Húsvétunkat sok-sok egyházi ünnep követi. Míg a nyári szezon közepébe érünk, egymást érik a búcsúk.

Épphogy a húsvét hétfőnek vége, azon a héten pénteken van mindig az életadó víz búcsúja.

Ez egy nagyon jeles ünnepe a szigetnek és a falunknak. Az Ypszárióról megszámlálhatatlan forrás fakad, de a fő folyóág Potámia felett van, így az annak emlékére állított templom is ott van. Adena vagy  más néven Levki - ősi Potámia falu kezdeténél van a templom. Nem tudni, itt a szigetünkön e búcsú hagyománya milyen régi időre nyúlik vissza. De azt tudjuk, hogy a katonai hunta idején a zenés-táncos búcsúk tilosak voltak. Ez azt eredményezte, hogy egy-egy ilyen egyházi ünnepség hagyománya kezdett elsorvadni. Majd a katonai rezsim korszaka után a falu ma 50-60 éves lakosai, kik akkor 20-25 évesek voltak,  egy hordozható elemes kazettás magnóval és jó kedvükkel elkezdték feleleveníteni a hagyományt.
A liturgia után a Metoxi kolostor udvarán felállították magnójukat. Egy flekkenezőt is oda tettek. Ki sütött, ki rögtön táncolt is. Majd jöttek a falu többi emberei is, és évről évre hozzátett valamit e szép hagyományhoz. Kora reggel kezdődik a liturgia, mely kb. 11.00 órakor ér véget az egyházi étel szétosztásával az előző nap böjtölő emberek közt. A bárányos étel után kezdődik a közös mulatság. Talán a régi magyar május elsejére emlékeztető a kép és a hangulat.  A sziget összes lakója itt van ezen a napon. A hegyoldalban sátrak, flekkenezők. Ki-ki készül egy kis csemegével az egész napos mulatságra. Megy a népi tánc, örül mindenki és a társaságok köszöntik egymást.  A nép oly nagy hanggal van, hogy a szintén hangos forrás csobogását csak az hallja, ki szomját oltani a kúthoz megy.

A népi táncosaink egyre többen vannak. A sziget lakóinak elég vegyes összetétele van. Van köztük, ki Kis-Ázsia térségéből, egészen Kappadókiából származott ide vagy innen oda, a népi táncosaink is erre emlékezve mindenhonnan érkeznek. Több órás, minden térséget bemutató tánc után az itt maradók estig táncolnak.

Az ünnep költségét az egyházon túl a Polignostos Vagis faluszövetség képen látható tagjai szponzorálták.

Mely táncos körök adták a gyönyörű programot, az a meghívón van feltüntetve:
Kavalai táncszövetség
Fanou Kilkis táncszövetsége
Mariesi Jenna táncszövetség
Potámiai Polignosztos Vagio kulturális szövetség tánckara
Thassosi bevándorlók szövetsége: Kis-Ázsia és Kelet-Tráki "Szent János" táncszövetség
Szent Barbara és az Ötszázak kulturális szövetségének tánckara - Kavala

Meghívó és szponzorok:

          


Az Ypszárió hegy szeretettel nézi és öleli fentről a vidáman nevető, beszélgető és táncos ünneplőket, és örül, hogy völgye telis-teli van boldog, barátságos, hívő emberekkel.


Régi képeink:


Bizonyosan többeket érdekel, hogy milyen egyházi ünnepek vannak az egész görög ortodox világban.

Ünnepek :
A búcsúk dátumok szerint itt görögül vannak feltüntetve. De a honlap linkjén egyéb nyelven is kereshetnek az érdeklődők. Ez a táblázat az egész országra vonatkozik. Léteznek csak helyi szentek, így azon szenteket csak azon a helyen ünneplik. 

A nyaralásotok ideje alatt ellenőrizhetitek a dátumok alapján, lesz-e akkor egyházi ünnep.
Ez a honlap fesztiválokat is megjelenít országos rendezvényként.
Érdemes lementenetek  a honlapot, bárhol nyaraltok, és rákeresni, hogy az adott területen milyen programok lesznek.

    


Nálunk itt Potámiában a következő búcsú vasárnapra esik. Szent Tamás búcsújával köszöntelek hát benneteket hétvégén.

 

Hozzászólások  

0 #1 Emlékpamag 2018-04-13 23:06
Itt voltunk kirándulni évekkel ezelőtt.
Csak akkor csönd volt - senki nem járt ott, csak a madarak és a bogarak hangja hallatszott.

0 #2 Emlék folyt.pamag 2018-04-13 23:07
Egy-két évvel később (jajistenem, de régen nem jutottunk el a szigetre...) a kicsit lejjebb fekvő templomocska (a régi képek között az utolsó) mellett láttunk ottjártunkkor egy előző napi buli nyomait. Nyilván az is egyházi ünnep lehetett, de nem tudom, melyik... :)
0 #3 Emlék folyt. tovább...pamag 2018-04-13 23:08

Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

endeel