Ezen a búcsún furcsa elemek keveredtek.

JÚNIUS 20-án, hétfőn, 12:02-kor, a Nyilas jegyében volt telihold. A görög pünkösdöt ültük ekkor.
Az ómagyar hagyomány e napon hajnalban imádkozó fürdéses merülés. Fohászkodás egy jóért, az egészségért.
Jött is hozzám valaki. Mondta, dolga van Samothrakin. Nem tudja mi, de segítsek neki átmenni oda egy pár napra.
Hogy miért megy oda, ezt rá pár napra értettem meg, a János-napi búcsúnkon.
Erőteljes napok voltak ezek. Holdtölte, viharos forró szelek, tajtékos éjszakai tenger. Minden természeti elem teljes erejében.
Beléptünk a nyárba.
Péntek az Afrodithé napja.
Afrodithé felelőssége a romantikus szerelem, barátság, szépség, lelki társak, udvarlás, randevúzás, művészi képesség, harmónia, vonzalom, kapcsolatok, partnerek.
Mily igaz ez... Hogy hogyan kerültünk ide az ősi Adena-Potámia falu kis kápolnájába, egy görög ortodox búcsúra, én magam sem tudom felfogni. Még ma sem. Papa Thomával volt randevúm. Ő elfelejtette. Majd ott találtam meg a kápolnában a misén. Az ő meghívottja lettünk Pánossal.
Nem vagyunk sűrűn templomba járók, így szeretett férjem igen meglepődött, mikor mondtam, pénteken délután János-napi misére megyünk. Vonakodva, de elindultunk a megbeszélt órában. Közben nekem más helyen kellett volna lennem, barátokkal való találkozón.
Ők mikor hívtak, mondtam nekik, hol vagyok, és szeretettel várom őket hozzánk a búcsúra. Különösebb útmutatót nem adtam. Hisz barátaim voltak, kik ide a szigetre hazajárnak.

- Adenában a Szent János kápolna terén vigadunk, és ott várunk benneteket.
A meghívottak érezték a szándékosságot, hogy bizonyosságot szeretnék kapni, tényleg családtagjaim-e ők. Majd befutottak. Mindenki, kinek akkor ott kellett lenni.
Jól vagy rosszul öltözve, illedelmesen vagy kihívóan, nem számított. A falu tudta, ők a gyermekeink. Számolták is őket a velünk szemben ülők.
- 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.
Majd Pánoshoz fordultak.
- Egyenek , igyanak, lakassátok jól őket. Mindenből a legfinomabbat adjátok nekik.
Majd megölelgették Pánost, a férjemet.
- Dicső kapitány vagy. 8 gyermek... És hogy megnőttek, mily szépek ők. Éhesek és vidámak. Már meg sem ismerjük őket.
Dicsőség neked, Pános kapitány! Bő a családod.
Mi csak kuncogtunk. Néha-néha odajöttek "gyermekeinkhez". Jól hátba is vágták őket a helyiek, szeretetteli lapogatással, majd megnézték, van-e még a tányérjukban. Ha azt kevésnek találták, megpakolták egy újabb frissen sült szardella adaggal. A poharakat csurdultig a forrásvízzel és a házi ouzóval töltve. Majd táncultunk. Mindenki mindenkivel.

Miért írtam, hogy Thassos és Samothraki találkozó? Mert kik eljöttek hozzánk, a telihold és a nyárforduló Samothrakin érte őket. Majd a szél átröpítette ide őket hozzánk, hogy itt a templomi ünnepségen elmeséljék nekünk azt a hatalmas élményt, mit a szemközti szigeten szereztek.
Elbúcsúztunk Jánostól.
Június 24. péntek az ortodox Szent János búcsújának napja.
Szent János, áldott legyen a neved és nyugodj békével. Beszélgettünk veled is és rólad is. Pihenj te az égiekkel, azoknak minden tudását felénk adva, hagyd meg nekünk az örömöket és a boldog találkozásokat. Erőt merítettünk az öreg platán árnyékában, ittunk hűs patakja vizéből. Jót táncoltunk, jót ettünk. Szívünk szeretettel telt meg mindenki iránt.
Pános kapitány, dicső legyen neved, örülj sok gyermekednek!
A gyermekeid köszönik neked ezt a napot!

Hogy is kezdtem az írást? Az elemek napja volt ez. Az öreg platán, a természeti erők, az ortodox keresztény templom és péntek. Minden minden keveredése.
Péntek az Afrodithé napja.
Afrodithé felelőssége a romantikus szerelem, barátság, szépség, lelki társak, udvarlás, randevúzás, művészi képesség, harmónia, vonzalom, kapcsolatok, partnerek.

Képek a Facebook-on:

endeel