Idén is lesz lehetőség vitorlás kirándulásra!

A 2010-es cikk:

A hajó neve: Nela
Tipusa: Beneteau Oceanis 370
Évjárat: 1990
Felszereltség: 3 kabin, 2 WC, teljesen felszerelt
Férőhely: 8 fő vendég, plusz 2 fő személyzet .
Hajóhossz: 12 méter
Dingy-outboard motor-Bimini top-Spray hood

Vitorlás kirándulásról készült képek itt!

A hajó elméletileg bérelhető személyzet nélkül is. De ennek lehetőségét kizárja, hogy csak bizonyított tengeri  és területi tapasztalattal rendelkező kapitány és gépész üzemeltetheti a vitorlást. 
A kirándulások  2010. április 1-től  október végéig indulhatnak .
Nincs kötelező turnusnap. 

 Programlehetőségek

A kiindulási és visszaérkezési pont lehet Kavala kikötője, Keramoti kikötője, vagy Limenas kikötője.
A hajó minden program esetén reggel 10.00 órakor indul .
A kért kikötőbe való visszaérkezés délután 18.00 órakor.
Többnapos kirándulás esetén célszerű Kavala kikötőjéből indulni. A hajóra érkező vendégek a gépjárművüket itt 24 órás szolgálattal őrzött kikötői parkolóban tudják hagyni. A parkolási díj: 7 Euró/éjszaka. A parkolóhelyet reggel 8 óráig vagy az esti-éjszakai órákban érdemes elfoglalni. Napközben zsúfolt a parkoló.

Ha a hajó az indulási nap előtt szabadon áll a kikötőben, a vendégek térítésmentesen megszállhatnak már aznap éjszakára a kabinjukban.

Ha a tervezett indulási napon a kikötői parancsnokság az időjárási tényezők miatt nem ad útvonal- engedélyt és időben csúszik a program, az a vitorlás társaság költségét terheli. 

1 napos vitorlás-bérlés
Egy napos kirándulást is lehet kérni. De hogy ez mely napokra lehetséges, azt csak szezonkezdés után tudjuk megmondani, mert annak a függvénye, hogy a többnapos túrák megrendelése után mely időpontok maradnak szabadon. Tehát ezt csak az itt-tartózkodásuk idején tudjuk majd megmondani.

2 éjszaka / 3 napos kirándulás - Thassos sziget körbehajózása
A hajó éjszakára biztonságos öblökben kiköt. (Vathi öble, Aliki öböl,  Limenária, Limenas, Keramoti)

3 éjszaka / 4 napos kirándulás - Thassos és Szamothráki szigete
1. éjszaka Thassos szigete. Hosszabb lehorgonyzási lehetőségek lehetnek: Vathi öble, Aliki öble, Rahoni öble, Limenas öble, Limenária kikötője.
A sziget érdekesebb öbleinek bejárása után az egybefüggő út a következő szigetig 4,5-6,5 óra hosszat tart.
2. éjszaka Szamothráki szigetének fővárosában, Kamariotisszában.
A sziget érdekesebb öbleinek bejárása után az egybefüggő út a következő szigetig 7,5 -9 óra.
3.  éjszaka Limnosz szigetének fővárosi kikötőjében, Mirinában.

5 éjszaka / 6 nap - Thassos –Szamothráki - Limnosz és Aistráti szigetei
1. éjszaka Thassos szigete. Hosszabb lehorgonyzási lehetőségek lehetnek: Vathi öble, Aliki öble, Rahoni öble, Limenas öble, Limenária kikötője.
A sziget érdekesebb öbleinek bejárása után az egybefüggő út a következő szigetig 4,5-6,5 óra.
2. éjszaka Szamothráki szigetének fővárosában, Kamariotisszában.
A sziget érdekesebb öbleinek bejárása után az egybefüggő út a következő szigetig 7,5 -9 óra.
3. és 4. éjszaka Limnosz szigetének fővárosi kikötőjében, Mirinában.
A sziget látványosabb öblein túl lehetőség van Törökország irányában az utolsó lakott görög szigetre is vitorlázni .
Aistrátis egy miniatűr sziget a kéklő vízben.
Aistrátis szigete:
Hívják a szél és a napfény szigetének is. Területe: 42 km2. A szigetnek egy városa van. Lakóinak száma 240 fő. Áramszolgáltatását szélmalmok biztosítják.
Zöld szigetnek nevezik, valójában kevés növényzet borítja. Egykor a politikailag száműzöttek szigeteként volt ismeretes. Mai lakói hivatásos halászok és állattartók. 500 neoklasszikus stílusban épült kőháza volt, amelyeknek javarészét az 1968-as földrengés tönkretette.
A szigeten hangulatos hagyományos halásztavernák ma a legfőbb épületek.
Híres a különös partszakaszairól. A legnevezetesebb Agios Evsztrátios. A sziget északi öblei könnyen megközelíthetők. Egyéb homokos ill. sziklás öblök csak csónakkal járhatók be.
Halászok, búvárok és a homokos partot kedvelők paradicsoma ez a sziget, amelyet a turisták még szinte egyáltalán nem fedeztek fel.

Limnosz szigetétől Aistrátis szigete kb. 2,5 órás távolságra van.
5. éjszaka Thassos szigete.
Limnosz szigetéről egyenesen Thassos szigetére hajózás. A tervezett útvonal 7,5-9 óra.

A kirándulásoknál a kapitány mindig vigyáz, hogy időben térjen vissza a kiindulási kikötőbe. A megbeszéltnél 8-10 órával előbbre tervezi azt, így a végcél közelében a vendégeknek mindig van 1-2 óra tartaléka.

Ajánlott, hogy a kiránduláson összeszokott társaság vegyen részt. A hajó működéséhez összehangolt munka szükséges. Vitorlabontáskor a vendégek szakszerű segítsége is szükséges.
A munkát a hajó kapitánya és gépésze irányítja. Ők angolul és görögül beszélnek. A kirándulásokon elengedhetetlenül szükséges, hogy  a résztvevők közül legalább 2 fő alapfokon beszéljen angolul.

Árak:
Útvonalra foglalás esetén a teljes összeg 50%-a fizetendő előlegként a hajótulajdonos számlájára. A hajóra szálláskor a végösszeget a hajó kapitányának kell kifizetni.
Lemondás: Április 1-ig bármilyen okból történő lemondás esetén  - a bank által felszámolt kezelési költség kivételével - a teljes összeget visszatéríti a hajótársaság.
A későbbi időkben csak a 45 napos lemondási időn túl történt lemondásoknál térítik vissza a teljes összeget. 45 napon belüli lemondásnál az 50% előleget a társaság megtartja. Kivételes eset, ha véletlenül a lemondott időpontot be tudja tölteni a hajótársaság. Ez esetben szintén külön kérés nélkül visszajár az összeg. De ezt csak bizalmi alapon tudjuk ígérni.

A megadott árak június-július-augusztus-szeptemberi időszakra szólnak.
Április ill. október hónapokra a megadott ár 10%-kal csökken.

A megadott ár magában foglalja a hajóbérlést, a személyzet munkájának költségét, a kikötői díjat, az útvonal-engedélyeztetést, és a hajón tartózkodás esetén a teljes körű baleset- és életbiztosítást. Nem tartalmazza az élelmezési ellátást, az üzemanyagot és az ivóvizet.
Az üzemanyagot  és a vízhasználatot minden esetben külön költségként számítják fel.
A vitorlák megsegítésére egy kisteljesítményű motor áll rendelkezésre.
A hajó átlagsebessége 7 tengeri mérföld  azaz 13 km/óra.
Az üzemanyag maximális költsége egy napra számolva: 25 Euró.

A hajón kettő darab 200 literes tankot töltenek fel ivóvízzel indulás előtt a kikötőkben.  E mennyiségnek elegendőnek kell lenni arra, hogy a hajón tartózkodók a toalettet biztonsággal használják, ill. hogy lefekvés előtt egyszeri tisztálkodást tegyenek. Napközben a többszöri tengeri fürdőzés utáni állandó tusolás esetén gondot okoz az esti tisztálkodás. A tartályok vízzel való feltöltése csak az arra kijelölt kikötőkben lehetséges. Itt a szigeten Limenas, Kaliráhi, Rahoni kikötőiben engedélyezik.  A 400 liter víz ára: 15 Euró.

1 napos bérlés: 400 Euró/ 8 fő
2 éjszakás/ 3 napos:  1140 Euró/ 8 fő
3 éjszakás/ 4 napos:  1520 Euró/ 8 fő
5 éjszakás/ 6 napos:  2280 Euró/ 8 fő
Ezekhez az árakhoz tehát járulékos költségként jön még az üzemanyagköltség, ami 25 Euró/nap, ill. a vízköltség, ami tervezetten 15 Euró/nap.

Külön költség az élelmezési ellátás.
A hajón ivóvízként csak a vendégek által elraktározott palackos víz fogyasztása lehetséges.
A hajó 10 főig rendelkezik minden olyan alapfelszereléssel, ami egy háztartáshoz szükséges.
Edények: kislábas, nagy lábas, teflon serpenyő, sütő, poharak, evőeszközök, tányérok, salátás tálak, tésztaszűrő, sajtreszelő, teafőző.
Nem rendelkezik melegszendvics-sütővel, mikrohullámú sütővel. Ezen elektromos berendezések használata a vitorlás hajón nem engedélyezett.
Akik eszpresszó kávét szeretnének készíteni, saját kávéfőzőt hozzanak magukkal az útra.
A legnagyobb főzőedény a 10 literes lábas.
Főzni 3 fejű, sütővel ellátott gáztűzhelyen lehet.
Grillezés csak a lehorgonyzásra alkalmas öblökben, a szabadban engedélyezett. Ott a hajón tárolt 1 napi igényre beraktározott faszén mennyiségből lehet használni.
A normál nagyságú hűtőszekrényben egy napra való élelmiszer, palackos ivóvíz, gyümölcsök, zöldségek tárolása lehetséges. A hűtőszekrénynek fagyasztó része nincs.

A vendégek szórakoztatására CD-rádió áll rendelkezésére. TV nincs.
A hajón 220-240 Volt áramot tudnak létesíteni, ami elegendő  3 laptop, rádiók, fényképezőgép, videó, elemfeltöltések használatára.
A vitorlás minden nap megáll olyan kikötőkben, ahol élelmiszert, ivóvizet, egyebet lehet vásárolni, valamint szórakozási lehetőségek vannak.

Ágynemű.
A hajón minden főre egy kispárna, 2 lepedő, egy takaró áll rendelkezésre.
Az ágyneműk tisztaságára való tekintettel azok használatát 3 éjszakáig tekintjük megengedhetőnek. Akik hosszabb vitorlázásra indulnak, azoknak ajánljuk, hozzanak az útra szükséges ágynemű váltást.
A tiszta törölköző használatáról mindenki maga gondoskodik.
A kézi ruhamosási lehetőség korlátozott.


Gyógyszerkészlet.
A hajó a teljes kötelező elsősegélynyújtó készlettel rendelkezik.


A hajón  kikötőparancsnoksági előírás szerint 8 éven aluli gyermekek nem tartózkodhatnak.
Terhesség, magas vérnyomás esetében, mozgássérültek, instabil egészségi állapotú emberek részére szintén kizáró ok az utazás.

Fontos kérdés az is: részt vehet-e valaki a vízi túrán, ha nem tud úszni.
A válasz:  Igen.
Ez esetben hajóra, csónakba szálláskor mentőmellény használata kötelező! A vitorláson annak viselését a vendég érzése szerint dönti el.
A hajó felszereléséhez tartozik 2 db gyermek  és  8 db felnőtt mentőmellény.

Csomag mennyiségének engedélyezése.
Mivel vendégeink saját gépjárművel érkeznek a kikötőbe, a gépjárművük is behatárol egy adott mennyiséget. Azt a csomagmennyiséget a vitorlás hajó rakterében is engedélyezik. Természetesen nagy csomag esetén korlátozott a hajón való közlekedés. Ezt a tényezőt kérjük indulás előtt vegyék figyelembe.

A vitorláson való tartózkodás idején kötelező a hajón megfelelő csúszásmentes  cipő viselése. Ha a fedélzet a fürdőző emberektől vizes, a mezítlábas talp könnyen megcsúszik, ami balesetet idézhet elő. A kabinok szőnyege ill. parkettája épségének megóvására valamint biztonsági okok miatt a tűsarkú cipőket nem engedélyezik a hajón.

endeel