A szigetünk számotokra és számunkra legkedvesebb területeit az állam árulja, külföldieknek, főleg németeknek.
Az értékesítés érinti az ország egyik legszebb és leghíresebb strandját, Thassos szigetén a Golden Beach-et.
Ezek a területek jelenleg állami tulajdonban vannak, tehát mindannyian használjuk. Sőt természetvédelmi területek is vannak a felsorolásban.

A városházánk helyt adott az országos kérésnek.
A vevők hoteleket akarnak építeni, és magán fizető strandokká alakítani. Lényegében ezzel megakadályoznák, hogy a polgárok hozzáférjenek a parthoz.
A határozat megszületett, ami teljes katasztrófához vezethet. Újabb Copacabana jöhet létre, hatalmas szállodákkal, míg a part menti görög vállalkozások tönkremehetnek.

Az érintett területek:
Thassopoula sziget, Keramoti felől
Limenária: az 1904-ben épített  metáliafejtők irodaépülete, vára
A mi teljes öblünk - 180 strema (18 hektár) - beleértve a természetvédelmi terüleinket is. A központi, általam nagy strandnak nevezett homokos partszakasz is, ahol a dűnék szerepelnek a Natura 2000 természetvédelmi programjában
Limenas kikötőkörnyéki 15 strema (1,5 hektár) tengerparti szakasz
Rahoni 250 strema (25 hektár).

A görög emberek Thasost nem engedhetik át. A lakosság eltökélt szándéka, hogy megvédje a határait. Nem fogjuk engedni, hogy bárki is elpusztítsa a szigeten található értékeket. Itt a kérdés a túlélés – írja a helyi újság.

Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Θάσου από την απόφαση της κυβέρνησης να συμπεριλάβει στις προς πώληση περιοχές μια από τις ομορφότερες και πιο φημισμένες παραλίες της χώρας τη Χρυσή Αμμουδιά στην Παναγία Θάσου.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν ξεσηκωθεί καθώς και στο παρελθόν επιχειρήθηκε να πουληθεί σε ιδιώτες η παραλία συναντώντας την έντονη αντίδραση φορέων και κατοίκων του νησιού.
Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ αναφερόμενος στο θέμα τόνισε ότι η νομική υπηρεσία του νησιώτικου δήμου θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσβολή της παραπάνω απόφασης, αλλά και των παραχωρήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ της χερσαίας ζώνης της Μαρίνας του Λιμένα, έκτασης 15 στρεμμάτων, καθώς και της Βάλτας Ραχωνίου έκτασης 250 στρεμμάτων, εκτάσεων που βρίσκονται κι αυτές στο σχεδιασμό προς εκποίηση από το Ταμείο.
Ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Θάσου και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Δημήτρης Έλληνας επισήμανε - στην εφημερίδα Θράκη- ότι τα 181 στρέμματα που περνούν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, αφορούν σχεδόν σε όλη την παραλία της Χρυσής Αμμουδιάς από τη Σκάλα Παναγίας μέχρι τη Σκάλα Ποταμιάς με τις αμμοθίνες, η οποία και είναι ενταγμένη στηNatura 2000.
«Ουσιαστικά με αυτό τον σχεδιασμό», συμπλήρωσε ο κ. Έλληνας, «εμποδίζεται η πρόσβαση στον πολίτη προς την αμμουδιά. Αν τελικά παραχωρηθεί με διαδικασίες fast-track, θα καταστραφεί κάθε μικρομεσαία επιχείρηση σε όλη την παραλιακή ζώνη.
Μιλάμε για όλη την παραλία ανάμεσα σε ρυμοτομικό και αιγιαλό και υπάρχει σκέψη να “κοπούν” κομμάτια των 10-20 στρεμμάτων, κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πρόβλεψης. Θα στήσουν ξενοδοχεία στο γιαλό σαν μια δεύτερη Κόπα Καμπάνα.
Ο λαός της Θάσου δεν θα το επιτρέψει να περάσει. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος και αποφασισμένος για κινητοποιήσεις ως τα άκρα. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν την καταστροφή του νησιού. Εδώ πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης», κατέληξε.

Az öblünkből pár ember összefogott és békés felvonulást tartottak.
A szigetlakók jogosnak érzik a véleményük kinyilvánítását. A görög föld Görögországhoz kell hogy tartozzon.

   

    

Facebookon

Megjegyzés : 1 strema = 0,1 hektár  (link)

Hozzászólások  

0 #1 Gyalázat!nacsaa 2013-06-18 02:00
Ezt hívják gazdasági gyarmatosításnak!Egyetlen állam sem adhatja fel a suverinitását!Ennyit az UNIÓ-ról!
0 #2 NatoÁgi 2013-06-19 02:00
Ma már a múlt történelméhez tartoziik, mikor a teljes szigetet NAtO területté szerették volna alakítani. Akkor segítségükre volt Kavala megye lakossága is. Egy évtizedes pereskedés után akkor győztek. Ma nehezebb a helyzet.Ha láttok nyaralásotok ideje alatt felvonulásokat, és egyetértetek a helyiek véleményével, csatlakozzatok a sétához. Az esély kicsi, hogy most is győztes legyen a sziget. Egy vendégem mondott valamit. Az jut eszembe e tüntetésről, hogy tegyük vagy ne tegyük.Ha valahol szemét halmaz van, és te is oda dobod a szemetet, akkor az gyűlik és egy idő után megfojt. Ha te ahhoz nem dobsz többet, adsz esélyt arra, hogy esetleg más sem dob oda, így ha nem is csökken, de legalább megállítottad a rossz gyarapodását.E gondolattal történik hát a vélemény kinyilvánítás.A sziget lakói örömmel fogadnak hát benneteket e folyamat megállítására.
0 #3 ???!Andriska 2013-06-19 02:00
Az elmúlt száz évben többször is kellet "NEM!"-et mondania göröghon fiainak és leányainak. Hányattatott volt sorsuk nekik is, de kitartottak apáik s anyáik és leendő leszármazottaik földjéért, hol generációk látták meg a napvilágot és generációk aludják végső álmukat. Én úgy gonodolom, hogy a Föld nem eladó, nem birtokolható, de aki gondozza, műveli, tiszteletben tartja szokásait és hozzátesz, nem elvesz tőle, annak meg kell védenie - joga van megvédenie - a kártékony, romboló behatásoktól. Bízom benne, hogy sikerrel járnak a kezdeményezések és bár idény nyáron még csak a második alkalommal töltekezünk fel a helyiek szeretetével, otthonként tekintek reá. Ha lesz akkor is békés megmozdulás bizton állítom, hogy emelni fogjuk a résztvevők számát, a kisajátítással teljes mértékben egyet NEM értve.
0 #4 Nem lehetmjuditta 2013-06-19 02:00
Az nem lehet, hogy ez a sziget elvesszen! A legszebb sziget és a kedves lakói! Valamit tenni kell, mert ha nem, tényleg egy megszokott szállodakomplexum lesz és elveszíti, mindazt, ami értékes és szép és érintetlen és.... minden!A németek már régen szemet vetettek erre a csodára, lásd Theologos...Remélem, sikerül megakadályozni ezt!!!
0 #5 Hiszen pont ...pamag 2013-06-19 02:00
Hiszen pont azt szeretjük a görög tengerpartban, hogy itt nincs ill. ritka a szállodaszörnyetegekkel telezsúfolt part.Thassoson meg egyáltalán nincs is.Azt mindenképpen el kéne érni, hogy ha lesz is új tulajdonos, ne tehessen meg bármit. Előre ki kéne kötni, mi az, ami ne valósulhasson meg, hogy ne pusztuljanak el helyi értékek. A legmeredekebb dolog a természetvédelmi terület... (nem mintha itthon nem fordult volna elő...)
0 #6 Ez elképesztő!!Cactuska 2013-06-20 02:00
Gyalázat, ami ebben a világban folyik! Szomorú lenne, ha tényleg eladnák ezt a gyönyörű partot, vagy akár egy talpalatnyi földet is ebből az országból! Ráadásul olyanoknak, akiknek közük nincs ehhez az országhoz. Se a kulturájukhoz, se az életükhöz, se a földjeikhez!!!!Görögország így szép, ahogy van és mi pont ezért szeretjük annyira. A sok helyen érintetlen természetével, a görögös apartmanokkal, az igazi görög hangulattal, a kedves emberekkel. Egy szállodakomplexum "megöli" a szigetet. :( Arról nem is beszélve, hogy németekkel lenne tele az egész sziget. Oda lenne a varázsa, az igazi görög érzés. :(Nagyon remélem, hogy nem lesz ebből semmi és valakik, valahogy megakadályozzák ezt az őrültséget!!! A németek maradjanak csak otthon és ne tegyék a kezüket görög földre!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

endeel