3. Görögországi Találkozó - Makedónok Amfipoliban

Vasárnap, 2018. május 20-án került megrendezésre ez a fesztivál. A rendezők és a szervezők a helyi önkormányzat és a makedón egyesületek, "Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου  " voltak. A pompás ünnepen 2500 népi táncos és 140 kulturális szövetség mutatta be műsorát.

A program bemutatása egyféle kulturális tiltakozás a Skopjai Makedónia jogtalan elnevezése, valamint a domb feltárásának hirtelen félbehagyása miatt.

2015-ben ugyanis abbamaradtak az ásatások. A program felszólalói, a politikusok és az országos elöljárók mind-mind támogatásukat adták e cél elérésének e nemes módon való  kifejezésére. És valóban a bemutató sok ember szemében könnyet fakasztott.

A helyszín az egykori fahíd archeológiai területéhez tartozó tér, a Fesztiválok tere.

Maga a program? Az érzés leírhatatlan.

A környék dimbes-dombos, üde zöld és virágos. Gyógynövényektől illatos dombos vidéken a panoráma hol a Strimonas folyó deltája, hol a Strimonikos öböl képe, hol az Athos-nyúlványok a tengerből és Olimpia szigete. És archeológiai leletek mindenhol.

Maga a táj tehát lenyűgöző.  Ebben a tájképben az a sok ember talán zavaró lett volna, ha nem ezekkel a színekkel vesz részt. Mi nézők csak ámultunk-bámultunk a sok szőttesbe, hímzettbe, szőtt-fonottba öltözött népi táncos közt. Nem tudtuk, mit nézzünk. A büszke, mosolygós arcokat, a kelméket, a bocskoros cipőket, a fejfedőket, a horgolt zoknikat vagy lábvédőket. Egy élő múzeum volt az egész. És ott lehettünk közöttük. 140 féle népviselet a legnagyobb pompával és eredeti díszekkel. Már ez önmagában is elragadtató volt. Hanem mikor a körtánc elkezdődött, és minden hullámzott, rezgett, dobbantott és kurjantott. Az ég zengett, levegő rezgett, a fold dübörgött, a szív dobogott....

Tánc után egy perc csend, majd elhangzott a mikrofonból a kérdés:

-Zει ο βασιλιάς Αλέξαντρος? - Él e a király, Alexandros?

Erre mintegy 3000 fő torkából a domboldal lejtőjén elhangzott a válasz:

- Ζει και βασιλεύει! Ζει και βασιλεύει και τον κόσμο κυριεύει.

- Él és uralkodik! Él és uralkodik, a világot meghódítja.

Úgy visszhangzott a domb, hogy ha valóban él Nagy Sándor, hát szelleme bizonyosan meghallotta, hogyan dicsőíti őt a mostani nemzet. Bizonyosan hallotta és keble büszkén dagadt, hogy 140 népcsoport díszruhába öltözve immár 2300 évvel őutána újra neki táncol és énekel.

(- Él e a király, Alexandros? Erről a kijelentésről van egy monda.  Görög forrás:
http://www.thetoc.gr/magazine/thruloi-kai-alitheies-gia-ton-thanato-tou-megalou-aleksandrou

Magyar nyelvű forrás:

Thesszaloniké legendája
Egy népszerű görög legenda szerint[14][15] Thesszaloniké évszázadok óta sellőként él az Égei-tenger vizében. A legenda szerint Alexandrosz, mikor a halhatatlanság vizét kereste, nagy nehezen szert tett egy kevésre ebből a vízből, és megmosta benne húga haját. Mikor Alexandrosz meghalt, Thesszaloniké fájdalmában a tengerbe vetette magát, de nem halt meg, ehelyett sellővé vált és azóta dönt a hét tengert járó tengerészek sorsa felől. A vele találkozó tengerészeknek mindig ugyanazt a kérdést teszi fel: „Életben van Alexandrosz, a király?” (görögül: Ζει ο βασιλιάς Αλέξανδρος;) Erre a helyes válasz: „Él, uralkodik, és meghódítja a világot” (Ζει και βασιλεύει, και τον κόσμο κυριεύει!) Ha ezt a választ kapja, a sellő engedi, hogy a hajó és legénysége nyugodtabb vizekre evezzen, de bármely más válasz hallatán dühöngő Gorgóvá változik, és a tenger fenekére küldi a hajót, minden tengerészével egyetemben. )


Méltó volt az ünnep magához a területhez és Nagy Sándor múltjához.

Elképzeltem, hogy Olympia - Nagy Sándor anyja -  egy-egy győzelem után annak kihirdetésére hogyan hívta össze a népét a tiszteletére adott ünnepségre. Valahogy így, ahogy most láttam. Gyöngyöző érzés volt részt vennem egy ilyen mélyen a múltba gyökerező ünnepségen.

A Sírdombról ma már tudjuk, hogy az akkori legnagyobb ókori Akropolis szent helyeként  működött, mint Mandio, azaz jóshely, mint áldoztatot bemutató templom. A Sírdomb Nagy Sándor és anyja, Olympia által épített legfőbb központi templomként működött. Gyalogosan a fahídnál lehetett megközelíteni. A fahíd stratégiailag is fontos volt. A hajóval érkezők pedig a Strimonas folyó  akkori deltájától a mai nevén Nea Kerdillia-i  partoktól egészen a Sereiaki akti partjáig köthettek ki. Ez volt az ókori Görögország lehatalmasabb természetes és kiépített kikötője. A győzelmi ünnepek bizonyosan nem az akropoliszban zajlottak, lévén az csak szent ceremóniák bemutatására engedélyezett hely. Ezen a mai területen és közelében lehettek az ünnepségek. Ma már minden másként néz ki ezen a területen, mint ahogy az ókorban. A Sztrimonasz folyót szabályozták. A delta akkor a mai néven TUZSLA-nak nevezett helyen volt.

    

 


http://www.amfipolis.com/amphipolis-news/

 

Miért a fahídnál voltak az ókori ünnepségek?

A nagyszabású rendezvény különlegessége volt még, hogy nem voltak vásárosok, árusok. Mindössze egy bódé árulta az emlékblúzokat, egy másik szuflakit és meleg szendvicset. És a főépület büféje vizet, sört és üdítőt árusított. A főbejáratnál a jegyárusítás helyett poharakban kitöltött bort kínáltak a megjelenő vendégek felé ajándékba.
Tehát sem belépő nem volt, sem üzleti tevékenység. Az egész program ingyenes volt.

Hogy a rendezvény célját eléri-e, azt nem tudhatjuk. Valamikor talán igen. De már most nyertek. Elismerést, a a népcsoportok karbafont együttlétének  örömteli, erőt adó érzését.

Ez  a terület csak a rendezvények idején látogatható.

A környékről bemutatnék egy-két fotót.A feltárt részek közül ami látogatható, az is csak előre bejelentett idegenvezető kérése után lehetséges. Mindez megnehezíti az archeológiai leletek látogatását. A véletlenül a területre érkezők semmit nem látogathatnak a múzeumon kívül. 4 évvel ezelőtt hónapokig nagyon sokan élénken figyeltük a monumentális sírdomb feltárásáról szóló híreket. Majd egy jó évre rá nemcsak hírek nem voltak, de hírzárlatot is rendeltek el. Megtiltottak szinte minden dokumentációt. Innen-onnan a helyiek részéről jöttek még információk, de azt is inkább csak a televízió mondta be. Ígérgetések, tervek az ásatás folytatására.  Találgatások, és néhány igazság feltárása, hogy miért is maradt abba és valójában milyen titkokat rejt az ásatás és környéke.  A videók görög nyelvűek, de talán  néhányan, kik engem olvastok,  beszéltek görögül. Ezért gondoltam, megjelentetek felétek egy-két videót, mely a témához tartozik.

ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΚΑΒΕΙΡΙΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ (Α'): Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΗΤΕΡΑMaga a sírdomb szintén nem közelíthető meg. Az ott feltárt leletekről nem tudom, hol vannak. NEM A HELYI MÚZEUMBAN.

De amit most e műsor keretében láttunk-hallottunk, sejtet e hely nagyságáról.

Nagy szeretettel adom hát át nektek ezt a színes, nemes népi csokrot.

Fogadjátok szeretettel ennek az évnek a szezonnyitására.

Emlékeztetőül írom, hogy kezdődik a nyár és kezdődnek a folklór programok. Május 20-án minden népcsoport itt volt. Nyaralásotok alatt egy-kettővel találkozhattok majd. Vegyetek rész majd bemutatójukon.

Kívánok mindenkinek nagyon szép nyarat. Nyaralásuk idején feltöltődést, pihenést, napozást, fürdést, nagy túrákat, érdekes felfedezéseket és kalandokat!  

 

TELEFONNAL KÉSZÍTETT SAJÁT VIDEÓ 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

endeel