Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2012 jún. 04 07:30 #9912

Itt a szigetünkön meggyből nem igen készítenek, mert nem nagyon ismerik a meggy fát. Én most tegnap találtam egy elhagyott ültetvényen, valószínű még a nagyi által ültetett cigánymeggyfát. A leszármazottak nem értékelik termését. És még nem vágták ki a fát.Sajnos túl érett már, így hiába szedtem le...
De ti otthon biztos boldogultok.
Nagy szeretettel ajánlom hát az alábbi linket!
grocceni.com/b2/gorog.html - grocceni.com/b2/gorog.html

grocceni.com/recept/vissinoglyko.html - grocceni.com/recept/vissinoglyko.html
Görög konyha

Kompost (görög konzervek)

Vissino glyko (Meggy szirupban)
1 kg meggy, 1 kg cukor, egy citrom leve, fél dl víz.
A meggyel jól lezuhanyoztatom, lecsepegtetem, kimagozom és a levét felfogom. A cukorral felváltva egy tálba rétegezem, majd hozzáöntöm a levet is. Lefedve egy éjszakára a hűtőbe teszem, hogy levet eresszen, majd felkeverem. A meggyet a levével és a vízzel egy lábasban erős lángnál felfőzöm. Hozzászűröm a citromlevet. Erős lángnál fedő nélkül tovább főzöm, míg a leve sűrű nem lesz. Próbaképpen egy csepp levet cseppentek egy tányérra. Ha csepp alakú marad, akkor kész a szirup. Fél kilós csavaros tetejű üvegekbe teszem, az üvegszéleket megtisztítom, rácsavarom a fedelet és hűvös helyen tárolom. (K.-H. Boller)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jún. 03 06:41 #9903

lepkeszárnnyi
NAGYON JÓ! NAGYON TETSZIK...
SOHA NEM HASZNÁLTAM VOLNA, PEDIG CSUDA KIFEJEZŐ... :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jún. 02 14:54 #9901

Kati! Az a torta nagyon jól néz ki, bizonyára fincsi volt. Nekem is nagy kedvencem az eper!

Hát... ezt csak most vettem észre.Mindig ez a rohanás.
Egyébként málnatorta volt, csak a díszítés volt eper. Viszont most készítettem a kedvenc joghurtos epertortát, inkább deszertnek mondanám. Isteni. A párom szerint nagy adagot készítettem, de mikor megkóstolta, belátta, hogy nem is olyan sok.
Milyen epresed van?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 jún. 02 07:33 #9898

Csuda fini:

Ami kell hozzá:
2 csirkmell
3-4 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 póré hagyma vagy 4-5 újhagyma szára és 2 hagymácska
1 camping sajt (a retró-ízesítetelen)
5-10 dkg kék sajt (ez is ízlés szerint)

fehér bors
olaj
Olajon megfuttatod a hagymát, majd rádobod a csíkokra vágott csirkemellet, sózod borsozod és a fokhagymát is bele rakod.
Rogyog nagy boldogan magában...amikor puha a husi, keverd bele a krémsajtot és a kéksajtot( erős íze miatt írtam az 5 dkg, ha nem szereted hagyd ki)
majd 2 lepkeszárnynyi liszetet vagy keményítőt elhintessz a tetején .Összerottyan és ready :D


Tészta, rizs vagy rugonya krokett csinos hozzá

Szerintem fincsi :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 10 20:53 #9783

Kati! Az a torta nagyon jól néz ki, bizonyára fincsi volt. Nekem is nagy kedvencem az eper!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 10 20:22 #9782

Köszönöm nektek!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 09 21:30 #9776

Igen... 14 évesen belelépett a hölgy időszakba!
Nagyon sok boldog szülinapot kívánok én is!
És jó étvágyat a finom szamóca tortához.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 09 21:15 #9773

Isten éltesse a kislányt!! :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 09 19:59 #9770

Lányom ma 14 éves. Ezt a tortát sütöttem neki.

Nagyon ügyes vagy, irigykedek!

ISTEN ÉLTESSE AZ IFJÚ KATALINT!
Sok boldogságot, sok örömöt, jó küzdéseket egy hosszú életre!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 09 19:13 #9769

Lányom ma 14 éves. Ezt a tortát sütöttem neki.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 06 11:37 #9741

EGYÉL FINOM GÖRÖG SALÁTÁT!!!!!

Fogadjunk hogy nem ismered a mostani időszak görög salátáját?!

A saláta levelet vékony csíkokra vágod, kaprot teszel új hagymát és fokhagymát vágsz hozzá, majd ecettel és olíva olajjal leöntve tálalod.

Ez a tavasz első görög salátája!!!!



XINÓ_ SALICIL???? Hívom a borászt....kitriko oxi tehát citromsav...
Akkor nem ezt teszik, hanem
piapa első tejet ivott bárány gyomor reszelékét

Tehát a húsvéti bárányokat levágáskor kigyomrozzák és lereszelik...

No ennél cifrábbat ti sem hallottatok....

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 05 11:24 #9729

A hurka pálcával kapcsolatosan, az nem lehet kihegyezve, mint az itteni. Vagy az is ki van hegyezve???

Ebben igazad van - nincs kihegyezve.

De lehet venni kihegyezett saslik pálcát is. Legalább is nekünk van és nem én hegyezgettem. :D

Rákerestem:
www.barat.hu/egyeb/4902-Saslikpalca-200db-os-035690000.html-https://www.barat.hu/egyeb/4902-Saslikp ... 90000.html
www.kkvnet.hu/kkv-kisvallalkozas/kemenyfa-szumentes-fanyars-saslikpalca-zaszlorud-nyilvesszotest-viragkaro-es-szamtalan-kemenyfa-termek-gyartasi-aron - www.kkvnet.hu/kkv-kisvallalkozas ... rtasi-aron
www.konyhatizezercikk.hu/saslik-palca-p-2541.html?osCsid=05695d22f5ab365e93789db39163e6e4 - www.konyhatizezercikk.hu/saslik- ... b39163e6e4

Ha jól emlékszem nagyobb áruházakban (InterSpar, Cora, Auchan) a merőkanalak, fakanalak környékén szoktam látni.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 05 09:47 #9728

..........
................Azt hallottam már hogy Xinot tesznek olykor a zöld oliva bogyó tartosításához is néhányan. .......................
.........................................
A hurka pálcával kapcsolatosan, az nem lehet kihegyezve, mint az itteni. Vagy az is ki van hegyezve???

Szalicil?

Ebben igazad van - nincs kihegyezve.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 05 03:21 #9726

Hát ez mennyei!!!!

Én Kastróban láttam Kostast ezt a finomságot készíteni. Még ne próbáltam, bár kacérkodom én is a gondolattal.

Ők ha jól emlékszem:
A régi RÉZ KONDÁRJUK-ban,- ez hasonlít a mi bográcsainkhoz, de alul laposított ill. oldalt öntött vas fülei vannak- 27-30 fokra melegíti a tejet, hőn tartja, majd a zsíros bolti joghurt felét teszi a meleg tejbe . Vannak akik XINOT tesznek bele.

/Hogy mi a Xinó??? Nem tudom magyarul. Azt hallottam már hogy Xinot tesznek olykor a zöld oliva bogyó tartosításához is néhányan. Ott hogy ne puhuljon fel. Utána járok mi lehet a Xinó. Valószinű, Nikos a borászuk tudja nekem lefordítani... /

Majd kiméri a kis agyagedénykékbe és paplan és takarók közt pihenteti...
MAJD MI MEGESSZÜK... :D
A hurka pálcával kapcsolatosan, az nem lehet kihegyezve, mint az itteni. Vagy az is ki van hegyezve???

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 04 22:15 #9723

Joghurtot készítettem.
.........



Guszta!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 04 20:40 #9722

Joghurtot készítettem.
Vettem a piacon házi tejet. Majdnem felforraltam, de mielőtt forrni kezdett, elzártam a gázt. Hagytam lehűlni kb. 40 C-ra a tejet. Egy 7,2 dl-es befőttes üvegbe beleöntöttem egy natúr élőflórás joghurtot, ráöntöttem a langyos tejet. Lazán rácsavartam a kupakot, bebugyoláltam és kitettem a teraszra a melegre. Másnapra kész lett a joghurt. Gyümölccsel és mézzel íme:

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 03 12:20 #9716

Papírboltban,vagy a bevásárló központok papírrészlegé.Kell még az iskolába innen tudom.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 03 10:25 #9715

................
De akkor kérdezem, otthon hurkapálcikákat lehet kapni????

Lehet... de így hirtelem meg nem mondom, hol.
Talán dekorációs boltban, mivel a kis zászlókat is arra szokás ragasztani. Vagy papírboltban.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 03 06:19 #9714

Ami okos dolog, azt közzé lehet tenni. És mindig csak okos dolgokat írsz...


Mert eredeti ajándékok lehetnek.
Meg eszembe jutattad az asztalterítőt. Azt nem te írtad, csak hozzá költök. Tudod.... :D A suflakit valóban egy mini vágó géppel készíti a hentes.
Hát ha gondojátok... Tehát nem a Pálcika.
Ej Viki, látod, így olvasok és értelmezek én is. Lehet, hogy nem volt meg még a megfelelő élet rövidítő ébresztő anyagom, így kicsi volt a felfogó képességem.
De akkor kérdezem, otthon hurkapálcikákat lehet kapni????

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 02 18:21 #9708

Valami félreértés van szerintem...

1. Nekem csak az agyam járt - magánban.
2. Nem a hurkapálcikára gondoltam. Hanem nekem úgy tűnt, hogy a konyhakész, pálcikára tűzdelt szuvlaki egységek húsipari üzemi késztermékek. Nagyon egyformák. Ha belegondolok, egy nagy forgalmat lebonyolító büfés nem is győzné saját kezűleg tűzdelni azt a mennyiséget, amit elad.
Csak azt szerettem volna megtudni, hogy hozzá lehet-e jutni ilyenhez, és ha igen, lenne-e rá valamilyen mód, hogy egyszer az egyik találkozót ilyennel dobjuk fel. De amíg nem biztos, hogy meg lehet oldani, nem akartam senkit nyilvánosan fölcsigázni.
3. A piláf - a piláf a mi gyerekkorunk olvasmányaiban, történetekben, mesékben, amik a török és arab világról szólnak, állandó szereplő. Jelen esetben a gyerekkori álom történetesen csak a török földön magunkévá tett piláffal teljesül be, készítsék bár a görögök annál sokkal finomabbra. De a receptet valóban érdemes kipróbálni.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 02 05:44 #9698

AJÁNDÉK ÖTLETEK

Ismét Pamag ötletei...
>
> Más.
> Már tavaly is akartam kérdezni a találkozóra, de mivel nem lehetett volna megoldani, elfelejtettem megemlíteni. Arra gondoltam, hátha itt valamelyik görög boltos árul olyat... de nem.
> Szóval a tett helyszínén, Zeusz és Dionüszosz földjén nekem úgy tűnt, hogy azok a szuvlaki-pálcikák, amiket a büfések árulnak, nagyon egyformák, valami húsipari késztermékek lehetnek. Teljesen egyforma volt, akárhol vettük.
> Kérdésem:
> Lehet ezt bolti forgalomban megvásárolni? élelmiszerboltban 20-as, 50-es, mit tudomén mekkora csomagban? Valamelyik büfés adna el egy dobozzal? cca 50 db-ot? most csak jár az agyam... A rönkösnél láttam, hogy nagy papírdobozból vette elő.

HÚ, ÉN IS VETTEM MÉG KRÉTÁN.

UTÁNA NÉZEK, ÉS VESZEK NEKTEK!!!IGEN NAGY MARKETTBEN VEHETTEM.
Á, A CHRISOPOLI LIDL OLDALSÓ POLCÁN IS LÁTTAM!!! 100 DB EGY CSOMAGBAN.
Én utoljára a kifújt húsvéti tojások festéséhez használtam. :D


PAPIR ASZTAL TERÍTŐ???
IGEN EZT IS INTÉZEM.
MOST AZ IDÉN A GRAMBUSSZA TAVERNÁTÓL VAGY A KAPTÁNY TAVERNÁTÓL RENDELEM MEG, HOGY LEGYEN.
A MAMAIS SUFLAKISNÁL VOLT, MEG A TRATA TAVERNÁBAN TAVALYIG.
MIND KETTŐ A TÉLEN SÚLYOS BETEGSÉGBEN VOLT. NEM TUDOM AZ IDÉN HOGYAN MŰKÖDNEK.
Természetesen betegségüknél fogva az idén is segítem a két tavernást, hisz most lesznek igazán ránk szorulva.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 máj. 02 05:32 #9697

vALAHOL MÁR ÍRTAM A GÖRÖG RIZS FŐZÉSI SZOKÁSOKRÓL.
OTT EMLÍTETTEM, HOGY JOBB RIZSEINK VANNAK ITT. ÉS TÖBB FÉLE.
PAMAGGAL MAGÁN BESZÉLGETÉSÜNKBŐL IDÉZEK MOST.

Jaja! bizony! Már kevesebb mint két hét van indulásig!
12-én indulunk. Kettőt alszunk útközben, és hétfőn, 14-én érkezünk Isztambulba. Attila születésnapja. Kell majd neki piláfot venni, mert őt az izgatja az egész török túrából :-))) Csakhogy időközben kiderült, hogy a piláf
név egyszerűen csak a rizst takarja... ami valami rizses hús, annak cifrább neve van.
Pedig a piláf is benne van az Egri csillagokban...

piláfi_görögbe a nixaki tipusú rizs. Ez apró teljes rizst takar. úgy főzik, hogy a szokott víz helyett a kétszeresét, tehát egy bögre rizs és 4-5 bögre húslé . (tyúk, marha, birka, kecske)Legalább 10 percig rotyog.
Majd fedő alatt még 10 percig pároljuk, és olíva olajjal és frissen csavart citromlével íresítjük.
Majd hozzáadjuk a főtt húst. ISTENI.
EZ TEHÁT A GÖRÖG PILÁFI!
Ezt érdemes nektek is itt megpróbálnotok. A szállások konyhái megfelelők ehhez.
NEM OTTHONRÓL HOZTOK HOZZÁ SEMMIT!!!!
ITTENI HÚS KELL ÉS ITTENI RIZS.
ITTENI HÚS KELL ÉS ITTENI RIZS.
A hús főzése csak vízben fűszer nélkül kevés sóval vagy vegetával. Hagyma és minden egyéb nélkül.
Puhára főzöd, leszűröd a levét, és ez után jöhet a rizs főzés.

Valóban nagyon egyszerű és különleges otthon nem ismert ízvilágot kaptok.ÉS IMÁDNI FOGJÁTOK!
Tavernákban ezt nem adják. Esküvők, nagy közös összejövetelek, templomi panigirik és az otthon borgácsos ételei ezek.


Más fontos!


TÖRÖLJE KI BÁRKI A GONDOLATÁBÓL, HOGY FAGYASZTOTT NYERS HÚST HOZZON VAGY VIGYEN INNEN ODA.
BUTASÁG!!!HA MEGBÁNTOK EZZEL A SOROMMAL VALAKIT, ISTEN LÁSSA JÓ SZÁNDÉKOM. DE VÉTEK!!!!
Suflakit otthon hogyan készítetek görög módra.

Kell a suflaki pálcika. Kell sertés húsi. Olyan ami kicsi szallona réteges. Kis kockára vágjátok. Feltűzdelitek.
És a parázson forgatva nem AGYON SÜTITEK, hanem hogy csepegős maradjon a saftja. TEHÁT ÉPP HOGY A VÉRE ELMENJEN. NYERSNEK KELL KICSIT MARADNI. ELŐTTE ELKÉSZÍTITEK A FÜZSER KEVERÉKET. SÓ, KEVÉS ÖRÖLT BORS ÉS ORIGÁNÓ. éS AMIKOR A PARÁZSRÓL LEVESZITEK AKKOR SZORJÁTOK RÁ A FÜSZET ÉS EGY KIS CITROMOT CSAVARTOK RÁ.
RÁDOBHATTOK VÉKONY HAGYMA SZELETEKET ILL. A SUFLAKIK KÖZÉ TEHETTEK VÉKONY PARADICSOM SZELETEKET.
ÁTJÁRJA A FŰSZER A FRISS SALÁTA ALAPANYAGOT, ÉS AZ IS ILLATOS FRISS ÉS FŰSZERES MARAD.

A VILÁG LEGFINOMABB SUFLAKIJA A RÖNKÖSBEN VAN. ŐK ÍGY TESZIK. 1 EURÓ EGY PÁLCIKA.

A HENTESNÉL ITT 6 EURÓ EGY KG SERTÉSBŐL KÉSZÜLT PÁLCIKÁRA VÁGOTT ÉS SZÚRT SERTÉS SZUFLAKI. KB 25 DARAB SUFLAKI VAN AZ EGY KG-BAN. ITT A SZÁLLÁSOKON IS TUDTOK FLEKKENEZNI.
4 EURÓ EGY ZSÁK FASZÉN. 6 EURÓ EGY KG SUFLAKI

BAZSI, TEDD MÁR FEL, A CÍMLAPRA A TAVALYI SÜTÖGETÉSI CIKKET. KÖSZÖNÖM.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 ápr. 12 07:54 #9582

Ez az alap kenyértészta. Nagyon sokáig ezt sütöttem. A képen szereplő kenyér még ez a fajta. Ma már úgy sütöm, hogy a Bl 80-as liszt egy-egy részét kiváltom rozs és tönkölybúza liszttel 10-10 dkg erejéig. De lehet bele tenni pl. burgonyapelyhet vagy maradék krumplipürét is 2-3 3vőkanállal. Az sem ront rajta.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a villanysütőben történő sütés sokkal jobb (nálam ez a jénais megoldás vált be, de pl. kipróbáltam pataki tálban is. Abban is isteni lett). Egyébként kenyérsütőtől is függ. Én a kenyérsütőben sült kenyeret nem szeretem. De maga a gép dagasztásra kiváló.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 ápr. 11 20:50 #9578

Én is ezt a kenyérreceptet használom,fele sima fele rétes liszttel,olivaolajjal,ecettel és friss élesztővel,szezámmaggal.Eddig a géppel csináltam a sütést is,de most majd megpróbálom a leirásod alapján:D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 ápr. 11 18:52 #9574

Mennyei!!!!!!!!!!!!
Az ősszel én is kipróbálom! :D

És édes a kerted is. És micsoda rend! És gyönyörűek a terméseid!
Mutasd csak nyugodtan. A gazda büszke szeme és a szeretteid szerető és rád büszke szemei még hízlalják a termést.

Milyen más színű otthon a föld.
Itt a vörös erdőtalajt ezerszer kell javítani, meg a kőhalmazokat folyamatosan gyűjteni. Mindig mozgásban van a talaj , és folytonosan a felszínre nyomja a köveket. Otthon emlékszem a talaj színekre. Van ahol vastag zsíros fekete föld van.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.633 másodperc
endeel