Balzsamó A mai napon, a szervezett kirándulás vendégeivel körbe autóztuk a szigetet.

Reggel 7. 15 kor indultunk, délután 5 kor értünk vissza a szállásra. Amiket e kiránduláson látnak és hallanak a vendégek, annak leírásához egy vaskos könyv sem lenne elegendő.

 

Most két részletet emelek ki a mesélni valómból. Limenást elhagyva, éppen leállót kerestem, hogy Thasso Poula sziget és a szemközti part és Thasszosz kapcsolatáról szemléltetően meséljek, mikor útszéli virággyűjtőkre lettem figyelmes. Ez ok volt a megállásra. A balzsamó növényt gyűjtötték a helyiek. Mint a házaspártól megtudtam, 5 unokájuk van, és a nagyiék felügyelnek a gyerekekre, amikor a palánták megbetegszenek. Elmesélték, hogy ilyenkor májustól kezdik feltölteni patikájukat az egész éves gyógyszeres kezelésre. Igen, ahogy a mikrohullámút nem engedik a konyhai eszközök kellékei közé, úgy a gyógyszertárakat sem dolgoztatják agyon a görögök. S lám egy újabb hazavinni való az ideérkező vendégeknek. Májustól, június végéig virágzik a balzsamó. Közelebbi képet később teszek be a leíráshoz. Virágzás ideje alatt kell szedni a gyógynövényt. A hölgy kezében látható csokorhoz, kb. egy kg olívaolaj szükséges.


Egy csavaros tetejű, kb. két kg-os befőttesüvegbe tégy egy kg olíva olajat, majd csipegesd bele a hideg vízzel előzőleg átmosott balzsamo virág felső, zsenge virágos hajtásait. Lezárod az üveget és normál hőmérsékleten állni hagyod. Kb. 1 hétig. Ez idő alatt a növény hatóanyagai kioldódnak, az olívát élénk bíborpirosra festik. Ekkor keresel egy szűrőruhát, vagy valami fém mentes szűrő edényt és leszűröd az olajat a virágtól. Száraz, tiszta üvegbe a szűrletet lezárod. Mire jó ez az olaj? Torokgyulladás, nátha, köhögés esetén, naponta egy likőrös pohárnyi olajat a betegség kb 3 napjáig elkortyolgatsz. De kortyolgathatják erős dohányosok is, akik reggel köhögéssel ébrednek. Természetes, de erős antibiotikum tartalma miatt, csak rövid kúrákat vegyetek! De jó sebekre, szúnyogcsípés által sebkörnyék bedörzsölésére is. Főleg kisgyermekeknek, akiket egy nyári éjszaka után, reggelre szúnyogcsípéssel teli találunk, az e keverékbe mártott vattával átkenegetve a kis testet, egy óra múlva elmúlnak a viszketős felduzzadt csípéssebek.  Akik, nem szeretik az olíva olajat,- ami a leghatásosabb az egyéb olívaalkotók miatt- azok megszárítva a növényt, teaként, mézzel ízesítve is ihatják, e gyógyteát. A képen láthatjátok, hogy nem valami idős kuruzsló emberekről van szó. Művelt, tanult emberek mindennapi használatos orvosi receptje volt ez. A szárított virágcsokrokat, 2 Euróért árulják a piacon és egy két üzletben. Az olívaolajos gyógyírt itt a szigeten Limenásban, Theologosban az erre a területre szakosodott üzletekben, láttam. 3 dl-es kisüveget 6 Euróért mérnek. A titkát hogyan készül, soha nem árulták el. Kérdésemre a válasz mindig az volt: Különleges eljárással készül. No, láthatjátok, ez a különleges eljárás: Légy figyelmes a természetbe! Használjátok bátran ezt a receptet! 

A vendégeimtől azóta megtudtam, hogy ezt a gyógynövényt ezerjófűnek hívják.

endeel