Szia, Vendég
Felhasználói név: Jelszó: Emlékezz rám

TÉMA:

Re: Gasztronomia 2013 márc. 21 18:26 #11769

Kortyolgatom a görög kávét. :D
Mindig hozok haza egy csomaggal /papagáj van rajta/, délutánonként szoktam főzni belőle. Úgy készítem, ahogy írva van a neten, más ismeretem nincs. Egy csésze hideg vízhez, 1 kk kávé + cukor. Felteszem főni, keverem. Amikor fő, leveszem, majd pár perc múlva visszateszem és forrni hagyom. Amikor kész pár csepp hideg vízzel gyorsabban leülepszik. Annyiból macerás, hogy őrizni kell, de az eredmény finom, és aludni is tudok tőle.
Egyet nagyon sajnálok. Nem hoztam hozzá réz kávékiöntőt, tehát vissza kell mennem érte. :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 febr. 28 22:55 #11604

Otthon is ismeretes görög tavaszi finomságok
terebess.hu/tiszaorveny/vadon/tyukhur.html - terebess.hu/tiszaorveny/vadon/tyukhur.html
www.natursziget.com/egeszseg/20100809-tyukhur-diabetesz-ellen - www.natursziget.com/egeszseg/201 ... tesz-ellen
Mi itt általában fetával és tyúkhúr, új hagyma töltelékkel pitét készítünk belőle.
Nagy kedvenc a a szintén új hagymával, kaporral, nagyon sok tyúk húrral dinsztelt kis halas étel. Serpenyőben átsütik a halat, majd a zöld étellel átdinsztelve tálalják.

/http://www.google.hu/webhp?hl=hu&tab=ww#hl=hu&sclient=psy-ab&q=ty%C3%BAkh%C3%BAr&oq=+ty%C3%BAk&gs_l=serp.1.2.0l4.14033.14033.1.20231.1.1.0.0.0.0.144.144.0j1.1.0...0.0...1c.1.5.psy-ab.5L0mxgSynoU&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=c77da39165cdfa2b&biw=1024&bih=596/

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 jan. 28 20:46 #11242

Ezt csak igazolni tudom.
Ezt hogy valaki érezze házi konyhát kell megkóstonia. Közel sem azonos az amit ott a tavernák adnak, és amit egy család fogyaszt.
Rengeteg bab, borsó, csicseri borsó, lencse, csiga, vadnövények és egyéb hüvelyesek és tengeri dolgot esznek. egy paraszt konyhán csk ámulnátok. És dél krétán és Lassithi fennsík falu öreg házában a régi magyar ételeink is mindennaposak. Disznóságok, savanyúságaink. De ezek sehol nem szerepelnek a tavernákban... Minden ételhez valami hüvelyes és vad saláta. Mindennap... Előételként, köretként... Elmaradhatatlan. És sok olajjal meglocsolva minden.
A turizmus mást követel meg. Nem ennétek meg ti sem, ha ismeretlen szokatlan ételt látnátok. Bizonyíték erre Samothráki utolsó élményem. Ott voltuk Thremaben egy olyan helyen, hol házi koszt volt. Kifordultunk, én hiába ácsingóztam üljünk be... És turistás helyre mentünk. Mi színes és illatos.

Mit találtam:

A világ legegészségesebb helyeinek titka – avagy ahol úgy élhetsz, mint a hal a vízben!

részlet


Kréta szigete, Görögország – ahol minimális a szívbetegség


Kréta szigetét bevették a világ legegészségesebb helyei közé annak eredményeképpen, hogy a kutatók kiderítették, a sziget lakói a legegészségesebbek és ők élnek a leghosszabb ideig.

A kutatást 40 évig végezték, 1958 és 1998 között, az eredmények pedig hosszútávon is bebizonyították, Kréta a hosszú, egészséges élet titka.

Az emberek egészséges életmódjának köszönhetően, a görög sziget első helyen áll, ami a szívbántalmak elkerülését illeti. Az extra-szűz olívaolaj, valamint az Omega 3 zsírsav a két legfontosabb tényező a szív egészségének a megőrzésében.

További jó pont, hogy az itt élők rostokban gazdag krutont (pirított kenyér-kockákat) fogyasztanak, amelyeket olívaolajba, borba vagy ecetbe puhítanak meg, és zöldségekkel kombinálják. A desszertjük pedig nem más, mint a mézes joghurt.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 jan. 21 23:28 #11220

Mit találtam:

A világ legegészségesebb helyeinek titka – avagy ahol úgy élhetsz, mint a hal a vízben!

részlet


Kréta szigete, Görögország – ahol minimális a szívbetegség


Kréta szigetét bevették a világ legegészségesebb helyei közé annak eredményeképpen, hogy a kutatók kiderítették, a sziget lakói a legegészségesebbek és ők élnek a leghosszabb ideig.

A kutatást 40 évig végezték, 1958 és 1998 között, az eredmények pedig hosszútávon is bebizonyították, Kréta a hosszú, egészséges élet titka.

Az emberek egészséges életmódjának köszönhetően, a görög sziget első helyen áll, ami a szívbántalmak elkerülését illeti. Az extra-szűz olívaolaj, valamint az Omega 3 zsírsav a két legfontosabb tényező a szív egészségének a megőrzésében.

További jó pont, hogy az itt élők rostokban gazdag krutont (pirított kenyér-kockákat) fogyasztanak, amelyeket olívaolajba, borba vagy ecetbe puhítanak meg, és zöldségekkel kombinálják. A desszertjük pedig nem más, mint a mézes joghurt.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2013 jan. 09 09:36 #11147

EGY KIS MÉZTÖRTÉNELEM ÉS A REPCE MÉZ HATÁSA

Az emberiség életét jóformán végig kísérte a méhek ajándéka. Szinte kivétel nélkül minden kultúrában jelen volt, akár kultikus szertartások részeként, vagy élelmiszerként vagy gyógyanyagként fontos szerepet játszott az emberek életében. Tudjuk, hogy a vikingek roborálószerként mézet vittek magukkal a hajóútjaikra, a rómaiak pedig csata előtt mézzel erősítették testüket. Továbbá a halak és gyümölcsök tartósítására is felhasználták, és az egyik kedvenc csemegéjük a mézbe mártott birsalma volt, amelyet mézalmának neveztek.

Az ókori görögök sokat foglalkoztak a méhészettel, méhekkel, és tapasztalásaikat írásos emlékekben örökítették meg. Egyik gyakran használt erősítő ételüket, amelyet kükeon néven említenek, árpalisztből, reszelt sajtból és mézből készítették. Egyiptomban a piramisokban mézes süteményt, illetve mézet találtak, és nagyobb számban kerültek elő méhviasz-szobrocskák is. Különböző írások szólnak arról, hogy mézkenyeret, mézsört és mézbort is előállítottak az aranyló nedű felhasználásával. Ami talán mindenki számára ismert, hogy az egyiptomi papok és orvosok propoliszt, viaszt és mézet (méhészeti termékeket) is felhasználtak a bebalzsamozáshoz.

A germánok is szívből hódoltak a mézsör fogyasztásnak ( vízből és mézből főzetet készítettek, és erjesztéssel mézsört nyertek belőle) egészen addig míg teret nem hódított magának a bor.

Mézgyűjtést már egy nagyon régi spanyolországi barlangrajzon is láthatunk, amely azt örökíti meg ahogyan egy nő méhekkel körös-körül lépes mézet szed egy üregből.
A méz közel a kőkorszak óta nem csak egyszerű élelmiszerként (édesítőszerként) funkciónál, hanem kultikus jelentőséggel is bírt. Varázslásoknál és temetéseknél, illetve egyéb ünnepségeken is felhasználták fertőtlenítő- és tartósítószerként, illetve gyógyszeralapanyagként egyaránt. (az asszírok egyik ékírásos tábláján például mézes gyógyszerek receptjeit találták meg)

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a REPCEMÉZ. Folyékony állapotban sárga színű. Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé-krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető, kevésbé savas. Kristályos állapotban fehér színű.
A repceméz (krémméz) színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Nagyon édes, de emellett van a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata. Gyakran más mézekkel házasítják.
Fogyasztás ajánlott, szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak. Kevésbé savas mézfajta, ezért a gyomorsav túltengésben szenvedők számára nagyon előnyös a repceméz fogyasztása. Cukrai egyszerű cukrok (monoszacharidok), ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.

A repceméz (gyógy)hatásai:
A repceméz nagyon értékes és hatásos méz. A repceméz legfőbb hatása nagyon alacsony savtartalma miatt az, hogy a gyomorsav-túltengésben szenvedőknek is ajánlható. A repceméz további hatásai: erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott.
A repcemézet (krémmézet) enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. A repce virágpora és méze szinte a legtáplálóbb a méhek számára is, ugrásszerűen erősödnek a tápértékben dús beltartalma miatt.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 31 12:04 #11120

S, a legfontosabb!
Éjfélkor a köszöntés után vasilópita vágás.
A görög vasilópita lényege, hogy egy szerencsepénz legyen valahova belesütve. Akik az ünnepi asztal résztvevői, azok között felszeletelve, akihez jut a flouri, annak lesz a legszerencsésebb éve. Utána tudjátok azt az ikon szekrénybe illik helyezni, hogy isten áldása is rajta legyen a szerencsésen.
Én még most gondolom ki mit sütők. De nektek is adok ötletajánlót.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 30 15:48 #11109

Én a rozmaringot minden sülthushoz használok, a 70-es évekbe Bulgáriába láttuk hogy a sült birkát rozmaring ággal kenegették ahogy forgott a nyárson, a birkapőrköltbe is mindig teszek, ha netalántán faggyú maradna a húson akkor az elveszi a szagát.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 30 12:21 #11107

Időben írok???
Újévi fűszerként a sültekhez mit próbáljatok ki. Én karácsonykor éltem e ízekkel, és nagyon nagy sikere volt.
A húst kenjétek be
Zsálya levél 4-5 levél, kakukkfű 5 csipetnyi,.bors, fokhagyma és 5-6 mandarin félbevágva, , és egy kis ételízesítő kocka.
Mézzel, mustárral kikevert olívaolaj a hús bekenéséhez. Jó bögrényi mennyiség legyen az olíva olaj.
dentrolivano...
Ebből annyi ág hogy a tepsi alját lazán kitöltse a hús alatt.
Ne ijedjetek meg a fűszer mennyiségtől. És hagyjátok bőven a szaftot kisülés után.

A sok lében vagy egészben hagyott krrumlit lehet köretként sütni. Vagy zöldséges rizst. Az felszívja majd a lé javát.

Mennyei illatok és fenséges ízek lesznek.
Mi pulykáét sütöttünk így. Bevallom félve tettem az asztalra, mert igen hagyományos paraszt gyomra van a családnak. És még ők is azt mondták ilyen csodát nem ettek. És a szaft? utolérhetetlen!
A mandarin és a dentrolivano volt ami mindent megbolondított.

Lehet használni szárnyasokhoz, sertéshez!
Mindjárt nézem mi a dentrolivano...ROZMARING=????????????

(Eddig csak origánó, bors, volt a sláger, most az idén itt mindenki a rozmaring, kakukkkű és fokhagyma keveréket használta.)


A gyümölcsleves készítők pedig tegyenek egy kis marék áfonyát és egy mandarint héjastól, és több mandarint gerezdekbe a levesbe. Mennyei. Ettől lesz görög a gyümölcsleves!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 19 09:25 #11044

Igen, igen. Bevallom én is az Erdély szép tájáról hozzám érkezők által ismertem meg az áfonyát.
Köszönöm azt nekik.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 19 00:14 #11043

................hogy a gyümölcs zamatanyagai megfelelően érvényesülni tudjanak a fogyasztáskor


<!-- ia0 -->szájnyalogató.gif<!-- ia0 -->

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 18 20:15 #11042

No ezért hozok én erdélyi útjaimról mindig egy-két karton áfonyalikőrt. Ajánlom az Erdélybe utazóknak.
Legjobb a Saber 30%-os, de az Afinata 25%os is finom női ital.
De akár házilag is készíthető.
Két kiló áfonyát (lehetőleg frisen szedett, nem fagyasztott), szárátol és levelétől megtisztítva, többször átmosva, egy nagy (5 liter) befőttes üvegbe teszünk.
Ráöntünk, annyi cukrot, amennyi a gyümölcs aromaanyagának kioldásához szükséges. Max egy kiló.
Készíthetünk a cukorból tömény szirupot is, és ezt öntjük a gyümölcsre.
.
Meleg helyen (nem forró) lazán letakarva, állni hagyjuk amíg gyümölcsök erjedésnek indul. ( kb 10-15 nap).
A cukor elolvadása után, amikor a gyümölcsöt ellepte a leve, töltsünk az erjedt cefrére tömény alkoholt, esetleg semlege ízü pálinkát. Legmegfelelőbb a jól finomított törkölypálinka.
Amennyiben szükséges állítsuk be az italunk alkoholfokát desztilált víz hozzáadásával a kívánt töménységre.
Töltsük palackokba, úgy, hogy minden palack tartalmazzon megfeleő mennyiségü áfonyaszemet is.
Lezárt palackban hagyjuk érni az italt néhány hónapig, hogy a gyümölcs zamatanyagai megfelelően érvényesülni tudjanak a fogyasztáskor

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 18 18:14 #11040

Böngészem, hogy mit is készíthetnék még.
Nézzétek milyen gyöngyszemet találtam.
kapanyel.blog.hu/2012/07/25/fekete_afonya - kapanyel.blog.hu/2012/07/25/fekete_afonya
két éve szedtem áfonyát, akkor kevéske szörpöt készítettem belőle. Most egyszer gombászás közben találtam keveset amiből kevéske lekvárt készítettem, mire rögtön lecsaptunk.
hiszem, ha alább hagy az esős időszakunk, még találok az erdeinkben egy kis édességre valót is. Emlékszem, otthon az útszéli erdősávok is teli vannak e nagyon finom terméssel. voltam ez időben otthon, és határozottan emlékszem, hogy szedtem is belőlük. Tegyétek ti is. Kóstoljátok meg. Utolérhetetlen íze van.

Ó, megvan. Épp ezt szerettem volna.
Micsoda íz kompozició...
Áfonyám ennyi van. Mirelit málnát a lidlben kaptam. a gesztenye előkészítve. A többi gyerekjáték...
pizzorante.blogspot.gr/2011/05/csokolades-gesztenye-szelet.html - pizzorante.blogspot.gr/2011/05/c ... zelet.html

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 18 14:44 #11036

Nem vettem szaloncukrot, hanem magam álltam a készítésének. Marcipános szaloncukor receptnek megfelelően, mindent beszereztem, és ma délelőtt elkészítettem. Őszinte leszek, nem sikerült. Már a 15 szem felét meg is ettem. Az alap nem lett elég kemény, - sok vizet tettem - és rajta már a csokiba mártás sem segített. Amúgy nagyon finom :D

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 07 10:24 #10979

<!-- ia0 -->DSC04322.JPG<!-- ia0 -->[attachment=1]DSC04319.JPG
Elkészültek a szaloncukorkák. Mivel nagyon szeretjük a konzum szaloncukrot mind a simát, mind a csokisat, és vettem nagyon rosszat, ezért úgy döntöttem magam készítem. Gondoltam , nem olyan nehéz, Végül is nem, de a második adag lett az igazi. Lányommal szépen becsomagoltuk , közben pedig fogyasztjuk.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 04 13:31 #10969

Hanem amit én követtem el az is kacsa.
Mit nekünk görög konyha! Gondoltam jó tipp lehet...

Ez lesz az egyik karácsonyi menü!!! :) Cserépedényben is meg lehet sütni?


A a sótésztában sült kacsára gondolsz. igen biztos. De felesleges, és talán jobban ellenözizhető, ha csak egy tepsiben van. Sőt, elgondolásom, hogy mivel ez az egy cm vastag sótészta a forrósütőbe kerülve 5 perc alatt kemény burkot alkot, saját maga képzi a cserépedényt. Fontos, hogy kellő vastagságú legyen.
Javaslom előtte próbáld ki más hússal is, hogy érezd miről van szó.
Én nekem kicsit lágy volt a tésztám és talán nem volt elég vastag, és ahol lágy volt, ott szétnyílt és kiengedett a szaftból, amit kétszer így külön le kellett öntenem. Felhasználtam később. Tehát arra ügyelj, hogy kemény tésztát és kellő vastagságút készíts. próbáld ki előtte egy casirkével, vagy akár zöldségek sütésével.

lásd honnan vettem.
buvosszakacs.blog.hu/2007/08/31/soban_sutes - buvosszakacs.blog.hu/2007/08/31/soban_sutes
new.nlcafe.hu/gasztro/20120820/soban-sutes-recept/ - new.nlcafe.hu/gasztro/20120820/s ... es-recept/

Ha a tengeri uborkára gondoltál, mint karácsonyi vacsora... Nem biztos, hogy vendéged lennék. amit a görög szöveg ír, hogy a halászok a parton széthasítva talpukra kötve a kövek ellen cipőtalpnak használták. Hát, inkább felvállalnám a fakír mezítlábasságot.
Azt hitted kacsa az uborka?


Igen a kacsára gondoltam, de elgondolkodtatott az uborka is :lol:
Kipróbálom előtte, mert ilyen sótésztával még nem próbálkoztam. Sóban sült csirkét szoktam készíteni és nagy kedvenc otthon így, amikor elmondtam, hogy mi lesz az egyik fogás nagy volt az öröm a családban. :D Megírom majd, hogy sikerült! Köszi a recepteket! :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 03 18:33 #10960

Hanem amit én követtem el az is kacsa.
Mit nekünk görög konyha! Gondoltam jó tipp lehet...

Ez lesz az egyik karácsonyi menü!!! :) Cserépedényben is meg lehet sütni?


A a sótésztában sült kacsára gondolsz. igen biztos. De felesleges, és talán jobban ellenözizhető, ha csak egy tepsiben van. Sőt, elgondolásom, hogy mivel ez az egy cm vastag sótészta a forrósütőbe kerülve 5 perc alatt kemény burkot alkot, saját maga képzi a cserépedényt. Fontos, hogy kellő vastagságú legyen.
Javaslom előtte próbáld ki más hússal is, hogy érezd miről van szó.
Én nekem kicsit lágy volt a tésztám és talán nem volt elég vastag, és ahol lágy volt, ott szétnyílt és kiengedett a szaftból, amit kétszer így külön le kellett öntenem. Felhasználtam később. Tehát arra ügyelj, hogy kemény tésztát és kellő vastagságút készíts. próbáld ki előtte egy casirkével, vagy akár zöldségek sütésével.

lásd honnan vettem.
buvosszakacs.blog.hu/2007/08/31/soban_sutes - buvosszakacs.blog.hu/2007/08/31/soban_sutes
new.nlcafe.hu/gasztro/20120820/soban-sutes-recept/ - new.nlcafe.hu/gasztro/20120820/s ... es-recept/

Ha a tengeri uborkára gondoltál, mint karácsonyi vacsora... Nem biztos, hogy vendéged lennék. amit a görög szöveg ír, hogy a halászok a parton széthasítva talpukra kötve a kövek ellen cipőtalpnak használták. Hát, inkább felvállalnám a fakír mezítlábasságot.
Azt hitted kacsa az uborka?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 03 13:41 #10957

Hanem amit én követtem el az is kacsa.
Mit nekünk görög konyha! Gondoltam jó tipp lehet...

Ez lesz az egyik karácsonyi menü!!! :) Cserépedényben is meg lehet sütni?

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 dec. 02 17:41 #10946

Ha fáradt vagyok, hogy vidítalak benneteket?
Emlékeztek a tengeri uborka csemegémre?
Nem fordítom, de a képek, ha sikerül kimentenem, majd maguké beszélnek. A szöveget azért hagyom benne, hogy láthassátok, nem az én ebédem volt. Utána nézek a képeknek is.
Ha van kedvetek, tegyétek be a fordítóba. Érdemes. Hátha jövő nyáron kedvet kapunk erre is?
?? ???????? ??? ????????!
????????? (??????? ??? ????????)
?????? ??????? ?? ?????????????? ??? ???????? ???? ???? ???????????????, ? ????????? ??? ???????? ???? ???? ????????, ??? ???? ???? ??????? ??????? ??? ???????? ? ?????????.
??? ??? ?????????????????? ??? ?? ?????? ??? ????? ?? ????? ????????? ?????? ??? ?????? ?? ?? ????????????. ??????? ????? ???? ????????? ?? ?? ???? ???? ?? ?? ????????.
???? ???? ??? ?????????? ?? ???? ? ?? ????? ???? ??? ?????????? ???? ??? 5 ???? ??? ?? ??????? ??? ???????? ???? 17 ????.
???????? ???????? ????????? ??? ??????, ??? ? ????? ????? ???????? ??? ?????????.
?? ??? ???? ??? ???? ??? ????????????? ??? ????????? ???? ??? ??? Alan Davidson's ??? ??????????????? ?????: ?? ????? ???? ????? ?? ??????? ??? ?? ???????? ???? ????? ??? ???????, ?? ?????? ???? ??? ?? ??????. ?? ??????? ???? ????? ?? ????????? ???? ???? ??? ??? ??????, ??? ???? ?? ??? ?????????????? ?? ????????? ? ?????. ??????, ?? ???????? ??? ???? ?????? ????, ?? ??????? ???? ??? ??? ????? ??? ???? ???????????

??? ?? ??????????? ?? ?????? ????? ?? ?????????? ?? ????????? ???? ??? ??????? ???????? ?? ?? ??????? ????? ? ?? ?? ???????????? ?? ??????? ???? ?????. ?????? ????? ?? ??????? ??? ????? ???? ???? ????? ???????????? ?????.

??? ???? ???? ????? ??????? ????? ? ????????.
???? ?? ??????????? ?? ??????? ?? ??? ????????? ?? ???? (?? ??????? ????????? ?? ?????????) ??? ?? ???????? ?? ??????? ??? ??? ??? ???????.
???? ?? ???????? ??? ??? ????? ??? ??????????? ?????? ??????, ginger ???????? ???? ??????, ???? ???????? ?????? ??? ?????????????? ????? ??????. ??? ????? ?? ??????? ???? ???? ???? ????????? ????????.
? ????????? ?????? ?????? ?? ??????????? ??? ?? ???????? ????????? ???? ????? ?????, ??????? ?????, ?????, ??????? ??? ??????????? ????? ??????? ??? ?????, ?????? ?.?.

??? ???? ???????? ??? ????? ???? ?? ????????? ??????? ????? ??? ?? ????????????? ??? ?????????. ???? ?? ??????? ??? ???? ???????? ?? ????? ???? ?? ???? ???? ?? ????? ????????? ???? ?? ????????? ????? ??? ??????.

panosfishing.blogspot.com

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 15 06:39 #10907

Akkor kacsa volt hogy rosszul sikerült. Tehát még is finom és jó volt a sütid!
Hanem amit én követtem el az is kacsa.
Tegnap Félegyházáról Marcsiék ugrottak be hozzánk Török körutukról.
Mit készítsek? Kiválasztottam a legkövérebb kacsánkat. 4 kg felett volt. Készítettem sótésztát, a jószágot betöltöttem tyúk májjal és szívvel, meg zúzával. Fűszerként rozmaring, kakukkfű, citromfű, bors és egy friss narancs leve. Ebbe voltak a belsőségek bekeverve. Betöltöttem, összevarrtam, és 2, fél órig sütöttem. Utána leütöttem a cipót róla, és még 2 perc teljes ropogósra sütés. Köret. Tzatziki, görög saláta, birs alma Ági kompot, kovi uborka, és pitypang saláta. És friss kenyér. A banda ki nem volt éhes? :D Legnagyobb boldogságunkra csak a csontok maradtak, meg a liter kacsazsír. Bedörgöltünk több 4, 5 kg-os kacsát 6 fő. Úgy hogy nem voltunk éhesek. Máskor is kipróbálom! 20 éve sütöttem így sóban. A sótésztánál ügyelni kell, hogy 1 cm vastag legyen, és kellően szilárd, és nyújtható. 1, 5 kg tengeri só, nagy szemű, több mint fél kg liszt, fél liter víz, és két tojás fehérje felverve, kigyúrva, másfél óráig a hűtőben pihenni hagyni. A kacsa begöngyölése e tésztával, forró sütőbe, majd 180 fok sütés, a tetején egy alufólia lepel. Hihetetlen finom. Pános is elájult mert ilyet még nem látott. Hiába, a görög még a főzést is tanulhatja tőlünk! Mit nekünk görög konyha! Közeledik a hétvége. Gondoltam jó tipp lehet...

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 14 08:39 #10903

Köszi,ha leforditod valamelyiket :) az enyém olyan hosszukás,csavart alaku volt,semmi extra nincs rajta,sem benne.még mindig van belöle,a párom kitartóan rágcsálja és még megvan az összes foga :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 13 17:08 #10902

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 11 08:48 #10900

Ó, Kiflis imádlak a kuluriddal együtt. Utána nézek!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 10 11:32 #10895

Vidékenként, sőt tapasztalatom szerint akár településenként is változnak egyes ételek elkészítési szokásai. Pl. tőlünk 10 km-re lévő faluban abszolút másként főzik a birkapörköltet, mint nálunk. Nálunk szaftos, náluk leveses.
Én megpucolom a birsalmát, mégis megkocsonyásodik. Viszont a birskörte tényleg nem jó.

Csináltuk ugy hogy megpucoltuk, de akkor több cukor kellett bele és tulajdonképpen kristályos volt.Két éve az Utazás Kiállításon láttunk egész sötét birsalma sajtot,kérdeztük mitől olyan a színe, azt mondták titkos a recept, vettünk egy darabot,kikostoltuk belőle a titkot,szilvalekvárral főzték össze, megcsináltuk,hát az csodálatos!

Nem tettem több cukrot a megpucolt birshez, mint amit te írtál a sajátodhoz. A világos színhez hozzájárul még, ha citromlevet adok a fözőléhez és a püréhez is. Viszont a szilvalekvárosat meg fogom próbálni.

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 10 10:21 #10894

Tegnap este kulurit sütöttem,baromi kemény lett :( próbálta már valamelyikötök? esetleg van egy jó receptetek? az én sütimet csak tejbe mártogatva lehet megenni :)

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Re: Gasztronomia 2012 nov. 09 20:56 #10886

Először birs téma.

Biztos ok!!!

A szirup karallizálásától piros.
Itt a birs szeletek szirupos lében. Én is készítettem. Amikor már megkötött a szirup és még lassú forrásban tartottam, akkor vált át először rózsdás színre, majd felveszi a bíbort. Ez biztos! Tehát semmit nem kevernek be, csak tovább kell főzni.

Ó, egy kisérletem jól sikerült.
Elkészítettem a kovászos uborkát. Majd lemostam az ubit, a kimosott üvegbe visszatöltöttem, az eredeti levet leszűrtem, fel forraltam, és ráöntöttem az ubira. Celofán és kupakolás. Majd feltettem a konyha szekrény tetejáre. 12 üvegből 4-en látszott egy kis utóforrás. Ma bontottam fel az utóforrásosból egyet. Biztosra mentem, hogy öntöm a jószágoknak való kisvödörbe teljes tartalmát. S, láss csodát. Friss, popogos kovi uborkám lett. 3 éve készítettem, de az is egy kísérlet volt. Akkor a fele megbuggyant, és mivel nem jegyeztem meg melyik hogy készült, már már lemondta. De annyi uborkánk voplt, hogy gondoltam, mindegy most szik meg a kacsák, vagy később. Hát mi esszük meg. Igazi nyári kovászos ubi, tartósító nélkül. És elállt kibírva a nyári 40 fokos hónapokat a szekrényem tetején... Attól is aggódtam, hogy nem emberi időjárás volt, és ez is ront majd.
Okulás. Mindig, mikor kísérletezel valamit, a körülményeket jegyezd fel!

Kérjük, hogy Belépés vagy vagy Fiók létrehozása, hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.686 másodperc
endeel