Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2012 nov. 09 15:37 #10882

Hát szerintem akkor birsalmasajt és nem lekvár, ha órákig főtt, akkor lesz kemény és akkor el is áll akármeddig.
Hát én visszaemlékeztem, mit csinált a nagymamám, és igyekeztem olyanra főzni. Karácsonyra meg télen máskor is többször sütött diákkenyér nevű, sokáig elálló süteményt, amibe a kemény birsalmasajtot darabolta bele egészen apró kockákban. De akkor nem szerettem, mert dió volt benne és a diósat kiskoromban nem ettem meg - ugye diófa volt az udvarban, azért nem pénzt kellett adni, hanem munkát, így a nagymamám mindig diósat sütött, mást ritkábban... és meg a másra vágytam...
Ma már persze szeretem, de az a régi recept nincs meg, úgy kellett összevadásznom sok különféle szakácskönyvből, hogy valami hasonlót találjak. Birsalmasajt helyett aszalt gyümölcsök mennek bele.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 09 14:59 #10881

Vidékenként, sőt tapasztalatom szerint akár településenként is változnak egyes ételek elkészítési szokásai. Pl. tőlünk 10 km-re lévő faluban abszolút másként főzik a birkapörköltet, mint nálunk. Nálunk szaftos, náluk leveses.
Én megpucolom a birsalmát, mégis megkocsonyásodik. Viszont a birskörte tényleg nem jó.

Csináltuk ugy hogy megpucoltuk, de akkor több cukor kellett bele és tulajdonképpen kristályos volt.Két éve az Utazás Kiállításon láttunk egész sötét birsalma sajtot,kérdeztük mitől olyan a színe, azt mondták titkos a recept, vettünk egy darabot,kikostoltuk belőle a titkot,szilvalekvárral főzték össze, megcsináltuk,hát az csodálatos!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 09 09:49 #10880

Vidékenként, sőt tapasztalatom szerint akár településenként is változnak egyes ételek elkészítési szokásai. Pl. tőlünk 10 km-re lévő faluban abszolút másként főzik a birkapörköltet, mint nálunk. Nálunk szaftos, náluk leveses.
Én megpucolom a birsalmát, mégis megkocsonyásodik. Viszont a birskörte tényleg nem jó.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 08 15:21 #10872

Nálunk tíz éve müködik a birsalma projekt,a birsalmákat /birskörte nem jó/alaposan megmosom a szőreitől megszabadítom.szétvágjuk, magházát kivágom, a héja marad mert az kocsonyásítja ,a vízbe amiben pucolom rakok egy kicsi citromlevet hogy ne barnuljon, a kuktába pároló betétet rakok és fél dl. vizet rakok alá,nem többet mert amíg várta a sorát a vejlingba alaposan teleszívta magát vízzel, ezzel akkor szembesülsz amikor megpárolódott, ledarálom és egy kiló velőhöz 60 dkg.cukrot öntök, mielőtt elkezdem főzni már ráöntőm a cukrot ugy fél órával előbb ,vaslapot rakok a gázra és lassú tűzön elkezdem főzni, addig kell állandóan kavargatni amig a benne lévő vizet el nem párologtatja,az edény falától elválik nem folyik vissza, ha felkupacolod akkor úgy is marad ez kb 30-40 perc után következik be.A főzés kezdetekor beleszórunk olyan férfi maroknyi pucolt diót, ez azért jó bele mert nem lesz olyan gej édes.Ha elkészült folpakkal kibélelünk formákat, szilokonos maffin sütőt, puding formát, kuglóf sütőt, s abba kupacoljuk a birsalma sajtót, három nap után a folpakk segítségével rácsra ráfordítjuk lehuzzuk róla a folpakkot és megkezdődik a szárítás! Három naponként megfordítjuk, hogy szikkadjon a felülete mindenhol. Lényeges!!!! CSAK AKKOR ÉS OTT KEZDJÉTEK SZÁRÍTANI A SAJTOT AHOL EGYENLETES A LEVEGŐ HŐMÉRSÉKLETE, NINCS PÁRA, MERT ELLENKEZŐ ESETBEN A FELÜLETÉN PENÉSZESEDNI FOG! Mi feldolgozzuk az almát velő állapotig lefagyasszuk és úgy tároljuk a főzésig.Ha kész celofánba rakjuk és karácsonyi ajándékként adjuk jó barátainknak.,

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 08 11:25 #10868

Szerintem szárítják is, de lehet hogy a készítési eljárás is más lehet.
Egyébként örülök ÁGI, hogy írsz ilyeneket, mert néha nem fogalmazódik meg bennem a gondolat, csak akkor tudatosul, amikor olvasom irományaidat.
Köszi Ági!!!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 07 20:41 #10863

A nyári szállásokban főzéskor sok minden kifogást találtok. azt hiszitek, hogy szándékos figyelmetlenség , összecsapott munka a házépítésekor történt. Pedig nem így van. A lakó házakból indulok ki. A hálószobában szinte ismeretlen az ágynemű tartó. Mostanában kezdtek ágynemű tartós ágyakat gyártani. házakban én a 20-on sok év alatt sehol nem jártam házban, hol lett volna spaiz, azaz éléskamra. Hiszem hogy a ma 100 évesek idején még minden volt. De már a mostani 60-70 évesek generációjától vissza számolva sok minden kiment a divatból. elfelejtetek Házi munkát készíteni, mindent készen vesznek meg. Beindítottam a tészta gyártásomat. Barbara ki remek szakács, próbálkozott ő is készíteni. Minden eszköze meg van hozzá. Nem sikerült neki. Emlékeztek én is így kezdtem a tavasszal. de azóta mester fokon készítem a tésztákat. Szóltam hát Barbarának jöjjön, megmutatok egy két konyha titkot. Eljött, megivott egy kávét, majd megállapította, hogy inkább kifizeti, mint újból neki lásson.
Megcsodálta a végeredményt, de mondta dehogy izzad ilyen aprólékosságot igénylő dologgal. Így állunk hát. Ezért tűnt el az élés kamrájuk. 2 éve nyöszörgök Pánosnak, hogy hogy kellene a teraszunkat megbontani, és oda egyet építeni. Nem érti minek, így nem megy bele. Amikor a most a művészkert kis kőházát terveztettem, -mibe még se tudunk belevágni. kettő mérnökkel készítettem el a ház tervrajzát. Az egyik görög volt. Kiakadt mikor a nappali és a konyha sarkába éléskamrát kértem. A másik helyesen bólogatot. Milyen praktikus vagyok. De ő német volt! Még arra is gondolt, hogy villany kapcsoló a bejárat ajtó előtt térdmagasságban is legyen. Arra az esetre, ha cipelek valamit és a kezem tele van... Tehát ezek nem jó vagy nem törödöm hozzá állás, hanem kultúra beli különbségek. Erre mondjátok, hogy de 100 évvel ezelőtt volt ott is minden. Igen ám, de akkor sokkal hagyományosabbak voltunk, és ott ezért egyezett majdnem minden. Az ételek is.
No, jól eltértem. Mivel nincs spájzom, így talán lemondok a hitlet szalonáról.
Erről jut eszembe. Xanti, Komotini környékén, valószinűleg török hagyomány szerint készítenek birsalma sajtot, fonott kis rudakban, dióval töltve. Keményebb, mint a mi birsalma sajtunk. Száríthatják?... Készítenek birsből és mustból.
Van 4 liter mustom. Mit is készítsek belőle ezen gondolkozom. 1 kg lefagyasztva a többi csak sima hűtőben.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 07 15:12 #10859

Igazából én még csak tavaly kezdtem főzni, de még élvezem. Mivel én megpucolom a birsalmát ,nekem az tart a legtovább, sokáig nem is szabadna főzni, mert a pektin tartalma odalesz. Én folpackba csomagoltam, és elállt, mert tavasszal véletlenül találtam egyet a kamrában. Meg kis formákat készítek belőle, amit ajándékként is szoktam adni a barátaimnak.
A bevált dolgaimat nem nagyon szoktam változtatni, pont azért mert nem tudom, hogy mi lesz a végén belőle.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 07 10:56 #10858

Évekig főztem én is birsalmasajtot - akkor két helyről is kaptam gyümölcsöt... ma viszont venni kéne, meg hát kedvem sincs már hosszú órákat kavarni.
Ha jól meg van főzve, sűrűre, akkor eláll akármeddig, csak simán letakarva a polcon. Vagy befóliázva, vagy zsírpapírban. Legalábbis amit a nagymamám főzött... mert amit én, az soha nem állt el, ui. én nem tudtam olyan szigorúan eldugni és felfalta a siserehad.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 07 07:55 #10851

Megbuggyant az összes szőlőbefőttem!!!! :-((


Po... :( Én egy pár üveg egyéb gyümölccsel jártam így. adtak egy receptet, hogy a friss gyümölcsöt cukorral rétegezve tegyem bele befőttes üvegbe, öntsem fől szodavizzel, celofánozzam le kupakozás előtt. Tehetem szóda nélkül is.
Megbuggyantak, de hogy. Kitettem abba a szekrénybe hol más régi befőttjeim, savanyuságaim voltak. az begerjedt, és berobbant, szétfolyva az egész szekrénybe, minden üveget össze szirupozva. a mocsok amit láttam kinyitva a szekrényt szezon befejezéskor... Egy napig mosogattam a szekrényt és a tartalmát.
Talán egy mozzanatbeli hiba tette mindkettőnknek?

A birsalma sajtot miben és hol tárolod utána? Meddig tartós?
Én kompotot tettem el belőle, amit időnként ha rostos üdítőt szeretnék inni, leturmixolok még víz hozzáadásával, és isteni lesz. Csak sokat inni abból nem lehet, mert ellentétbe az egyéb rostosokkal ez szorulást okoz.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 05 08:32 #10849

<!-- ia0 -->DSC04299.JPG<!-- ia0 -->

melléklet nem található


Birsalma sajt. Ezek már készen vannak.
A piros színű gyümölcsíz, legalábbis azt szerettem volna készíteni, olyan hasonlót, mint gyermekkoromban lehetett kapni. Hitler szalonnája. Ismerős valakinek?
Nos, nem teljesen olyan, de aki kóstólta, azt mondja, hogy nagyon finom lett. Szerintem is.
Aki kíváncsi a receptre, írjon. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 okt. 22 20:37 #10829

Megbuggyant az összes szőlőbefőttem!!!! :-((

Sajnálattal hallom.De még fel tudod használni, ha van cefréd, öntsd bele.
Írtam, hogy nem lesz fügém, mert tavasszal elfagyott. Viszont a jó idő kedvezett nekem és beérlelt pár fügét. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 okt. 22 20:31 #10828

Megbuggyant az összes szőlőbefőttem!!!! :-((

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 szept. 25 06:59 #10739

A kemény héjű érett szőlőt lecukrozod. 1 kg, 1 kg. Állni hagyod, míg a szőlő a cukrot fel nem olvasztja sziruppá. Majd egy nagy edénybe főzöd addig, míg a habja el nem forr. Majd üvegbe töltéskor üvegenként egy kanál mézet is teszel bele, hogy az meggátolja a későbbi kikristályosodást. Lecelofánozod és fejjel lefelé paplan alatt dunsztolod.
Az idén nem volt még időm, hogy kipróbáljak még egy receptet. Ott mondták elég a szőlőt berétegeznem, cukorral megszórnom, majd megint szőlő, és megint egy kanálnyi cukor, majd dupla erősségű patronnal szódával való feltöltés. És üveg lezárás.
Egy másik tipp.
Szőlő réteg, cukor, szőlő , cukor, majd lezárod, és egy óráig forró vízben dunsztolod.
Ez a legegészségesebb. Én nem próbáltam e kettőt.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 szept. 15 15:20 #10707

Ági, szőlőbefőttet teszek el. Leírnád, hogy Te hogy csinálod?! Szeretném úgy is kipróbálni. Annyira finom volt, amit küldtél májusban a csapatnak. :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 szept. 09 18:13 #10695

Hát megmondom őszintén fogalmam sincs melyik lehet...:)
Az tudom, hogy a Krambousaban ettünk grill tálat, meg Limenasban is, és mindkettőn volt ilyen fasirtszerű husi, de az tuti nem fasirt volt. :)
Egyszer majd kiderül. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 szept. 06 10:34 #10683

Szia Messinia!

Esetleg Mpifteki (Bifteki)?

Ui: Aki megy legközelebb, kóstolja meg a Klikk-ben a soutsoukaki-t! Csodálatos! :D


Andriska, köszi de ez egyik sem az szerintem.
Valójában amit én keresek az grill tálon volt, darált húsból készült téglalap alakú valami. :) De az ize isteni volt.

Végül is itt találtam egy recepetet, azt csináltam meg hétvégén (darált hús tömbök, paradicsommal és hagymával megsütve), nagyon finom lett az is. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 szept. 04 20:12 #10672

Andriska, köszi de ez egyik sem az szerintem.
Valójában amit én keresek az grill tálon volt, darált húsból készült téglalap alakú valami. :) De az ize isteni volt.

Végül is itt találtam egy recepetet, azt csináltam meg hétvégén (darált hús tömbök, paradicsommal és hagymával megsütve), nagyon finom lett az is. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 szept. 03 16:10 #10670

Sziasztok! Segítenétek?:)
...darált húsból készült téglalap alakú/szerű finomság, ami nagyon ízlett. (ez is grillezve volt, alja kicsit pirult, de isteni :) )
...quote]

esetleg:

soutzoukakia,
keftedes

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 aug. 30 10:47 #10656

Sziasztok! Segítenétek?:)
Több étteremben is ettünk kint grill tálat, amin pár helyen (pl a Krambousaban) volt valamilyen darált húsból készült téglalap alakú/szerű finomság, ami nagyon ízlett. (ez is grillezve volt, alja kicsit pirult, de isteni :) )
Mi lehetett ez?
Van itthon darált húsom, megcsinálnám. Feltéve, ha tudnám mi ez, és hogyan kell. :)
Köszi, ha valaki segít. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 aug. 27 07:14 #10640

Görög hetek a Lidl-be mazsolabor,spenótós süti és minden finomság kapható!


amint olvastam az infót már repültünk a Lidl-be és mivel tavaly lecsúsztunk ezekről a finomságokról most jól bespeizoltunk :D
köszi szépen!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 aug. 26 16:48 #10639

Görög hetek a Lidl-be mazsolabor,spenótós süti és minden finomság kapható!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 aug. 26 14:16 #10638

Görög hetek a Lidl-be mazsolabor,spenótós süti és minden finomság kapható!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 aug. 14 15:56 #10585

Akrogialia Taverna-ban voltatok már? Nagyon szimpatikus dolgokat írnak róla.

Köszönöm a linket és az ötletet! :D Az Akrogialiát nem próbáltuk még, de most kipróbáljuk és a Captaint is! :P
Mi is 17-én indulunk! Már nagyon nehezen telnek a napok!

Hát nekünk is, szerencsére napi 10-12 órát robotolok, így gyorsabban telik az idő, de már nagyon mehetnékem van.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 aug. 12 16:57 #10576

Akrogialia Taverna-ban voltatok már? Nagyon szimpatikus dolgokat írnak róla.

Köszönöm a linket és az ötletet! :D Az Akrogialiát nem próbáltuk még, de most kipróbáljuk és a Captaint is! :P
Mi is 17-én indulunk! Már nagyon nehezen telnek a napok!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 aug. 11 23:45 #10575

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.522 másodperc
endeel