Spipou Spiros egy különleges ős görög, akitől annak idején megkérdeztem:
Miért kell nekem Thassosra mennem?
 
Ő azt válaszolta nekem:
Tudd meg ki vagy. Ond a lény és létezés. Ágnes, vagy Agni. Margit, Margaréta. Ősi neveid vannak. Ahol születtél, a házatok padlásán lakó baglyoktól és a kertetek előtt folyó, öreg platánokkal szegélyezett pataktól kaptál egy másik nevet is. Az új neved itt Krétán,  El Greco faluja platánfás patakjában keresztelkedve kapod meg: Glavkosz.

Itt a minoszi tikokat már megfejtetted. Knoszoszban megkaptad a pecsétet az Ida hegyen kapott Zeusz megbízó levélre. Megszerettetted magad isteneikkel. A szurdokokban megtanultad Apollon énekeit, az ő múzsái voltak a barátaid. Ártemisszel  ugyan olykor veszekedtél. A csintalan, pajkos Hermészt örök kísérőddé, barátoddá tetted. Emlékszel Irakliszra, ki Amnisszosz völgyében őrködik a királyi hadi flottán? Emlékszel búcsúestedre - telihold idején -, a királyi sírok  hátborzongató csendjére? Áldozatot tettél a 77 szent barlang legjelesebbeiben. Ha a szent labirintusban boldogultál, tudod már az utadat.  Afrodité Chrissi szigetén neked adta a világ legnagyobb dolgát:  az örök szerelmet és a családot.. Az még nekem sem adatott meg, hogy Pallasz Athene saját pecséttel lásson el. Te azt is megkaptad. Őrizd e pecsétet , mutasd fel mindenhol, hol magasabb engedély szükségeltetik. Súgnak neked majd a szent fák lombjai, zúgnak neked majd a vízek habjai, iránytűddé válnak a csillagok és a lég örvényei.  Rajtad lesznek  majd a magas hegyek  örök kő szemei. Érezd a természetet. Menj oda - Pán és Dioniszosz szigetére -, hol Glavkoszt, a tudós baglyot tisztelték. Kis Glavkosz vagy te is. A nyomok olvasásában használd még ősibb tudásod. A tudós káldusok mérhetetlen tudásszomját. Az olvasásnál és írásnál, mikor a bábeli toronyban érzed magad, vedd elő sumér szókincsedet. A harcban igazi szkíta lovas íjász légy. Sok munkád során pártus módra vigyázd szent családodat.  Ha vigyázod családod, a nagy istenek is ott lesznek veled.  Menj hát a tudás ősi honába, Thassosra.

Én még maradok itt, hisz én görög vagyok, s nekem itt Krétán még mást is fel kell derítenem. Te mint magyar, kövesd a ti titkotok nyomát. Menj előre, légy a nyomkeresőm. Tudni fogom, amint célhoz érsz. S mikor eljön az ideje, követni foglak és segítek a keresésben. Annyi titok keresésében, amit az ősök is engedélyeznek. Tudod, vannak titok, mik őrzésre vannak ítéltetve. Vannak titkok, amikre büntetlenül érdemesnek ítéltetünk ősapáink által.

A múlt heti hajókiránduláson egy számomra ismeretlen számról egy hívást kaptam. 9 év után. 9 éve bocsájtott utamra úgy Spiros, hogy előtte elvitt Delfibe. Mondta akkor, hogy a nagy titok megfejtésére engedélyt kell kérnem itt. Én nem vagyok görög, tehát az ő közbenjárása kellett ahhoz. Még kétszer oda kellett látogatnom Delfoiba, a jóshegyre.

Most Krétáról jött a telefon.

 

 

Mondta: Látom, jó helyen vagy. A titok kulcsa ott Potámiában, Panagiában van. A segítőidet is jól használtad. Felfegyverkeztél ősi tudás és a népi tudás jelolvasókkal is. Látom, kész vagy a rád bízott feladattal. Tudod, nem sok időm van. De nemsokára jövök hozzád, segítek megfejteni a számodra olvashatatlan jeleket. Foglald össze, amit idáig megtudtál. Gondold át az összefüggéseket. Ismerj meg minden követ. Merülj a tenger alá. Olvass! Megtanítottalak olvasni! Ezt könnyed teszed, hisz neked, mint magyarnak ősibb a tudásod, mint nekünk görögöknek. Mire ezzel készen vagy, érkezem. És együtt olvasunk tovább.

/ Spiros Spiros: a legelismertebb fotóművész, archeológus
Ősi jelolvasóm Kostasz, a szobrászunk, és Nikosz, az ókori borok borászmestere.
Népi jelolvasók a közvetlen családom és a sziget összes lakosa/

Leletanyagok

Szoktátok mondani, valami különleges kisugárzása van a szigetnek. Ezért tértek vissza újra és újra.
Találgatjuk, honnan ez a vonzás?
Ugyanazt érzitek itt a szigeten, mint otthon Pilisben,  Dobogókőn.
Hát lassan megfejtjük a nagy titkot.

Emlékeztek a Nagy Sándor írásomra?

És most jön ennek a folytatása. A Jota apartmanból Argirissel beszélgettem régészeti dolgokról. Tőle tudom, hogy unokatestvére oceonográfus. Két éve itt végzett kutatások során különleges csodát találtak Kefalas öblétől Tripiti felé. 100 méteres tengeri mélységben piramisok, oszlopos épületek törmelékei és egy hatalmas ókori város, amit i.e. 1450- 700-ra tudnak tenni korban.

Vegyük sorba a tényeket.

A világ legnagyobb  vulkánkitörése i.e. 1450-ben volt Santorinin.
Ez valószínűleg beindíthatott egyéb vízalatti és felszíni kitöréseket a környéken.
Itt a környéken hol voltak a vulkánok? Athos, Samoutráki szigete, Thassos.
Azt tudjuk, hogy Thassos összes folyója termálvizes forrásként kezdte.
A Potos és Astris közti parton szénsavas vízfeltörés van még ma is a tengerben. ( Saloinikó Beach előtt.)
Azt is tudjuk, hogy a prenosi camping előtti  Paro partrésztől a tenger felé termálvíz van ma is a tengerben.
Azt tudjuk, hogy az ókorban Glavkosz, a tudós bagoly volt a sziget jelképe.
Atlantisz az ókori tudás bölcsője volt. Tudás = Bagoly azaz Glavkosz.
Lásd majd a limenasi archeológiai területen (az Agórán) a Glavkosz sírt, aki mint ember is létezett.
Azt is tudjuk, hogy a Potámiát követő ókori falu, Enia területén levő Mouszháró Tripai barlangalagút Skála Mariesben végződik.
Az ott bent levő  mükénéi kincsek 5 óriás múzeum megtöltésére lennének elegendőek.
A tavalyi júliusi feltárás során megtalálták Potos keleti részétől Salonikó Beachig a mükénéi kikötőt. (Akik akkor rész vettek velem az Apollonos szigettúrán, néha meg-meg jelentünk az ásatás egy-egy érdekes pillanatában.)
Kostasz, a szobrászunk régészek felé tett bejelentésére Limenárjában a Metalia Beach felé az ősztől szintén új mükénéi területet kezdtek feltárni.
Azt tudjuk, hogy a limenárjai vasércbánya-központ épületét a német nácik azért szállták meg, mert a környéken nyomoztak az őseikre visszavezető árja papok sorsa után.
Azt is tudjuk, hogy Aliki Limenás után a legnagyobb akropolisz volt. Tudjuk, hol voltak az őrtornyok. Tudjuk, hol voltak a rabszolgafalvak. Az akropolisz egy töredéke fel van tárva. 
(De ilyen nagy központ volt Vathi  Saljára területe is, ahová a hajós kirándulásunk során megyünk. Emlékeztek, a Márványpartok!)

Amit még keresünk: hol voltak Alikiben a lányok palotái? Hol voltak a gazdag kereskedővárosok körülötte? Hol voltak ?

Azt is tudjuk, hogy a Földközi-tenger átlagban 2-300 méter mély. A legmélyebb pontjai: Santorini, Kritikó Pelágos Kréta-Iraklion előtt. Itt 1500-2000 méteres mélységek vannak.
Majd a Thrák-tenger dél- délkeleti Thassos vonala.
Pontosan: Gramboussza szigete, Babourasz szigete, Livádia öble előtt, Rousszo gremó szakaszon a Szirének medencéje szirtje előtt. Itt 500-1500 méteres tengeri lyukak vannak.
Ismerjük a Limenas - Evreo Kastró és a szemközti Abdira ókori város közti tengerben elsüllyedt városrészeket is.
Tudjuk, II. Fülöp fia, Nagy Sándor birodalmának széle itt kezdődött.

A vonzások közti összefüggés???

Pilisben a világ legnagyobb urának sírja: Attila sírdomb.
Thassoson a görögség legnagyobb alakjának sírhegye.

Két nagyon kiemelkedő, a világtörténelem kitörölhetetlen emlékű hadvezére, hódítója: Attila és Alexandrosz...

Az energiafeltöltő hatásuk...

Azt ne felejtsétek el, hogy Kréta nem volt görög birodalom. Én ma sem tartom annak. 14 éves nagyon mély archeológiai ismereteim tudatában ma azt állítom: ma sem göröghon Kréta. Krétán a vonzás más jellegű. Érzem a kultúrabeli különbséget. Viszont a jelek onnan ide vezetnek. Kréta Chrissi szigete hozott engem ide. Arra a szigetre, aminek azelőtt én a nevét sem hallottam.

A kisugárzás ott ért engem először. Megmagyarázhatatlan érzéssel, nagyon mélyen. Idő kellett ott is hozzá. A titkok nem kerülhetnek gyorsan a felszínre. Ott 3 év kellett hozzá, mire átitatott Kréta misztikuma. Itt a szigeten nyolcadik éve tapogatózom. Én magam sem értettem Thassos vonzó erejének mibenlétét. Krétán az ősmagyar gyökökhöz, a babiloniai nagyságunkhoz jutottam. Itt annak a folytatását érzem. Hisz a végtelen magyar tudás öröklődött át a görögséghez. A miénk törlődött, ill. hamu lepte be a Santorini vulkánkitörés által, és folytatást kapott a görög kultúrában. A mükénéiek által. És ehhez ki kellett még? Megasz Alexandrosz (Nagy Sándor). Véget ért hát Attila hős korszaka, és kezdődött egy újabb korszak, minek a bölcsője a thrák térség volt, központjában Thassos szigetével, Meges Alexandros vezetésével.

A folytatást csak a szeptemberi szezonzárás után mesélem el. Addig álmodjunk arról, mit rejt a tenger mélye.

És addig is élvezzük a sziget furcsa bizsergető energiájával feltöltő hatását!Várjuk hát Spirost, az ős görögöt, kivel mint egy légi hanggal, állandó gondolatcserében voltam idáig.

Várunk hát, hogy mesélj nekünk! Híven követtem tanácsaid, igyekeztem tiszteletben tartani ősünk titkait.
Várjuk csodálatos szemed, hogy oly szépen és mélyen lássunk, mint te!

 

endeel