Gasztronomia

Általános témájú beszélgetések és szállás tapasztalatok!
Nagyon sok témát azért ne nyissunk!
Első olvasatlan hozzászólás • 489 hozzászólás • Oldal: 1 / 101, 2, 3, 4, 5 ... 10

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2017.06.18. 19:13

Honey írta:Évek óta tartó öregtésztás sütögetésem után bevállaltam a kovásznevelést és felnövekvő kovászgyerekem (akit Lajosnak kereszteltem el) segítségével ma megsütöttem életem első rozskovászos-tönkölybúzás kenyerét. Élesztőt nem látott. Talán kelhetett volna még a tészta, de mentségemre szolgáljon, hogy a kovászos kenyerek sokkal lassabban kelnek és még sokat kell ezt gyakorolnom ahhoz, hogy vállalhatóbb alkotás szülessen.
Kép


Kóstolni nem tudom, de látszatra tökéletes. ÜGYI VAGY!!!
Itt is vannak kovászos kenyerek.
ME PROZIMI
így kérjétek.Egészséges. Aznap nagyon finom, és meg kell enni.
Másnapra kicsit savanykás, és szárazabb. Sütőbe téve persze lehet frissíteni, és salátába mártogatva az utolsó morzsika is elfogy.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Honey » 2017.06.17. 18:54

Évek óta tartó öregtésztás sütögetésem után bevállaltam a kovásznevelést és felnövekvő kovászgyerekem (akit Lajosnak kereszteltem el) segítségével ma megsütöttem életem első rozskovászos-tönkölybúzás kenyerét. Élesztőt nem látott. Talán kelhetett volna még a tészta, de mentségemre szolgáljon, hogy a kovászos kenyerek sokkal lassabban kelnek és még sokat kell ezt gyakorolnom ahhoz, hogy vállalhatóbb alkotás szülessen.
Kép
"...jól, csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
RODOSZ
ZAKYNTHOS
KEFALONIA
THASSOS 2014
Avatar
Honey
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 1217
Csatlakozott: 2009.01.31. 18:22
Tartózkodási hely: JNSZM

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2017.02.07. 09:17

Köszi Honey itt is, igy már menni fog. :) Át kell már néznem a itteni gasztronomóia topikot valami új finomságért, annyi jó ötletet láttam már itt. :)
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Honey » 2017.02.07. 09:06

Messina, én is erről tanultam meg:
Kép

Jó kicsi lett a kép, de elküldöm privát üziben az hátha nagyobb lesz.
"...jól, csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
RODOSZ
ZAKYNTHOS
KEFALONIA
THASSOS 2014
Avatar
Honey
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 1217
Csatlakozott: 2009.01.31. 18:22
Tartózkodási hely: JNSZM

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2017.02.06. 18:45

Honey ez nagyon-nagyon jól néz ki, gondolom finom is, ha ilyen hamar elfogyott! :) El is mentem magamnak, a kislányom nagy kalácsimádó. :)
Csak a 6-os fonást kéne gyakorolni.... :roll:
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Honey » 2017.02.06. 12:27

Mazsolás kalács hatos fonattal
A kalács szombaton készült azzal a szándékkal, hogy ez lesz a vasárnapi reggeli. Sajnos (vagy nem is sajnos :wink: ) nem érte meg a vasárnap reggelt :D
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 4 ek. cukor
- 5 dkg vaj
- só
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- felvert tojás a kenéshez

Én a kenyérsütővel dagasztottam, de persze lehet hagyományosan is. :) Miután duplájára kelesztettem 6 egyenlő részre osztottam. Picit hagytam még kelni, majd hengerekké sodortam és 6-os fonással megfontam a kalácsot. Sütőpapírral bélelt formába fektetem és hagytam még kelni kb. 20 percet. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Tojással lekentem a kalácsot, mandulaszeletekkel meghintettem és kb. 35 percig sütöttem. (A sütő aljába tettem egy vízzel teli tálat)

Kép
"...jól, csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
RODOSZ
ZAKYNTHOS
KEFALONIA
THASSOS 2014
Avatar
Honey
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 1217
Csatlakozott: 2009.01.31. 18:22
Tartózkodási hely: JNSZM

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2017.02.02. 23:28

Honey írta:Vikso, én sem vagyok a kenyérsütő gépnek híve, bár ettem már jó kenyeret, ami abban sült. Ami azt illeti, én csak dagasztásra használom. Arra viszont nagyon jó. Én rendszeresen sütöm a kenyeret és bizony, minimum 3 óra az elkészítési ideje. De függ a konyha hőmérsékletétől és egy csomó tényezőtől (liszt, élesztő), hogy mennyire kel a kenyértészta.
Ha még nem ismered, ajánlom a fb-on az "Akik szeretnek kenyeret sütni" csoportot.


Köszi Honey :) Nem vagyok fb.-n, de gondolom sokan megosztják a recepteket, és ha beütöm keresőbe megtalálom. A pékek nagyon emelnék a kenyér árát, talán a minősége is nő. :?
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Honey » 2017.02.02. 10:39

Vikso, én sem vagyok a kenyérsütő gépnek híve, bár ettem már jó kenyeret, ami abban sült. Ami azt illeti, én csak dagasztásra használom. Arra viszont nagyon jó. Én rendszeresen sütöm a kenyeret és bizony, minimum 3 óra az elkészítési ideje. De függ a konyha hőmérsékletétől és egy csomó tényezőtől (liszt, élesztő), hogy mennyire kel a kenyértészta.
Ha még nem ismered, ajánlom a fb-on az "Akik szeretnek kenyeret sütni" csoportot.
"...jól, csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
RODOSZ
ZAKYNTHOS
KEFALONIA
THASSOS 2014
Avatar
Honey
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 1217
Csatlakozott: 2009.01.31. 18:22
Tartózkodási hely: JNSZM

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2017.02.01. 18:30

Ami azt illeti nagyon kenyeres vagyok, éppen ezért a jó kenyér nálam sokat számit. Jó pár kenyeret kipróbáltam, de a végén mindegyik egyformán nem izlett . Volt gyári kenyér, volt pékség kenyere, mind egyforma lett az adaléktól. Van kenyérsütő gépem, de legkevesebb 3 óra mire kész a fél kiló kenyér. Addig nézelődtem a receptek között amíg megtaláltam az alábbit. Dagasztás nem az erősségem, ezért géppel dagasztom. Időben, és költségben is kevesebb.
Aki egyébként is szeret sütni, annak semmi többletet nem jelent, és az íze ISTENI. :D

Ime az irott recept:
" Kézileg készitett kenyér.
A házi kenyérnek nincs párja, mert adalék mentes, mindig friss és ízlésünknek megfelelően készíthetjük el.Ezt a most hozott kenyérkémet annyira egyszerű elkészíteni, hogy bátran ajánlom kezdő háziasszonyok vagy eddig az otthoni sütést halogatók figyelmébe is!
Ahogy én készítettem:
Mérleg helyett 2,5 dl –es bögrét használtam.
A dagasztótálba öntöttem 3 bögre BL 80 gyermelyi, fehér búzakenyérlisztet, 1,5 bögre langyos vizet, 2 dkg porélesztőt, két evőkanál olajat, csipet sót, három kávéskanál cukrot. Ezeket jól összedolgoztam. Akkor jó, ha sem a tálhoz, sem a kezünkhöz nem tapad. Lefedtem a tálat és 10 percig állni hagytam.


Utána lisztezett gyúrótáblán még egyszer átgyúrtam a tésztát, amíg bársonyossá nem vált. Újból 10 perc pihentetés következett.
Megformáltam és bevagdostam tetszőlegesen. Apró magvakkal (hántolt napraforgómag, szezámmag, lenmag, fekete szezámmag) megszórtam.
Megfelelő méretű kacsasütő (jénai) tálba sütőpapírt tettem és ebbe helyeztem a megformált kenyeret. Vízzel megkentem a tetejét és a tál fedelét is belülről, amit ráhelyeztem.
Előmelegített sütőben 180 fokon 45 percig sütöttem. Akkor leemeltem a fedelet a tálról, átkentem vízzel a kenyeret és fedő nélkül még 10 percet sütöttem.
A sütőből kivéve megint átkentem vízzel a tetejét és rácsra helyezve hűtöttem ki.
Ebből a mennyiségből egy 90 dkg-os kenyér lett.
Konyharuhával letakarva frissen tudjuk tartani. "
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.11.08. 12:57

Könnyű almás süti
Hozzávalók:

6 tojás
15 evőkanál cukor
30 evőkanál olaj
30 evőkanál tej
36 evőkanál liszt
2 tasak sütőpor

1 citrom vagy egy narancs reszelt héja, egy kevés rum
A töltelékhez:

1kg alma
5 evőkanál cukor
1,5 teáskanál őrölt fahéj
1,5 teáskanál búzadara
Őrölt dió a töltelékbe, a tészta tetejére nagyba vágott dió.


Elkészítése: 40 cm-es átmérőjű tepsi

A cukrot a tojások sárgájával összekavarjuk, majd óvatos keveréssel a felvert fehérjét hozzáadó. Egy edénybe narancs reszeléket, az olajat és a tejet is hozzáadjuk. Miután kikavartuk, hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, így egy híg, palacsintatészta szerű tésztát kapunk. A tészta felét sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokos sütőben 10 percen át enyhén pirosra sütjük. Az almákat közben lereszeljük , a cukrot és a fahéjt és a búzadarát hozzákavarjuk. A tésztát kivesszük a sütőből, rásimítjuk az almás réteget, majd a maradék tésztát a tetejére öntjük melyet megszórunk a dióval.. 180 fokos sütőben nagyjából 35 perc alatt készre sütjük. Miután kihűlt szeleteljük és tálaljuk.
Csatolmányok
bamulatos-almas-kavart-teszta-lehetetlen-elrontani-de-nagyon-finom.jpg
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2016.10.23. 17:46

Szóval, vettem Limenasban pár doboz baklavát ajándékba. Addig osztogattam, amíg én meg sem tudtam kostólni, ill. nem volt képem kérni. Olyan 8 cm-es darabok voltak fóliába csomagolva, de mindenkinek nagyon ízlett. Gondoltam egyet, és ma elkészítettem, számomra a legegyszerűbb recept szerint. Jól sikerült. :örül:

Baklava.
A tészta
12 db réteslap (fagyasztott)
A töltelékhez
400 g dió (darált)
2 g fahéj (őrölt)
A rétegezéshez
225 g vaj (elég a 200 g. is)
A sziruphoz
200 g kristálycukor
235 ml víz
120 g akácméz
vanília eszencia (ez nekem nem volt)
Elkészítés. https://youtu.be/sUFhRste7ns
1
Először melegítsd elő a sütőt 175 C-ra, és készítsd elő a réteslapokat, egy nedves konyharuhával letakarva.
2
A diót válogasd át, és darált, vagy vágd durvára, majd a fahéjjal keverd össze.
3
A vajat olvaszd meg, majd egy kevéssel vajazz ki egy 22x33 cm-es 5 cm magas peremű, akár teflonos tepsit.
4
A réteslapokat vágd pontosan akkorára, mint a tepsi. Két lapot helyezz a kivajazott tepsibe, és kend le vastagon olvasztott vajjal. Újabb két réteslap,és ismét vaj ecsetelés következik.
5
Most a fahéjas dió 1/3-ad részét szórd a lapokra. Erre újabb két réteslap, és ismét vajjal ecsetelés következik.
6
Aztán ismét két lap, majd vajjal ecsetelés, és a fahéjas dió utolsó harmada következik.
7
Lezárásként két lap jön, vajjal ecsetelés, és az utolsó két lap.
8
Most egy éles, vizes késsel vágd 2x4 egyenlő négyzetre a baklavát, majd a négyzeteket átlósan vágd félbe.
9
Ha maradt olvasztott vaj, azt egyenletesen ned rá a tészta tetejére.
10
A 175 C-ra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süsd készre a baklavát. (nálam 25 per alatt megsült)
11
Amíg sül a baklava, addig a cukrot tedd fel a vízzel főni. Mikor fő, add hozzá a vanília eszenciát, és a mézet, majd jól forrald össze.
12
Mikor a baklavát kiveszed a sütőből, azonnal, forrón locsold rá a mézes szirupot, és hagyd teljesen kihűlni.
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.09.21. 02:17

A mai napon egy csuda valamit készítek.
Hősiesen szedtünk Juditékkal és Katáékkal egy nagy kosár füge kaktusz.
Az elkészítésével ma próbálkozom.
https://www.sintagespareas.gr/sintages/ ... osika.html
http://napidoktor.hu/blog/egyunk-fugekaktuszt/ :D
http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/kaktusz.html
http://amateurdecuisine.blogspot.gr/201 ... st_29.html

A napokban talán vadalmát is szedhetünk.

És ami kimaradt a nyárelőből. a KRITAMON-
Ilyenkor ősszel már virágzik.
A magja és a virágja rántottának nagyon finom.
http://www.diakonima.gr/2013/07/06/%CE% ... %86%CF%84/
https://dasarxeio.com/2015/05/10/223-7/
https://enotitasaronikou.wordpress.com/ ... %B1%CF%81/
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2016.08.21. 21:09

Ir kenyér!
40 dkg liszt,
2 tk. só,
1 tk. szódabikarbóna,
4 dl kaukázusi kefir,
Jól összegyúrom cipó formára, kereszt bevágás, sütőpapíron /kicsit belisztezve/ 35 percig sütőm.

http://kepkezelo.com/images/pe42587fz0vmg8ye2umf.jpg

Nálam bevált, finom. Kaukázusi kefir és szódabikarbóna is mindig van itthon.
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.05.24. 18:18

kissas57 írta:
Ági írta:
kissas57 írta:Kalimera!

Mentom 5let honnan jött, de mostani kedvenc édességem; darált dió, méz (nem bolti), ceyloni fahéj, kurkuma, keverve, tetszés, ill. ízlés szerinti arányba "érni hagyom" és ....


Méz, fahéj, dió, ez eddig stimmel. Nagyon finom és egészséges. Mondhatnám sexi! :oops:
azaz Pános mondaná...
A kurkuma...Kipróbálom....
De miért ne ginger inkább?
No ehhez mit szólsz?
Benne vagyok a jóban! :D


Kurkuma helyet, v. mellé? ártani nem biztos, hogy használ; de kipróbálom.
Közben eszembe jutott még; vanilia rúd, neskv, szóval van variációs lehetőség.
Sajnos tegnap felbontottam utolsó töltött szöllőlevél konzervemet is :oops:



kipróbáltam; kipróbáltam, igaz nehezen találtam nem kinait (szennyezett a termőföld) Dél-korea talán kevésbé, de végül is sikerült, és bevált :örül:
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: uagi52 » 2016.05.24. 08:49

Recept lemásolva, utójját tegnap délbe megettük,tényleg nagyon finom, hidegen és melegen is, egyszerű elkészíteni, próbáljátok ki!Köszönöm! Üdv:U.Ági.
uagi52
Aktív Thasos-fan
Aktív Thasos-fan
 
Hozzászólások: 185
Csatlakozott: 2012.11.26. 11:20

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2016.05.23. 16:42

mjuditta írta:Paradicsomos- sajtos csirkemell:

1-2 darab csirkemellet vékonyra szeletelünk, sózzuk, borsozzuk. 20 percig állni hagyjuk. Vékonyan sajtot szeletelünk rá, (mozzarella, füstölt sajt, trappista) bármelyik jó. Tetejére paradicsomkarikát teszünk és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Jó étvágyat!

Finom volt! :nyálcsorgató:
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: mjuditta » 2016.05.23. 16:24

Paradicsomos- sajtos csirkemell:

1-2 darab csirkemellet vékonyra szeletelünk, sózzuk, borsozzuk. 20 percig állni hagyjuk. Vékonyan sajtot szeletelünk rá, (mozzarella, füstölt sajt, trappista) bármelyik jó. Tetejére paradicsomkarikát teszünk és 180 fokon kb. 50 percig sütjük. Jó étvágyat!
mjuditta
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2011.01.31. 20:58

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.04.30. 06:46

Töltött szőlőlevélke

Akinek a konzerve most fogyott el, az jól járt. Épp most kezdődik az ideje a friss levelek szedésének.
A csúcshoz közeli hajtásokról a zsenge leveleket kell leszedni. Forró vízbe leforrázni egy csipet sót a vízbe téve.
50 levélkéhez / 4 adag
Egy tálba előkészíteni a követezőt. Mind apróra összevágva
1 vöröshagyma
2 új fokhagyma
6 újhagyma a zöldjével is,
1 csomó kapor
2-3 szál zöldség zöldje
1 szál zellerlevél
só, bors, olívaolaj
Ezt mind összekevered. hagyod egy kicsit állni, hogy a sótól összefonnyadjon, és kis levet eresszen. Ekkor teszel hozzá egy 2 dl pohár rizst. Nagy szemű , nem előfőzött rizst.
Majd a levélkébe egy telt kávéskanálnyit ebből a keverékből beletöltesz.
A főző edénybe teszel alulra szintén leforrázott szőlővesszőt.
Majd a töltikéket kettő sorig belehelyezed a főző edénybe. Egy tányért teszel rá, hogy lenyomasd. Forralsz vizet, és annyit rátöltesz, hogy ellepje a tányért is.
Elkezded főzni. Elsőként erős lángon,. Majd lefedve hagyod, a forrón, hogy a rizs kipattogjon. Fontos ellenőrizni, hogy a rizs biztos megpuhuljon.
Amikor elkészült 3 mód van a tálalásra.
1. A még forró levet elkészíted habarásnak. Kicsit megpirítod egy mokkás kanál lisztet, felengeded a lével, egy kanálnyi olíva olajjal, és egy fél citrom friss levét teszed hozzá, majd a habarást ráöntöd a kész még meleg szőlő levélkékhez.
2.Egy tojást felversz, hozzá keversz fél citrom levét, és a forró levet a töltikékről hozzá engeded plusz egy kanálnyi olíva olajat. Óvatosan, mert összeránthatja tojás levesszerűen. majd a tojásos levet hozzáöntöd a forró töltikékhez. Ekkor már nem melegíted tovább.
3. Egy kis joghurttal vagy tejföllel
Próbálkozzatok vele. Igazi tavaszi csemege.
Jó étvágyat kívánok!
A szőlőlevél tartósítással többször próbálkoztam. Fagyasztással, sós lében eltétellel...Nem sikerült
/ a konzervesek így készítik./
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.04.29. 16:45

Ági írta:
kissas57 írta:Kalimera!

Mentom 5let honnan jött, de mostani kedvenc édességem; darált dió, méz (nem bolti), ceyloni fahéj, kurkuma, keverve, tetszés, ill. ízlés szerinti arányba "érni hagyom" és ....


Méz, fahéj, dió, ez eddig stimmel. Nagyon finom és egészséges. Mondhatnám sexi! :oops:
azaz Pános mondaná...
A kurkuma...Kipróbálom....
De miért ne ginger inkább?
No ehhez mit szólsz?
Benne vagyok a jóban! :D


Kurkuma helyet, v. mellé? ártani nem biztos, hogy használ; de kipróbálom.
Közben eszembe jutott még; vanilia rúd, neskv, szóval van variációs lehetőség.
Sajnos tegnap felbontottam utolsó töltött szöllőlevél konzervemet is :oops:
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.04.29. 08:36

kissas57 írta:Kalimera!

Mentom 5let honnan jött, de mostani kedvenc édességem; darált dió, méz (nem bolti), ceyloni fahéj, kurkuma, keverve, tetszés, ill. ízlés szerinti arányba "érni hagyom" és ....


Méz, fahéj, dió, ez eddig stimmel. Nagyon finom és egészséges. Mondhatnám sexi! :oops:
azaz Pános mondaná...
A kurkuma...Kipróbálom....
De miért ne ginger inkább?
No ehhez mit szólsz?
Benne vagyok a jóban! :D
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.04.27. 11:54

Kalimera!

Mentom 5let honnan jött, de mostani kedvenc édességem; darált dió, méz (nem bolti), ceyloni fahéj, kurkuma, keverve, tetszés, ill. ízlés szerinti arányba "érni hagyom" és ....
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.04.26. 19:47

Évente többször megkérdezitek.
pl. A narancsos mézet hogy készítik?
Régen írtunk erről.
Emlékeztetőül:
http://www.thasos.hu/blog/145-thassosi-csemege
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2016.03.26. 20:14

Hú Honey, nagyon jól néznek ki, főleg a torta nagyon szemkápráztató nekem, sosem ettem még répatortát.:)

Én nem nagyon készülők, maximum a kedvenc almás-banános pitémet csinálom meg holnap, azt a kislányom is imádja. És az ő kedvéért tejfölös csirke lesz, azt enné éjjel-nappal... :) Nálam húsvétkor is ő az első. :)
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Honey » 2016.03.26. 17:26

Jó húsvéti készülődést és áldott húsvétot!

Kép

(mandulás répatorta-stílszerűen húsvétra; húsvéti kalács; tk. tönkölybúzás kenyér 1012 gr. Természetesen sk. :) )
"...jól, csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
RODOSZ
ZAKYNTHOS
KEFALONIA
THASSOS 2014
Avatar
Honey
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 1217
Csatlakozott: 2009.01.31. 18:22
Tartózkodási hely: JNSZM

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.03.15. 19:00

Köszi, sikerült találnom magozott, fekete bogyót 3.000Ft/1kg áron :-)
házhoz szállítva :-) bijobolt.hu. -n
itt most ma :Esernyő:
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.03.07. 17:28

kissas57 írta:
nagybernath írta:
kissas57 írta:Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de "sajnos" elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.



Jó reggelt!
Amennyiben arra a napon szárított, intenzív ízűre gondolsz: Budapest,1073 Erzsébet körút 15. Keleti Fűszeres, többféle kapható a pultnál, de van előre csomagolt is.
üdv. B.Erika


Efharisztó :) jó helyen van, pénzt is lehet váltani a szomszédban :örül:


A sóban aszalt thassosi olíva bogyót én úgy hívom hamupipőke bogyó. Épp a napokban vettük ki a sóból. Novembertől idáig a nagy szemű sóban volt. Majd szita segítségével szétválasztottam. Gyors permetező mosással megmostam és két napig lepedőn szárítottam. Majd napraforgó olajos kézzel átmancsoltam, és üvegbe lezártam fogyasztásra. November közepétől, végéig szedjük ezt a túlérett nagy szemű olíva bogyót.
A libusaink pedig üdvözletüket külditek nektek. Még 3 hét és a kicsikkal jelentkezem majd. Ha minden igaz...
Csatolmányok
001.jpg
001.jpg (83.63 KiB) Megtekintve 3591 alkalommal.
003.jpg
003.jpg (96.9 KiB) Megtekintve 3591 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.03.06. 21:28

köszönöm mindenkinek, most éhezem, mert meghozta étvágyam így olvasgatás közben :)
remélem lehet közvetlen nyomtatni
nem lehetett egyszerű bepötyögni, szép munka, szeretnék ennyi türelmet; köszönet érte :)
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Honey » 2016.03.06. 21:16

kissas57 írta:Kaliméra :)

Hol láthattam gasztró szótárat, ahol az ételek neve van leírva, és hogy mi is az (hal, vad, zöldség)?

Pont én is megtaláltam, már éppen belinkeltem volna, de vendégeink jöttek. Így most utólag:
http://www.thasos.hu/thassos/informaciok-a-szigetrol/jol-jon-ha-mar-megerkeztunk/53-gasztronomiai-szotar
"...jól, csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
RODOSZ
ZAKYNTHOS
KEFALONIA
THASSOS 2014
Avatar
Honey
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 1217
Csatlakozott: 2009.01.31. 18:22
Tartózkodási hely: JNSZM

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2016.03.06. 19:57

kissas57 írta:..................

Hol láthattam gasztró szótárat, ahol az ételek neve van leírva, és hogy mi is az (hal, vad, zöldség)?

Itt a honlapon :D
Thassos - Információk a szigetről - Jól jön, ha már megérkeztünk - Gasztronómiai szótár

:éhes:
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: bocsika » 2016.03.06. 18:59

:örül: :örül: :örül: :örül: :örül:
bocsika
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 551
Csatlakozott: 2008.10.23. 16:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.03.06. 17:58

Kaliméra :)

Hol láthattam gasztró szótárat, ahol az ételek neve van leírva, és hogy mi is az (hal, vad, zöldség)?
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.03.06. 15:08

nagybernath írta:
kissas57 írta:Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de "sajnos" elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.



Jó reggelt!
Amennyiben arra a napon szárított, intenzív ízűre gondolsz: Budapest,1073 Erzsébet körút 15. Keleti Fűszeres, többféle kapható a pultnál, de van előre csomagolt is.
üdv. B.Erika


Efharisztó :) jó helyen van, pénzt is lehet váltani a szomszédban :örül:
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.03.02. 12:12

Ehető növények
A tavasz számomra mindig élmény.
Elkezdődnek a kerti munkák, mely azt adja, hogy ki mozdulunk az otthon falai közül.
Van, hogy humuszos talajt kell a kertbe keresni, van, hogy egyszerűen csak sétálni szeretnénk.
Ez időtájtól egészen nyárig, ha bármely görög honlapot kinyittok, a vidám ünnepi eseményeken túl a természet vadvirágainak, és mindenféle gyógynövények fotóit látjátok.
Ezek a növények mind ehetők is. Van, hogy csak a gyökere, van, hogy virágos hajtása, de legtöbbször a virágmentes zsenge hajtásokat használja fel a görög konyha. Annyira természetes ez számukra, hogy nem is gondolnák, más országok emberei furcsán néznek ezekre az étel típusokra. Készülnek a növényekből friss saláták, piték, fasirozottak. Az én kedvencem a frikasé. Nevét tudom besorolni sem a pörköltek, sem a főzelékek, sem a sültek közé. Maradjunk a görög elnevezésnél.
Készíthetik bármilyen zsenge húsból. Húsvét idején a bárány, kecske, hétköznapokon sertés, marha és szárnyasokból. A hús mellé mindig kell valami zöld növény is. Ez lehet a kerti friss vöröshagyma, a saláta, spenót. A városi ember a piacon azt tudja legkönnyebben frissen megvásárolni. Falvakban, vidéken más a szokás. Ott a vadon termett növényeket használják fel , mint "főzelék növény". Nem túl jó szóhasználat, de hogy érezzétek a z ízét, ez közelíti meg leginkább az elkészítés módját.
Kosár számra gyűjtjük ezeket a növényeket. Jó időtöltés, és egészséges életmód a séta és a növény fogyasztása.
Az idén jóval korábban hajtottak kim a növények, mint a szokásos.
Ami receptet bemutatok nektek, ti magatok is elkészíthetitek. Lehet egy hétvégi kirándulást tenni, talán már otthon is vannak gyógynövények kihajtva puhább talajú nedves napos területeken.
Amit én találtam most az a vad spenót, a páfrányrügy, egy kevés csalán, és a gyermekláncfű. Kapor nincs még, de nem is igen használjuk. Sokkal ízesebb, illatosabb és hatóanyagra is erősebb a vadon növő ánizskapor hajtás. Mi magunk egész évben készítünk ilyen ételt. Mindig abból a növényből mi épp frissen megterem. Itt egész évben található valami. Még a nyári száraz időben is. Olyankor a kert egy árnyékos csücskében dédelgetjük a porcsinyt, a szőrös disznó parét és a gyermekláncfüvet. Páfrány rügyből jócskán begyűjtünk, mikor az ideje van, és lefagyasztunk adagokat belőle. Kerti lehet még a cékla és a cukorrépa levél. Ezeket is töltjük is, pitét is készíthetünk egyvelegükből, de frikaséhoz is kiváló. A nyáron az ánizskapor már alig van zsenge hajtással. Öblös vastag levelei nőnek tőből. Azokat szeletre vágva kapjuk az aromás növényt. Tehát egész évben használjuk azt is./Most a laton elnevezéseket nem kerestem ki./
Csirke frikasé vad növényekkel

4 főre
2 db csirkemell
2 db csirkecomb
1kg gyógynövényfű / gyermekláncfű, csalán, vadmargaréta, spenót, vadhagyma stb./
50 ml olívaolaj
1 vöröshagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma
100 ml fehér száraz bor
200 ml tyúkhúslé / Ez a húspárolás közben keletkezik. A hús és a zöldnövény párolása közben mindig pótolod egy kis vizzel, hogy a végén maradjon a 200 és 100 ml./
1 nagy csokor kapor apróra vágva
2db tojás
1 frissen csavart citrom leve
Só, őrölt fekete bors

Bő olíva olajba a csirkét beleteszem erős lángon hirtelen átpirítom. Majd a fehérborral eloltom. Ekkor beleteszem a vöröshagymát is, és fedő alatt 15' percig párolom. A csirkemell hamarabb felpuhul, ezt kiveszem és félre teszem egy tálba. A csirkecombot hagyom tovább párolódni a fedő alatt.
Közben alaposan átmosok sok sok léből minden zöld növényt. Szeletekre vágom fajtánként. Mikor már majdnem puha a csirke comb is, akkor azt is kiveszem és félreteszem a csirkemellel. A hagymás olajos szaftba beleteszem elsőként a friss vöröshagymát, majd a gyermekláncfüvet, majd a csalánt és a spenótot és a páfrányrügyet. Látszik rajtuk, melyik a zsengébb. Azt utoljára teszem bele. Nagyon figyelek, hogy erős láng legyen a zöldek átdinsztelésénél, és a sót is most teszem bele. A sótól és az állandó keveréstől a zöld növénynek friss színe marad. Ha lefeded, és nem kevered, akkor bebarnul. Íze jó lesz, de küllemre veszít értékéből. Amikor már látom, hogy "összerogyott" a zöld növény, akkor ha kevés lé van rajta, egy kis hideg vizet teszek rá, és ekkor már fedővel lefedhetem, és épp csak forrásban tartva puhítom. majd megkóstolok a növényt. Kb 20 perc párolás kell neki, hogy egyenletes puha legyen. Ekkor fedőt levéve, a húsokat ráhelyezem és az aromás növényt mi nálatok a kapor lehet és a fokhagyma gerezd, ezt rászórom. Fekete borsot is rá, és újabb 10 percig fedő alatt összepárolom.
Felpuhult minden, az ízek összeértek, ekkor jön az ami nagy figyelmet kér.
A húson és a növényen egy nagyobb bögrényi szaftos lé van. Ne legyen ennél sem több, sem kevesebb! Kb 300 ml!
Egy nagy tálba kettő tojást villával felvesz. Hozzáteszel egy frissen csavart citrom levét. Újra felvered.
A lábasból a forrásban levő levet leveszem egy kiöntő edénybe és úgy csurgatom a citromos tojáshoz, hogy azt állandóan verem a villával.
Ez kifehéredik, ekkor óvatosan ráöntöm az összeset a húsos zöld növényes ételre a lábosba. A fedőt ráteszem, és jól lezárva átlötyögtetem, hogy a citromos tojásos mártás járja át a teljes ételt. Ekkor már nem teszem vissza újra a tűzre. Hisz oly forró volt még a tál étel hogy a tojásnak elég ennyi. Ettől a mártástól sűrűsödik be a lé. Hagyom még egy 10 percig, fedő alatt minden íz újra összeérjen.
Tálaláshoz friss kenyér, olíva bogyó, feta sajt.
Az étel laktató, szaftos, aromás, és mindennel teli mire ilyenkor tavasszal szükségünk van.
Vidámságot, erőt, energiát ad. Főleg, ha ti magatok gyűjtötök hozzávalókat.
Próbáljátok ki tehát a gyűjtés örömét is, és az azokból készült ételt is. Testet, lelket táplál és 100 évig fogtok majd ti is vidáman élni!
Kívánok sok sikert ennek a finom ételnek a kipróbálásához!
Csatolmányok
frikase.jpg
frikase.jpg (70.48 KiB) Megtekintve 3683 alkalommal.
008.jpg
008.jpg (107.43 KiB) Megtekintve 3683 alkalommal.
006.jpg
006.jpg (98.95 KiB) Megtekintve 3683 alkalommal.
007.jpg
007.jpg (111.28 KiB) Megtekintve 3683 alkalommal.
004.jpg
004.jpg (138.11 KiB) Megtekintve 3683 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.02.28. 09:19

Az éttermi ajánlataim kedvence a centrum partunk tavernája.
Eredeti görög ízekkel várja vendégeit.
A főszakács Stavrula, ki Mico és Kostas anyukája.
Hagyományos konyha, házi ízek, és nagy nagy tisztaság jellemzi.
Csatolmányok
Taverna ajanlat.JPG
Taverna ajanlat.JPG (48.73 KiB) Megtekintve 3717 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: nagybernath » 2016.02.01. 11:07

kissas57 írta:Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de "sajnos" elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.



Jó reggelt!
Amennyiben arra a napon szárított, intenzív ízűre gondolsz: Budapest,1073 Erzsébet körút 15. Keleti Fűszeres, többféle kapható a pultnál, de van előre csomagolt is.
üdv. B.Erika
nagybernath
Kezdő Thasos-fan
Kezdő Thasos-fan
 
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2012.04.22. 10:29

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: kissas57 » 2016.01.31. 14:26

Kalimera!

tudja valaki, hol lehet itthon fekete ráncos savanykás oliva bogyót kapni (Thassosról hoztam egy vödörrel, de "sajnos" elfogyott) :?:
Hálás lennék, mert nekem nagyon bejött és még pár nap vissza van utazásig.
kissas57
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 38
Csatlakozott: 2013.01.11. 21:04

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.01.24. 19:47

Jelentem a káposztám elkészült és mennyei finom lett!!!
Köszönöm a segítséget is hozzá.
KATA IGAZAD VOLT MINDENBEN! Hihetetlen egyszerű és tökéletes az eljárás.
Kellett a nyomató kő hozzá, mert különben a felszínen lebegett volna a káposzta. A hordó mozgatása nehéz lett tőle, de azt is okosan megoldottuk. Immár a hűvösre került, hogy fogyasszuk.
Emlékeztek az otthon kapható kerámia hordóban készült a káposztám.
30kg káposztából kb 20 kg lett. Ehhez kb 450 gr só került. IDEÁLISNAK bizonyult.
Mivel gyári nyomató kövem nem volt, tányérokat és kettő tömb követ használtam erre.
Semmi más nem kellett hozzá, csak a türelmem, hogy elkészítés után ne piszkáljam.
Mit mondjak, ez volt a legnehezebb. Eszembe jutott Odüszeusz és legénysége, mikor a széllel telt zsákhoz nem nyúlhattak. Fél időben én is megnyitottam, és akkor került be a kő. Tehát szükséges volt.
És lásd az eredményt.
Néztem recepteket, de a végén nem kísérleteztem. maradtam az ismertnél.
Paradicsomos kakas aprólék a sütőben és rizses káposzta.
Talán ti nem ismeritek az itteni paradicsomos kakas receptet.
Origánó, babér levél, fekete bors, vörös hagyma, fokhagyma, egy korty fehér bor, kevés víz és a kakas.
Felfőztem félig készre. A levét szándékosan bővebbre hagytam,hogy legyen a rizses káposztára is belőle.
Majd meg tisztottam a krumplit és újra átrottyantottam kuktában a kakast és a krumplit együtt.
Mikor majdnem készen lett, áttettem a tepsibe és ráöntöttem 2 dl sűrűbb házi paradicsomot. 200 fokra 15 percre a sütőbe tettem.
A kiürült kuktába az egyszer átmosott savanyú káposzta, kicsit kinyomva. Kb 1/2 kg. Ehhez egy 150 ml -es pohárnyi rizs és egy vékony szeletre szelt vöröshagymát tettem, a kakastól ellopott lével. Kukta egy forrásig, majd elzártam, hagytam a gőzben kipattogjon a rizs. Ezután azt is át a sütőbe, és még 5 perc 200 C.
Tálaláskor nem volt tejfölöm, csak joghurtom.
Mennyei lett!!!
Csatolmányok
002.jpg
002.jpg (65.66 KiB) Megtekintve 3859 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: joska » 2016.01.08. 10:26

pamag írta:Baranyai svábok vagyunk... hogy a töltött káposzta eredetileg is benne volt-e őseim főztjében, vagy csak Baranyában ismerkedtek meg vele, azt nem tudom, nem tudhatom.
Arra gondolok, hogy talán a Baranyában nagy létszámban élő délszlávoktól származik az étel is meg a neve is, akik délről, a török birodalomból hozhatták.


Székelyföldön, de Erdély szerte is szinte nemzeti eledel a töltött káposzta. És nem a Dunántúlon meghonosodott gyalult savanyú káposzta alapon készült, hanem az a levélbe csomagolt, ahogy Ági is írja, és Erdélyt, Székelyföldet elég kevés sváb, délszláv hatás, de még Török befolyás érte.
Egy kézimunkázó (varró-himző) csoporttal mentünk egyszer Erdélybe egy szakmai útra.
Első találkozót Zsobokra terveztem.
Zsobok egy kis kalotaszegi falu, Bánfihunyad közelében.
Vacsorára természetesen töltött káposztával vártak.
Másnap Torockóra mentünk a torockói hímzést, csipkeverést tanulmányozni.
Az egyik hölgy édesapja Tordaszentmihályi származású, a rokonság ma is ott él.
Megkérdezte, arra megyünk e, és megállnánk e míg pár szót beszélget a rokonsággal. Szólt nekik telefonon hogy megyünk Torockóra.
Természetesen, hisz belefér az időbe.
Odaérve a rokonság marasztalta a hölgyet, éjszakára, de ő mondta hogy este megbeszélt program van a torockói asszonyokkal, nem maradhat.
Akkor átjönnek érte este a program után, és majd reggel ha megyünk visszafelé akkor felvesszük.
Így is lett.
Torockón, a vendégfogadók vacsorával vártak bennünket.
Természetesen töltött káposztával.
Másnap reggel hazafelé menet felvettük a hölgyet Szentmihályon. Nevetve meséli.
Mit gondoltok mivel vártak vacsorára.
Természetesen töltött káposztát
joska
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2012.06.07. 10:38

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2016.01.08. 00:35

Ági írta:Ünnepi ételeink.
Pamaggal beszélgetve írtam le:

Pamag írta:
Mindenesetre kell majd még egyszer töltöttkáposztát főznöm. Csak nem csinálom meg a szármát, mert nem tudom becsületesen beletekerni a levélbe a gombócot, hanem csak úgy kerül bele pucéran a káposzta közé. Azért úgy is szeretjük :-)
Erre felkaptam a fejem...SZÁRMA????
Honnan használod te a szárma szót???Használják a környezetedben mások is szármának?
................................................

Én így tanultam meg gyerekkoromban, Pécsett. Tudomásom szerint a környezetünkben mindenki így használta.
Baranyai svábok vagyunk... hogy a töltött káposzta eredetileg is benne volt-e őseim főztjében, vagy csak Baranyában ismerkedtek meg vele, azt nem tudom, nem tudhatom.
Arra gondolok, hogy talán a Baranyában nagy létszámban élő délszlávoktól származik az étel is meg a neve is, akik délről, a török birodalomból hozhatták.
Egy vagy két éve a kajszi nevét elemeztük ki - ott azt is magától értetődőnek ismertük kajszinak, míg az alföldi magyar kizárólag sárgabarackot mond.
Valószínűleg ugyanez a helyzet a szárma nevével is.
Mindenesetre láttam már szakácskönyvben (vagy újságban) is leírva, tehát nem ismeretlen.

Gyerekkoromban amúgy - legalábbis így rémlik - kizárólag disznóöléskor volt nálunk töltöttkáposzta. Valószínűleg arra külön savanyított a nagymamám valamennyi káposztát. De az is lehet, hogy édeskáposztából főzte... Mindenesetre nem szerettem. Ízetlen volt, és nem győztem kerülgetni a töltelék káposztalevelét, mert azt nem ettem meg (ahogy a töltöttpaprika paprikáját se...)
Aztán nagy szemeket meresztettem anyósom töltöttkáposztájára meg amúgy a többi ételére is, hiszen addig nem olyannak ismertem őket. Nem spórolós valami volt, hanem alaposan megfűszerezett, bőségesen benne volt minden hozzávaló.
Igyekeztem anyósom főztjéhez hasonlóan megcsinálni a töltöttkáposztát.
Amúgy akkor kezdtem csak ezekkel az ikonikus kajákkal foglalkozni, mikor anyukám meg anyósom kiesett a sorból. Enni ették volna - a töltöttkáposztát, a beiglit, a fánkot - de megcsinálni már nem tudták. Muszáj volt helyettük előállítani...

Szóval :D ...Jó étvágyat mindenkinek minden kajához! :D
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2016.01.07. 08:31

Ünnepi ételeink.
Pamaggal beszélgetve írtam le:

Pamag írta:
Mindenesetre kell majd még egyszer töltöttkáposztát főznöm. Csak nem csinálom meg a szármát, mert nem tudom becsületesen beletekerni a levélbe a gombócot, hanem csak úgy kerül bele pucéran a káposzta közé. Azért úgy is szeretjük :-)
Erre felkaptam a fejem...SZÁRMA????
Honnan használod te a szárma szót???Használják a környezetedben mások is szármának?
Én otthon bunda, levélnek ismertem. Levélben telkertnek ismertem. Gyerek koromban én is a káposztát visszautasítva így mondtam. Bundát nem kérem!
Itt görögül mondjuk szármának. Hivatalosan dolmadakia, dolmades, dolmas. De mikor készítem, azt mondom görögül: szármát tekerek.
A Dolmá, vagy gemisztá, az a töltött. Az lehet, cukkini, padlizsán, krumpli, paradicsom, hagyma.
A szárma az mindig tekerést jelent, tehát levélben töltést.
Ha hozzáteszem gialadzi, akkor tudják, hogy hús nélküli töltést teszek.
Σαρµάς και ντολµάς
Ποια είναι η διαφορά; Αυτή που προκύπτει όταν µεταφράσουµε τις λέξεις από τα τουρκικά. Η λέξη «ντολµά» (από το ρήµα dolmak= γεµίζω) σηµαίνει γεµιστό, δηλαδή κάτι που το ανοίξαµε και βάλαµε κάτι άλλο µέσα. Ο όρος «σαρµά» (από το ρήµα sarmak=τυλίγω) χαρακτηρίζει ό,τι είναι τυλιχτό. Δηλαδή ό,τι τυλίγεται µέσα σε φύλλα, όπως τα κληµατόφυλλα ή τα λαχανόφυλλα, είναι σαρµάς. Οταν, όµως, κάτι µπαίνει µέσα σε άλλο λαχανικό, όπως π.χ. σε µια µελιτζάνα, αυτό είναι ντολµάς. Αρα τα ντολµαδάκια πρέπει να λέγονται σαρµάδες. Τέλος, γιαλαντζέ (και όχι γιαλαντζί, αν θέλουµε να ακριβολογούµε) σηµαίνει ψεύτικος και χρησιµοποιείται όταν η γέµιση (από ρύζι, πλιγούρι κτλ.) δεν περιλαµβάνει κρέας.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CF ... E%AC%CF%82

Ο ντολμάς (απαντάται και ως σαρμάς ή γιαρμάς[εκκρεμεί παραπομπή]) είναι φαγητό που ανήκει σε μια οικογένεια πιάτων με γεμιστά λαχανικά, και τον συναντάμε στην Ελληνική κουζίνα καθώς και στις κουζίνες της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των γύρω περιοχών, όπως Ρωσία, Μέση Ανατολή, Καυκασία και Κεντρική και Νότια Ασία.
A dolmades, -nevezik szármának, giarmasnak is- a zöldséges ételek közé tartozik. A görög konyha a török konyhától vette át az ételt. Oroszország, Közép-Kelet, Kaukázus, közép és észak Ázsiai területeken is elterjedt.
Különféle leveleket töltelékkel tekerve készítenek el. Levelek lehetnek, szőlő, saláta, cukorrépa, káposzta, de tökvirág szirmot is tölthetnek.

«σάρμα» προέρχεται από το τουρκικό ρήμα sarmak που σημαίνει «τυλίγω». Άλλες παραλλαγές προκύπτουν από την τουρκική λέξη για το «φύλλο», yaprak.

A szárma a török tekerem igéből származik. Giarak szó törökül levelet jelent.

Én meg az idén a mákos sütim mellé készítettem karácsonyra és "egész évre"
kourampie-t- Ezt még Marci nagyijától tanultam. Ő még a régi mértékegységekkel írt recepttel készítette. Oká-ban mondták akkor. Így mérte. Ezt a receptet megörököltem, és nosztalgiáztam. Mivel nem romlandó, egy tepsit kisütöttem, a többi tésztát a fagyasztóba tettem adagokban, hogy még nyár elején is süthessek. Hiába akkor nagy családok voltak.
Οι κουραμπιέδες της γιαγιάς μου…
http://www.cretangastronomy.gr/2010/12/ ... F%CF%85-2/

Az újévi ételünk az is kivételes volt.
Az idei 7 hónapos fehér amerikai típusú hús pulykánk 8 kg-ra sikerült és szinte háj nélküli. 10 csomagban lefagyasztottam. Egy adagot tejes, fehérboros, szemes fekete borsos, fokhagymás, vöröshagymás, mustáros, olíva olajos pácban tartottam 3 napig. Majd babérág, rozmaringág, és szőlő vesszőből egy koszorút fontam. A cserépedényemet egy éjszakára vízbe áztattam. Előző este sóból tojás fehérjéből lisztből kemény tésztát gyúrtam, hagytam hidegen pihenni. Új év reggelén a kandallóba nagy parazsat készítettem. Kerámia edényembe belehelyeztem a koszorút, rá középre a húsokat, oldalt körbe a nagy kockára vágott krumplit, a tetejére a hús pác hagymáit. Volt még egy üveg olajban eltett vegyes erdei gombám, azt is összekevertem és a tetejére tettem. A bolondériája az ízkavalkádnak, hogy teljes legyen, egy minike mandarint egészbe is beletettem a koszorú ágak közé szorítva. Szaftnak csak a kb. 1 literből álló páclevet. Majd a tésztát fedőnek, és még egy fedőt. Az élő parazsat széthúztam belehelyeztem a nehézzé vált cserépedényem, és mindenhol betakartam a parázzsal. Hozzáteszem, a kandalló beltere hatalmas és már 4. napja állandó forróságban volt és a "platnia" szerintem tüzelés nélkül több, mint 24 óráig forró maradt volna. Ezt reggel 10 órára elkészítettem, kb fél óra alatt, majd békén hagytam. Este 7 órakor bontottuk meg a hamuból. Felkészültem, hogy a szomszédba megyünk majd enni, ha nem sikerült volna a csodám.
Végül a szomszédok jöttek át hozzánk enni. A krumpli pirosra sült, a pulyka omlós és körbe pirosra sült. A szaft... ÁLOM. Minden harmonikus, semmit külön nem tudtam kivenni, hogy mi lehetett ízesítésként. EGY ÁLOM VOLT!!!!
Szerintem életem legsikeresebb sültjét az idén készítettem!
Fotó nem lett róla, mert minden oly gyorsan készült...
Ezt a receptet honnan vettem? Komponáltam. Itt a régi házak mindegyike rendelkezik hatalmas hagyományos kandallóval, vagy kemencével. Hasonlóan készítenek húsételeket is, de a szemes, hüvelyes termékeket, főleg bőjt idején szinte csak így készítik. Akár nyáron is készítenek így ételt a szabadban is. Akkor gödröt ásnak, abba nagy tüzet raknak erős ágakból. és abba helyezik bele a cserépedényt. Metszések, mezőgazdasági idők idején nem volt idő kevergetésre és étel nézegetésre. Egy tál ételként ették a babot, lencsét, csicseriborsót. az ételbe beletettek minden fellelhető zöldséget, ,-fehér káposzta, vastag szárú zeller, vöröshagyma, fokhagyma. A kerti munka elkezdésekor előkészítették a tüzet, majd lapáttal lefedték a parázzsal az edényt, és mire a munka befejeződött, az ízletes étel elkészült. Ahogy mi bográcsozunk, ők úgy használták ezt mindennapi főzésként. Az olcsó ételek közé tartozott ez régen. Ma vagy házaknál még használják, vagy drága ételként hagyományos falvak vagy falusi turizmusként ismert szállások egyikén , mint különlegesség lehet ilyet kóstolni. ti magatok is megpróbálhatjátok. Fontos, hogy egy éjszakára tiszta hideg vízben ázzon az edény. És a fa mit parázsnak készítetek erős vad fából legyen, akkor tartós a parazsa. Az edény vastag jól kiégetett agyagedénynek kell lennie. Kemence vagy kandalló hiányában lehet a kerti gödröt használni. Ha sütőbe készítitek ezeket az ételeket, olyan különbség lesz, mint a villanytűzhelyes és a bográcsos gulyás közt.

Mindez hosszú munka igényesnek tűnhet, pedig 3 -szor fél órácska sem volt.
A sütiről teszek fel fotót, mert többen ismeritek és szeretitek.
Csatolmányok
kretai kourampie.jpg
kretai kourampie.jpg (44.31 KiB) Megtekintve 3947 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2015.12.19. 12:09

vikso írta:Thassosi gesztenyéből készítettem pürét, ebből fogom elkészíteni Ági receptjét. Egyszerűnek, és finomnak tűnik. Köszönöm. :D


:D Készítettem sajtosat is és natúrt. Talán a natúr ízlett a legjobban. Hiába az a hagyományos. A fél adagot gyúrtam be, az is kitartott még kettő napig. Akkor parázson melegítettem át. Az volt a csúcs! Még frissen sem volt oly ízletes, mint a parázson újra sütött. Hiába, a hagyományt cifrázhatjuk, mindig marad a legjobb!
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2015.12.14. 17:31

Thassosi gesztenyéből készítettem pürét, ebből fogom elkészíteni Ági receptjét. Egyszerűnek, és finomnak tűnik. Köszönöm. :D
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2015.12.13. 13:06

GESZTENYÉS KROKETT
4 főre
Krumpli püré kb. 1 kg
Liszt kb. 0,3 kg
Tojás 2 db
Só ízlés szerint
Gesztenye püré 1 csomag
Panírozáshoz: tojás, só, zsemlyemorzsa
Sütéshez: olaj
A kicsit kihűlt krumpli pürével, lisztel és tojással, gyúrható krokett tésztát csinálok. Kinyújtom cca1 cm-es vastagra. Felvágom téglalap formájú tetszőleges darabokra (kb 10 x 6 cm). A felengedett gesztenye püréből hengereket formázok, megtöltöm a tésztákat, alaposan lezárom őket, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kijönni. Panírozom és aranybarnára sütöm bő olajban.
Köretként nagyon finom főleg vadhúsokhoz, de önállóan is fogyasztható egy kis áfonya lekvárba mártogatva.
Természetesen más töltelékekkel is készíthető (zöldséges, húsos, sajtos, stb)
Fűszerekben elviseli a babért, gyömbért, szerecsendiót.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2015.11.01. 20:20

Vasárnapi sütim. Libatepertőből készített diós- szilva lekváros papucs.
Nem segítek magamon a fogyókúrában. Hiába tél közeleg.
Minden a kertünkben termett, és mindent én készítettem hozzá. Még egy kispárna is lett a libusunk tollából.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2015.08.07. 17:56

Nagyon jó termésünk van almából, sok lehullik, nekiláttam almaecetet "gyártani"
Sok receptet olvastam, mire összeállt, hogy miként is készítsem.


Az almákat héjastól daraboltam,/csutkát nem/ reszeléssel nem kínlódom :D Aztán 5 literes üvegbe raktam 2 kg. almadarabot, rá öntöttem 2 liter vizet 20 dkg. cukorral. A lét felforraltam, majd langyosan ráöntöttem az almára. Tetejére kenyérszeletet tettem, letakartam textildarabkával. Pár nap után a kenyérdarabot kivettem. Igy maradt 10 napig, közben naponta 2x3 megkevertem. Ezután leszűrtem az almadaraboktól, és minden 1 liter leszűrt léhez 10 dkg. cukrot raktam. Letakartam, 4 hétig állni hagytam/hagyom, mert legalább 6 l. körül készül. Amikor ez az idő is letelt /szerintem elég erős lett így is, mert azt olvastam, hogy mennél tovább marad annál erősebb lesz az eset/ lefejtettem, nem szűrtem hanem mint a bort kis csövön lefejtettem, 2 napig állni hagytam, majd ezután még egyszer lefejtettem, és most már lezárom a kész alma ecetet. Nem lesz olyan átlátszóan tiszta mint a bolti. Ajándéknak is szánom, ezért keresek hozzá formás üveget. Valami szép címke szerkesztésére gondoltam, ha sikerül. Mellé rövidke leírást az almaecet hasznáról :D
Érezni az ecetszagot, fedett, de nem zárt térben érlelődik.

Van aki azt mondja, hogy macerás, hát az még nem tett el zöld diót cukor szirupba :lol:
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: suvimarta » 2015.07.31. 19:00

Messi!
A sarti.guru blogon olvastam egyszer ha jól emlékszem muszaka receptet, ami eléggé autentikusnak tűnt
http://www.sarti.guru/blog?start=42
suvimarta
Aktív Thasos-fan
Aktív Thasos-fan
 
Hozzászólások: 190
Csatlakozott: 2011.01.29. 15:18

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2015.07.31. 17:41

Tud valaki nekem eredeti görög muszaka receptet valahol?
A neten rengeteg van fent, ami mind eredetinek hirdeti magát, és nem tudom melyik az valóban. :)
Van itthon minden hozzá, holnap megcsinálnám ebédre, illetve előredolgoznék egy részéve még az este.

(pl. nem tudom, hogy most a krumplit csak meg kell főzni hozzá, vagy olajban megsütni...ettem már kint sokszor, de csak gyűrtem befelé, nem néztem az alapanyagait :) )
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2015.07.14. 05:31

tegla81 írta:Köszönöm szépen a gyors es részletes választ.
Persze, a "halazást" csak is ésszel es a tulajjal történő egyeztet követően gondoltam, figyelembe véve 2011-es "Halsütés" írásodat. A legjobb lehetőség persze a Panagiai halárus lesz. Vagy este felkéreszkedem egy halászhajóra inaskodni es reggel kerek pár halat-persze ez vicc volt.
Mi mindig "önellatók" szoktunk lenni, nem hiszem hogy gond lenne, sok infót ad ez a fórum es persze majd ott érdeklődni kell.
A Nikosz által termelt borok érdekelnének, csak jelenleg a honlapja nem érhető el, szívesen vásárolnék pár palack Limniót.
Üdv Zoli

Írok majd erről bővebben. Tegnap voltunk nála. Gyönyörö gyönyörű napom volt tegnap.
Sziget körbe kiránduláson voltam 6 felnőttel és 7 kicsiny kicsiny gyermekkel.
Régen voltak már ilyen igazán kíváncsi vendégeim. Reggel 8 órától este negyed nyolcig. 5-11 éves gyerekkel a sziget összes múzeumát, üzemét, régészetét végigjártam. Kicsiny gyermekek, kik reggel még aludtak. A mézüzem után ébredtek fel, és megállás nélkül kértek: MESÉLJ MÉG. Csodálatos napot adtak hihetetlen tudás vágyukkal. A borászhoz is elvittek engem. Mert ők vittek, nem én őket! 7 kicsi "ANDRISKA" VOLT VELEM csodálatos szülők kíséretében. Andriska nem a nevük volt. HANEM a mi fórumos Andriskánk! A tegnapiak még kis gyermekként, hogy olyanok legyenek mind Andriska.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: tegla81 » 2015.07.13. 06:41

Köszönöm szépen a gyors es részletes választ.
Persze, a "halazást" csak is ésszel es a tulajjal történő egyeztet követően gondoltam, figyelembe véve 2011-es "Halsütés" írásodat. A legjobb lehetőség persze a Panagiai halárus lesz. Vagy este felkéreszkedem egy halászhajóra inaskodni es reggel kerek pár halat-persze ez vicc volt.
Mi mindig "önellatók" szoktunk lenni, nem hiszem hogy gond lenne, sok infót ad ez a fórum es persze majd ott érdeklődni kell.
A Nikosz által termelt borok érdekelnének, csak jelenleg a honlapja nem érhető el, szívesen vásárolnék pár palack Limniót.
Üdv Zoli
tegla81
Haladó Thasos-fan
Haladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 21
Csatlakozott: 2014.12.10. 12:09

Re: Gasztronomia

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2015.07.13. 05:19

tegla81 írta:Szia Ági!
Nagyon jól hangzik. Apropó, Kiniriban (mi Paradison lakunk majd) rendszeresen lehet friss halat venni? Szeretnék egyszerűbb tengeri ételeket készíteni. Hol és mikor lehet friss halat, kagylót, garnélát venni?
Köszönöm szépen előre is! Üdvözlettel: Zoli


Zoli, oda jár a pék és a halas autó. A halas furgon tulaja Hrisztos. Panagiából járja végig az utat, Potámia, Skála Potámia, majd Kinira. Én dél körül találkoztam vele a Faros tavernánál, mi a Paradisótól van a vissza 3 km távolságra egy szirten. Tavernáktól és szállásoktól állandó vevői vannak. Az ott lakók tudnák azt megmondani, hogy fél pontossággal mikor érnek oda. A gond azzal van, hogy ott megtisztítani nem tudja neked.
A hal üzletben, mi Potámiában van , kérésre ingyen konyha készre tisztítják azt feléd.
A halüzletek 9-11 óra körül vannak nyitva. 8 órakor érkezik be a hajó. Átadja a kifogott zsákmányt a halasnak. Az 9 órára tud kinyitni. 11 óra körül el fogy minden. A délutáni fogás mindig kicsi. 19.00 óra tájt van még esetleg nyitva a halas, ha volt fogás. Kicsi az esély már akkor. A halászaink 18-20 óra közt mennek ki a tengerre, majd reggel 6 óra tájt szedik fel a hálóikat, mivel 7-8 közt érnek a kikötőbe.

A haltisztítás nekünk nehéz, mert mindegyik hal előkészítése mást és mást igényel. Főzési módtól is változhat az azonos hal megtisztítása.
Ami bosszúságot okoz a szállásadóknak, hogy megpróbálkoztok a hal tisztítással. a konyhában a csapnál. Az nem erre való. A lefolyók eldugulnak és bűzösek lesznek hónapokig.
Minden háznál, hol nagyobb főzés van,- ez tehát nem a nyaralókra vonatkozik, hanem a családi házakra- van egy külső konyha. És papirba tisztítva távol a tiszta konyhától, ott pucoljuk fel a halat, a "szemetjét" távoli kukába megsemmisítve. A halat sem a konyha mosogatónál mossuk át, hanem a kerti konyha külső kútjánál. Elkerülve ez által hogy a házcsatornájába pangjon a bűzös víz.
Nincs a thassosi lakásokban csótány és egyéb kellemetlen bogárka. Mert ügyelünk az ilyen apróságnak tűnő dolgokra.
Ezért jobb, ha a halas üzletben vásároltok. Vagy a tavernákból fogyasztjuk azt.

A pék is Potámiából jár oda. A szállásadód biztos fogja tudni mondani mikor. Ha hagysz ott neki pénzt és rendelést, akkor a pék le is tesz nektek azt az ajtótokra tűzve. Ezt érdemes lesz megtennetek, mert ott nincs üzlet, hogy friss pékárút vásároljatok. Még talán gyümölcsös furgos is járhat ott. Talán. Nagy a valószínűsége, hogy a lét fontoságú dolgok miatt minden nap be kell majd járnotok Skála Potámia falujába.
Meg van a szépsége az általatok választott területnek szállásilag. De lesznek megoldanó dolgaitok. Személyesen nem ismerlek. Hiszem, hogy azért választottad azt a magányos részt, mert feltudsz készülni arra.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Következő

489 hozzászólás • Oldal: 1 / 101, 2, 3, 4, 5 ... 10

Vissza: Társalgó - THASSOS

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron
endeel