1912. október 16.  Thassos felszabadulásának ünnepe

A sziget lakói minden évben azonos napon felvonulással és ünnepi beszéddel emlékeznek vissza a sziget történetének erre a jelentős napjára.
A megemlékezés évente a sziget más-más településén történik. Ez év októberében Potámia faluja kapta meg ezt a rangot.

Történelmi visszaemlékezés
Hilmi Abbáz pasa  egyiptomi uralkodó idején a török alkotmány kihirdetése után, az úgynevezett "ifjútörökök" megszüntették  a Mohamed Ali által biztosított kiváltságokat  a szigeten. Thassos Hilmi Abbász uralma alatt maradt egészen a balkáni háborúkig, majd felszabadult  a görög hadsereg és flotta segítségével.  (1912. október).

Ahogy a törökök újra elfoglalták Görögországot (1902-1912), a tanárok, papok és írók  minden tudásukkal erősíteni próbálták az emberek nemzeti tudatát. Így 1912. szeptemberében a görög nép hazafias, lelkileg és szellemileg készen áll, hogy a szerbek és a bolgárok szövetségével együtt megküzdjenek a török erővel a szigetekért és az Olympos hegyvidékeiért.

1912. júniusában az addig  szövetséges bolgárok megtámadták Gevgelijánál a szerbek és a görögök töröktől felszabadított területeit, ami a kezdete volt a második balkáni háborúnak. Ugyanakkor harcba kezdett a görög flotta az Égei-tengeren, ami miatt Kountourioti admirális aláírt egy közleményt 1912. októberében.  Október 18-án a flotta három hajója, a „Lándzsa”, a „Vihar” és a „Pylos”  visszafoglalták Thassost.

Thassos felszabadulása után Constantinos Melas-t - a híres macedón Pavlou Mela testvérét - nevezik ki ideiglenes kormányzónak. Az újonnan kinevezett kormányzó egy levelében a Penelope Deltának írva megemlíti: „Thassos a legszebb görög sziget, egy igazi földi paradicsom, hol valódi görögök élnek, rendíthetetlen és mély hazafias szellemű emberekkel.”

Közvetlenül Thassos felszabadítását követően küldöttként érkezik a területre George Sotiriadis, az athéni egyetem professzora, aki az első ősi és keresztény emlékmű püspöke lett a térségben.
Az 1920 és 1940 közötti időszakban a sziget legfontosabb eseményei, hogy az 1922-es katasztrófa után kis-ázsiai és trákiai menekültek érkeztek.  Az  ide vándorolt menekültek a Görögországtól elcsatolt területekről érkeztek és véglegesen letelepedtek a szigeten.
Továbbá az addig az Athos-hegység kolostorainak tulajdonában levő ingatlanokat kisajátították a szigeten lakó őslakosság, mint magánszemélyek részére.
Az addig egyházi vagyon szétosztása Augustus Theologitis magánszemély kezdeményezésére indult meg.
Ünnepeljetek velünk!
Az írás történelmi részletes ismertetését kiegészítő magyarázatként is adjuk az utolsó kettő írásunkhoz. (Az első must és Potámia)

Videók az ünnepségről:

 

További videók a Facebook-on (megtekintéshez nem kell regisztráció):

https://www.facebook.com/100007301898803/videos/2001459663440744/

https://www.facebook.com/anastezia.gouta/videos/1999004276810611/

 

endeel