Július első napjaiban Viki és Ifigénia szállásunk felett tűz ütött ki. Locsoltak bennünket, így mi megmenekültünk.
Érzékenyek lettünk ezt az élményt átélve.
Többen kérdezik tőlem, hogy ha szeretnének adományokat küldeni, azt hova küldhetik.

Nos a válaszra várnotok kell.A napokban megosztottam ezt a cikket erről a Facebook csoportban:
https://www.athensvoice.gr/greece/724855_pos-na-prosferete-voitheia-stoys-pyropliktoys

Lefordítva ugyanez a cikk ITT.

Viszont több helyi szinten is elismert embert kérdeztem a lehetőségekről, a különböző alapítványokról és segélyszervezetekről. De egyöntetűen nem nagy bizodalommal vannak ezen szervezetek felé. Ha pénzt utaltok nekik, akkor annak csak egy része fog az általatok kívánt célhoz elérni. Minden ilyen szervezet magas működési költséggel üzemel, a vezetőik pedig (ebből is) jómódú emberek. Valamint a híradásokból kivehető, hogy az állam azonnali segélyeket ad a károsultak részére. Ezentúl, ott hol a vállalkozása égett le, 70 %-os visszatérítést kap, ennek felbecsűlése szintén állami szinten történik. Azt nem tudom, hogy esetleg a biztosítotó által is kapnak-e majd kártérítést.

Amivel bíztathatlak benneteket, hogy a szigeten több falu egyháza is gyűjtést szervez. Viszont ők nem pénzt, hanem élelmiszert és ruhát, a gyermekek részére iskolai indításra fognak gyűjteni, amit elküldenek a rászorulóknak. Akiket kérdeztem, azt mondták, hogy az egyházon és a hehyi szövetségek szervezésén keresztül jobb a célhoz jutás ellenőrzése, igy jobbnak látják ezt a támogatást. Az, hogy hogyan gyűjtjük össze és hova az összeg adományokat várjuk elsőként, az ország vezetése mit és hogyan adja, majd utána döntenek a kis magán szervezetek a segítség módjáról és hogyanjáról és a hováról.
Viszont ezen lehetőség tisztázására időt kell hogy kérjek, mivel mint tudjátok augusztus 15-én van az egyik legnagyobb egyházi ünnepünk, így most minden papunk arra készül. Augusztus 20-a után várható, hogy ezt pontosabban megtudjuk. Gyanítom, hogy részetekről otthonról a legnagyobb segítség az az lesz, hogy küldtök oda vendégeket , főleg a kicsi vendéglátó egységekhez, szállásokhoz, amint azok újra működni tudnak majd. Mert ők az igazi káropsultak, és a természet. A méhek, a teknősők, a madarak, rovarok, és a legelő állat állomány.

A tegnap esi híradóban láttam egy igen megható képet. Evia szigetén Agia Anna területi nagy templom is megégett. A pap sírt. Mondta otthonom volt... Tető feje felett nem volt. És tényleg mindenhol csakl az égett rom. Majd mutatta az értékes ikonokat. Azok is megégtek. Kivéve Szűzmária fakeretű ezüst és arany ikonja. És közölve három fa ikon. Isten , Szent jános és nem ismertem fel még ki ikonja. Nézte ezeket az ikonokat, erőt merített ebből. Vigasztalták. Újra épül mineden és szebb lesz, mint új korába. Csodák voltak, vannak, és lesznek. Így lesz ez most is. Mosolygott. A szándék mit adtatok az már célhoz ért. Ezt a hitet adjuk tovább és ott van!
 

endeel