Kedves halsütők, avagy egyél görög módra nyaralásod alatt  !

Egy kéréssel fordulok minden vendéghez, aki a szálláson halat szeretne sütni.

Nagyon komoly gondom nekem is és a szállásadóknak is, hogyan értessük meg a vendégekkel, hogy erős illatú ételek elkészítését bent a lakásban  NE TEGYÉK! Gondoljatok bele, hogy mind a mosogató, mind a lakás beissza a kikötői halbűzt, amit a következő érkező vendégnek szagolnia kell, mert hónapok telnek el, amíg a csatornából kiürül !!!

(Most volt egy olyan esetem, hogy otthonról hoztak ki fagyasztott halat, az itt a hűtőben kiengedett, serpenyőt nem adnak a szállások halsütésre, így megbüdösödve ki kellett dobni.)

Nagyon nagy gond, hogy magyar módra a lakásban próbálnak eszközök nélkül titokban halat sütni a vendégek.
Ízben sem érik el a helyes eredményt, és mindannyiunknak gondot okoznak a művelet tisztátlanságával.

EZ MINDEN SZÁLLÁSRA VONATKOZIK!!!

Amit lehet:

A kikötői két halas boltban megveszitek a friss halat.
Ott vártok egy kicsit, és költségmentesen megtisztítják azt nektek. Ezt kérni kell! De szívesen teszik. Így kérjétek: Katharizména parakaló! (Tisztítva kérem!)
A halas reggel 8.00-tól kb 11.00 óráig van nyitva. Tehát ameddig friss hal van.
Majd szedtek a mindenhol található fenyők alól egy pár száraz tobozt.
Minden szálláson van flekkenező! Adnak hozzá flekkenező rácsot.  Kiegészítő edényeket is lehet kérni a háziaktól.

Vesztek 5 Euróért egy nagy zsák faszenet. Ez egész hétre elegendő a mindennapi sütéshez!
Bekészítitek a faszenet és meggyújtotok egy tobozt. Ezután rárakjátok a kályhacsövet, hogy begyulladjon a toboz alatt levő parázs. Az a kb. 8 perces időszak, míg a cső alatt begyullad a parázs, elegendő, hogy átmosd a halat, és úgy natúr ráhelyezed a már egyenletesen vörösen izzó parázsra helyezett rácsra. A halnál előfordul, hogy ragad a rácsra. Ezt úgy akadályozzuk meg, hogy citrommal  megcsöpögtetjük a rácsot az étel alatt.
A parázs begyújtásához kérheted a háziak segítségét is. A sütés elvégzése után a rácsot jól mosd el a kerti csapnál. Fontos ez amiatt is, hogy főleg a halak sütése után a rács átveszi a hal erős illatát. Halat és húst soha ne süss egy rácson. Ha mindkettőt szeretnél sütni, akkor először a húst süsd ki, majd a halat. A sütnivaló ráhelyezése előtt égesd ki a már egyenletesen izzó parázson a rácsot.
Állandóan forgasd, hogy mindkét oldala átsüljön. Annál az ételnél, ami hosszabb sülést igényel, jó, ha legyezzük a parazsat, hogy feléledjen. Kb. 15 perc alatt van kész a hal. Fűszerezni mindig a készre sült, rácsról frissen, forrón levett ételt fűszerezd!
Egy kis tálban összekeversz origánót és sót. Egy másik kis tálban felkeversz egy citrom levét és egy kis kávéscsésze olívaolajat - ezt felvered villával sűrű zöld krémmé.
Tálalsz.
Megszórod az origános sóval, és ráöntöd a citromos olívaolajat.

Mindenféle halat el lehet így készíteni. A halnál fontos, hogy lassú parázs legyen. A polip kisütése fél órát vesz igénybe. A garnelarák 15 perc.

A húsokat is azonos módon sütjük. A sütési idők kb.:
Máj, sertés és marha karaj, suflaki: 15 perc
Csirke fél óra

Így kérd a hentestől:
Mouszhári mprizola gia szkára (marha karaj)
Hirinoó mprizola gia szára (sertés karaj)
Lemó (nyak)
Pancetes vagy mposka (sertés oldalas csont nélkül)
Kotopouló gia skára ( csikre a faszénre)
Sikóti mouszhári ( marhamáj)
Sufláki (Sertés)

 - Ezeket mind azonos módon, mint ahogy a halfűszerezést írtam a fentiekben, utólag fűszerezitek. A húsok esetén a sóhoz, origánóhoz még őrölt fekete borsot tegyél. És olívaolaj csak a máj tálalásához kell. Itt elég a húsokra friss citromlevet csavarni. ( Ezt csak forrón, tálaláskor.)

Loukánikó (kolbász)
Mpifteki (marha fasirt)

 - Ezek ugye már készre vannak fűszerezve.Tálaláskor csak citromot teszel rá.

Görög salátát készítesz hozzá.
Nyersen összevágsz mindenféle zöldséget.
1. paradicsom és hagyma, olívabogyó, csak olívaolaj és só.
2. paradicsom, újhagyma, salátalevél apróra vágva, kapor, olívabogyó, tört fokhagyma, olívaolaj, ecet, só

Fontos itt is, hogy csak tálaláskor öntöd fel az öntettel és csak akkor sózod!
Még egy kis fetát is tehettek ízesítésként a salátához.

Italként a görög ezekhez az ételekhez csak fehér aromás száraz bort iszik.

 

Mégegyszer arról, hogy  hol szerezd be a friss termékeket Skála Potamia parti turisztikai centrumában:

Halas üzletek:
A kikötőben a forráskút felett. Reggel 8.00 órától 11.00 óráig.
Valamint a centrumba vezető felső útkereszteződésben 10.30-11.30. óráig. Ez az üzlet inkább a furgonjával házal az öbölben. Esti órákban is nyitva lehetnek (19.00 óra körül), ha sok halat hoznak be.

Jorgos Hentes:
Egy kis hentesüzlet a farönkös suflakisunk mellett, de ez csak késő esti órában tart nyitva.
Ami rendszeres és hosszú nyitvatartással működik, az a parti földes úttal párhuzamos úton a centrum kereszteződéstől vissza kb. 150 méterre található. Vörös bika tábla jelzi (Meat). Mellette motor- és autókölcsönzők vannak. Nyitva tartása reggel 8.30- 13.30-ig, majd 18.00-20.30 óráig. A java termék nem a hütőpultján van kihelyezve, hanem kérésre a hűtőkamrából hozza ki a vásárlónak.

Sok sikert és jó étványat kívánok a sütögetéshez!

 

endeel