Néhány témával előhozakodnék.

Közlekedés
A nyáron nagy lesz a meleg és a forgalom. Mindenkinél kérem, hogy útjukat ide és hazafelé úgy tervezzék, hogy ne legyen rohanás. Inkább kényelmesen kis sebességgel haladva, de maximális odafigyeléssel és jól szervizelt, biztosított autókkal közlekedjenek. Nagy gondot szokott okozni úgy az itteni szervizelés, mint a mások által okozott balesetnél az ügyintézés.
Teli vagyunk felelőtlen, durva közlekedésű morálú bolgár és román autósokkal, motorosokkal.
A bérelt járművek műszaki állapota mindenhol tragédia. Szezon elején kicsit még jobban vannak szervizelve, majd nincs idő azok további szervizelésére.
Tehát a fontos, hogy mások szabálytalanságaira is odafigyelve kell közlekedni!
Már megtelt a sziget. Majd kiürül egy kis időre, de június közepére újból a frekventált helyeken hatalmas forgalomra számíthatunk. A hegyi útjaink rosszak. Ahol jobb az út, ott legyünk felkészültek a fék vesztett kedvű mindenféle autóssal és motorossal. Szó szerint fék vesztettekkel.
A hegyi és a szerpentines utakhoz jó jármű és rutin kell. Mint tudjuk, ezek nem léteznek az itt nyaraló vendégek közül. Ehhez hozzájön a nyaralás érzése adta felszabadult szabadság hangulata. Végzetes dolgokat okozhat ez a három tényező.
A többi, mi nagy-nagy tiszteletet érdemel.

Hegyi túrák
Csak kijelölt utakon. Mindig mobil telefonnal és mindig társsal. Soha ne túrázzatok egyedül. Kérem a szállásadónak is jelentsétek be, hogy hova mely hegyi túrára indultok. Sötétedés előtt kérem a lejelentkezést, hogy épségben biztonságban hazaértetek. Egymás a hegyen soha el nem hagyjátok. Kellő mennyiségű ivóvizet és egy ficam esetére szolgáló fáslit vigyetek magatokkal. Rovar csípésre allergia elleni szer legyen veletek. Mind ez egy kicsiny hátitáskában. A cipő, mindig vastagtalpú, kényelmes, bokát fogó cipő.

A tengeri fürdőzés
Hullámzásban jó játszani. De veszélyes. Vannak öbleink mik hullámos időjárásban is biztonságos fürdőzést nyújtanak. Ha a hullámzást választjátok, azt mindig csak a sekély vízben. Mindig egymásra figyelve. Egy mentő mellény és egy mentő öv életet menthet a gyermekeknél. Még a nagy kamaszoknál is. Az úszni tudás nem ment meg veszélyes helyzetben. A fulladások épp a jó úszó vendég körében fordul elő. A felnőtt is hordhat ilyet.
A túlzott napozás megégetheti még a szemíriszt is. A nyári nap sokaknak okoz napallergiát, mi viszketős, égő és nagyon kellemetlen. Lehet sortban, zokniban és pamut pólóban fürödni. Így lehet a nap allergia ellen természetes módon védekezni. Ezt tehetik gyermekek és felnőttek egyaránt!
Átforrósodott testtel soha ne vessétek magatok a tengerbe. Mindig csukló, szívtájék bevizesítése után fokozatosan menjetek a tengerbe.
A sziklás partszakaszoknál csúszósak a kövek és sünök lehetnek.
Amikor esik és villámlik, veszélyes fürödni. Történt haláleset fémvégű esernyővel a tengerparti sétán.


Tudom, ezeket miket írok, már lerágott csont a fületeknek. De inkább gondoljatok engem házsártos, magát agyonaggódónak. Ezt viselem.
Csak legyen mindenki nyaralása felhőtlen!

endeel