Nagy Sándor kutatások

Általános témájú beszélgetések és szállás tapasztalatok!
Nagyon sok témát azért ne nyissunk!

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2015.01.29. 09:40

Ági, köszönjük a hireket.
Érdekes, akkor tényleg Nagy Sándor sirja lenne? Próbálom követni a külföldi oldalakon a régészeti infokat, de elég kevés bejelentés érkezik ehhez kapcsolódóan.
És igazad van, óriási mennyiségű kincsnek kellene ott lennie, ha valóban övék a sir. Ha kifosztották, vajon hol lehet az a rengeteg arany, használati cikk, ékszer stb. ?
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2015.01.29. 09:15

Megtörtént a hivatalos bejelentés.
A sírdomb Nagy Sándor sírja.
Pános olvasta tegnap éjjel a híreket. mivel neki most nincs jobb dolga, megkértem járjon utána, hogy ez valóban a hivatalos bejelentés-e. Egy 2 oldalas cikket ugyan mutatott ugyan egy régész -történész által írt cikkben. Aszerint a régészek az első pillanattól tudták, már az 50-es években, de politikai okok miatt nem történt meg akkor a feltárás. Most pedig a bejelentés előtt bizonyítékok kellettek.
Itthonról nem tudom oly jól követni a híreket. A híradóban biztos mondták az eredményét az első csontváznak, mit az első sírban találtak. ill az itthon olvasoottakból nem derült ki számomra, hogy 5 további csontvázat találtak, és még 10 csontváz csontjait. Arról azt olvastam, hogy azonosítás kell, hogy a csontok vajon az első 5-höz tartoznak, vagy más elhunytak részei. Egy ilyen vizsgálat legalább egy hónapos.
Pánost kértem, tegyen videó felvételes megkeresést a nagy hír bejelentésére.
Meg arra lennék kiváncsi, hogy mi a magyarázat a sok eltemetettre. Királyi családi sírról van hát szó. Hol Nagy Sándor, felesége Roxána, az anyja Olimpia, az inadékuk? Gondolom a vizsgálatok eredménye márciusra jön meg, majd a történészek azonosítása kell majd.

Mindenesetre jól kirabolt sír lett. Ilyen nagy családról lévén szó kocsinyi arany kellett volna lennie minden teremnek.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2015.01.20. 13:30

Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2015.01.15. 23:11

Új cikk:

Idén is lesznek izgalmas régészeti felfedezések

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem ... zesei.html
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2015.01.11. 07:38

E téma 20.-a után indul be. Most ott is áll a munka az időjárás miatt. 1980 óta Halkidiki lábakon nem láttak havat. Ott is hó van most és hétfőtől mondanak nagyobb havat. A génvizsgálat eredmények 20.-ra vannak mondva. Az épület bevizsgálása megtörtént. Több épületszárny és helyiség van a dombban. Teljes feltárást kérnek az archeologusok. Több éves munka lesz.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.12.22. 12:24

Nagy a csend itt a honlapon.
Mindenki családjával foglalatoskodik. :D
Itt is hírzárlat van. Az időjárás szünetelteti a munkálatokat.
Amit közöltek, hogy a teljes sír fel lesz tárva. Várnak most az épület stabilitásának kibiztosítására és a talált csontváz bevizsgálatára. Athénban végzik azt. Indítottak egy pályázatot arra is az archeologusok közt, ki fejti meg az eddig talált mozaik ikonok mondanivalóját. A teljes feltárás oka, annak ellenére, hogy feltört sírról van szó, részben e korszakból való egyetlen lelet, a monomalitása, és mert megröntgenezték az épületet, miből az derült ki, mit eddig is gondoltunk. Az 500 méteren belül több épület van. Teljes labirintus a sír. 2 évet gondolnak a teljes feltárásra.
Távolról most is látogatható. a múzeum anyaga megnőtt a bent talált leletekkel.
A sír megközelítése szinte lehetetlen. Kommandos rendőrség és katonaság őrzi éjjel, nappal.
Ki az aki mégis elmondhatja magáról, hogy már járt a sírban!? :D
Efi az Ifigénia házunk tulajdonosának férje, MÁKIS.
Egy alkalommal Thesszaloniki felé, kitérőt talált a házaspár.
Mákis érdeklődése , mint építész mérnők, szólt az épületnek is, de szólt a régészeti anyagnak is. Megszállottja minden ilyen témának. a múzeum megtekintése után autójuk a sír felé indult. Majd jóval előtte leparkolt. Látcső nem volt velük, így, Mákis karon fogta kicsiny élete párját,- ki e témákban teljesen semleges érdeklődésű- és vonszolni kezdte a sírhoz. Katonák útjukat állták, hogy nem mehetnek tovább. Efi így visszatért az autóhoz. Mákis tovább érdeklődött. Sem jobbra, sem balra nem lehet közelebbről látni a sírbejáratot? A válasz, nem, nem és nem. erre a leleményes Mákiszunk, úgy tett, mintha ő is megindult volna az autó felé, majd egy hátsó támadásban keresztül tört a védelem falán, és hipp hopp ott termett a sír bejáratánál. már épp átlépte a küszöböt, mikor a kommandosok karon fogták és egy hivatalos bódéhoz vitték vallatásra. Efi csak azt látta a távolból, hogy a katonaság megbolydult. Kikapkodta az autójukból az egy táska szívgyógyszert, a hivatalos okiratokat, orvosi papirokat, ajkát piros rúzzsal ékesre festette, szépen fésült haját a tükörben megigazította és megindult oda, hol a legtöbb őrizet volt. Mondta férje súlyos beteg, és eltűnt, és szeretné, ha segítenék őt megkeresésébe. Egy csinos egyenruhás tiszt azonnal Mákishoz vitte.
mákist vallatták. Ott Efi beadta Mákisnak a gyógyszereket, ki két korty víz lenyelése közben orcáján az izgalom és az öröm pirával kérdezte az őt vallatókat, és mit találtak még bent a sírba. És milyen ott bent?
Meg sem hallva a vallatók kérdését, mire csak Efi válaszolt, Mákis mondta mondta a magáét. Egyfolytában a régészeti leletekre koncentrálva. A hivatalos szerv emberei elhűlve nézték Mákist. Efi látva a döbbenetüket széttárta kezét, mondván, mondom és, hogy egy beteg embert fognak tartva... Még egy kis ideig próbálkoztak Mákissal, miközben Efit a többi tiszt kávéztatta, majd mondták a házaspárnak, hogy máskor ne próbálkozzanak ilyen trükkel a sír közelébe kerülni. legyenek türelmesek, míg a teljes átadás a belső látogatásra is megnyílik.
Fotót sajnos nem tudok mutatni mit látott Mákis. A gépet is megsemmisítették. Mákis nem bánkódott, mondta, úgy is régi nehezen kezelhető fényképező volt. Kajánul nevetett a géprombolókon, és mutatta a fejét. Ami itt van, az nekik nem hozzáférhető...
Efi e kaland után gondolkozot vajon tényleg beteg a párja, vagy csak megszállott?
Majd eszébe jutottam én és lelkes kis magyar csapatom. elnevette magát, mert elképzelte, hogy bennünket hogy mentett volna ki ebből a helyzetből. Lelki kép jelent meg előtte, hogy Mákis jobbról én balról, ti középről próbálunk a sírba hatolni.
Így megnyugodva, hogy most tél van, csak otthonról olvassátok e híreket.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: lovas zsuzsa » 2014.11.21. 12:25

Ági! Amit leírtál abból világosan kiderül a görögök nem jól sáfárkodtak a multjukkal, az emlékeikkel, délen Athén környékén a Peleponésoson miért van annyi múltat bemutató műemlék? Északon a macedón részen alig alig Toroniba található egy Bizánci templom romjai csodálatos ma is "látható "mozaik padlóval szépen feltárt falakkal, minden évben egy kaland a megközelítése , építették az utat a fölhányással körbe bástyázták, a műemléket jelző táblát kidöntötték, a kerítést nem pótolták igy a kecskék átgázoltak rajta és össze bogyózták, az idén körbekerítették de úgy hogy nem hagytak bejáratot senki nem tudta a dudvát lekaszálni , a területet kitisztítani, jövőre a növényzet gyökerei tönkre teszi a padló mozaikot. A Toroneosz hajókirándulásnál a hajók ott kötnek ki, csak át kell menni az úton hogy lássák a kirándulók de még egyszer sem vitték át Őket , a Toroni vár felújítás alatt van 15 éve be van zárva, még csak korlátolt látogatói számú csoportok sem mehetnek be, pedig még ha csekély összeget kérnének nagyon szépen hozna a konyhára, hogy abból finansziroznák a további munkákat.Toroni a isz.e. a VIII században alapították.
Avatar
lovas zsuzsa
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 665
Csatlakozott: 2010.02.11. 10:56
Tartózkodási hely: Bp.Békásmegyer

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.11.21. 10:53

Ártatlan naivság ilyenre gondolni. Bizonyos darabokat vagy részesedést kaphat az ország, hol vannak a leletek. A többit viszi mind az ásatást végző. Nem mint magán, hanem mint ottani állami tulajdon. És hogy ingyen dolgozik? Ezt ugye nem gondoltad komolyan. Az hogy egy területet megkapjon a régész azon túl, hogy az ő szakterülete, és tapasztalattal is rendelkezik ugyan olyan versenyen vesznek rész, mint bármi más nagy munkánál. Azt, hogy a napi vagy a feltárási díjon kívül kap-e a talált kincsek után részesedést, azt csak gyanítom. Hírnév, és fizetés ez együtt jár. A különféle műkincsek, archeologiai leletek távoztak egy egy országból a háboruk, műkincs rablók miatt, de a külföldi ásatások miatt is. Más mikor csak egy egy bizonyos szakvéleményt vagy külföldi vizsgálatot kérnek, és más mikor pl. itt Thasoson francia régészek végeztek ásatást. ezért került hát a francia múzeumokba az itt talált leletek. Ha jártatok már az itteni archelologiai múzeumban, inkább képek vannak vagy utánzatok, hogy mik léteztek itt. Sajnos ez a valóság. És ez nemzetközi törvény lehet, vagy országok közti megbízói szerződés azt nem tudom. Magyarországon minden ott talált kincs ott van? Gyanítom nem.
Egy mai szemmel nézve, észbontó dolgot megint mondtak. Mondom, hogy ma ez bűn. Régen, mikor nem rendelkeztek ilyen technologiával és szállítási eszközökkel, természetes volt, hogy a romokból épültek fel az új városok és az élet.
Seres és Dráma közt van egy mesterséges tó. Falvak voltak ott. Majd , hogy a Bulgáriából érkező nagyon megduzzadt Strimonas folyót, mi Amfipolinál kezdődő deltával van, hogy ezt a folyót szabályozzák, létrehozták ezt a tavat. Falvakat telepítettek ki, kicsit kimélyítették, és oda vezették le a Strimonas folyó vizét. Ez 1934-37 ben történt. Amerikaiak végezték itt is a munkálatokat. Amfipoliból hoztak valószínűleg folyami hajón thassosi márvány tömböket a mostani ásatásról. Ott van a tó szélén felhalmozva gátnak azóta. Most megbolygatták azokat, mert felíratok vannak rajta. Szakértők azt is vizsgálják.
Kiderült, hogy van másik két domb is ami hasonló nagyságú és az is vizsgálatra kerül majd. Egy harmadik dombról az derült ki, hogy a helyi paraszt ültetni szeretett volna. Köveket mi abban voltak felhasználta házépítéshez és a dombot dozerral elsimíttta. Volt ott valami, vagy nem, arra ki emlékszik már. Tehát hatalmas károk történek helyi részről is. Így volt ez mindig, és így is marad. Magánember, állami szerv egy kutya. Limenas egykori ókori temetője felett ma házak utak vannak. Én két éve láttam, hogy a felső főut partra merőleges összes útja, mi még pár éve homokos volt, két három éve leaszfaltoztak. Utána kezdtek csak csatornázni. Ekkor feltúrták középen az aszfaltot. 5 cm aszfalt réteg, 5 cm sóderos homok rétek és alatta sírok. Minden út alatt. Olyan hatalmas kő mauzoleumok, mint Alikiből és a limenasi városháza kertjéből ismerhettek. A helyiek erről elmesélték, mikor az út készült, jött a dózer. Félretúrta a sír tetejét. Megnézték a félig sem szakemberek mi van benne. Karkötő, fegyverek edények. Majd visszatolták, és rá az aszfalt. Már nem lehetett visszacsinálni azt amit 50-es évektől elrontottak. Ott vannak a házak, kialakult egy városrész, ahhoz utak kellenek. Limenas teljes területe egy mérhetetlen ókori város. Gondoljatok bele ez volt az Athénja egy ókori hatalomnak. Saját pénze volt, ő hódított. Központként itt központosulhatott minden vagyon. Ma mit láttok ebből? Csak mesélünk róla. Ó, jut eszembe. Megjelent egy új csodálatos archelologiai történelmi könyv. Az ókori thasosi borról. Ha megkapom, és elolvasom, majd mesélek belőle. Jó, hogy legalább írásos emlékek maradnak. Mert ugye rólunk azt hirdetik, hogy vándorlásaink során, még írni sem tudtunk.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: lovas zsuzsa » 2014.11.20. 22:58

Hát elég hülye törvények vannak arafele, mi az hogy az ásatást végzőké a talált dolog? Egyiptomból is kiviheti a feltárt dolgokat az ott a feltárást végző emberek? Erre nincs nemzetközi törvény?Ugy gondoltam hogy ilyen jellegű feltárásokba a régészek ingyen vesznek részt, és nem pénzért, azt hiszem sok régész örömmel venné ha csak az ásatások közelébe mehetne.
Avatar
lovas zsuzsa
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 665
Csatlakozott: 2010.02.11. 10:56
Tartózkodási hely: Bp.Békásmegyer

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.11.20. 11:21

Ha átvenné akár ki, az ott talált leletek az ásatást végző országok kapnák meg a leleteket a fizetés fejében. A nép ezért van felháborodva, mert sem a leletekhez, sem munkásoknak onnantól kezdve nincs köze az anyaországhoz. A sajnos, hogy a köz sokszor nincs kérdezve, úgy döntenek a vezetők. ez ugye fél demokrácia. Lázadni lehet ellene, de még megváltoztatásra nincs példa. Csak háború esetén. Az meg nem kell.
Egy kék szemű herceg az első talált sír. Röntgent készítenek most hogy hol, mi van. Döbbenet visszaélésekről lehet hallani a helyi tv csatornákon.
És az állam pénzügyileg folyamatosan manipulál. Nem a nép javára. Thesszalonikiből, eddig kettő autópálya díj volt. Most egy 3.-at is bevezettek. Amfipoli elágazás... Akár akarod, akár nem fizetsz egy belépőt, ha áthaladsz felette. :(
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2014.11.18. 09:09

Pamag, minden szavaddal egyetértek. Itt nem németezésről van szó, ha bármelyik ország tenné ezt, arról is ez lenne a véleményem. Oké, hogy sok nemzetközi feltárás létezik, sőt szinte mind az, ezzel nincs is gond, hogy más országok régészei is ott vannak (ez mióta világ a világ igy működik), de itt úgy érzem, hogy tényleg arra megy ki a játék, hogy ki arassa le a babérokat. Hiszen itt egy elég nagy archeológiai szenzációról van szó.
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.11.17. 12:40

Egyiptomban azért kezdtek angol régészek dolgozni, mert akkoriban gyakorlatilag angol gyarmat volt. (Jogilag nem pontosan, de gyakorlatilag igen.)
Mostanában szerintem tényleg nemzetközi régészcsapatok dolgoznak ott.
A lényeg, hogy ki fizeti a munkát?
Ha jól értem, amit Ági írt, ma Németország átvenné pénzügyileg is meg régészekkel is az Amfipoliban folyó feltárást. Na de ha ez úgy hangzik, hogy uniós összefogással, uniós pénzből, nemzetközi csapattal, az azért más, mintha egy másik ország kisajátítaná a fontos leletet. Nehogy má' degradálják az ott dolgozó nagyszerű görög régészeket, akik eddig melóztak... erre tényleg csak beinteni lehet.
Egyiptomnak is, Görögországnak is, meg a hasonló helyzetű országoknak, amelyek egy évszázada gyarmati sorban voltak és a gyarmatosítók kezdték a régészeti feltárásokat, rossz tapasztalataik vannak az idegenekről. Mert igaz, hogy kiszedtek a föld alól értékes dolgokat, de el vitték a saját országukba. A legszebb leletek Londonban meg Párizsban láthatók...
Ez a mai jelentős felfedezés szerintem teljesen Görögországot illeti. Segítséget adhatnak, de ne akarják átvenni az irányítást. Az eddigi melót görögök végezték, most ha már elő is kerülhet valami fontos, akkor más arassa le a dicsőséget?
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: lovas zsuzsa » 2014.11.17. 09:35

A Vergina-i sírdomb feltárása 1885-től /egy francia!! régész kezdte/ 1990-es évekig tartottak. Van annyi idő hogy megtudjuk kit vagy mit rejt a domb? Az Egyiptomi királysírok feltárását is nemzetközi régészek végezték, mostanság a legjelentősebb felfedezéseket magyar régészek végezték, szerintem nem kéne "németezni"!Húsz évvel ezelőtt az Athéni Akropolis WCjében a WC-s néni leköpött minket mert németül köszöntünk, tudtuk hogy gyűlölik a németeket,de azóta soha nem találkoztunk ezzel a jelenséggel, azaz Toroniba nem jöttek három éve azok a német barátaink akikkel öt hat éve együtt szoktunk nyaralni,egy hónapig voltak ott, jött utánuk az egész család,gyerekek unokák, mi az oka hogy nem jönnek?
Avatar
lovas zsuzsa
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 665
Csatlakozott: 2010.02.11. 10:56
Tartózkodási hely: Bp.Békásmegyer

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2014.11.17. 08:39

Ági írta:A központi sír lesz majd a döntő. Tehát el kell jutni a kördomb közepéig.


Akkor ezek szerint még lehet lejjebb illetve beljebb is menni, és még van valahol egy fő sír? Így már érdekesebb a helyzet... :)
A németek ezt is maguknak akarják, meg sem lepődöm, gondolom a saját régészeikkel...nem is értem, hogy gondolhatják, hogy egy ilyen kaliberű ásatást elvennének a görögöktől. Ez tök olyan, mintha itthon pl. keresnék Attila sírját és pl. angol régészek jönnének kiásni.
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: mjuditta » 2014.11.16. 20:32

Ági írta:Makedon sírra nem jellemző, hogy föld alá temessenek. Egyéb itt talált dolgok is mutatnak az Egyiptomi és az Athéni temetkezési szokásokra


Nem biztos, hogy kirabolták a sírt. Egyiptomi régészeti feltárások is bizonyították, hogy a fáraók temetkezési helyét úgy alakították ki, hogy az elő kamrákat széttört edényekkel és feldúlt szarkofágokkal rendezték be, mintha kirabolták volna a sírt, ezzel félrevezetve az érkező sírrablókat.
A fáraó sírja ezek után a félrevezető kamrák után, rejtett ajtók mögé volt építve.
mjuditta
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 85
Csatlakozott: 2011.01.31. 20:58

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.11.16. 11:02

Messinia írta:Azért még hátha rábukkanak egy sírra valahol...

http://mult-kor.hu/nincs-is-negyedik-si ... n-20141103

Nem jól fordít a cikk író. Eddig nem sírkamrákat tártak fel. Csak szertartási termeket.
Mi új hírek vannak. A 3. teremből lépcső visz lefelé. Egy sír. Ifesztoonak gondolják a halottat. Vizsgálatra lett küldve a talált csontváz. Sajnos teljesen kirabolt sírról van szó. Ókorban történt a kirablás. Bár van szó mai rablásról is, akár az archeologusok részéről is. Majd száz katona és rendőr őriz most mindent.
Miért gondolkoznak Ifesztionról?
Mert Nagy Sándor által legjobban szeretet személy volt. Halála után ő maga is oly mély gyászba borult. legjobb barátja elveszése hozta nála azt a gondolatot, hogy ő magáról is végrendelkezzen, és majdnem visszavonulást is hirdetett bánatában. drága temetést tervezett. Elméletileg égetni kellett volna. Az égetés mindig nagyon költséges volt. 80 méter magas boglya rakást tettek és csak nagyon előkelő tudott égetni. Nagy Sándor a leírások szerint égetést rendelt el barátjának. De lehet módosította még az elhunyt életében tett kérésre.
a sírkamrát teljeségében feltárják majd annak ellenére, hogy kirabolt sírról van szó. mind az 500 m2 feltárásra fog kerülni. A vita ott van, hogy Merkel kéri, hogy adja ki az ország az ő költségükre, saját feltárásnak. Az országfő tárgyalásba bocsájtkozott vele, de a nép mérhetetlen felháborodást mutat ez ellen.

A halott nemesi származású makedon. 165 cm középkorú, katona, és vörös hajú.
Családi sírként jelőlik a régészek.
A vele temetett dolgok hiányoznak.
10, 5 méter mélységben van a sír. A központi sír lesz majd a döntő. Tehát el kell jutni a kördomb közepéig. Makedon sírra nem jellemző, hogy föld alá temessenek. Egyéb itt talált dolgok is mutatnak az Egyiptomi és az Athéni temetkezési szokásokra. A tetem bomlás miatt helyezhették 1.60 cm földfelszín alá.
A sírrablók még tettek kárt. A mozaik kép hiányzó részein látható egy láb részlet. Valószínű a teljes kép az is a halottat mutathatta.
https://www.youtube.com/watch?v=zYv0fva6k3Q
http://greektoys.org/amphipolis-en/
Csatolmányok
az első talált sír.jpg
az első talált sír.jpg (5.56 KiB) Megtekintve 4843 alkalommal.
eredeti.jpg
eredeti.jpg (32.24 KiB) Megtekintve 4843 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2014.11.04. 19:15

Azért még hátha rábukkanak egy sírra valahol...

http://mult-kor.hu/nincs-is-negyedik-si ... n-20141103
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.10.27. 12:26

Megtalálták az amphipoliszi szfinxek egyikének a fejét

http://mult-kor.hu/megtalaltak-az-amphi ... t-20141022
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.18. 16:52

3 dimenzios video filmek. Ezt le szerettem volna ide tölteni nektek. De nem tudom. így csak bízom az ügyeségetekben.
http://amfipolinews.blogspot.gr/2014/10 ... t_145.html
mb by Greektoys.org (update) by Greektoys.org on Sketchfab

https://sketchfab.com/models/dfe1cfa036 ... 245566cbbd
Elvesztem a sok információban.
Nagy az öröm és még nagyobb a káosz.
Igen kitisztították a mozaik képet.
Hermész, Persefoné és Plutonasz. És 2 ló.
Hermész az első felvilági kísérő.
És itt akadtunk el.
Ok. 4 lónak kell lenni. Tehát egy újabb képjelenet hiányzik. Másik két ló, és másik kettő alvilági isten. És a halott.
A talányok, hogy Persefoné és Plutonasz párosítás mit ad? Nem egyértelmű. Amikor a halott az alvilágba megy, és amikor a halott az alvilágból az újjá születéshez megy. Számomra is új téma ez. Ezen vitatkoznak a történet tudósok. Vajon most megy le, vagy jön fel az alvilágból. Miért Plutonas? Ő az utóbbi téma alvilági istene
Az hogy ki lehet a sírban nő vagy férfi, ugyan úgy maradt 19 tipp. Erősödik a a gyanú Olimpiádára vagy Fillipos apjára is gondolnak. Teljes a vita azon is, hogy meddig törték fel a sírt. És hogy kik. Nem a maira, hanem főleg a római időkre gondolnak. azt mondják, hogy a közelben levő híd építéshez felhasználtak a sírból thassosi márványokat. A sír 1/3-a van a thassosi márványból.
Mondják azt is, hogy a rómaiak tudtak a sírról. Biztos. Rettegtek a régi nagy szobroktól is. Babonás félelemmel azoka zúzták is. A mi esetünkben a sfinx fej számukra rettegett volt, és azért azt törték le és megsemisíthették. Egy szárny darabot találtak a homokban. Vita van arról is, hogy volt az időben homok vagy nem. Nem Periszerasszony vitatkozik. azok vitatkoznak, kik szerettek volna az ásatást végezni, ill. szakértők lenni. Mondják azt is, hogy lehet azért nincsenek apró tárghyak, mert a németek, franciák és bulgárok és angolok, már a századforduló elején felturták ezt a területet, és bemehettek oda. És lehet egy híres külföldi múzeumban ott vannak azok a leletek, mik innen hiányoznak, csak épp az nincs oda írva, hogy innen származik. ezt tartják jobbnak, mert így legalább megvan valahol, mi ott volt bent. De mind ezek csak találgatások. Az újságok és minden híradás olyan okosokat szólaltat meg, mint én, hogy magára felhívja a figyelmet. Ennek következménye, hogy mindenki meg van győződve egy egy egyszer sem biztos dologról.
de majd fény derül az igazságra.
Emlékeztek mit mondtam, hogy a márvány nem Alikiből való?::.Hanem Saljára öblünkből a Vathi felé.
Nos, így igaz!!!
Mint kiderült az ásatás vezető hölgy nem véletlenül kapta meg ezt a megbízatást. Részt vett mint növendék az itteni limenasi feltárásban is.
Androniko, a Vergiai régésszel is nagyon jó kapcsolata volt. még kezdőként ismerte és dolgozott együtt Lázáridivel is, ki egykor elkezdte ezt az ásatást. Tehát régi régi kapcsolata volt ezzel a hellyel kapcsolatban, és ismert témaként kezdte meg a feltárást. Nagyon nagy tudású, egyszerű asszony.
Én és sokan örülünk annak, hogy a feltárást ország világ előtt teszik.
Én egy forradalmasításra gondoltam a régészet területén. Kicsit ez is igazság. De...
Nem erről van szó. most az ország segíti a munkát. de előbb utóbb el fog fogyni a pénz. Ha minden a régi hagyományos módon történt volna, akkor ez pénz szüneteltetés során a befejezést jelentené. Így viszont Periszteri asszony esélyt lát arra, hogy ha az országfő megszünteti az ásatás finanszirozását, akkor talán talál majd olyanokat, kiknek érdekében áll segíteni az ásatás folytatását.
Sok érdekeset meg lehet olvasni a talált leletek megfejtéséről. De én most várnék a komolyabb érveket alátámasztó információkra.
Már nem mondják, hogy 3 terem és kész. Egy folytonosságról beszélnek. Most kezdték a 4. terem feltárását.
Most bemondtak egy olyan lehetőséget, hogy ki lehet a sírban, mit igaznak érzek...
Ifesztionas. Ki volt ő? Férfinek nem mondható hímnemű. Nagy Sándor legkedvesebb embere, szeretője. Fiatal, bájos férfi szépség. Nagy Sándor szeretője...ezért van a megtévesztés, hogy sok jel férfire utal, sok nőre... :( Ne legyen igazuk kik rá gondolnak. Divat volt ez az ókorban, de most is hódit ez a beteg párkapcsolat.
Csatolmányok
bejarat a harmadik terembe.jpg
hermes es plutonas.jpg
hermes es plutonas.jpg (109 KiB) Megtekintve 5001 alkalommal.
meg feltaras közben..jpg
meg feltaras közben..jpg (90.66 KiB) Megtekintve 5001 alkalommal.
4. terem bejarat.jpg
4. terem bejarat.jpg (38.27 KiB) Megtekintve 5001 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: lovas zsuzsa » 2014.10.16. 22:10

Avatar
lovas zsuzsa
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 665
Csatlakozott: 2010.02.11. 10:56
Tartózkodási hely: Bp.Békásmegyer

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2014.10.13. 20:36

Magyarul is van már cikk a mozaikról:
http://mult-kor.hu/rejtelyes-alakot-abr ... a-20141013

Hermészről én csak annyit tudok, hogy Hádész is hírnökévé szerződtette (apja Zeusz mellett), hogy a holtak lelkét vezesse az Alvilágba. Ági gondolom ennél érdekesebb dolgokat is tud erről, illetve a mozaikról. :)
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.13. 10:54

Tegnap este történt egy fél bejelentés. Hosszabb magyarázatot majd később adok. 4, 5-szer 3 méteres mozaik kép a talaj kőpadozatán a női szobrok mögött. Hermész ,mint hírvivő az alvilágba indul. Ehhez kell több írást áttanulmányoznom, hogy értsétek mi is ez...
Csatolmányok
Hermesz.jpg
Hermesz.jpg (24.24 KiB) Megtekintve 5056 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: lovas zsuzsa » 2014.10.11. 16:10

A virtuális sétán látom az utolsó feltáratlan terem bal sarkában egy nyílást, azt most "csinálták" vagy úgy találták? Kísértetiesen hasonlít Verginában a Fülöp sírjánál arra a nyílásra amit a régészek azért készítettek hogy azon menjenek be a sírkamrába mert a kapu áthidalója megrepedt.Ha már volt és az a rész is fel van töltve homokkal akkor ott jöttek ki, de akkor van még egy terem , ami a sírhely? Gondolom a sírkamrát már nem töltik fel! Ha hadvezért temettek el ,nem kellet volna már kicsit feljebb megtalálni a "hősök sírkamráját"?
Avatar
lovas zsuzsa
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 665
Csatlakozott: 2010.02.11. 10:56
Tartózkodási hely: Bp.Békásmegyer

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.11. 09:54

balazsh írta:Virtuális séta az ásatásokon.

http://amfipoli-news.com/3dmap.php

Remélem fejlődik majd, ha fogy a homok. :(


Mindennap várom én is a híreket. Szerdán vagy csütörtökön kellett volna tenni a bejelentést az arheologusnő előrejelzése szerint. Tegnap estére kellett volna bármit mondani. De még kedden elkezdték az AntiKithira sziget tenger mélyi feltárásának az atrakciójával a figyelem elterelést. Ott is és itt is félbemaradtannyival, hogy az országfő felé megteték az archeologusok a bejelentést, de onnan tovább hírzárlat következett.
Mi is találgatunk csak.
Amfipoli? Biztos tudnak valamit. Kérdés mit... Ha Nagy Sándor, azért nem közlik, mert át kell gondolni milyen politikai következményeket hozhat Skopja felé. Valószínű bővebb tárlatanyaggal kell majd a bizonyosságot bemutatni.
Ha nem Nagy Sándor? Akkor szintén még tárlati anyag kell, hogy az ásatás jelentőségét továbbra is biztosítsák. Emlékezzünk arra, hogy hatalmas befektetők jelentkeztek a környező terület felvásárlására és annak beindítására.
Akár így, akár úgy nagy gazdasági szerepet játszik, hogy mit és hogyan jelentekek majd be...
AntiKithirai ásatásnál szintén csak a kormányfő engedélyezésére történhet információ kiadás...
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: balazsh » 2014.10.10. 22:27

Virtuális séta az ásatásokon.

http://amfipoli-news.com/3dmap.php

Remélem fejlődik majd, ha fogy a homok. :(
Avatar
balazsh
Fórum Adminisztrátor
Fórum Adminisztrátor
 
Hozzászólások: 2707
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:02
Tartózkodási hely: Pest megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.07. 12:09

Igen, az ott tisztán Makedióon sír.- Itt egyiptomi jegyeket is hordoz. Csak a piramosokban töltötték fel a sírokat finom szemcséjű porszemű máshonnan hozott homokkal. Itt is így történt.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: lovas zsuzsa » 2014.10.06. 11:53

Tavaly voltunk Verginába az idén megint,én is az mondom döbbenet amit ott bemutatnak,tökéletes, érthető, nyomon követhető, csodálatos kiállítás, hogy a fenébe készültek azok az arany diadémok virágai, a rajta lévő méhecskék, hogy készültek azok a miniatür elefántcsont szobrocskák , stb. életem legnagyobb régészeti látnivalója volt, eddig Santorini volt a csúcs de ez most mindent vert,elgondolkodtam Epidauroszi Aszklepios szentély romjainál is,de az inkább a misztikum kategória , mint a Boszniai piramisok.Az az érdekes hogy Verginába nem töltötték fel a sírokat földel fölülröl a " zárókőnél" mentek be a sírba, és találták meg tárgyakat.
Avatar
lovas zsuzsa
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 665
Csatlakozott: 2010.02.11. 10:56
Tartózkodási hely: Bp.Békásmegyer

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.06. 09:49

Már látogatják a területet. De a sajtóban több információt adnak, mint amit ott lehet látni.
Ahhoz, hogy hogyan volt egy makedon sírdomb, a Verginai Filippos sírdombot is nézd meg.
Sok ásatást láttam már, de olyat, mint az csak ott. Döbbenet. Én is elmegyek oda is újra.
Én egy kicsit bízom abban, hogy még nem találják ki, vagy ha meg is tudják, akkor is folytatódjon a feltárás. Miért kellett az 500 méter kerületű domb? Teljes biztos, hogy sok terem van még hátra.
Amin én most gondolkozom, hogy 8.5 méter magas belső terem...Mi funkciója lehetett? Mire kell ez a belmagasság?
- Tekintély szimbólum.
- Hang effektusok tökéletesek legyenek. A régi templomok magasak voltak.
De a sírnak miért kellet ilyen magasnak lenni?

A másik. Mi van a központban? Fent, kívülről a szobor, mit ismerünk. De belül??
Majd választ kapunk erre is.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: melus16 » 2014.10.05. 13:13

Egyre izgibb, mit találnak, követem a nyomokat. :D Muszáj lesz megnézni ezt a helyet, amikor megnyitják. És találtam egy videót, ami az eddigi eredményekről ad röpke tájékoztatást. Magát a helyet, én eddig csak térképről láttam, de élő felülnézetből még nem...

https://www.youtube.com/watch?v=efmPz9iBF1Y#t=14
Avatar
melus16
Profi Thasos-fan
Profi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 414
Csatlakozott: 2010.06.21. 14:43

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2014.10.05. 10:12

Mi lehet még ott, ha csak ennyire az elején járnak...

Berakok én is egy linket, nem tudom volt-e már, itt elvileg minden újdonság nyomon követhető, legalábbis én ezt is nézegetem Ági hírei mellett - lehet, hogy nemsokára meg is tudjuk kinek a sirja. :)

http://www.theamphipolistomb.com/
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.05. 09:51

Mindent el kell olvasni. És mindent megnézni. Ilyenkor érzem, én is, hogy a lábom és a szemem gyenge...
Nos, 3. terem ajtóbetétjét látjátok. Ezt megtalálva felmerült a kérdés, hogy miért van kitörve és a homokba esve. Megint sír feltörök? Határozott nem a válasza a régészeknek. Ahogy megtalálták a darabokat, arra emlékeztet, mint mikor egy nagy földrengés szétszór dolgokat. Ahogy a tengeri áramlat elsodor darabokat. Van egy darab az ajtóból a második terem homokjában is. Nagy földrengésekről tudnak az ókor után is, és gyanakodnak a Bolgár bombázásokra is ami a környéken is történtek. Még 5 napot gondolnak a régészek, hogy a harmadik terem alja feltárul előttük. 8, 5 méter magas teremből a homok kiszitálása...És várják, hogy a sírkamrába vezet másik terem, vagy csupán egy következő terem lesz majd. Az ajtó teljes bizonysággal valahova vezet. Azért tettem be újra a képet, hogy lássátok hogy a teljes keresztmetszetből még csak hol járnak.
A legalsó képen a TYMBOS szó jelenti a mostani feltárandó dombot.
A területen egyébként nagyon sok domb van. Mindegyiknek van archeologiai neve.
Mivel azok nincsenek feltárva, de találtak ott valamit, csak betűvel és számmal jelölik azon egyéb dombokat. pl. K 214...Beazonosítás nélküli kódszámok azok.
Csatolmányok
Geometria 3.JPG
Geometria 3.JPG (28.13 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal.
harmadik terem ajtobetet.jpg
harmadik terem ajtobetet.jpg (16 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal.
kikötő 6.jpg
(102.61 KiB) 846 alkalommal.
kikötő 5.jpg
(99.24 KiB) 846 alkalommal.
kereso.jpg
kereso.jpg (31.89 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal.
a domb.jpg
a domb.jpg (18.33 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal.
regi kep.jpg
regi kep.jpg (58.48 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal.
korabeli kep.jpg
korabeli kep.jpg (85.69 KiB) Megtekintve 5194 alkalommal.
korabeli.jpg
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: bocsika » 2014.10.04. 10:35

Messi!
Ha a kockásfülűt olvasod neki addig is az sem válik kárára!!A jó magyar régi mesék is csodálatosak tudnak lenni :lol: .Vagy az öregnéne őzikéje?? :D De hát te mint pedagógus eut azért tudod!! :oops:
bocsika
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 551
Csatlakozott: 2008.10.23. 16:00
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2014.10.04. 10:15

Ági, de mennék én is arra a régészeti ásatásra, óriási élmény lehet, nagyon imádnám! :)
Eddig csak itthon mentem ki régészeti helyszínre, ahhoz is ismerős kellett, szenzációs nézni, ahogy mindenféle régi dolog előbukkan a földből.

Jövőre, ha már látogatható lesz Amfipolisz, tuti megnézzük, útba ejtjük Thassos felé, legalább a kislányom is magába szívhatná a többezer éves kultúrát... :) (lehet, hogy Trója és Knosszosz történetét hamarabb fogja ismerni, mint a Kockásfülű nyulat... :) )
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2014.10.03. 14:21

Ági nagyon köszönjük az írásaidat, külön köszönet a fotókért. Valami csoda amilyen finom kidolgozása van a női ruháknak. Pamagnak köszönöm a magyar információt, nagyon hasznos.

Irigylem a franciákat. Micsoda élmény lehet már csak az ásatások környékén is lenni. Képzelem az ásatást végzők, de a világ ókori történelme iránt érdeklődők izgalmát. Nagyon drukkolok, várom a további feltárásokat. Szeretek mindent ami görög görög kulturával, a görög történelemmel, mindent ami a görögökkel kapcsolatos. (még a rossz hireket is) :D
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.03. 07:29

A cikk, mit betettél, jellemző.
Nem a kulturális világörökség értékét hangsúlyozza, hanem, mit költöttek rá. Az hogy munkát ad embereknek. És nem fegyverkezésre, és nem politikusok etetésére...
Tegnap feltárták a harmadik terem egy részét. A terem belső magassága 8,5 méter. Ott találtak egy meseszép ajtóbetéte hófehér márványból készítve, de megtörve. Az ajtó visz valahova, de még mindig második és harmadik terem tisztításnál járnak.
Földrengésre tippelnek a sérülésből. Az ajtóról később küldök fotót. Most az elmaradás képeimet küldöm a múlthétről. Egyre nagyobb bizonyosságot kap Nagy Sándor.
Thassos márványa és Samotrháki Kaviri misztériumi szerepe nagy reklámot kap majd a feltárás során. Egy hónapra becsülik a beazonosítást. A további ásatásról nem beszélnek, de mire az 500 méter kerület teljes feltárásra kerül évek kellenek. Francia utazási irodák engedélyt kértek és kaptak Amfipoli kikötőjének használatára. Autóbuszos és sétahajós francia csoportok érkeznek a feltárás látogatásra. Samothráki ugye a franciák közt nagyon híres. Újjászületés szentélye és ez a sír sokban hasonlít.
Csatolmányok
Geometria 4.jpg
Geometria 4.jpg (51.39 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
Geometria 3.JPG
Geometria 3.JPG (28.13 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
Geometria 2.JPG
Geometria 2.JPG (31.13 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
Geometriai leírása.jpg
Geometriai leírása.jpg (77.69 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
mozaik.jpg
bejárat.jpg
bejárat.jpg (69.56 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
kereso 2.jpg
kereso 2.jpg (95.2 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
os terkep.jpg
os terkep.jpg (77.87 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
rajzos kep osszeillesztese.jpg
rajzos kep osszeillesztese.jpg (30.21 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
kep maskent.jpg
kep maskent.jpg (46.59 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
szimbolika.jpg
szimbolika.jpg (43.34 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
kereso 3.jpg
kereso 3.jpg (68.06 KiB) Megtekintve 5278 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.10.02. 22:02

Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.10.02. 12:57

Ági írta:..................

Új képek ! :D
Köszönjük!

Engem most az döbbentett meg, hogy a Kerkini-tavat olyan délre jelöli, egészen Amfipoli mellé. Illetve két tavat jelöl... északon is megvan a mai tó... ezek szerint a folyó völgye mocsaras lehet, vagy feltöltötték, hogy eltűnt a tó?
(A történet szempontjából aztán vagy van jelentősége, vagy nincs.)
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.10.02. 11:14

Csatolmányok
marvanyut.jpg
marvanyut.jpg (29.38 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
haromszog.jpg
haromszog.jpg (76.61 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
3 dimenzios varos.jpg
3 dimenzios varos.jpg (38.36 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
mozaik 2.jpg
tortenete.jpg
terkep 2.jpg
terkep 2.jpg (59.69 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
terkep 3.jpg
terkep 3.jpg (38.08 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
a halott szallitas.jpg
a halott szallitas.jpg (49.22 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
terkep 4.jpg
terkep 4.jpg (91.69 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
alapzat.jpg
alapzat.jpg (78.97 KiB) Megtekintve 5306 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.09.30. 22:12

vikso írta:Szia Melus!
Pont ma gondoltam Rád. Semmi, vagy csak én nem olvastam, milyen volt a nyaralásod? .............

Melusék csak egy-két napja értek haza :D ... még ki se fújta magát :D
És én is adós vagyok a kidolgozott beszámolóval...
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.09.30. 22:06

Vicosz írta:........... hát jó lett volna 1 klasz térkép Amphipolisz és környékéről. Ha van egyáltalán. ................

Pár évvel ezelőtt jártunk arra,
( https://picasaweb.google.com/pamag0716/ ... zFLdjN2008 )
már nem emlékszem, hogy konkrét turistatérképet szereztem volna, lehet, hogy találtam az interneten.
A legjobb egyébként, ha a googlemaps-ot nagyítja ki az ember egy-egy adott területről - előre persze, arról, ami érdekel...
De ez a domb és a várható látnivaló még egészen biztosan nincs rajta egyetlen turistatérképen sem. Ami rajta van vsz, az a múzeum, a valahavolt város régészeti feltárása meg az oroszlánszobor helye. Most már emlékszem, elkeveredtünk kicsit akkor, a romterületet nem találtuk meg, a múzeumnál lyukadtunk ki.
Amfipoli eddig nem volt feltüntetve a turistaismertetőkben a jajdefontosfelkeresni helyek listáján, igazából csak az gerjedt rá, akit kifejezetten érdekel a történelem.

Most hazafelé nem mentünk arra - még úgyse látogatható... majd ha közel lehet menni hozzá és be lehet menni, majd akkor.

...................
Egyébként Ági naprakészen adta a tudósítást - ezért is lett külön topikja a témának, hogy csak az nézegesse, akit érdekel...
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2014.09.30. 21:32

Szia Melus!
Pont ma gondoltam Rád. Semmi, vagy csak én nem olvastam, milyen volt a nyaralásod? Úgy pörögnek itt a lapok, hogy nem győzőm követni. Olvasom, nézem mások úti élményeit , ezért lehet hogy lemaradtam a Tiédről.

Rátérve a májamra :D Már elég régóta megy a Nagy Sándor kutatás, (augusztustól itt is olvasható) bárhol is nézze valaki a tv.-t, ott is többet mutattak. Ha meg itthon van már, és egy kissé tovább lép, netán kicsit utána is néz, akkor nem ilyen véleménye van :?
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Vicosz » 2014.09.30. 21:17

Vasárnap jöttünk haza Stavrosról, hát jó lett volna 1 klasz térkép Amphipolisz és környékéről. Ha van egyáltalán. Tényleg,nekem mindig a kincses térképekkel van bajom :)
Vicosz
Középhaladó Thasos-fan
Középhaladó Thasos-fan
 
Hozzászólások: 55
Csatlakozott: 2011.05.08. 16:18

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: melus16 » 2014.09.30. 19:21

vikso írta:Tényleg majd mindennapra jut hir nálunk is a szenzációs kutatásról. Mégis van aki csak annyit lát, hogy "homokkal teli sirt találtak Amphipoliszhoz közel". Aranyos :örül:


Ejj, a májad Vikso! :P Tudom, mire, kire gondolsz. Sokan, mit se tudnak semmiről, mert ez nálunk annyira nem nagy hír, és az ottani tv-ben látja. Mi is láttuk többször is, ide-oda kapcsolgatva. Ha beléptem volna, betettem volna egy ide mutató linket, hátha a részletek is érdekelnek pár embert. :D
Avatar
melus16
Profi Thasos-fan
Profi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 414
Csatlakozott: 2010.06.21. 14:43

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: vikso » 2014.09.30. 18:14

Tényleg majd mindennapra jut hir nálunk is a szenzációs kutatásról. Mégis van aki csak annyit lát, hogy "homokkal teli sirt találtak Amphipoliszhoz közel". Aranyos :örül:
Avatar
vikso
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 538
Csatlakozott: 2012.11.15. 22:52

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.09.25. 18:21

Itthon is minden napra jut már egy cikk a témában:

http://www.origo.hu/tudomany/tortenelem ... eszet.html
Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: pamag » 2014.09.24. 18:47

Avatar
pamag
Moderátor
Moderátor
 
Hozzászólások: 3254
Csatlakozott: 2008.03.11. 13:21
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.09.20. 17:07

Elkezdődött egy új "szerencsejáték".
Találgatják az emberek, vajon ki, avagy kik fekszenek a sírban.
Hanem most valami érdekesebbről teszek fel nyersfordítás.
Pamag, ma indult haza. Beszélgetünk vele is erről a témáról, mi itt van kielemezve. Akkor azt gondoltam senkiben nem merült fel a gondolat, hogy így is értelmezzük hogyan van a sírdomb geometrikusan.
És láss, azonos nap történt ennek a gondolatomnak is a kiértékelt leírása nagyszerű képekkel.
Pamag, hogy milyen jól számoltál... :D
http://peritexnisologos.blogspot.gr/201 ... .html#more
Szerda, szeptember 17, 2014
Az arányok, a Tomb of Amphipolis "beszél"
Csatolmányok
Geometria nyers fordítás.doc
(210 KiB) 99 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.09.19. 20:57

Igen, ahogy írod. 100 évvel ezelőtt Evans mikor feltárta Knossost Krétán, akkor volt ekkora felhajtás. Az volt az első feltárás, mit a köznek bemutattak. Az volt az első, mi utána látogatható lett.
Most ez azért nagy szó, mert érintetlen hatalmas területű és nagy tartalmú dologról van szó. Igen, mutatták egy videón, hogy igazi könnyekkel, meghatódva a gyönyörűségtől sírtak a régészek.
Három korszak és kultúra művészete keveredik e feltárási anyagban.
A makedoniai sírok, a piramisok világa és az athéni kultúra.

A feltárást tehát egy régész vezeti. Bárki szakmabeli odalátogathat. És mint mondtam a korról kutatások, tanulmányok készülnek, hogy a talált leleteket beazonosítsák.
A féltékenység a görög archeologia részről van. Magyar módra? Míg a francia, amerikai, angol régészek mind mind úgy szólnak hozzá, hogy ők már jártak is. És segítő a szándék a külföldi szakértők részéről maximális.

Találtam egy érdekes cikket. Megértitek, hogy csak így nyers fordításba teszem fel, de sok munka lenne kidolgozása. A képek azonban magukért beszélnek.
Csatolmányok
Amfipoli ásatás előzményei.doc
(1.32 MiB) 102 alkalommal.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Messinia » 2014.09.19. 10:13

Itthon is foglalkoznak ám a dologgal rendesen, egy távolabbi ismerősöm művészettörténész, az ókor a szakterülete, régészeti ásatásokra is szokott kijárni tanácsadóként. Ő mondta, hogy az itthoni régészek is találgatnak, és nagyon megoszlanak a vélemények, hogy vajon Nagy Sándor, vagy az egyik családtagja fekszik a sírban. A hölgy teljesen odáig van a kariadné szobortól, nagy ritkaságnak tartja.
Mindenesetre jól felborzolta a kedélyeket az ásatás, szerintem világszintű az érdeklődés.
Így a jó. :)
Avatar
Messinia
Az igazi Thasos-fan
Az igazi Thasos-fan
 
Hozzászólások: 731
Csatlakozott: 2012.05.20. 10:46
Tartózkodási hely: Borsod megye

Re: Nagy Sándor kutatások

Olvasatlan hozzászólásSzerző: Ági » 2014.09.19. 08:17

Mi történt az elmúlt 3 napban?
Óriási viták alakultak ki.
Elsőként történik olyan, hogy egy ásatásról ország világ hallhasson.
Az ásatás anyagai évekig egy raktárban szokott őrizve lenni, és évekig vizsgálják, majd bizonyos darabokat múzeumokba helyezve bemutatnak a köznek.
Hogy ez az ásatás miért lett közzétéve mindenki számára?
Oly különleges és oly nagy szabású, hogy a régészek és az országvezetés azt a határozatot hozták, hogy mivel világra szóló anyag, és hogy mindenki tanuljon, most mindent bemutatnak. Az ásatást vezető régész szavával élve, még a legelbújtabb hegyi falu kecskepásztora is halljon hírt és legyen büszke az ókor e magas kultúrával rendelkező korszakáról.
Periszteri asszonyt nyilván támadás is érheti majd,hisz sokan szerették volna ezt a munkát megkapni. A támadások a helyi régészek részéről éri. Volt egy személy, ki még azt is mondta, hogy időszámítás utáni római korszakból való a sír. ez nagyon gyorsan meg lett cáfolva.
Hol tartanak most a munkálatok?
Még a második terem padlózatáról kell eltávolítani a homokot. Ekkor fog látszani az ottani esetleges mozaikos intarziás kőpadlózat. Valamint a megdöbbentő kimunkálású női Kariadni. IIyen finomsággal kidolgozott szobor még soha nem volt. A szoknya alsó része, már most is látszik, hogy lehelet vékony. Úgy formálták, hogy visszaadja a ruha selyemsségét.
A harmadik teremben még 3 méter vastag homokréteg van. tovább folytatódik a terem statikai kibiztosítása, és felszárítása.
Hozzáfogtak a domb tetején levő 13 méter vastag technikusan befedett homok eltávolításához.
A harmadik teremben talált kettő titkos nyílást még nem érintik.
Feltételezhető, hogy az a halotti folyosó, mi a halott terembe visz.
A halott különféle ceremóniákon vehetett részt. A Kariadné hölgyek is ezt mutatják. lezárják azt a termet, hova még a halandó is bejuthatott, és közlik az élővel, hogy onnan kezdődik a túlvilági élet.
Mindezt hogyan élték át akkor? Hosszú még az út. Eddig a bejáratól 23 méter van nem megtisztítva, de láthatóvá téve. Teljesen biztos, hogy az 500 méter kerületű szabályos kördombban labirintus létezik. egy vagy több szintben? Ezt még nem lehet tudni.
Egyiptologusok, irodalom történészek bújnak minden anyagot, mi időszámítás előtt 325 körüli korszakról mesél.
Ez által jönnek a viták is.
Van, kik mondják Phtolemáisz és Nagy Sándor anyja, a tökéletes bűncselekményt próbálta elkövetni. Eltüntetve minden nyomot, hogy Alexandriából ide Amfipoliba temettesék.
Van ki azt tarja hitelesnek, miben Phtolemáos leírta Nagy Sándor életrajzát.
Gyors fordításba beteszek egy írást. Eszerint Nagy Sándor Alexandriában kell, hogy pihenjen...


A Nagy Sándor egy eskü beszéde 324 BC, talán közvetve mutatja, aki pihent a sírban. Vagy, pontosabban, aki nem található a domb gyomrában .

Egy görög író Flavius ​​Arrian szerint az első és a második században,, «Αλεξάνδρου Ανάβασις»"Anabasis Sándor", amely reprodukálja lényegében Nagy Sándor írt utódjául, Ptolemaiosz általi az életrajz Nagy Sándorról, nem kerül mentésre.

Ez a rész a szövegben, amelyek támpontul szolgálhatnak a személyazonosságát az elhunyt a sírban öntött szállít egy pillanatra a nagy drámai feszültség: Alexander elutasítja azokat a személyzeti tisztek és katonák már nem az erkölcsi és szellemi erők is kampány. Korábban azonban a legendás macedón ad leckét amely örökre megváltoztatta az életét, akik hallották a szavait.

"Én", mondta Alexander "felvette apámtól kis arany és ezüst edényeket, vagy hatvan tehetségek alapok tartozását Philip több mint ötszáz tehetségek, és miután kölcsönkért egy további nyolcszáz mások, kezdve hazánkban nem volt megfelelő, vagy a legelő, azonnal megnyitotta az utat a Hellespontba, míg a perzsák voltak akkor mindenható tenger, és katanikontas azok lovas satraps Dárius, az egész annexió Ionia saját hazájában és az egész Eolia egyaránt Frígia és a Lydians és nevű Miletus az ostrom és minden egyéb félnek, aki csatlakozott hozzánk akaratukkal, és kaptam adni, hogy élvezzék és áruk Egyiptom és czirénei, mit nyert harc nélkül, amelynek tulajdonosa te, és Hollow Szíria és Palesztina, valamint az ország között a folyók (Mezopotámia) is a tulajdon, és Babilon és Susa rudak és a tiéd, és a vagyon a Lydians és a kincseit a perzsák és a tulajdonában indiánok és kívül, a tengeren a saját, te satraps, te tábornokok, dandártábornok, te. "

A bevezetést követő, amely emlékeztette a macedónok, akik, és akik hála Philip, de főleg a saját, Nagy Sándor át közvetlenül magának: "Miért én, mi több, ezek után munkájával, túl mint a lila és a diadém van itt? Személy szerint én már semmit, és senki nem beszél a saját kincseket, csak nekik, a saját vagyon, vagy a tartott meg. Miért nincs ok tárolni kincseket nekem személy szerint, ha etetni az ugyanaz, mint te, és inkább az ágyban van, és még azt hiszem, hogy nem is ugyanazt enni élelmiszerek azok, akik mohón töltse ki a hasa, és tudni ébren vagyok neked, így is mély alvást.

"De lehet, hogy én kerestem a dioikontas ő vágatlan és szenvedés nélkül, amíg fáradságos és nehéz? És ki az Ön elismeri, hogy fáradtabb a számomra, mint én neki?

Így megy, és ki van sebek, hagyja ki a ruháit, és hagyja, hogy a show, és megmutatom az enyémet, miért marad bármely testrész nem volt mentes trauma, és nem létezik egy fegyver, vagy mi tartsa kéznél, vagy azok, amelyek lőni, ami nem hagyott a hollétéről, de karddal a kezemben fáj és elfogadom íjak és lövedék gépek és megverték kövekkel és néha fa csorbította az Ön és a dicsőség és a gazdagság, vezetsz a nyertesek között minden szárazföldi és tengeri, valamint a folyók és a hegyek és a síkság, és kötelezzék a saját esküvők veled és az én gyermekeim.

", És velük szemben voltak tartozások vizsgálata nélkül részletesen, hogy miért jött létre, míg annyi kapott fizetést, és annyi, hogy a tiéd, ha fosztogatták az ostrom után, minden visszaváltás. És vannak arany karika a legtöbbet a halhatatlan és emlékei a bátorság, és a jutalom tőlem. És ki ölte meg elesett dicsőségesen, és lett a nagy temetés, és szobrok is megtiszteltetés, mentes az ideiglenes adókat és bármely olyan pénzügyi kötelezettség, mert valójában egyikük sem halt meg, esés, amikor vezetni a csaták.

"És most én akartam visszaküldeni a veteránok a irigylésre méltó a honfitársai, hanem azért, mert azt szeretnénk, hogy vissza mindannyian, mindannyian hagyjuk, és vissza be, hogy a király Alexander, aki legyőzte a perzsák és a médek és Bactrians és Sake, amely megragadja a Ouxious és Arachotous és Dranges akik leigázták őket Parthyraious és Chorasmious és Hyrcania, hogy a Kaszpi-tenger, amely a Kaukázuson keresztül az egész Kaszpi-kapuk, hogy átadta a Oxo Tana folyón, és még az Indus folyó nem telt nem más, mint Dionüszosz és a Hydaspes és Akesini és Ydraoti, és elmúlik, és az anyag, ha nem reagál, és hozzálátott, hogy a nagy tenger, és a két port az indiai, és átkeltek a Gedrosia sivatag, ahol soha senki nem ment oda korábban egy hadsereg, és megnyerte a folyosón Carmania és szankcionálása az ország, és hogy elhagyja őt, és menjen, átadta katanikimenous barbárok az őr. Talán ezek lesznek dicsőség az Ön számára az emberek és (figyelembe vett) lojális Természetesen, ha az be. Kifelé. "

Míg az a tényleges feltárás Hill kasztok nem dúsított és nem újítják meg a vizsgálat a harmadik vagy a "Red" előkamrás megállt feladatok elvégzése partra a rejtélyt övező személyazonosságát az elhunyt továbbra is gyötrelem történészek és régészek. Az egyik kérdés, tudományos éppen beállított, ha lehet, hogy az egyik a döntéshozók Sándor, egyike azoknak, akik hallották a tüzes beszéde a király vezető, építeni magának, vagy szentelt neki mások a sír, mint ez domb kasztok.

Melyik a tábornokok visszatér Macedónia, a prédikáció Nagy Sándor még mindig hangzó a füle, és elrendelte az építkezés egy halotti emlékmű, amely működik kiállítás mataidoxias örökkön-örökké? Még a kultusz-gyűlölet viszony fenn tisztek és katonák a karizmatikus vezető, Alexander, alig amely lehetővé teszi számukra, hogy paravgoun a temetkezési a gazdagság, különösen akkor, ha soha nem tért vissza a hazájába.

Ezért, akkora, mint egy sír, mint a Amphipolis indokolt lehet csak egy nagyon szemtelen és tiszteletlen leszármazottai Nagy Sándor, hanem aki maradt a hátsó, mint a helyettese vagy utódja (Antipatert, Cassander, stb.)

Vagy, a méretei a sír magyarázható a nagyszámú halott akinek szentelte az emlékmű. Ha ezeket a spekulációk, a elfogadhatóságát a verzió, hogy a kaszt Hill temették admirális Nearchus, hanem gyengíti.
Avatar
Ági
Alapító
Alapító
 
Hozzászólások: 1750
Csatlakozott: 2008.03.11. 09:27
Tartózkodási hely: Görögország - Thassos - Potámia

Következő

86 hozzászólás • Oldal: 1 / 21, 2

Vissza: Társalgó - THASSOS

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron
endeel