citrom ill. narancshéj gerezdekkel. Vanilia fagyival vagy tejszínhabbal.

Ezt nem éreztem oly ragacsos édesnek.

Sikeres sütést kívánok!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 febr. 08 15:03 #9140

Paradicsomleves betűtésztával

:örül: :örül: :örül:
Ez egy igazi :Thassos-fan: levese!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 febr. 08 12:56 #9139

A múlt héten elkészítettem a görög tejes pitét. Két barátnőmnek is vittem belőle, és tetszett nekik is. :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 febr. 08 12:34 #9138

Paradicsomleves betűtésztával

:szerelmes:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 febr. 08 12:07 #9137

Paradicsomleves betűtésztával

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 29 19:56 #9073

A citromos pitém majdnem hasonlóan járt. Épp betettem sülni, mikor Jotáék beállítottak hozzánk.
Elfelejtkeztünk beszélgetés közben a sütiről. Szerencsénkre az illat kiabált, hogy vegyél ki. Ily forrón még nem tálaltam semmit...
10 perc után üresen állt a még forró tepsi... Vagy én voltam ügyesebb, vagy másmilyen volt ez a citromos kiadás. Jobban a magyar édességekhez illett. Később tudom majd kibogozni a gyors fordítást, hogy ti is boldoguljatok.
Egyenlőre egy csomó dolog lóg a szemem előtt. Kint nem havazik, de nekem hófergetegek vannak, hogy mit is írjak előbb...

Várom a szavazás eredményét is.... már kérdezgetnek róla...

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 29 09:42 #9069

Mmmmm..... én is kérek!!!! :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 28 22:24 #9066

Jelentem kihűlt és nagyon finom lett!!!! :D :örül:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 28 19:23 #9065

Elkészült a Joghurtos, narancsos pita!

Egyenlőre még meleg, úgyhogy nyilatkozni nem tudok. Majd elmesélem.
Mindenesetre, mikor a tálba belekerült az olaj, a joghurt, a narancs és a tojás elég bizarr volt.
(Gergő most kiált ki a szobájából: Lehet már enni a sütiből?)
De a keverés után már jobban nézett ki.
Zsuzsának a vargabéles jutott az eszébe róla...... Mármint a kinézetéről.
(Gergő kijött, nézi, nézi, ..... :D)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 26 15:01 #9043

Elfogyott a narancsos joghourtos pitánk.
Marci rendelése most a citromos joghurtos pita.
Nem mertem azonos módon belevágni a süti készítésbe. Keresgettem, és megtaláltam a hasonló módon készítendő süti receptjét.
Beollózom a nyers fordítást, majd elkészítem, és mondom mi8re kell figyelni készítés közben.


( Itt már látok egy ismeretlen szót:
bananompougatsa= banán pogácsa )

Az elmúlt már feltöltött egy hozzászólást a gyors bananompougatsa és portokalopita kézzel. Ez utóbbi recept nem az enyém, én meg a receptek Barátok és jól ismert ahhoz, hogy főzni, és szakácsok, csak nem az én saját kiigazítás összhangban anyagokkal volt időm a kezem. nyomában a portokalopitas most a megérintette a Lemon pite . Azt mondta, nagy termelés citrom és improvizálni bárhol már :-)) Szóval fogok írni anyagok toutin könnyű recept, amelynek eredményét láthatjuk a képen.

A felhasznált anyagok a következők:
A citrom krémet : 1 csésze joghurt, 1 / 2 doboz cukrozott tej 4 kis tojás 1 csésze olvasztott növényi vaj, 1 csésze cukor, 1 teáskanál vanília kristály 1 teáskanál sütőpor; 2 közepes nagyon friss citrom, mosni is, darabokra vágva, hogy távolítsa el a magokat és a földi egy több paszta, hogy ne hagyjon vastag részeket. Végül, 1 csomagrétes tészta (amely nyitott megkezdése előtt a teljes folyamat hagyja megszáradni, amennyire csak lehetséges). A szirup most: 1 és fél csésze víz, 1 / 2 pohár házi limonádét az, hogy én építeni az előző nap. Nem lehet, hogy fel citromlevet vagy narancssárga. Ha fel citromlé, azonban növeli a cukor mennyiségét a felére potitri biztos még. 1 lövés pálinka, 2 csésze fehér cukor vagy barna (a sötétebb a szirup, és inkább a dekoráció általában, mert ez ad aromával karamell, a Én átírni). 1 stick fahéj, citromhéj 2-3, majd 3-4 csepp narancs essans (ha van ilyen). Helyezze az összes összetevőt, hogy a citrom tejszín, egy mély tálba, és megverte a mixer vagy avgodarti akár csatlakozni is. Akkor pack csomagot, amit a nyitott és hagyjuk, hogy dörzsölje xerenetai és apróra vágjuk a kéz öntés a keveréket a krémet. Minden alkalommal, amikor összegyűlt egy jó adag kártyákat megkeverik ismét a mixer, amíg a folyamat befejeződik és fejezd be az egész csomagot. Spread a keveréket egy kivajazott serpenyőben vagy Pyrex és süsse előmelegített sütőben, amíg megbarnul és felszíni édesvíz (kb. 40 perc) a 180-200 fok. Ebben az időszakban nyakkendő és a szirup, amely segítségével chlyanei és siropiazoume A portokalopita minket, hogy mikor ugrik már a sütőből, és miután tettünk egy groove késsel (alakú darab, amit szeretnénk). Ez eszik sima vagy tejszínhabbal ... de pagotaki akik majd azt mondják nem?

--

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 24 11:56 #9012

Meg fogom csinálni, mert én imádom az ilyeneket.


Igen, aki szereti a siruposat, imádni fogja. Az illata miatt én is újból enni szerettem volna belőle. Bár Marci és Pános csak pár szeletet hagyott már. De csak úgy tudtam megenni, hogy volt egy kis madár tejem, azt ettem hozzá. Fagyink ilyenkor nincs..

Pillanatok alatt elkészül.
A sütöt előtte bemelegíted, az első percekben én hagyon 240 C fkon. A sütőportől és a tojástól jól bedagad, és marad is a felfúvódása. Amint látom, hogy feljött, leveszem 180 -ra. 23 perc után kikapcsoltam, és hagytam még bent a melegen. Így nem esik vissza.
A szeletelés forrón kicsit nehéz volt. Nagy kockákra vágtam akkor, hogy ne törjem össze nagyon.
Ez az összevágás csak azért kell, hogy a szirupot jól feltudja szívni a teljes tepsi. S, amikor már tálalom, és hideg, akkor könnyen szeletelem kiskockára.
Tálalás, az miatt, mert édes, édes, kicsi kockákra illik.
Emlékeztek, hogy a baklava félék is mindig kicsiny kockákra vannak vágva.

Sok sikert a sütéshez.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 23 20:21 #9009

......................
3 pohár víz, egy pohár frissen csavart narancslé, csipet fahéj. Ezt jól felfőzöd, hogy mézszerű legyen.
.....................

Cukor mennyi kell bele?

Finom lehet.... :nyálcsorgató:


Nos elkészítettem!
Tökéletes lett!!!
Annyi hozzáfűznivalóm van. Ez egy tipikus téli görög süti.
Ez mit jelent???
Aki a baklavát, kadaifit, tehát ezeket a tömény siruposakat szeretik, imádni fogják ezt is.
És tényleg könnyű elkészíteni.
Annyit tennék hozzá, hogy a SIRUPOT
3 bögre víz, egy bögre narancslé, 2 bögre cukor, csipet fahéj.

Jól felfőztem. Sűrű szirup lett. Épp kint a teraszon annyira kihűlt, hogy ráönthettem az épp akkor sütőből kivett sütire.
Én csak 2 bögre vizzel, másfél bögre cukorral készítettem. Az volt csökkentett adag, mert írtozom a nagyon édestől.
Megkóstoltam a szirupot. Mennyei volt. DE CSAK A FELÉT ÖNTÖTTEM RÁ.
A görög tényleg ráönti az összeset, úgy, hogy csicsogjon akkor is mikor szeli.
Én feleztem a felét a szirupnak.
Így is nagyon édes.
De egyébként illatos csoda lett.
Marci és Pános ugrott a sütire. Mondták végre egy igazi finom görög sütit készítettem. Én egy kis kockával beértem.
Meg kellett volna mentenem szirup nélkül egy darabot.. Az is finom lehetett volna. NEKÜNK MAGYAR GYOMRÚAKNAK.
Valószínű máskor is készítenem kell majd. Akkor megmentek szirup nélkülit is.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 23 17:33 #9006

......................
3 pohár víz, egy pohár frissen csavart narancslé, csipet fahéj. Ezt jól felfőzöd, hogy mézszerű legyen.
.....................

Cukor mennyi kell bele?

Finom lehet.... :nyálcsorgató:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 23 13:45 #9005

A narancsos édességek ideje megérkezett.
(Ha több vastaghéjú narancsod van, keresd itt a receptek közül vissza a narancsos édességet.)

Joghurtos, narancsos pita
Egy nagyon könnyű elkészítésű, laktató, szirupos édességre hívlak meg benneteket.
Először a szirupot készíted el.
3 pohár víz, egy pohár frissen csavart narancslé, csipet fahéj. Ezt jól felfőzöd, hogy mézszerű legyen.
A tészta:
Egy nagy tálba belekészítesz:
Egy pohár napraforgó olajat, egy narancs lereszelt héját, egy csomag vaniliás cukrot, egy pohár vagy tejfölt, vagy finom görög joghurtot, 4 db tojást, egy csomag sütőport, egy bögre cukrot.
Ezt géppel habosra kavarod.
Két csomag rétestészta lapot beletördelsz a krémbe, majd tepsibe teszed.-
180 C-on fél óráig sütöd. Pirosra sülés után szeletekre vágod a tepsibe, majd a langyos szirupot ráöntöd.
amikor kihűlt, akkor tálalod.
Esetleg vanilia fagyit szervírozhatsz hozzá.


Én is most készítem.
Vajon sikerül?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 08 21:58 #8889

Biztos Kínában is van szőlőtermesztés. De hogy jobb lenne az igazi magyar boroknál, azt csak az üzleti élet mondja.
...............

De hol terem Magyarországon annyi bor, amennyi Kínának elég lenne?? Pár palack magyar vagy görög bort észre se vesznek, mert csak néhány üzlet polcára jut, ott meg élnek több mint egymilliárdan...

A Dél-afrikai Köztársaság nagy bortermelő lett. (De azért én csak a magyart szeretem.... na jó, néha a görögöt is... :D )
A tévében a Travel Ch.-en van ilyen sorozat is, amikor a nagy bortermelő vidékeket járja végig a hivatásos utazó. Nézni nem néztem, mert nem szimpatikus a főhősnő, a reklámja viszont folyton látszik.

Hát gesztenyét csak mirelit masszát veszek... lehet ugyan kapni a piacokon igazit, de nem vállalom, hogy netán még el is rontsam... sütni ui. sose sikerül itthon.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 08 18:20 #8888

Biztos Kínában is van szőlőtermesztés. De hogy jobb lenne az igazi magyar boroknál, azt csak az üzleti élet mondja.
Amin az ünnepekben csodálkoztam, vettünk a Lidlben egy Afrikai bort. Pános jól lekiabált, hogy mindenféle lőrét veszek. És felbontás után.... Muskotályos jellegű volt. Az igazi borosok a vörös szárazra esküsznek, én viszont ezt a fehér muskotályost igazán élveztem.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 08 14:41 #8887

A kínai bor most a nyerő , állítólag, még a francia borokat is lepipálta egy versenyen. Itt már kínai minden, ami nem az hamisítvány, olvastam valahol.
Egyébként a magyar borászok is nehéz helyzetben vannak, mert túl sok a külföldi, olcsóbb bor ( sok olasz bor), mert valamiféle kedvezményeket élveznek a behozatalnál. De azt hiszem, nálunk most mindenki nehéz helyzetben van, köszönhetően a kormányunknak. És nemcsak azért, mert devizahitelesek vagyunk, és magas a törlesztő részlet, hanem a kenyerünket veszik el a különböző megszorításokkal.
A gesztenyére visszatérve én is nagyon szeretem. Nálunk az alföldön nem lehet csak olasz gesztenyét kapni, pedig a dunántúlon vannak gesztenyetermő részek.Éltem is ott egy darabig, szedtem is és megtanultam feldolgozni is.Amikor még olyan kályhánk volt, aminek a tetején (platniján) lehetett sütni a gesztenyét.....Hmmm... de finom illatok is voltak a konyhában.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jan. 08 12:01 #8886

Gesztenyepüré volt. írta Pamag!

Gondoljatok rám minden falatnál!

Szégyen gyalázat, hogy itt ahol annyi gesztenye van, nem ismerik, egyetlen gesztenyés sütit sem. Én meg olyankor vagyok kipurcanáson, és ilyenkor meg csak csorog a nyálam.

Hanem mit halottam ma a hírekbe...
Az őszibarack , sárgabarack, alma itteni hazájában Vergina környékén egy egyesülést hoztak létre.
Bio bort palackoznak le. Találtak egy kínai ügyfelet, ki megrendelt letöltésre 55.000 palack bio bort. Mivel a területen nincs annyi, felvásároltak az egész ország területéről. 24 karátos arannyal pecsételik le. 600 Euró/üveg áron veszi át a kinai fél.

Nagy befürdést érzek, ha legalább a pénz fele nincs letétbe...
Erről kérdezte a riporter is, hogy vajon kifizetetlen számla esetén ki vállalja a felelősséget.
A válasz csak annyi volt, hogy nem értik hol itt a kockázat...
És hogy a kereskedelemben sokkal drágább borok is forgalomban vannak. Miért akadunk ki 600 Eurós árán?

Az én gondom? Jó bornak nem kell cég ér! Miért keverik tehát a bort az arannyal?

Otthon annak idején az orosz piac volt a nagy üzlet. Itt most a kínaiakra álltak át.

Otthon mi ezzel a helyzet?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.651 másodperc
endeel